- 1 Najlepsze stoiska na Jarmarku Świątecznym (46 opinii)
- 2 Schabowy większy od głowy (101 opinii)
- 3 Wybrali najgorszy wyrób mięsny na świecie (74 opinie)
- 4 Zasada "jedz mniej, ruszaj się więcej" nie działa? (200 opinii)
- 5 Dokąd na grzańca? Ceny, rodzaje (44 opinie)
- 6 Co zjemy na Jarmarku Bożonarodzeniowym? (156 opinii)
Jemy na mieście: Serio w Gdyni - dobra włoska kuchnia
Nie rozumiem, dlaczego w trakcie moich licznych kulinarnych poszukiwań dopiero teraz trafiłam do restauracji Serio. To miejsce mieści się w samym sercu Gdyni przy ul. 3 Maja 21, a działa od dobrych 7 lat. Do Serio wpadłam z moimi dwiema koleżankami, żeby sprawdzić, co mają do zaoferowania i czy dobrze karmią. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" pisałam o restauracji Hewelke we Wrzeszczu. Za dwa tygodnie przeczytacie relację z wizyty w restauracji Stara Kuchnia na Dolnym Mieście (już tam byłam).
Restaurację widać już z daleka dzięki czerwonemu szyldowi zbudowanemu ze świecących lampek. Po wejściu do środka pierwsze, co rzuca nam się oczy, to piec opalany drewnem. Nie bez powodu został specjalnie sprowadzony z pracowni Stefano Ferrara Forni w Neapolu - specjalnością restauracji jest pizza neapolitańska.
Wnętrze Serio jest przestronne, z dużymi przeszkleniami. Wystrój jest surowy, ale jednocześnie przytulny, a jego główne elementy to drewno, metal, skóra, beton i cegły. Duży bar jest obity blachą falistą, z sufitu zwisają fikuśne lampy wykonane z metalu i szklanych butelek. Drewniane krzesła z czerwonymi siedziskami przypominają styl lat 60. lub 70. Wszystkie te szczegóły harmonijnie współgrają ze sobą, tworząc przyjemną atmosferę.
W menu Serio odnajdziemy pełen repertuar włoskich smaków: antipasti, czyli przystawki; primi, czyli makarony; secondi, czyli dania mięsne i rybne, oraz szeroki wybór pizzy w stylu neapolitańskim.
Zamawiamy:
- atipasti melanzana - bakłażan, mozzarella fior di latte, bułka tarta, sos pomidorowy (29 zł);
- primi linguine gorgonzola - gorgonzola, śmietana, gruszka, pietruszka, grana padano (38 zł);
- secondi porchetta - pieczeń wieprzowa, sezonowe warzywa, puree ziemniaczane, sos demi glace (52 zł);
- pizzę Rose n'duja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, n'duja, domowa ricotta, oregano, czerwona cebula (39 zł).
Na dobry początek, zanim podano nam nasze zamówienie, otrzymaliśmy koszyczek z własnoręcznie wyrabianą focaccią i miseczkę z domową ricottą. To było bardzo smakowite preludium.
Melanzana, czyli jedna z najbardziej popularnych włoskich zapiekanek, sama w sobie jest bardzo prosta. Składa się ze smażonych plastrów bakłażana, którego poszczególne warstwy są przekładane serem i sosem pomidorowym. W wykonaniu Serio była bardzo smaczna: miała bogaty w smaku sos pomidorowy z wyczuwalną nutą słodyczy, mięsiste i dobre bakłażany oraz pyszny, ciągnący się ser o przyjemnym kremowym posmaku.
Linguine gorgonzola to... milion boskich kalorii. To z pozoru proste i banalne danie, ale w smaku fenomenalne. Łagodny, kremowy sos śmietankowy połączony z słodyczą gruszki wspaniale kontrastuje z intensywnością i ostrością gorgonzoli. To typowe "comfort food", po którego zjedzeniu uśmiech nie znika z twarzy.
Porchetta to solidna porcja idealnie upieczonej wieprzowiny. Mięso jest nadzwyczaj kruche, gdzieniegdzie z tłuszczykiem, który uwydatniał smak ziół użytych do jego przyprawienia. Można było wyczuć nuty tymianku i rozmarynu, ale bardzo delikatnie. Całości smaku dodają glazurowane słodkie marchewki, kawałki buraka, sos demi glace o lekko grzybowym i dymnym aromacie oraz aksamitne puree ziemniaczane.
Pizza n'duja należy do moich ulubionych i dość często ją zamawiam. Tutaj w wersji neapolitańskiej, a więc ciasto było cienkie i wilgotne pośrodku, a brzegi były nieregularne, puchate i z osmolonymi bąblami.
Ten rodzaj pizzy zazwyczaj je się nożem i widelcem, zaczynając od środka, więc byłam zaskoczona, gdy okazało się, że nasza pizza została pokrojona w trójkąty. Niemniej jednak to nie wpłynęło negatywnie na jej smak, ale jedzenie jej rękoma było niemożliwe. W smaku dominowała ostra n'duja, którą delikatnie złagodziła ricotta. Ser pięknie się ciągnął, a sos miał intensywny smak pomidorów. To naprawdę smakowity placek, który docenią wielbiciele ostrych potraw.
Podsumowanie: jedzenie w Serio jest uczciwe, smaki dobrze skomponowane, a w każdym kęsie można poczuć, że używa się wysokiej jakości składników. Jedyną niedogodnością była obsługa, choć nie mam wielu zastrzeżeń, wydawała się być nieco zagubiona. Być może była to nowa osoba, która jeszcze nie była w pełni zaznajomiona z obsługą dużej liczby klientów i zamówień.
W każdym razie, jeśli jesteście miłośnikami dobrej, włoskiej kuchni, zwłaszcza pizzy w stylu neapolitańskim i domowych makaronów, to koniecznie odwiedźcie Serio. Z pełnym przekonaniem przyznaję restauracji Serio ocenę bardzo dobrą - szczerze na nią zasługują.
O autorze
Miejsca
-
Restauracja Serio Gdynia, 3 Maja 21
Opinie wybrane
-
2023-10-20 08:31
Dlaczego mnie blokujcie (4)
Skoro pisze że ktoś składniki musi dowieźć z Włoch zmagazynować dostarczyć do lokalu często np alko oclić to te koszta rosną ale można kupić pl pizza na krakowskiej, Pudliszkach, i goudzie i będzie za pół ceny każdy ma prawo wyboru, choć nie bo cena finalna będzie pewnie podobna
- 15 19
-
2023-10-20 08:55
Przecież te wszystkie produkty włoskie są dostępne u nas w hurtowniach/sklepach branżowych (3)
Nie trzeba tego specjalnie samemu sprowadzać, ale jak ktoś chce włoskie salami od Francesco spod Neapolu, który robi to salami raz do roku bo kocha osiołki. To taka pizzeria kupuje to później kroi na mega cienkie plasterki, które się przypalają jak są w piecu i końcowi klient za to płaci krocie a praktycznie tego nie czuje w smaku. Według mnie w
Nie trzeba tego specjalnie samemu sprowadzać, ale jak ktoś chce włoskie salami od Francesco spod Neapolu, który robi to salami raz do roku bo kocha osiołki. To taka pizzeria kupuje to później kroi na mega cienkie plasterki, które się przypalają jak są w piecu i końcowi klient za to płaci krocie a praktycznie tego nie czuje w smaku. Według mnie w pizzy najważniejsze jest ciasto, bo to jest bazą a reszta to dodatki, najlepsi są ci co biorą pizzę niewiadomo z czym i później walą pełno sosu czosnkowego i mówią jakie to tam są super składniki, których de facto nie wyczuwają...
- 12 1
-
2023-10-20 10:24
Ale w knajpie z pizzą neapolitańską, czy w ogóle z dobrą włoską pizzą (2)
Nie dostaniesz nigdy sosu czosnkowego.
- 9 0
-
2023-10-22 21:23
Poważne niedopatrzenie (1)
Dlatego tylko pitca z Da Grasso
- 3 0
-
2023-10-24 01:03
Hm?
Pitca? Może ptica?
- 1 2
-
2023-10-20 15:13
Serio pysznie?
Bylam tam z grupa znajomych. Przykre ale nie bylo ani smacznie ani przyjemnie. Do tego przesuwano nas z miejsca na inne. Jedzenie niedopieczone zarowno mieso, ryby jak.i ziemniaki. Wiecej tam juz nie poszlismy. Chodzilam tam.juz kiedys i liczylam ze w koncu sie zmieni na lepsze ale za kazdym razem rozczarowanie. Nie wracam tam
- 12 9
-
2023-10-20 08:47
(6)
Nie, tam nie jest pysznie. Obiektywnie, 4/10, czasem 5. W samym centrum Gdyni, lepsza pizzę zjesz w conajmniej kilku lokalach. Natomiast jeśli chodzi o pozostałe menu, tym bardziej w okolicy są lepsze knajpy.
- 44 12
-
2023-10-20 09:03
Pysznie
Nam Bardzo smakuje! Mimo, iż już nie mieszkamy w Gdyni, staramy się w weekend właśnie tam napełnić smacznie brzuszki. I nie tylko pizze tam są pyszne.
- 5 20
-
2023-10-20 09:05
(3)
Podaj jakieś namiary, proszę.
- 1 0
-
2023-10-20 10:15
(2)
Jeśli chodzi o samą Pizzę to obok jest Czerwony Piec, na Abrahama Francesco, na Świętojańskiej Mąka i Kawa.
- 9 2
-
2023-10-20 10:28
Francesco jest faktycznie wyborna.
Czerwony Piec oraz Mąka i Kawa już oczko niżej. Ale naprawdę doskonałą serwuje również Truflowa.
- 2 2
-
2023-10-20 10:41
podobny poziom jedzenia, ale czerwony czy mąka to format bistro, więc ciężko o porównanie tych knajp
- 4 0
-
2023-10-20 15:09
Każdy ma swoje gusta. Ja pizzy tam nie jadłem, ale resztą menu bardzo smaczna. Polecam.
- 1 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.