• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ledwo się otworzyły, a już zamknięte. Te lokale miały pecha

OSA
6 grudnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (205)
Restauracja Koala działała od czerwca do listopada. Restauracja Koala działała od czerwca do listopada.

Niedawno świętowały otwarcie, dziś już są zamknięte. Niestety nie wszystkie nowo otwarte lokale mają szczęście: niektóre szybko musiały zakończyć działalność, choć zapowiadały się naprawdę ciekawie. Kto nie przetrwał roku? Poniżej kilka niedawno zamkniętych lokali.




Koala


Otwarta w czerwcu tego roku restauracja Koala w Garnizonie nie nacieszyła się długą działalnością. Lokal celujący w pomysłowe menu śniadaniowe, który jeszcze niedawno opisywaliśmy w cyklu "Nowe lokale", zderzył się z rzeczywistością i 22 listopada ogłosił smutną wiadomość.

- Kochani, ten rok jest ciężki dla wszystkich przedsiębiorców, a co dopiero dla gastronomii, dlatego podjęliśmy ciężką, ale konieczną decyzję, aby zawiesić naszą działalność do odwołania od tego czwartku, tj. 24 listopada. Dziękujemy wszystkim, którzy nas wspierali i licznie odwiedzali. Wyróżnieniem było Was gościć w naszej Koali - przeczytaliśmy w oficjalnym ogłoszeniu.

Pierogarnia



Pierogarnia Pruszcz By Wrzeszcz działała ponad 7 miesięcy... Pierogarnia Pruszcz By Wrzeszcz działała ponad 7 miesięcy...
Kiedyś działała tu popularna we Wrzeszczu Prasówka. Po kilku latach zakończyła działalność, a w marcu 2022 r. w jej miejsce pojawiła się Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz. Wydawało się, że lokalowi sprzyja nie tylko lubiane przez Polaków menu, czyli tytułowe pierogi na słono i słodko, ale też lokalizacja przy ruchliwej ulicy prowadzącej na dworzec. Dodatkowo sieć działała już z powodzeniem w Pruszczu Gdańskim.

1 października Pierogarnia opublikowała jednak zwięzłą wiadomość na Facebooku:

- Dziękujemy za wspólnie spędzone lata w Prasówce oraz za kilka miesięcy przygody z pierogami. Trzymajcie się ciepło.

Evil Steak Club



Sieć Evil Steak Club wycofała się z Trójmiasta.
Sieć Evil Steak Club wycofała się z Trójmiasta.
Dwie lokalizacje marki Evil Steak Club, serwujące wysokiej jakości mięsne dania, nie utrzymały się długo w Trójmieście. Jedna, położona przy ul. Powroźnicznej w Gdańsku, zamknęła się w sierpniu po ponad roku działalności, a druga z ul. Długiej działała od marca do października tego roku. To dość zaskakujący obrót sprawy, bo nie był to nowy projekt: sieć Evil Steak Club działała już w innych miastach z sukcesem, m.in. w Szczecinie i Poznaniu.

- Jest nam naprawdę przykro. Niestety ze względów ekonomicznych (wysokie czynsze oraz opłaty za media) nasze lokale zostały zamknięte. Wycofaliśmy się jako marka z terenu Trójmiasta. Przepraszamy - czytamy w oficjalnym komunikacie.

One More Gdańsk



One More Gdańsk miało być zamknięte tylko na chwilę... One More Gdańsk miało być zamknięte tylko na chwilę...
Choć położona blisko Bazyliki Mariackiej restauracja zapowiadała, że zamyka się tylko na jakiś czas, wiele wskazuje na to, że prędko nas znowu nie ugości. 15 października poinformowała, że "robi sobie krótką przerwę". Niestety do grudnia nic się nie zmieniło.

- "To ostatnia niedziela, dzisiaj się rozstaniemy, dzisiaj się rozejdziemy na wieczny czas..." Nie, no żart! Nie bójcie się. U nas wszystko gra i zamykamy się tylko na tydzień, żeby zrobić małe przemeblowanie w One More. Chcemy wrócić do Was zwarci i gotowi. Wpadajcie do nas w weekend, a od 17.10 robimy krótką przerwę.
Odezwaliśmy się kilka dni temu z pytaniem, czy lokal już działa, ale dowiedzieliśmy się, że nadal jest zamknięty.
OSA

Opinie (205) ponad 10 zablokowanych

  • Podziękowania i nekrologi tych biznesów wysyłać bezpośrednio na ciemnogrodzką w Warszawie. (1)

    • 9 12

    • Nie, bezpośrednio do właścicieli którzy gardzili klientami bez paszportu

      Wiadomo jakiego

      • 0 0

  • prowadzę (10)

    1 os działalność biurową ogólnie pisząc, koszty coraz wyższe, pracownik dostaje na rękę 3500 zł, pracy coraz mniej, generalnie mój pracownik jest baaardzo humorzasty, jak była praca ludzie się skarżyli że się arogancko zachowuje, teraz z kolei ma mega dobry humor, bo pracy nie ma ale wynagrodzenie jest... borykam się z decyzją o zwolnieniu pracownika, jego koszt to ponad 5tyś, wychodzę aktualnie na zero, ale dochodzi do tego np ZUS, który płacę, nie wlicza się w koszty... widzę politykę usuwania klasy średniej - dowalania zaradnym, przedsiębiorczym... tyle mam do powiedzenia... niestety ale chyba trzeba będzie zwalniać i myśleć o sobie...

    • 20 9

    • (3)

      za 3500 to się ciesz, że przychodzi do pracy.

      • 13 9

      • (1)

        dobrze, że widzę takie wpisy - utwierdziły mnie w przekonaniu że lepiej na siebie te pieniądze przeznaczyć, zorganizować inaczej pracę i mieć spokój.

        • 13 4

        • Weź nie p...

          Zaraz się okaże, że z litości go zatrudniasz bo nie miał za co żyć. Jedyne co mądrego wreszcie napisałeś, to że musisz zorganizować sobie inaczej pracę. Brawo, zrozumiałeś gdzie jest problem

          • 9 5

      • ....

        niwpraqdopodobnie rozpuszczony jesteś albo tak mądry że więcej zarobisz... jak można tak pisać kiedy nie wiesz jakie to stanowisko, co ktoś robi- koleś pisze ze ma problem a Ty atakujesz. I chce dobrze- myśli co zrobić, jwdnak chce utrzymać stanowisko...
        Życzę powodzenia

        • 5 3

    • (1)

      Jak humorzasty to nie ma co czekać ! Na jego miejsce znajdzie się 20 innych za 3 tys zł .chociaż przy jedno os , działalności to lepiej zwolnić i zawiesić działalność i przeczekać do lata i zobaczyć co będzie dalej .

      • 4 2

      • Tych za 3k też zwolnić

        Znajdzie się 50 innych za 2 tys zł

        • 5 1

    • Przedsiębiorczy? (2)

      Raczej wyzyskiwacz, najpierw trzeba pracować samemu a na pracownika musi ciebie być stać, a jeżeli nie stać tzn ze nie potrafisz prowadzić biznesu. Tyle w temacie

      • 6 9

      • (1)

        prowadzę działalność 10 lat, i potrafię wszystko robić, uczciwie zatrudniam od zawsze, i zawsze na umowę o pracę, na początku działalności pracowało się samemu, owszem, z wielką przyjemnością, i samemu można się bez problemu utrzymać - widzę że masz w sobie jad, ja myślę o kimś jako pracodawca, ale Ty widać pracodawcą nie jesteś ... ale nie o taki dialog mi chodzi. pozdrawiam przedsiębiorców !!!

        • 14 2

        • Jadem to ty strzelasz

          Że ktoś coś, wszyscy tylko nie ty. Otoczenie się zmienia i trzeba się dostosowywać. Wczoraj pracownik walczył o pracę, dzisiaj ty o pracownika, wczoraj coś było tanie dzisiaj jest drogie. Nikt cie nie zmusza do prowadzenia działalności, zawsze możesz zatrudnić się jako ten pracownik

          • 4 9

    • Ucieśniony głos zaradczego i przedsiębiorczego człowieka, który ma wielki problem, bo zatrudnia jednego pracownika za 3500 zł netto hahaha

      • 3 0

  • Niestety, pozostaną tylko restauracje hotelowe należące do wielkich sieci

    i te, które są tylko kolejnym/dodatkowym biznesem właściciela. Czyli takie do którego właściciel ma z czego dokładać, albo musi szukać kosztów.

    • 30 14

  • Pierogarnia pruszcz by wrzeszcz?

    O co chodzi w tej nazwie?

    • 23 1

  • prezcz z rzadem

    • 7 7

  • Prywata

    Tak wygląda i nikt nie płacze wręcz przeciwnie ko kurencja się cieszy i połowa znajomych i rodziny

    • 3 4

  • Dobre sobie

    Kasa przeprana

    • 6 1

  • Anonim (1)

    Nie ma w Gdańsku ulicy Powroznicznej, jest Powroznicza.

    • 9 4

    • chyba jednak

      Powroźnicza , ?co

      • 5 0

  • Opinia wyróżniona

    Byłem w One More Gdańsk

    I chyba nie mieli pomysłu na siebie. Dobre jedzenie, głownie burgery, świetna obsługa i bardzo luźny klimat, ale brakowało pomysłu bo na typowy pub piłkarski/sportowy było za drogo i chyba starali się być zbyt wykwintnie (własne czipsy jako czekadełko, fikuśne drinki itp.), a na restauracje z "wyższej półki" było zdecydowanie za luźno i menu było deko źle skrojone (widziałem jak starsi klienci wchodzili i za chwilę wychodzili). Niemniej przykro, bo obsługa pozostawiła po sobie bardzo dobre wrażenie. Chyba nie wstrzelili się w target bywalców Starego Miasta.

    • 24 1

  • Podsumuję dyskusję (a przynajmiej jej znaczną część) w formie lirycznej (1)

    Dla mnie tosty z awokado
    pachną narodową zdradą.
    Polak winien jeść kebaba,
    a nie wege jako baba!

    • 11 10

    • I oto tą puentą zakończmy te dysputy .

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane