• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: doskonała Pizza Plus w Sobieszewie

Agnieszka Haponiuk
1 lipca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
W najnowszym odcinku cyklu Jemy na mieście pojechałam przetestować Pizzę Plus w Sobieszewie. W najnowszym odcinku cyklu Jemy na mieście pojechałam przetestować Pizzę Plus w Sobieszewie.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy pizzerię Pizza Plus w Sobieszewie. Poprzednio byliśmy w Tawernie Klipper w Jelitkowie, gdzie bardzo posmakowały nam dania rybne.



Dobre pizzerie w Trójmieście


W upalną sobotę wybrałam się wraz z koleżanką i rodziną na wycieczkę na Wyspę Sobieszewską. Celem wycieczki były Górki Wschodnie, działająca tam Pizza Plus oraz rezerwat Ptasi Raj. Przyznaję, że do tej niewielkiej pizzerii w ogrodzie, a raczej zagrodzie, podeszłam dość sceptycznie. Nie sądziłam, że przyjdzie mi tu zjeść najlepszą pizzę nie tylko na... wyspie.

Gdzie zjeść w Gdańsku? 10 najlepszych restauracji w Gdańsku



Pizza PlusMapka to rodzinny, sezonowy lokal, bo czynny głównie latem, usytuowany w urokliwym, cichym, spokojnym ogrodzie "Chaty na Wyspie" w Górkach Wschodnich, z dala od centrum Sobieszewa. Tak naprawdę Pizza Plus to ogród z drzewkami owocowymi, ze starym kutrem rybackim, drewnianym płotem, leżakami, przeróżnymi stolikami i stołami oraz wiekową rybacką chatą, charakterystyczną dla tej części wyspy (w przyszłości ma przejść remont i być oddana do użytku).

Jest tu przytulnie, sielsko i anielsko, z oddali słychać śpiew ptaków. Jest też najbardziej przyjazny pies Taran, który domaga się głasków, a za ladą stoją dwie panie właścicielki - matka i córka. Na uwagę zasługuje też duży, bezpłatny parking tuż za płotem.

Zamówienia przyjmowane są na zewnątrz, w ustawionym w ogrodzie barze.

  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
W Pizza Plus otrzymamy pizzę rzemieślniczą według własnej receptury oraz belgijskie frytki, kraftowe piwo i włoskie lody. Do wyboru mamy kilka rodzajów pizzy, są klasyki i kilka pizz autorskich - specjalnych.

Zamówiliśmy:

- Pizza Margherita - 20 zł;
- Peperoni i Pepperoni - 24 zł;
- Pizza a'la Carbonara - 24 zł;
- Pizza Primavera - 22 zł;
- frytki belgijskie - 10 zł.

Na pizzę musieliśmy chwilę poczekać, ale w takich okolicznościach przyrody było to przyjemnością. Każda pizza ma swój niepowtarzalny charakter z racji różnych dodatków i jedno świetne ciasto: z przyrumienionymi bąblami na rantach, cieniutkie, chrupiące, dobrze wypieczone. Pizze podawane są na drewnianych tacach.


Pizza Margherita to klasyka. Delikatna, z dużą ilością ciągnącej się mozzarelli i subtelnym pomidorowym sosem. Można polać smakową oliwą domowej roboty, dzięki czemu nabierze więcej smaku. Jest w sam raz.

Pizza Margherita. Pizza Margherita.
Pizza Peperoni i Pepperoni (sos, mozzarella, salami piccante, chilli, cebula, oliwki) dla mnie jest delikatnie pikantna, z doskonale wyważonymi dodatkami. Ich nadmiar szkodzi pizzy. Tu ilość dodatków jest idealna i co ważne, są świeże i dobrej jakości. Oliwki nie są "rozciapane", jak to się czasem zdarza, ale jędrne, a salami piccante nie spływa samym tłuszczem. Pizza w punkt.

Pizza Peperoni i Pepperoni. Pizza Peperoni i Pepperoni.
Pizza a'la Carbonara została naszą faworytką. Chrupiący placek, zamiast pomidorowego sosu masełko czosnkowe, do tego cieniutkie paski boczku i cebula pokrojona w piórka. Proste, a tak dobre, że długo się to danie wspomina z uśmiechem na twarzy.

Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?



Pizza a'la Carbonara. Pizza a'la Carbonara.
Na drugim miejscu w naszym rankingu uplasowała się Primavera ze świeżymi liśćmi szpinaku, czerwoną cebulą, pieczarkami i oliwkami, polana lekko czosnkową oliwą. Wyrazista i delikatna zarazem. Bardzo dobra.

Pizza Primavera. Pizza Primavera.
A na koniec słowo o frytkach - najlepsze! Chrupiące, bez posmaku starego tłuszczu, zniknęły w oka mgnieniu. To proste danie, które potrzebuje tylko jednego: odrobiny soli.

Frytki belgijskie. Frytki belgijskie.
Podsumowanie: każda pizza była w mojej ocenie świetna, w idealnych proporcjach sera i sosu, nieprzeładowana dodatkami, o fajnej kompozycji smaków oraz wielkości. Tu wszystko gra i jest takie, że chce się wracać. Pyszne jedzenie w przyjemnych okolicznościach przyrody i z serdecznymi ludźmi, którzy prowadzą to miejsce z miłością. I to czuć.

Pizza Plus na wyspie podbiła nasze serca, a więc z nieukrywaną przyjemnością, w kategorii niewielkich lokali sezonowych, wystawiam ocenę najwyższą, czyli szóstkę.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (108) ponad 10 zablokowanych

  • Bardzo ciekawy kulinarny koncept. Ogródek troche pretensjonalny. Jedzenie bez zarzutu (3)

    • 21 1

    • hej

      moze wyglada tak na zdjeciach ale naprawde jest calkiem spoko ;)

      • 1 0

    • Ważne, że są palety!

      • 3 0

    • Napar odpowiednio mocny!

      • 1 0

  • (5)

    Autor sprawdza co pisze? Do Sobieszewa czy na Gorki Wschodnie?to roznica

    • 17 4

    • Jednym biodrem była w Sobieszewie, drugim na Górkach Wschodnich (4)

      Słusznych rozmiarów jest nasza kulinarna sprawozdawczyni.

      • 13 1

      • Czytanie ze zrozumieniem było w podstawówce? (3)

        Pojechali na wyspę Sobieszewską - proszę sprawdzić w google co to takiego. A konkretnie do Górek Wschodnich.

        • 2 2

        • (2)

          Sobieszewo nie oznacza całej Wyspy Sobieszewskiej

          • 5 0

          • dokładnie tak napisałem... (1)

            Autorka tekstu napisała że pojechała na Wyspę Sobieszewską. Nie do Sobieszewa.

            • 1 2

            • Dwa razy napisała inaczej

              "Dziś recenzujemy pizzerię Pizza Plus w Sobieszewie"
              i w tytule
              "doskonała Pizza Plus w Sobieszewie"

              • 3 0

  • i jeszcze to czosnkowe chrupiące (5)

    Petarda!

    • 8 1

    • czoskowe

      .

      • 0 0

    • (3)

      Z Lidla?

      • 0 1

      • jak sobie kupisz (2)

        to będziesz miał/ miała z lidla

        • 2 0

        • To znaczy z biedronki ? (1)

          • 1 0

          • jak wolisz

            • 0 0

  • (6)

    No cóż, ze zdjęć to koło pizzy to nie leżało. Jest to polski placek wypiekany z dodatkami i tak wygląda.

    • 34 100

    • (2)

      Pizza to wypiekany placek z dodatkami.
      Pizza ma wiele odmian. Między innymi neapolitanska, rzymska, sycylijska, jest też nie włoska, czyli naprzyklad nowojorska.
      A Ty tu poznałeś Polska, nie wiem po czym. Zresztą nic nie szkodzi. Może być i polska, ale to nadal pizza.

      • 52 2

      • (1)

        po tym placku drożdżowym zamiast ciasta i bieda dodatkami.

        • 5 16

        • widać że nigdy nie byłeś we Woszech,

          jeśli mówisz o bieda dodatkach.

          • 17 2

    • Komentarz z tych typu : (1)

      Nie byłem, nie próbowałem ale skrytykuję dla zasady ...

      • 49 6

      • Nietrafione,Moje doświadczenie: piec effeuno w domu+plus 5 stagioni napoletana(w290)+sos mutti+galbani+recepta na własne ciasto z AVPN - znam się, to nie jest pizza.

        • 8 23

    • jak wcina tylko mrożone i to na zimno to nic dziwnego, że tak pisze.

      • 12 1

  • takie miejsca są najlepsze

    Ani to nie trzeba uważać czy się nie ubrudziło jak w lokalach "ą" "ę", ani nikt z obsługi nie pospiesza nas w jedzeniu jak w wielu popularnych miejscach. Dodatkowo jedzenie jest "proste" bez udziwnień tzn. Wiadomo co się je plus cena jest w miarę ok. Można oczywiście się przyczepić że to nie jest prawdziwa pizza, bo nie jest użyta odpowiednia mąka itd, ale z drugiej strony człowiekowi nie przeszkadza zjedzenie po imprezie kebaba, który ma wspólną z oryginałem tylko nazwę I to nie zawsze.

    • 6 0

  • Mniam mniam :-) Też bym taką zjadła

    • 2 0

  • Ja jadam w mieście

    • 2 6

  • Beznadziejna pizza

    • 2 9

  • jak bedzie pogoda (1)

    trzeba bedzie sie tam wybrać i sprawdzić

    • 7 0

    • Pogoda jest zawsze.

      • 1 0

  • byłem w poniedziałek - nieczynne (2)

    :-(

    • 7 19

    • W poniedziałki jest nieczynne - odpoczywają po weekendzie

      Wystarczy śledzić ich facebooka

      • 10 1

    • We wtorek otworzyli, spoko :)

      • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane