- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (116 opinii)
- 2 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 3 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 4 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (32 opinie)
- 6 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Jemy na mieście: doskonała Pizza Plus w Sobieszewie
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy pizzerię Pizza Plus w Sobieszewie. Poprzednio byliśmy w Tawernie Klipper w Jelitkowie, gdzie bardzo posmakowały nam dania rybne.
Dobre pizzerie w Trójmieście
W upalną sobotę wybrałam się wraz z koleżanką i rodziną na wycieczkę na Wyspę Sobieszewską. Celem wycieczki były Górki Wschodnie, działająca tam Pizza Plus oraz rezerwat Ptasi Raj. Przyznaję, że do tej niewielkiej pizzerii w ogrodzie, a raczej zagrodzie, podeszłam dość sceptycznie. Nie sądziłam, że przyjdzie mi tu zjeść najlepszą pizzę nie tylko na... wyspie.
Gdzie zjeść w Gdańsku? 10 najlepszych restauracji w Gdańsku
Pizza Plus to rodzinny, sezonowy lokal, bo czynny głównie latem, usytuowany w urokliwym, cichym, spokojnym ogrodzie "Chaty na Wyspie" w Górkach Wschodnich, z dala od centrum Sobieszewa. Tak naprawdę Pizza Plus to ogród z drzewkami owocowymi, ze starym kutrem rybackim, drewnianym płotem, leżakami, przeróżnymi stolikami i stołami oraz wiekową rybacką chatą, charakterystyczną dla tej części wyspy (w przyszłości ma przejść remont i być oddana do użytku).
Jest tu przytulnie, sielsko i anielsko, z oddali słychać śpiew ptaków. Jest też najbardziej przyjazny pies Taran, który domaga się głasków, a za ladą stoją dwie panie właścicielki - matka i córka. Na uwagę zasługuje też duży, bezpłatny parking tuż za płotem.
Zamówienia przyjmowane są na zewnątrz, w ustawionym w ogrodzie barze.
W Pizza Plus otrzymamy pizzę rzemieślniczą według własnej receptury oraz belgijskie frytki, kraftowe piwo i włoskie lody. Do wyboru mamy kilka rodzajów pizzy, są klasyki i kilka pizz autorskich - specjalnych.
Zamówiliśmy:
- Pizza Margherita - 20 zł;
- Peperoni i Pepperoni - 24 zł;
- Pizza a'la Carbonara - 24 zł;
- Pizza Primavera - 22 zł;
- frytki belgijskie - 10 zł.
Na pizzę musieliśmy chwilę poczekać, ale w takich okolicznościach przyrody było to przyjemnością. Każda pizza ma swój niepowtarzalny charakter z racji różnych dodatków i jedno świetne ciasto: z przyrumienionymi bąblami na rantach, cieniutkie, chrupiące, dobrze wypieczone. Pizze podawane są na drewnianych tacach.
Pizza Margherita to klasyka. Delikatna, z dużą ilością ciągnącej się mozzarelli i subtelnym pomidorowym sosem. Można polać smakową oliwą domowej roboty, dzięki czemu nabierze więcej smaku. Jest w sam raz.
Pizza Peperoni i Pepperoni (sos, mozzarella, salami piccante, chilli, cebula, oliwki) dla mnie jest delikatnie pikantna, z doskonale wyważonymi dodatkami. Ich nadmiar szkodzi pizzy. Tu ilość dodatków jest idealna i co ważne, są świeże i dobrej jakości. Oliwki nie są "rozciapane", jak to się czasem zdarza, ale jędrne, a salami piccante nie spływa samym tłuszczem. Pizza w punkt.
Pizza a'la Carbonara została naszą faworytką. Chrupiący placek, zamiast pomidorowego sosu masełko czosnkowe, do tego cieniutkie paski boczku i cebula pokrojona w piórka. Proste, a tak dobre, że długo się to danie wspomina z uśmiechem na twarzy.
Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?
Na drugim miejscu w naszym rankingu uplasowała się Primavera ze świeżymi liśćmi szpinaku, czerwoną cebulą, pieczarkami i oliwkami, polana lekko czosnkową oliwą. Wyrazista i delikatna zarazem. Bardzo dobra.
A na koniec słowo o frytkach - najlepsze! Chrupiące, bez posmaku starego tłuszczu, zniknęły w oka mgnieniu. To proste danie, które potrzebuje tylko jednego: odrobiny soli.
Podsumowanie: każda pizza była w mojej ocenie świetna, w idealnych proporcjach sera i sosu, nieprzeładowana dodatkami, o fajnej kompozycji smaków oraz wielkości. Tu wszystko gra i jest takie, że chce się wracać. Pyszne jedzenie w przyjemnych okolicznościach przyrody i z serdecznymi ludźmi, którzy prowadzą to miejsce z miłością. I to czuć.
Pizza Plus na wyspie podbiła nasze serca, a więc z nieukrywaną przyjemnością, w kategorii niewielkich lokali sezonowych, wystawiam ocenę najwyższą, czyli szóstkę.
O autorze
Miejsca
-
Pizza Plus Gdańsk, Nadwiślańska 126
Opinie (108) ponad 10 zablokowanych
-
2020-07-01 07:52
Bardzo ciekawy kulinarny koncept. Ogródek troche pretensjonalny. Jedzenie bez zarzutu (3)
- 21 1
-
2020-07-01 17:13
hej
moze wyglada tak na zdjeciach ale naprawde jest calkiem spoko ;)
- 1 0
-
2020-07-01 14:28
Ważne, że są palety!
- 3 0
-
2020-07-01 13:17
Napar odpowiednio mocny!
- 1 0
-
2020-07-01 09:36
(5)
Autor sprawdza co pisze? Do Sobieszewa czy na Gorki Wschodnie?to roznica
- 17 4
-
2020-07-01 09:43
Jednym biodrem była w Sobieszewie, drugim na Górkach Wschodnich (4)
Słusznych rozmiarów jest nasza kulinarna sprawozdawczyni.
- 13 1
-
2020-07-01 10:20
Czytanie ze zrozumieniem było w podstawówce? (3)
Pojechali na wyspę Sobieszewską - proszę sprawdzić w google co to takiego. A konkretnie do Górek Wschodnich.
- 2 2
-
2020-07-01 13:20
(2)
Sobieszewo nie oznacza całej Wyspy Sobieszewskiej
- 5 0
-
2020-07-01 15:17
dokładnie tak napisałem... (1)
Autorka tekstu napisała że pojechała na Wyspę Sobieszewską. Nie do Sobieszewa.
- 1 2
-
2020-07-01 16:59
Dwa razy napisała inaczej
"Dziś recenzujemy pizzerię Pizza Plus w Sobieszewie"
i w tytule
"doskonała Pizza Plus w Sobieszewie"- 3 0
-
2020-07-01 09:24
i jeszcze to czosnkowe chrupiące (5)
Petarda!
- 8 1
-
2020-07-01 16:26
czoskowe
.
- 0 0
-
2020-07-01 10:28
(3)
Z Lidla?
- 0 1
-
2020-07-01 11:18
jak sobie kupisz (2)
to będziesz miał/ miała z lidla
- 2 0
-
2020-07-01 11:38
To znaczy z biedronki ? (1)
- 1 0
-
2020-07-01 15:25
jak wolisz
- 0 0
-
2020-07-01 07:14
(6)
No cóż, ze zdjęć to koło pizzy to nie leżało. Jest to polski placek wypiekany z dodatkami i tak wygląda.
- 34 100
-
2020-07-01 08:41
(2)
Pizza to wypiekany placek z dodatkami.
Pizza ma wiele odmian. Między innymi neapolitanska, rzymska, sycylijska, jest też nie włoska, czyli naprzyklad nowojorska.
A Ty tu poznałeś Polska, nie wiem po czym. Zresztą nic nie szkodzi. Może być i polska, ale to nadal pizza.- 52 2
-
2020-07-01 14:49
(1)
po tym placku drożdżowym zamiast ciasta i bieda dodatkami.
- 5 16
-
2020-07-01 15:40
widać że nigdy nie byłeś we Woszech,
jeśli mówisz o bieda dodatkach.
- 17 2
-
2020-07-01 07:57
Komentarz z tych typu : (1)
Nie byłem, nie próbowałem ale skrytykuję dla zasady ...
- 49 6
-
2020-07-01 14:59
Nietrafione,Moje doświadczenie: piec effeuno w domu+plus 5 stagioni napoletana(w290)+sos mutti+galbani+recepta na własne ciasto z AVPN - znam się, to nie jest pizza.
- 8 23
-
2020-07-01 11:17
jak wcina tylko mrożone i to na zimno to nic dziwnego, że tak pisze.
- 12 1
-
2020-07-01 15:23
takie miejsca są najlepsze
Ani to nie trzeba uważać czy się nie ubrudziło jak w lokalach "ą" "ę", ani nikt z obsługi nie pospiesza nas w jedzeniu jak w wielu popularnych miejscach. Dodatkowo jedzenie jest "proste" bez udziwnień tzn. Wiadomo co się je plus cena jest w miarę ok. Można oczywiście się przyczepić że to nie jest prawdziwa pizza, bo nie jest użyta odpowiednia mąka itd, ale z drugiej strony człowiekowi nie przeszkadza zjedzenie po imprezie kebaba, który ma wspólną z oryginałem tylko nazwę I to nie zawsze.
- 6 0
-
2020-07-01 14:50
Mniam mniam :-) Też bym taką zjadła
- 2 0
-
2020-07-01 14:41
Ja jadam w mieście
- 2 6
-
2020-07-01 14:40
Beznadziejna pizza
- 2 9
-
2020-07-01 09:39
jak bedzie pogoda (1)
trzeba bedzie sie tam wybrać i sprawdzić
- 7 0
-
2020-07-01 11:17
Pogoda jest zawsze.
- 1 0
-
2020-07-01 07:23
byłem w poniedziałek - nieczynne (2)
:-(
- 7 19
-
2020-07-01 10:57
W poniedziałki jest nieczynne - odpoczywają po weekendzie
Wystarczy śledzić ich facebooka
- 10 1
-
2020-07-01 09:28
We wtorek otworzyli, spoko :)
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.