• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Kulinarne oblicze Ulicy Elektryków

Magda Mielke
22 lipca 2022, godz. 07:00 
Jedzenie z food trucków, wina naturalne, craftowe nalewki, czwartkowe kolacje i degustacje oraz niedzielne pikniki - kulinaria na Ulicy Elektryków odgrywają ważną rolę.  Jedzenie z food trucków, wina naturalne, craftowe nalewki, czwartkowe kolacje i degustacje oraz niedzielne pikniki - kulinaria na Ulicy Elektryków odgrywają ważną rolę.

Jedni przychodzą tu bawić się do rana, drudzy wolą "czilować" na hamakach i leżakach. Ulica Elektryków to nie tylko najgorętszy imprezowy adres każdego letniego sezonu, ale też miejsce festiwali muzycznych, filmowych, targów roślin i designu, a także kulinarna przestrzeń. Food trucki, kawiarnia speciality, nalewki i wina naturalne, tequila bar, niedzielne pikniki i czwartkowe kolacje - przedstawiamy kulinarny przewodnik po Ulicy Elektryków.



Gdzie zjeść w Gdańsku? Lista polecanych miejsc


Czy często odwiedzasz Ulicę Elektryków?

Ulica Elektryków znana jest przede wszystkim ze swojego imprezowego charakteru, ale przestrzeń ta, z mnóstwem spokojniejszych zakątków, ma też inne oblicze. To tu znajduje się hala W4 Food Squat i sporych rozmiarów plenerowa miejscówka Plener 33 z hamakami, ławami i stolikami, przy których można wygodnie zjeść i przyjemnie spędzić czas. Tu też w czwartki organizowane są specjalne kolacje, a w niedziele pikniki na świeżym powietrzu.

Kontenerowe zagłębie kulinarne. Co zjeść na 100czni?



W4 Food Squat



Hala W4 Food Squat działa już trzeci sezon. Znajdziemy tu sześć food trucków. Wszystkie reprezentują dobrze znane i lubiane restauracje. Pięć z nich jest z Trójmiasta: Ogniem i Piecem oraz Alga mają swoje lokale w Gdyni, Nie/MięsnyŁąka Bar usytuowane są na Dolnym Mieście w Gdańsku, a Carmnik to już legenda trójmiejskiej sceny foodtruckowej. Ofertę uzupełnia Panczo - kuchnia meksykańska z Wrocławia.

  • W4 Food Squad to przestrzeń dedykowana wyłącznie jedzeniu. Znajduje się tu sześć food trucków, bar, kawiarnia, wine bar z naturalnymi winami i bar z nalewkami.
  • W4 Food Squad to przestrzeń dedykowana wyłącznie jedzeniu. Znajduje się tu sześć food trucków, bar, kawiarnia, wine bar z naturalnymi winami i bar z nalewkami.
  • W4 Food Squad to przestrzeń dedykowana wyłącznie jedzeniu. Znajduje się tu sześć food trucków, bar, kawiarnia, wine bar z naturalnymi winami i bar z nalewkami.
  • W4 Food Squad to przestrzeń dedykowana wyłącznie jedzeniu. Znajduje się tu sześć food trucków, bar, kawiarnia, wine bar z naturalnymi winami i bar z nalewkami.
  • W4 Food Squad to przestrzeń dedykowana wyłącznie jedzeniu. Znajduje się tu sześć food trucków, bar, kawiarnia, wine bar z naturalnymi winami i bar z nalewkami.
  • W4 Food Squad to przestrzeń dedykowana wyłącznie jedzeniu. Znajduje się tu sześć food trucków, bar, kawiarnia, wine bar z naturalnymi winami i bar z nalewkami.
  • W4 Food Squad to przestrzeń dedykowana wyłącznie jedzeniu. Znajduje się tu sześć food trucków, bar, kawiarnia, wine bar z naturalnymi winami i bar z nalewkami.
  • W4 Food Squad to przestrzeń dedykowana wyłącznie jedzeniu. Znajduje się tu sześć food trucków, bar, kawiarnia, wine bar z naturalnymi winami i bar z nalewkami.
  • W4 Food Squad to przestrzeń dedykowana wyłącznie jedzeniu. Znajduje się tu sześć food trucków, bar, kawiarnia, wine bar z naturalnymi winami i bar z nalewkami.
  • W4 Food Squad to przestrzeń dedykowana wyłącznie jedzeniu. Znajduje się tu sześć food trucków, bar, kawiarnia, wine bar z naturalnymi winami i bar z nalewkami.
Zjemy tutaj przede wszystkim street foodowe klasyki. W pizzy specjalizuje się Ogniem i Piecem. Podobnie jak w gdyńskim lokalu sprzedawana jest na kawałki (za jeden zapłacimy 13 zł), ale można też zamawiać całe placki w popularnych wersjach, m.in. Margherita, Diavola, Capriciosa, Spinaci czy wegańska.

Azjatycki street food serwuje Alga. Zjemy tu m.in. KFC (Korean Fried Chicken), koreański klasyk ulicznego jedzenia, czyli smażony ser w cieście na patyku z sosem curry czy koreańskie sajgonki.

W Nie/Mięsnym zjedzą wegetarianie i mięsożercy. Zamówimy tu pity w sześciu wariantach: trzech wege (wegański kebab, falafel lub halloumi) i trzech mięsnych (szarpana wołowina, perski kurczak i kiełbaska merguez). Każda pitę można przenieść na talerz, zamawiając miskę mocy. Nie/Mięsny oferuje również frytki z batatów z halloumi, sosem tahini, mango, ziołami i granatem, ale i frytki solo z sosem.

Twórcy Ulicy Elektryków - zdefiniowaliśmy nowy nurt rozrywki w Polsce



Łąbus serwuje różne klasyki kuchni ulicznej. Od frytek (Dirty Fries z sosami curry mayo, tonkatsu, togarashi, posypane sezamem i szczypiorkiem), przez skrzydełka (mięsne i wegańskie z boczniaka), gyozy z kurczakiem lub warzywami, chrupiące boczniaki serwowane z ryżem, bułeczkami bao lub w maślanej bułce, po kurczaka na chrupko lub wolno pieczony mostek wołowy serwowany w ten sam sposób (z ryżem, w maślanej bułce lub z dwiema bułeczkami bao).

W Carmniku zjemy burgery. Trzy są mięsne: Cheez z kotletem wołowym, serem, karmelizowaną cebulą i dodatkami, Wieżowiec z podwójnym wołowym kotletem i Bekon dżem z kotletem wołowym i dżemem bekonowym. Jest też opcja wege z grillowaną pieczarką portobelo.

Meksykańskie smaki znajdziemy zaś w Pancho. Menu zostało podzielone na trzy części: "do dzielenia" (nachosy z sosami, meksykańskie bułeczki z szarpaną świnką lub grillowanym tofu oraz rolki z boczniakiem chipotle), "tacosy" (z wołowiną, grillowanym tofu, szarpaną wieprzowiną i boczniakiem chipotle) oraz "speciały Panczo" (quesadilla z szarpaną świnką lub boczniakiem chipotle oraz burrito z szarpaną wieprzowiną, wołowiną lub marynowanym wędzonym tofu).

W4 Food Squat czynny jest w środy i czwartki w godz. 16-24, w piątki 16-3, w soboty 12-3, a w niedziele 12-24.

Dystans, Moja Wina i Nie-Przelewki



Od roku w przestrzeni W4 Food Squat działa kawiarnia Dystans. To niewielkie, czarno-białe pomieszczenie, które na pierwszy rzut oka wcale nie przywodzi na myśl kawiarni. Napijemy się tu nie tylko kawy, ale także zamówimy drinki.

Znajdziemy tu też Nie-Przelewki, czyli miejsce z kraftowymi nalewkami w przeróżnych smakach (m.in. agrest, czarna i czerwona porzeczka, cytryna, malina, mirabelka, rabarbar, żurawina) oraz koncept z naturalnymi winami Moja Wina.

Co i za ile kupujemy w sklepach z winem?



Casamigos



Ulica Elektryków nieustannie powiększa swoją przestrzeń. W połowie lipca otwarto nowe miejsce usytuowane na pierwszym piętrze hali W4. Na górze znajduje się Casamigos - przestronna, industrialna przestrzeń z klimatycznym Tequila Barem serwującym koktajle i margarity. Można tu zrelaksować się w cieniu tropikalnej roślinności, zasiąść przy klimatycznych stołach lub na wygodnych hamakach.

  • Na pierwszym piętrze hali W4 otwarto nowe miejsce - Tequila Bar.
  • Na pierwszym piętrze hali W4 otwarto nowe miejsce - Tequila Bar.
  • Na pierwszym piętrze hali W4 otwarto nowe miejsce - Tequila Bar.
  • Na pierwszym piętrze hali W4 otwarto nowe miejsce - Tequila Bar.

Kolacje, degustacje i pikniki



Na tym nie koniec. Na Elektryków organizowane są też wydarzenia poświęcone kulinariom. W czwartki odbywają się tu pop-up'owe (grupa smakoszy do ostatniej chwili nie wie, gdzie danego dnia zje) kolacje przygotowane przez szefów kuchni z całej Polski i degustacje wina w barze Moja Wina. Każda z kolacji jest jedyna w swoim rodzaju i utrzymana w innym gastronomicznym klimacie.

Najbliższa kolacja odbędzie się 4 sierpnia. Zwariowane smaki i dania z nutą ekstrawagancji przygotuje Bertrand Splawski, który doświadczenie zdobywał w jednych z najlepszych restauracji w całej Europie, zrzeszonych w ramach ekskluzywnej organizacji Le Grand Table du Monde m. in. Andreas Caminada Schauenstein (top 50 restauracji świata wg Theworlds50best, 3 gwiazdki Michelin) czy Residenz Heinz Winkler (2 gwiazdki Michelin). Na co dzień serwuje potrawy w swojej restauracji w Poznaniu. Na czwartkową kolację przygotuje dania z najbardziej sezonowych produktów i pokaże, ile smaku można wyciągnąć z prostych i świetnych jakościowo składników. Cena kolacji: 129 zł.

Nowe lokale w Trójmieście


Tego dnia też Winnowiercy, czyli Kama i Kuba Kubaccy poprowadzą degustację. W Poznaniu prowadzą własny wine bar (z dynamicznie zmieniającą się selekcją około 200 etykiet win niskointerwencyjnych, biodynamicznych, niefiltrowanych, pomarańczowych, karbonicznych, pet-natów i wielu innych). Wstęp: 79 zł.

Z kolei niedziele na Elektryków upływają pod znakiem pikników. Wydarzenie rozpoczyna się o godz. 11 piknikiem śniadaniowym, który co tydzień serwuje inny, lokalny projekt gastronomiczny. W najbliższą niedzielę, 24 lipca o menu zadba gdyński lokal Mora Bistro. To okazja, aby eksplorować przestrzenie Ulicy Elektryków

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (63)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piątkowe kolacje z muzyką na żywo

muzyka na żywo, degustacja

Rozrywka

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane