• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi

Ewa Palińska
13 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.

Magda Gessler od 12 lat stara się ratować gastronomiczne biznesy. Nie zawsze z pozytywnym skutkiem, o czym przypomnieliśmy przed kilkoma tygodniami , wspominając lokale, które mimo przeprowadzenia kuchennych rewolucji zniknęły z mapy kulinarnej Trójmiasta. Dziś wracamy pamięcią do pięciu najbardziej spektakularnych i udanych rewolucji.





Restauracja Panorama, ul. Wały Piastowskie 1Mapka, Gdańsk



Odcinek ukazujący rewolucję kulinarną w gdańskiej Panoramie, znajdującej się na ostatnim piętrze Zieleniaka, został wyemitowany 13 marca 2010 r., jako drugi w pierwszej serii programu. Poznaliśmy wówczas młodych narzeczonych, którzy w pocie czoła starali się zapanować nad upadającym biznesem. Łatwo nie było, bo emocje po obu stronach sięgały zenitu. Magda Gessler nie była jeszcze wtedy telewizyjną ikoną i jej temperament mógł wprawić w osłupienie.

Udane kuchenne rewolucje były pierwszym z wielkich sukcesów właścicieli restauracji Panorama. Pół roku po emisji programu stanęli na ślubnym kobiercu, obecnie wychowują dwoje dzieci. Panorama, z lokalu przypominającego stołówkę, zmieniła się w elegancką restaurację, a jej właściciele dorobili się kolejnego lokalu.

Marcin Kuziński, właściciel Panoramy, powiedział w jednym z późniejszych wywiadów, że udział w programie dał całemu zespołowi poczucie, że nie ma rzeczy niemożliwych, że nikt za nikogo nic nie zrobi i na sukces trzeba ciężko pracować. Dodał też, że Kuchenne rewolucje pchnęły go w zupełnie inny świat gastronomii. I że w tym świecie zamierza pozostać i nieustannie się rozwijać dopóki starczy mu sił.

Magda Gessler nie pomogła. Te restauracje nie przeżyły kuchennych rewolucji



Tawerna Dominikańska, Targ Rybny 9Mapka, Gdańsk



Odcinek pokazujący rewolucję w Tawernie Dominikańskiej został wyemitowany 11 grudnia 2010 r., jako ostatni w drugim sezonie. Właściciele zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler, bo nie za dobrze radzili sobie z przekształceniem słynącego z dancingów lokalu w restaurację. Nie pomagał też fakt, że szef kuchni był niezbyt dobrze zorganizowany, przez co nie panował nad właściwym wydawaniem potraw.

Lokal po kuchennych rewolucjach wyraźnie ożył. W menu pozostała pamiątka po Magdzie Gessler, w postaci specjalnych, rewolucyjnych propozycji, jak tatar z łososia bałtyckiego, pikantna zupa rybna, bałtycki dorsz w porach i pomidorach, chrusty śledziowe smażone na smalcu, bałtycki łosoś zapiekany w porach w brytfance czy polędwica z jelenia w sosie borowikowym.



Magda Gessler jest też autorką sukcesu restauracji Tapas Rybka. To za jej radą lokal zmienił się z tandetnej smażalni w modną knajpkę, serwującą rybne przysmaki. Magda Gessler jest też autorką sukcesu restauracji Tapas Rybka. To za jej radą lokal zmienił się z tandetnej smażalni w modną knajpkę, serwującą rybne przysmaki.

Tapas Rybka, al. gen. Józefa Hallera 273Mapka, Gdańsk



Wydawać by się mogło, że gdy się prowadzi lokal w tak korzystnej lokalizacji, jak bezpośrednie sąsiedztwo brzeźnieńskiego mola, gdzie nieustannie przewijają się tłumy głodnych turystów, to można serwować cokolwiek, a interes i tak będzie się kręcił. Nic bardziej mylnego, o czym przekonali się właściciele restauracji Rybka, którzy zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed dziewięcioma laty - odcinek pokazujący tę interwencję został wyemitowany 14 marca 2013 r.

Rybkę, która była typową smażalnią, zastąpiła restauracja Tapas Rybka, serwująca wyłącznie rybne przekąski i dania. Format okazał się hitem i dziś w lokalu chętnie stołują się nie tylko turyści, ale i mieszkańcy Trójmiasta.

Czardasz, ul. Śląska 66 bMapka, Gdańsk



Na gdańskim Przymorzu mieści się węgierska restauracja "Czardasz". Choć istnieje już od 50 lat i w PRL-u była słynna na cały Gdańsk, w 2015 r., kiedy jej właściciele poprosili Magdę Gessler o pomoc, sytuacja była dramatyczna. Zastępowanie w karcie potraw węgierskich polskimi klasykami przynosiło skutek odwrotny od zamierzonego - lokal coraz bardziej podupadał, a zainteresowanie jego ofertą malało.

Magda Gessler do ratowania Czardasza podeszła z właściwą dla siebie werwą, a proponowane przez nią zmiany zostały entuzjastycznie przyjęte przez członków załogi. W menu znalazły się takie dania, jak ziemniaczany placek węgierski z gulaszem cielęco-wieprzowym, grillowana złocista karkówka w węgierskiej marynacie, bogracz - gęsta węgierska zupa cielęco-wieprzowa, pierś kacza z marmoladą z czerwonej papryki i duszonymi w tokaju morelami czy wątróbka cielęca z plastrami wędzonej słoniny i karmelizowaną cebulą. Węgierska uczta, którą przygotowano w ramach finałowej kolacji, okazała się hitem, a lokal cieszy się niesłabnącą popularnością do dziś.

