• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Sopocki Młyn - smacznie, prosto i za głośno

Agnieszka Haponiuk
30 sierpnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Sopocki Młyn to restauracja mieszcząca się poza centrum miasta.
  • Duży ogródek to jedna z największych zalet restauracji.
  • Duży ogródek to jedna z największych zalet restauracji.
  • Wnętrze restauracji jest dość przestronne, utrzymane w różnych odcieniach szarości.
  • Wnętrze restauracji jest dość przestronne, utrzymane w różnych odcieniach szarości.
  • Wnętrze restauracji jest dość przestronne, utrzymane w różnych odcieniach szarości.
  • W przedsionku mieści się pizzeria i sklepik z wypiekami oraz minigarmażem w słoikach.
  • Wnętrze restauracji jest dość przestronne, utrzymane w różnych odcieniach szarości.
  • W przedsionku mieści się pizzeria i sklepik z wypiekami oraz minigarmażem w słoikach.

Sopocki Młyn to restauracja mieszcząca się na granicy Sopotu i Gdyni w bliskim sąsiedztwie kempinguMapka. Lokalizacja poza ścisłym centrum, tuż przy trasie przelotowej, wydaje się ryzykowna, ale miejsce ma swoje zalety, a dojazd jest bardzo łatwy. A jak karmią w Sopockim Młynie? Zapraszam na kolejną recenzję z cyklu "Jemy na mieście".



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Do restauracji wpadamy w gronie znajomych w letnie, niedzielne popołudnie. Od progu wita nas gromkim "dzień dobry" wesoły kelner. Pan kelner zaczepia gości, śpiewa, pokrzykuje, zagaduje, żartuje. Z początku jest to zabawne i urocze, ale w nadmiarze męczące. Muzyka również jest głośna, co utrudnia rozmowy przy stole. Na naszą prośbę ściszenia jej zostaliśmy poinformowani, że głośność ustawiona jest na stałe i nic się z tym nie da zrobić. No cóż, musieliśmy zaakceptować. Niestety z kuchni dolatują zapachy, co może być dla niektórych drażniące, dlatego gdy jest ładna pogoda, sugeruję zająć miejsce na zewnątrz - w sporym ogródku z drewnianym podestem i parasolami.

W przedsionku mieści się pizzeria i sklepik z wypiekami (różne rodzaje chlebów) oraz minigarmażem w słoikach. Wnętrze restauracji jest dość przestronne, utrzymane w różnych odcieniach szarości. Goście mogą usiąść na kolorowych krzesłach albo na ustawionych wzdłuż ścian kanapach obitych szarym materiałem. Jest też ażurowe, drewniane przepierzenie, które dzieli salę na dwie części. Z sufitu zwisają wiklinowe lampy. Jest przytulnie.

  • Jagodzianka kosztuje 17 zł.
  • Pierogi gotowane z mięsem.
W karcie znajdziemy duży wybór dań kuchni europejskiej, a wśród nich także różnego rodzaju pierogi, z których słynie Sopocki Młyn.
Zamawiamy:

  • Śledzia w śmietanie / ogórek kiszony, jajko, śmietana, majonez, koperek, szczypior, jabłko, ziemniak - 32 zł
  • Kopytka z polędwiczką wieprzową / orzechy laskowe, cydr jabłkowy, cebula, czosnek, demi glace, śmietanka - 40 zł
  • Pierś z kurczaka supreme / ziemniaki opiekane z czosnkiem i rozmarynem, fasolka szparagowa z bułką tartą, sos serowy - 49 zł
  • Pierogi gotowane z mięsem / pieczona wołowina i wieprzowina, cebulka, okrasa - 34 zł
  • Jagodzianka / wypiekana na miejscu - 17 zł

Dość długi czas oczekiwania, ale w sezonie tak bywa. Śledzik w śmietanie wyborny. Świetna ryba o mięsie jędrnym i delikatnym zarazem. Do tego dobrze wyważone smaki dodatków - kwaśne, słodkie, słone i łagodna śmietana. Pyszna kompozycja.

  • Pierś z kurczaka była soczysta, a skórka leciutko przysmażona.
  • Pierś z kurczaka była soczysta, a skórka leciutko przysmażona.
  • Śledzik w śmietanie był wyborny.
  • Śledzik w śmietanie był wyborny.
  • Śledzik w śmietanie był wyborny.
Pierś z kurczaka supreme w towarzystwie pieczonych ziemniaków i zielonej fasolki szparagowej z bułką tartą to danie z pozoru pospolite, ale bardzo smaczne. Pierś z kurczaka była soczysta, a skórka leciutko przysmażona. Smaczku dodawał przyjemny w smaku, lekki sos serowy. To jedno z tych dań, które można zaliczyć do grupy potraw z cyklu "prosto i smacznie".

Kopytka z polędwiczką wieprzową w śmietankowym sosie z parmezanem uwodzą swoją łagodnością i miękkością klusek i mięsa. Na szczęście ta delikatność jest subtelnie przełamana chrupkością orzechów laskowych, kwaskową słodyczą cydru i ostrością czosnku. Jedynie cebula tutaj się nie wkomponowała i śmiało można ją pominąć albo dać mniej.



Pierogi z pieczonym mięsem wołowo-wieprzowym były świetne. Ciasto miały nie za cienkie, ale też nie za grube, które nie przeważało nad farszem i było elastyczne. Do tego dobrze doprawione, wilgotne mięsne nadzienie. Na porcje przypada 10 sporych pierogów, które bez wątpienia zaspokoją głód największego pierogowego łasucha.

  • Pierogi gotowane z mięsem.
  • Pierogi gotowane z mięsem.
  • Kopytka z polędwiczką wieprzową.
Na jagodziankę namówił mnie "wesoły kelner", zachwalając ją jako najlepszą w mieście. Przykro mi, ale jagodzianka nie podbiła moich kubków smakowych. Była przyzwoita, ale naprawdę jadłam lepsze i tańsze. Dla mnie zdecydowanie jagodowe nadzienie było za słodkie, przez co zgubił się ten charakterystyczny smak leśnych jagód. Ciasto poprawne, a kruszonki za dużo.

Sopocki Młyn na pewno nie jest dobrym miejscem na kameralny, niedzielny obiad z racji ekspansywnej i głośnej obsługi, co - jak wspomniałam na początku - bywa urocze, ale na dłuższą metę jest męczące. Nie znajdziemy tu wyszukanych potraw, ale smaczną i prostą kuchnię. Wraz z moimi kulinarnymi towarzyszami wystawiamy ocenę dobrą z minusem za hałaśliwość.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (101) 9 zablokowanych

  • Zanim pójdę i zjem jagodziankę za 17 ziko zapytam:

    Ten kelner to chociaż jakiś przystojny jest?

    • 19 0

  • Kwaskowa słodycz cydru i wszystko jasne. Na oksymorony się autorce zebrało. Tego nie da się czytać...

    • 20 1

  • (1)

    I jeszcze poproszę autorkę o wyjaśnienie, co to jest mięso wołowo-wieprzowe. Może być farsz wołowo-wieprzowy, ale mięso jest albo takie, albo takie.

    • 30 1

    • Nie męcz już jej. Przecież każdy już zna jej kompetencje i wysublimowane słownictwo.

      • 18 1

  • Cena śniadania - zbójecka

    • 13 0

  • (1)

    Za drogo , byliśmy całą rodziną i po ciastach wszyscy dostaliśmy sr*czki

    • 6 7

    • By walcy

      Żrecie ciągle gów no z biedry to po normalnym cieście wiadomo

      • 2 0

  • Nie polecam

    Czekaliśmy 50 minut na pierogi z mięsem,

    • 7 1

  • Jadłam te jagodzianki, ale za tą cenę spodziewałam się czegoś lepszego. Fakt-miały dużo jagód, ale i nadzienie i ciasto słabe. Lepsze mają w innych lokalach i piekarniach

    • 5 0

  • Ich pieczone pierogi

    Mają genialne ciasto

    • 3 1

  • Opinia wyróżniona

    W stosunku jakość/cena (1)

    Lokal niestety wypada słabo. Jest po prostu smacznie, ale ceny zdecydowanie śródmiejskie.

    • 43 6

    • Tym bardziej, że większość dań to gotowce.

      • 3 2

  • A taka bieda w kraju i drożyzna. A lokal jakoś się utrzymuje. Można? Można.

    • 1 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane