• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: doskonała Pizza Plus w Sobieszewie

Agnieszka Haponiuk
1 lipca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
W najnowszym odcinku cyklu Jemy na mieście pojechałam przetestować Pizzę Plus w Sobieszewie. W najnowszym odcinku cyklu Jemy na mieście pojechałam przetestować Pizzę Plus w Sobieszewie.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy pizzerię Pizza Plus w Sobieszewie. Poprzednio byliśmy w Tawernie Klipper w Jelitkowie, gdzie bardzo posmakowały nam dania rybne.



Dobre pizzerie w Trójmieście


W upalną sobotę wybrałam się wraz z koleżanką i rodziną na wycieczkę na Wyspę Sobieszewską. Celem wycieczki były Górki Wschodnie, działająca tam Pizza Plus oraz rezerwat Ptasi Raj. Przyznaję, że do tej niewielkiej pizzerii w ogrodzie, a raczej zagrodzie, podeszłam dość sceptycznie. Nie sądziłam, że przyjdzie mi tu zjeść najlepszą pizzę nie tylko na... wyspie.

Gdzie zjeść w Gdańsku? 10 najlepszych restauracji w Gdańsku



Pizza PlusMapka to rodzinny, sezonowy lokal, bo czynny głównie latem, usytuowany w urokliwym, cichym, spokojnym ogrodzie "Chaty na Wyspie" w Górkach Wschodnich, z dala od centrum Sobieszewa. Tak naprawdę Pizza Plus to ogród z drzewkami owocowymi, ze starym kutrem rybackim, drewnianym płotem, leżakami, przeróżnymi stolikami i stołami oraz wiekową rybacką chatą, charakterystyczną dla tej części wyspy (w przyszłości ma przejść remont i być oddana do użytku).

Jest tu przytulnie, sielsko i anielsko, z oddali słychać śpiew ptaków. Jest też najbardziej przyjazny pies Taran, który domaga się głasków, a za ladą stoją dwie panie właścicielki - matka i córka. Na uwagę zasługuje też duży, bezpłatny parking tuż za płotem.

Zamówienia przyjmowane są na zewnątrz, w ustawionym w ogrodzie barze.

  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
  • Pizza Plus w Sobieszewie.
W Pizza Plus otrzymamy pizzę rzemieślniczą według własnej receptury oraz belgijskie frytki, kraftowe piwo i włoskie lody. Do wyboru mamy kilka rodzajów pizzy, są klasyki i kilka pizz autorskich - specjalnych.

Zamówiliśmy:

- Pizza Margherita - 20 zł;
- Peperoni i Pepperoni - 24 zł;
- Pizza a'la Carbonara - 24 zł;
- Pizza Primavera - 22 zł;
- frytki belgijskie - 10 zł.

Na pizzę musieliśmy chwilę poczekać, ale w takich okolicznościach przyrody było to przyjemnością. Każda pizza ma swój niepowtarzalny charakter z racji różnych dodatków i jedno świetne ciasto: z przyrumienionymi bąblami na rantach, cieniutkie, chrupiące, dobrze wypieczone. Pizze podawane są na drewnianych tacach.


Pizza Margherita to klasyka. Delikatna, z dużą ilością ciągnącej się mozzarelli i subtelnym pomidorowym sosem. Można polać smakową oliwą domowej roboty, dzięki czemu nabierze więcej smaku. Jest w sam raz.

Pizza Margherita. Pizza Margherita.
Pizza Peperoni i Pepperoni (sos, mozzarella, salami piccante, chilli, cebula, oliwki) dla mnie jest delikatnie pikantna, z doskonale wyważonymi dodatkami. Ich nadmiar szkodzi pizzy. Tu ilość dodatków jest idealna i co ważne, są świeże i dobrej jakości. Oliwki nie są "rozciapane", jak to się czasem zdarza, ale jędrne, a salami piccante nie spływa samym tłuszczem. Pizza w punkt.

Pizza Peperoni i Pepperoni. Pizza Peperoni i Pepperoni.
Pizza a'la Carbonara została naszą faworytką. Chrupiący placek, zamiast pomidorowego sosu masełko czosnkowe, do tego cieniutkie paski boczku i cebula pokrojona w piórka. Proste, a tak dobre, że długo się to danie wspomina z uśmiechem na twarzy.

Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?



Pizza a'la Carbonara. Pizza a'la Carbonara.
Na drugim miejscu w naszym rankingu uplasowała się Primavera ze świeżymi liśćmi szpinaku, czerwoną cebulą, pieczarkami i oliwkami, polana lekko czosnkową oliwą. Wyrazista i delikatna zarazem. Bardzo dobra.

Pizza Primavera. Pizza Primavera.
A na koniec słowo o frytkach - najlepsze! Chrupiące, bez posmaku starego tłuszczu, zniknęły w oka mgnieniu. To proste danie, które potrzebuje tylko jednego: odrobiny soli.

Frytki belgijskie. Frytki belgijskie.
Podsumowanie: każda pizza była w mojej ocenie świetna, w idealnych proporcjach sera i sosu, nieprzeładowana dodatkami, o fajnej kompozycji smaków oraz wielkości. Tu wszystko gra i jest takie, że chce się wracać. Pyszne jedzenie w przyjemnych okolicznościach przyrody i z serdecznymi ludźmi, którzy prowadzą to miejsce z miłością. I to czuć.

Pizza Plus na wyspie podbiła nasze serca, a więc z nieukrywaną przyjemnością, w kategorii niewielkich lokali sezonowych, wystawiam ocenę najwyższą, czyli szóstkę.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (108) ponad 10 zablokowanych

  • (4)

    Czy 10 PLN za 150gram frytek tj. pokrojonych ziemniaków to nie jest przesada?
    Kilogram ziemniaków kosztuje przecież 1 PLN. Za to można zrobić około 5 porcji frytek.
    Wg mnie cena przesadzona - nie oceniam walorów kulinarnych ale jedynie koszt pójścia do knajpy (sezonowej?) dla całej rodziny.
    Jeśli właściciel zadeklaruje, że cena po "sezonie" spadnie do uczciwych np. 5-6 PLN nie omieszkam odwiedzić.

    • 8 18

    • Gramów, a nie gram

      Gram może być jeden :)

      • 0 0

    • Bzdura

      Wypowiedź Janusza. Kup se w biedrze i zjedz po rozmrożeniu. Tylko nie podgrzewaj, bo szkoda gazu/prądu.

      • 6 0

    • Otworz knajpe sam

      i zrob swoje ceny przy ziemniakach na rynku za 1pln. Chetnie odwiedze.
      Ps. Knajpa jest "sezonowa" wiec ceny po sezonie spadna do zera.

      • 4 3

    • Po sezonie to ja odpoczywam do następnego sezonu.

      • 0 2

  • Potwierdzam - świetna pizza, jak domowa :-) (3)

    W Gdyni polecam jeszcze pizze z lokalu Czerwony Piec natomiast odradzam Brooklyn Pizze szczegolnie dostawę do domu - nie ograniają zamowień, przwiozą ci to co mają akurat pod ręką napój/sos/dodatki

    • 10 5

    • Na pewno nie domowa.

      Świetne, lekkie ciasto. Znakomicie dobrane proporcje i dodatki. U nikogo w domu czegoś tak dobrego nie jadłem.

      • 0 0

    • Sette na Abrahama

      Sette wysmienita.. Rewelacyjny stosunek ceny do obsługi i jakości.. 10/10

      • 2 0

    • Domowa? To chyba nie jest wyznacznik.

      Trudno by w domu mieć fachowy piec do pizzy

      • 2 0

  • Jak już to Górki Wschodnie, a nie Sobieszewo. Artykuł wprowadza w błąd.

    • 0 0

  • ten parking za płotem wcale nie jest bezpłatny, a już na pewno w sezonie... (1)

    • 3 2

    • jak nie jest jak jest

      • 1 0

  • Ja do Sobieszewa jadę jeść ryby. (6)

    Ale można na pizzę, frytki belgijskie, lody włoskie. W punkt, bez zarzutu.

    • 36 19

    • (2)

      Ano, w punkt. Żadna recenzja nie może się obyć bez tego i**otycznego sformułowania.

      • 26 0

      • Recenzja frytek z mrożonki, brawo.

        • 3 1

      • Bandzior pełny , odbekło się i był dobry rabat no to w punkt.

        • 15 1

    • halo,halo

      i jeszcze ''z nieukrywana przyjemnoscia''

      referaty jak z podstawowki ;)

      • 19 0

    • Pomijając już "obiektywizm" tych recenzji

      to są one po prostu tragicznie napisane... Ciekawe jakie trzeba mieć znajomości, żeby tyle czasu móc pisać takie "artykuły"...

      • 24 2

    • Rybę z Makro

      • 7 1

  • Pełna zgoda

    Pojechałem, sprawdziłem i rzeczywiście pizza wspaniała. Polecam

    • 2 1

  • Oliwa domowej roboty??? (1)

    Na pewno? A oliwki pewnie z własnego gaju oliwnego...

    • 37 3

    • Gdzie lokalny Grek zorba ugniatam je własnymi

      Rzemieślniczymi nogami

      • 9 0

  • Dobre miejsce w Sobieszewie (1)

    Byłam do tej pory dwa razy, próbowałam frytek i pizzy, pyszne! W sam raz po długim spacerze po plaży. Obsługa bardzo miła uprzejma. I bonus w postaci niespotykanych piw.

    • 9 1

    • Tzn jakich piw?

      Jakiś są niespotykane?

      • 0 0

  • Co to jest pizza rzemieślnicza (1)

    Błagam o wyjaśnienie.

    • 28 1

    • To wie tylko amator piwa kraftowego, autorskich drinków

      Tudzież tatuaży wszędzie gdzie się da i brodateh paszczy

      • 9 1

  • OK.!!!

    Dlaczego pizza +, a nie pizza KACZA.?????

    • 0 13

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane