• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Serio w Gdyni - dobra włoska kuchnia

Agnieszka Haponiuk
20 października 2023, godz. 07:00 
Opinie (81)
Tym razem w cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam gdyńską restaurację Serio. Na zdjęciu: pizza n'duja. Tym razem w cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam gdyńską restaurację Serio. Na zdjęciu: pizza n'duja.

Nie rozumiem, dlaczego w trakcie moich licznych kulinarnych poszukiwań dopiero teraz trafiłam do restauracji Serio. To miejsce mieści się w samym sercu Gdyni przy ul. 3 Maja 21Mapka, a działa od dobrych 7 lat. Do Serio wpadłam z moimi dwiema koleżankami, żeby sprawdzić, co mają do zaoferowania i czy dobrze karmią. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" pisałam o restauracji Hewelke we Wrzeszczu. Za dwa tygodnie przeczytacie relację z wizyty w restauracji Stara Kuchnia na Dolnym Mieście (już tam byłam).



Restaurację widać już z daleka dzięki czerwonemu szyldowi zbudowanemu ze świecących lampek. Po wejściu do środka pierwsze, co rzuca nam się oczy, to piec opalany drewnem. Nie bez powodu został specjalnie sprowadzony z pracowni Stefano Ferrara Forni w Neapolu - specjalnością restauracji jest pizza neapolitańska.



Wnętrze Serio jest przestronne, z dużymi przeszkleniami. Wystrój jest surowy, ale jednocześnie przytulny, a jego główne elementy to drewno, metal, skóra, beton i cegły. Duży bar jest obity blachą falistą, z sufitu zwisają fikuśne lampy wykonane z metalu i szklanych butelek. Drewniane krzesła z czerwonymi siedziskami przypominają styl lat 60. lub 70. Wszystkie te szczegóły harmonijnie współgrają ze sobą, tworząc przyjemną atmosferę.

  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
  • Wnętrze restauracji Serio w Gdyni
W menu Serio odnajdziemy pełen repertuar włoskich smaków: antipasti, czyli przystawki; primi, czyli makarony; secondi, czyli dania mięsne i rybne, oraz szeroki wybór pizzy w stylu neapolitańskim.

Zamawiamy:

  • atipasti melanzana - bakłażan, mozzarella fior di latte, bułka tarta, sos pomidorowy (29 zł);
  • primi linguine gorgonzola - gorgonzola, śmietana, gruszka, pietruszka, grana padano (38 zł);
  • secondi porchetta - pieczeń wieprzowa, sezonowe warzywa, puree ziemniaczane, sos demi glace (52 zł);
  • pizzę Rose n'duja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, n'duja, domowa ricotta, oregano, czerwona cebula (39 zł).




Na dobry początek, zanim podano nam nasze zamówienie, otrzymaliśmy koszyczek z własnoręcznie wyrabianą focaccią i miseczkę z domową ricottą. To było bardzo smakowite preludium.

Poczęstunek na czas oczekiwania na zamówienie. Focaccia i ricotta. Poczęstunek na czas oczekiwania na zamówienie. Focaccia i ricotta.
Melanzana, czyli jedna z najbardziej popularnych włoskich zapiekanek, sama w sobie jest bardzo prosta. Składa się ze smażonych plastrów bakłażana, którego poszczególne warstwy są przekładane serem i sosem pomidorowym. W wykonaniu Serio była bardzo smaczna: miała bogaty w smaku sos pomidorowy z wyczuwalną nutą słodyczy, mięsiste i dobre bakłażany oraz pyszny, ciągnący się ser o przyjemnym kremowym posmaku.

  • Przystawka: melanzana - bakłażan, mozzarella fior di latte, bułka tarta, sos pomidorowy.
  • Przystawka: melanzana - bakłażan, mozzarella fior di latte, bułka tarta, sos pomidorowy.
Linguine gorgonzola to... milion boskich kalorii. To z pozoru proste i banalne danie, ale w smaku fenomenalne. Łagodny, kremowy sos śmietankowy połączony z słodyczą gruszki wspaniale kontrastuje z intensywnością i ostrością gorgonzoli. To typowe "comfort food", po którego zjedzeniu uśmiech nie znika z twarzy.

Makaron linguine gorgonzola: gorgonzola, śmietana, gruszka, pietruszka, grana padano. Makaron linguine gorgonzola: gorgonzola, śmietana, gruszka, pietruszka, grana padano.
Porchetta to solidna porcja idealnie upieczonej wieprzowiny. Mięso jest nadzwyczaj kruche, gdzieniegdzie z tłuszczykiem, który uwydatniał smak ziół użytych do jego przyprawienia. Można było wyczuć nuty tymianku i rozmarynu, ale bardzo delikatnie. Całości smaku dodają glazurowane słodkie marchewki, kawałki buraka, sos demi glace o lekko grzybowym i dymnym aromacie oraz aksamitne puree ziemniaczane.

Porchetta - pieczeń wieprzowa, sezonowe warzywa, puree ziemniaczane, sos demi glace. Porchetta - pieczeń wieprzowa, sezonowe warzywa, puree ziemniaczane, sos demi glace.
Pizza n'duja należy do moich ulubionych i dość często ją zamawiam. Tutaj w wersji neapolitańskiej, a więc ciasto było cienkie i wilgotne pośrodku, a brzegi były nieregularne, puchate i z osmolonymi bąblami.

Ten rodzaj pizzy zazwyczaj je się nożem i widelcem, zaczynając od środka, więc byłam zaskoczona, gdy okazało się, że nasza pizza została pokrojona w trójkąty. Niemniej jednak to nie wpłynęło negatywnie na jej smak, ale jedzenie jej rękoma było niemożliwe. W smaku dominowała ostra n'duja, którą delikatnie złagodziła ricotta. Ser pięknie się ciągnął, a sos miał intensywny smak pomidorów. To naprawdę smakowity placek, który docenią wielbiciele ostrych potraw.

Pizza Rose n'duja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, n'duja, domowa ricotta, oregano, czerwona cebula. Pizza Rose n'duja - sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, n'duja, domowa ricotta, oregano, czerwona cebula.
Podsumowanie: jedzenie w Serio jest uczciwe, smaki dobrze skomponowane, a w każdym kęsie można poczuć, że używa się wysokiej jakości składników. Jedyną niedogodnością była obsługa, choć nie mam wielu zastrzeżeń, wydawała się być nieco zagubiona. Być może była to nowa osoba, która jeszcze nie była w pełni zaznajomiona z obsługą dużej liczby klientów i zamówień.

W każdym razie, jeśli jesteście miłośnikami dobrej, włoskiej kuchni, zwłaszcza pizzy w stylu neapolitańskim i domowych makaronów, to koniecznie odwiedźcie Serio. Z pełnym przekonaniem przyznaję restauracji Serio ocenę bardzo dobrą - szczerze na nią zasługują.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (81)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane