- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (115 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (111 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (250 opinii)
- 4 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Jemy na mieście: rozczarowująca Fanaberia w Gdyni
Fanaberia to niewielka naleśnikarnia w samym centrum Gdyni przy ul. Świętojańskiej 33. Swoją filię ma również w Sopocie. Do Fanaberii wybrałam się w towarzystwie kolegi i jego syna, wielbiciela naleśników wszelakich. Udaliśmy się tam wczesnym niedzielnym popołudniem, dzięki czemu nie było problemu ze znalezieniem wolnego stolika. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" pisałam o Barze Leon w Gdańsku, a za dwa tygodnie przeczytacie relację z wizyty w Ristorante Con Giardino (już tam byłam).
Lokal urządzony jest w prosty, ale uroczy sposób w pastelowych odcieniach niebieskiego i szarości. Miękkie siedzisko z kolorowymi poduszkami usytuowane jest wzdłuż ściany z białą lamperią. Poza tym jest niedużo stolików. Na jednej ze ścian wiszą obrazki przedstawiające rysunki kuchennych przyborów, nawiązujące do produkcji naleśników. Tu i ówdzie ustawione są świeże kwiaty.
W karcie znajdziemy szeroki wybór różnych rodzajów naleśników, w tym słodkich, wytrawnych, z dodatkiem ryb, mięsa i wegetariańskich. Istnieje również sekcja zwana "Fanaberie 7 Smaków", gdzie można znaleźć naleśniki z nadzieniem inspirowanym kuchniami z różnych stron świata. Oprócz tego w bogatym menu znajdują się zupa dnia, różnorodne sałatki oraz dania z makaronu. Do wyboru jest naleśnik na cieście pszennym lub gryczanym.
Zamówiliśmy:
- naleśnik rybny na cieście gryczanym - szpinak, feta, łosoś i mozzarella (28,90 zł);
- naleśnik "Fanaberie 7 smaków" Fanaberia Hiszpańska - kiełbasa chorizo z pieczonymi ziemniakami, papryką i pieczarkami (33,90 zł);
- naleśnik wegetariański na cieście gryczanym - biały ser, ziemniaki, koperek i duszona cebulka (19,90 zł);
- naleśnik w sosie pomidorowym zapiekany z serem na cieście pszennym - mięso mielone w ziołach (32,90 zł);
- naleśnik na słodko - brzoskwinie i serek waniliowy (16,90 zł).
Naleśniki są serwowane jedne po drugich w dość szybkim tempie. Do każdego z naleśników wytrawnych można wybrać jeden z trzech sosów: czosnkowy, koperkowo-jogurtowy lub pomidorowo-ziołowy do naleśników słodkich czekoladowy lub truskawkowy. Sosy są poprawne.
Pierwszym daniem był naleśnik rybny. Podany został na dużym talerzu w formie zwiniętego płaskiego prostokąta. Ciasto gryczane było dość cienkie, lekko kruche i bez gumowatej konsystencji. Posiadało wyrazisty smak z delikatnym posmakiem gryki.
Jeśli chodzi o nadzienie, to został zaburzony stosunek szpinaku do łososia. Tego pierwszego jest znacznie więcej. Nie czułam charakterystycznego posmaku fety, która mogłaby dodać nieco wyrazistości liściom szpinaku. Naleśnik nie był gorący, a ledwo ciepły, co powtórzyło się w kolejnych zamówieniach. To psuje efekt.
Fanaberia Hiszpańska nas rozczarowała. Ciasto pszenne było gumowate i na brzegach lekko wysuszone. Naleśnik był ledwo ciepły, a nadzienie zimne, co niewątpliwie miało wpływ na utratę smakowitości. Ziemniaki nie były upieczone, były miękkie i równie gumowate jak naleśnik. Zielona papryka miała gorzki smak, a pieczarek w ogóle się nie dopatrzyłam. Na domiar złego wszystko było intensywnie doprawione dziwną mieszanką przypraw z dominacją oregano. Jedynie chorizo było smaczne.
Naleśnik wegetariański na cieście gryczanym zatarł złe wrażenia po poprzednim doświadczeniu z hiszpańską fanaberią. Był niezwykle smaczny. Jego nadzienie przypominało to w pierogach ruskich, ale z przewagą ziemniaków nad twarogiem i suszonym koperkiem, co nadawało specyficzny posmak. Całość świetnie komponowała się z jogurtowym sosem czosnkowym. Ten naleśnik został podany ciepły, chociaż niegorący.
Naleśnik w sosie pomidorowym nadziany mielonym mięsem i zapieczony z serem był najlepszy z wybranych przez nas wersji naleśników i jako jedyny był gorący. Nawet pszenne ciasto nie było tak bardzo gumowate. Mięso było dobrze doprawione mieszanką włoskich ziół i chociaż nie tak soczyste, jakbym oczekiwała, to nadal smaczne. Smak dania został podkreślony przez delikatny, lekko kwaskowy sos pomidorowy oraz pysznie ciągnący się ser.
Słodki naleśnik zawsze jest wielką przyjemnością, ale tym razem wątpliwą. Ciasto było jeszcze bardziej gumowate. Serek miał mało waniliowy smak i był dość kwaśny. Naleśnik nabrał smaku dopiero po polaniu sosem czekoladowym.
Podsumowanie: zacznijmy od minusów, a więc zimne naleśniki i chłodny farsz, gumowe ciasto pszenne, co sugeruje, że w cieście naleśnikowym jest za mało jajek i za dużo wody. Na plus na pewno należy zaliczyć smaczne ciasto gryczane, dużą ilość farszu, przystępne ceny. Cóż, może trafiłam na gorszy dzień tej gdyńskiej naleśnikarni, choć nie wszystkie dania były nieudane. Według mnie Fanaberia zasługuje na ocenę dostateczną.
O autorze
Miejsca
Opinie (86) ponad 10 zablokowanych
-
2024-02-23 14:42
Ja ich bardzo lubię, jeszcze sprzed lat mam dobre wspomnienia. Mają naleśnik z owocami i z lodami, mój ulubiony. Albo z bekonem, sałatą i czymś tam jeszcze, nieoczywiste połączenie, a bardzo fajne. :) Trzeba sobie tam wybrać takie, które podchodzą nam.
- 6 4
-
2024-02-23 15:11
przypadek? (1)
Ktoś tu chyba zerżnął pomysł na knajpę z gdańskiego Naleśnikowa... Nawet talerze wygladają tak samo.
- 2 6
-
2024-02-24 06:14
Tylko, że Naleśnikarnia powstała szybciej.
- 2 0
-
2024-02-23 16:19
Ciekawe czy uzywaja jajek 3PL i maki z kraju na U (1)
- 10 0
-
2024-02-25 00:00
Inaczej sie nie da.
- 0 0
-
2024-02-23 23:26
Jak patrzę na ten przerost treści nad formą, zjadłbym zwykłą babkę ziemniaczaną. Taką najprostszą
jak robiła moja babcia. To było pyszne jedzenie a nie teraz jakieś dziwne połączenia, kolorowe. Zaraz będą serwować rolmopsy z dżemem i twarogiem a biszkopt z musztardą, wmawiając że to jest dobre i na topie.
- 9 0
-
2024-02-24 01:14
Serio 30 zł za 1 naleśnika?xDDD
- 11 1
-
2024-02-24 11:23
Zawsze smaczne i ciepłe (2)
Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na naleśnikach z Fanaberii. Ponadto jest to jeden z nielicznych lokali w Gdyni, w którym można się najeść za przystępną cenę.
- 3 10
-
2024-02-24 21:32
3 dychy za jednego nalesnika (1)
to dobra cena?
- 4 0
-
2024-02-26 09:45
no niestety tak
tyle placisz w trojmiescie
- 1 1
-
2024-02-25 14:58
Nie zapłacili za reklamę to nie smakowało food influenserom . Kużwa żenada .
- 5 3
-
2024-02-26 07:14
Dziwi mnie negatywna opinia.
Osobiście bardzo lubię fanaberię i nigdy nie dostałam zimnego dania. Uwielbiam ich lazanie wegetariańską oraz pyszne desery. Moje córki również maja swoje ulubione naleśniki. Obsługa przemiła. Zawsze jak tam jestem bardzo dużo klientów w różnym wieku.
- 3 3
-
2024-02-26 20:33
Jak w Manekinie
Forma jak w Manekinie w Gdańsku, spostrzeżenia podobne. Farsz z grzybami z dodatkiem piasku, nietrafiony, farsz ziemniaczany monotonny.
- 5 2
-
2024-02-27 15:59
To nie są świeżo smażone naleśniki (4)
Ciasto gumowate, wysuszone brzegi, naleśnik letni. Wszystko świadczy o tym , że są już zrobione, trzymane w zimnie i być może hermetycznie zamykane, a potem podgrzewane. Z serem był najcieplejszy, bo musieli w mikrofalówce trzymać nieco dużej.
- 10 2
-
2024-02-27 18:35
(3)
Z tego co zauważyłam naleśniki są smażone z przodu na widoku gdzie każdy może spojrzeć więc jak mają być gotowe wcześniej :)
- 0 1
-
2024-02-27 22:48
(2)
Smażone może i są na widoku, ale czy to te są podawane do stołu, czy jako kolejny zapas? Natomiast jeżeli jest tyle sortów i naleśników i nadzień do nich, to sorry, ale w takiej małej knajpce nie mogą być robione od ręki i nie są świeże.
- 1 1
-
2024-02-28 08:16
Radzę pójść i sprawdzić zamiast wypisywać takie rzeczy :)
- 1 0
-
2024-02-28 09:00
Myśli Pan, że przy takim obłożeniu jaki zazwyczaj tam jest to Panie pracujące tam mają czas na smażenie naleśników na zapas ? Proszę nie wypisywać nieprawdy skoro nie widział Pan jak wygląda proces robienia od początku takiego naleśnika. Jestem tam częstym gościem i można podejść do Pani która smaży i zobaczyć jak to wygląda więc proszę to sprawdzić zamiast wypisywać takie negatywne opinie.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.