Kultowe miejsca, legendarne smaki. Najstarsze restauracje i kawiarnie w Gdyni



Rewolucję w Niezłym Kinie mogliśmy obejrzeć w telewizji 13 maja 2021 r. Emocji nie brakowało. Rewolucję w Niezłym Kinie mogliśmy obejrzeć w telewizji 13 maja 2021 r. Emocji nie brakowało.

Niezłe Kino (przed rewolucją Bistro Neptun)al. Zwycięstwa 238Mapka, Gdynia



Właściciele restauracji Neptun, a konkretniej bistro Neptun, zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed około rokiem - odcinek Kuchennych rewolucji z ich udziałem wyemitowano w maju 2021 r. (odcinek 13 w sezonie 22). Słynnej restauratorce zwierzyli się, że ich biznes nie przynosi zysków, a wyłącznie straty - właścicielka każdego miesiąca musiała do lokalu dokładać. Pieniądze, które właścicielom udało się uzbierać, kiedy pracowali za granicą, systematycznie malały. Sytuację jeszcze pogorszyła pandemia.

Kiedy Magda Gessler weszła do lokalu i zobaczyła menu - od razu zwróciła uwagę na fakt, że "Neptun" nie oferuje świeżej, morskiej ryby. Jak to się miało do nazwy lokalu i faktu, że znajduje się on w nadmorskiej Gdyni?

Wskutek rewolucji nazwę lokalu zmieniono na "Niezłe kino". W menu znalazły się m.in. ulubione dania aktorów filmowych - w końcu w Gdyni odbywa się jeden z ważniejszych festiwali filmowych w Europie! Goście mogą zjeść np.: sałatkę Kaliny Jędrusik, tatara z polędwicy wołowej Zbigniewa Cybulskiego, bakłażany Franka Sinatry, dewolaja z masłem Gustawa Holoubka czy gulasz cielęcy Bogusława Kobieli. Rewolucyjne dania, zaproponowane przez Magdę Gessler, stanowią jednak zdecydowaną mniejszość w karcie. Cała reszta to fast food: burgery, pizze czy klasyczne dania obiadowe: kotlet schabowy i panierowana pierś z kurczaka z ziemniakami/frytkami/ryżem i surówką. Jest też pstrąg z pieca. Coś dla tych, którzy nie wyobrażają sobie nie zjeść rybki nad morzem.

Miejsca

Opinie (157) ponad 10 zablokowanych

  • :( (1)

    Po przystawce rybnej zjedzonej w Bece w Pucku trzy godziny nie wychodziłam z ubikacji.Oni też po KR.

    • 13 2

    • bo to lekka i dietetyczna kuchnia

      • 5 0

  • Do tej pory myślałem, że to Magdalena Gessler

    A to po prostu Magda

    • 8 1

  • Schabowy Raz (2)

    Polecam również restauracje po KR - Schabowy Raz na trasie Żukowo- Kościerzyna :)

    • 8 5

    • Bardzo popsuło się

      • 2 0

    • Słabo. Zamiast ziemniaków dają mrożone frytki. Długi czas oczekiwania. Ból brzucha po wizycie.

      • 3 0

  • marketing twarz kasa , towarzystwo wzajemnej adoracji, pączki po 3 ZŁ.

    • 7 0

  • Pstrąg z pieca

    dla tych co przyjechali nad morze i chcą zjeść rybkę :DDD

    • 8 0

  • co za głupoty (1)

    Niezłe kino ma nazwę z powodu kina, które się tam znajdowało (miało nazwę Neptun - stąd też wcześniejsza nazwa lokalu).

    A pod kątem gastronomicznym niestety nadal słabo.

    • 16 1

    • Było to kino Neptun swego czasu miejsce spotkań Świadków Jehowy

      • 1 0

  • Uważacie, że Rewolucja w "Panoramie" była udana? (2)

    Niezły żart. Byłem tam kilka miesięcy po programie i dostałem zupę w misce, w której pływały kawałki porcelany z tejże miski. O jakości jedzenia w ogóle nie warto wspominać.

    • 24 2

    • (1)

      Nie wiem, byłem tam kiedyś, hen, przed rewolucjami. Był to mój najgorszy kontakt z gastronomią. Wszystko było tak złe, że aż komiczne. Byliśmy wtedy w 5 osób, każdy jadł co innego, wszyscy byli oniemiali.

      To, że w zupie pływają kawałki porcelany, nie znaczy, że się mimo wszystko nie poprawiło, ale ja nigdy tam nie wrócę.

      • 3 1

      • Straty wyceniono na 2.5 pln.

        • 0 0

  • To może te panią na miejsce prezesa NBP.

    • 4 4

  • Tak,tak,,,tak a smoki są i lataja :)

    ehhhh , szkoda piórkOO łamać i drapac . pitu , pitu , ,,

    • 4 0

  • Rewolucje, rewolucjami (5)

    Ale p. Magda Gessler pokazała konsumentom, że należy zwracać uwagę na coś więcej niż tylko "dużo i tanio"

    • 10 7

    • Czyżby? Ci, dla których liczy się coś więcej niż dużo i tanio, wiedzieli to zanim usłyszeli to od Gessler. Natomiast dla pozostałych kasztanów, mimo Gessler, liczy się tylko aby jak najtaniej zapchać żołądek jak najbardziej.

      • 4 2

    • Lepiej niedużo i nie tanio (3)

      • 2 1

      • (1)

        Znaczenie ma co i jak, a nie ile i za ile. Chyba, że ktoś jest kasztanem.

        • 2 2

        • Tym drugim żadna Gessler nie pomoże. Musieliby się drugi raz urodzić, tym razem w jakiejś cywilizowanej rodzinie,

          • 0 0

      • Mowa byla o konsumentach, po co sie odzywasz?

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane