• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi

Ewa Palińska
13 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.

Magda Gessler od 12 lat stara się ratować gastronomiczne biznesy. Nie zawsze z pozytywnym skutkiem, o czym przypomnieliśmy przed kilkoma tygodniami , wspominając lokale, które mimo przeprowadzenia kuchennych rewolucji zniknęły z mapy kulinarnej Trójmiasta. Dziś wracamy pamięcią do pięciu najbardziej spektakularnych i udanych rewolucji.





Restauracja Panorama, ul. Wały Piastowskie 1Mapka, Gdańsk



Odcinek ukazujący rewolucję kulinarną w gdańskiej Panoramie, znajdującej się na ostatnim piętrze Zieleniaka, został wyemitowany 13 marca 2010 r., jako drugi w pierwszej serii programu. Poznaliśmy wówczas młodych narzeczonych, którzy w pocie czoła starali się zapanować nad upadającym biznesem. Łatwo nie było, bo emocje po obu stronach sięgały zenitu. Magda Gessler nie była jeszcze wtedy telewizyjną ikoną i jej temperament mógł wprawić w osłupienie.

Udane kuchenne rewolucje były pierwszym z wielkich sukcesów właścicieli restauracji Panorama. Pół roku po emisji programu stanęli na ślubnym kobiercu, obecnie wychowują dwoje dzieci. Panorama, z lokalu przypominającego stołówkę, zmieniła się w elegancką restaurację, a jej właściciele dorobili się kolejnego lokalu.

Marcin Kuziński, właściciel Panoramy, powiedział w jednym z późniejszych wywiadów, że udział w programie dał całemu zespołowi poczucie, że nie ma rzeczy niemożliwych, że nikt za nikogo nic nie zrobi i na sukces trzeba ciężko pracować. Dodał też, że Kuchenne rewolucje pchnęły go w zupełnie inny świat gastronomii. I że w tym świecie zamierza pozostać i nieustannie się rozwijać dopóki starczy mu sił.

Magda Gessler nie pomogła. Te restauracje nie przeżyły kuchennych rewolucji



Tawerna Dominikańska, Targ Rybny 9Mapka, Gdańsk



Odcinek pokazujący rewolucję w Tawernie Dominikańskiej został wyemitowany 11 grudnia 2010 r., jako ostatni w drugim sezonie. Właściciele zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler, bo nie za dobrze radzili sobie z przekształceniem słynącego z dancingów lokalu w restaurację. Nie pomagał też fakt, że szef kuchni był niezbyt dobrze zorganizowany, przez co nie panował nad właściwym wydawaniem potraw.

Lokal po kuchennych rewolucjach wyraźnie ożył. W menu pozostała pamiątka po Magdzie Gessler, w postaci specjalnych, rewolucyjnych propozycji, jak tatar z łososia bałtyckiego, pikantna zupa rybna, bałtycki dorsz w porach i pomidorach, chrusty śledziowe smażone na smalcu, bałtycki łosoś zapiekany w porach w brytfance czy polędwica z jelenia w sosie borowikowym.



Magda Gessler jest też autorką sukcesu restauracji Tapas Rybka. To za jej radą lokal zmienił się z tandetnej smażalni w modną knajpkę, serwującą rybne przysmaki. Magda Gessler jest też autorką sukcesu restauracji Tapas Rybka. To za jej radą lokal zmienił się z tandetnej smażalni w modną knajpkę, serwującą rybne przysmaki.

Tapas Rybka, al. gen. Józefa Hallera 273Mapka, Gdańsk



Wydawać by się mogło, że gdy się prowadzi lokal w tak korzystnej lokalizacji, jak bezpośrednie sąsiedztwo brzeźnieńskiego mola, gdzie nieustannie przewijają się tłumy głodnych turystów, to można serwować cokolwiek, a interes i tak będzie się kręcił. Nic bardziej mylnego, o czym przekonali się właściciele restauracji Rybka, którzy zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed dziewięcioma laty - odcinek pokazujący tę interwencję został wyemitowany 14 marca 2013 r.

Rybkę, która była typową smażalnią, zastąpiła restauracja Tapas Rybka, serwująca wyłącznie rybne przekąski i dania. Format okazał się hitem i dziś w lokalu chętnie stołują się nie tylko turyści, ale i mieszkańcy Trójmiasta.

Czardasz, ul. Śląska 66 bMapka, Gdańsk



Na gdańskim Przymorzu mieści się węgierska restauracja "Czardasz". Choć istnieje już od 50 lat i w PRL-u była słynna na cały Gdańsk, w 2015 r., kiedy jej właściciele poprosili Magdę Gessler o pomoc, sytuacja była dramatyczna. Zastępowanie w karcie potraw węgierskich polskimi klasykami przynosiło skutek odwrotny od zamierzonego - lokal coraz bardziej podupadał, a zainteresowanie jego ofertą malało.

Magda Gessler do ratowania Czardasza podeszła z właściwą dla siebie werwą, a proponowane przez nią zmiany zostały entuzjastycznie przyjęte przez członków załogi. W menu znalazły się takie dania, jak ziemniaczany placek węgierski z gulaszem cielęco-wieprzowym, grillowana złocista karkówka w węgierskiej marynacie, bogracz - gęsta węgierska zupa cielęco-wieprzowa, pierś kacza z marmoladą z czerwonej papryki i duszonymi w tokaju morelami czy wątróbka cielęca z plastrami wędzonej słoniny i karmelizowaną cebulą. Węgierska uczta, którą przygotowano w ramach finałowej kolacji, okazała się hitem, a lokal cieszy się niesłabnącą popularnością do dziś.

Kultowe miejsca, legendarne smaki. Najstarsze restauracje i kawiarnie w Gdyni



Rewolucję w Niezłym Kinie mogliśmy obejrzeć w telewizji 13 maja 2021 r. Emocji nie brakowało. Rewolucję w Niezłym Kinie mogliśmy obejrzeć w telewizji 13 maja 2021 r. Emocji nie brakowało.

Niezłe Kino (przed rewolucją Bistro Neptun)al. Zwycięstwa 238Mapka, Gdynia



Właściciele restauracji Neptun, a konkretniej bistro Neptun, zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed około rokiem - odcinek Kuchennych rewolucji z ich udziałem wyemitowano w maju 2021 r. (odcinek 13 w sezonie 22). Słynnej restauratorce zwierzyli się, że ich biznes nie przynosi zysków, a wyłącznie straty - właścicielka każdego miesiąca musiała do lokalu dokładać. Pieniądze, które właścicielom udało się uzbierać, kiedy pracowali za granicą, systematycznie malały. Sytuację jeszcze pogorszyła pandemia.

Kiedy Magda Gessler weszła do lokalu i zobaczyła menu - od razu zwróciła uwagę na fakt, że "Neptun" nie oferuje świeżej, morskiej ryby. Jak to się miało do nazwy lokalu i faktu, że znajduje się on w nadmorskiej Gdyni?

Wskutek rewolucji nazwę lokalu zmieniono na "Niezłe kino". W menu znalazły się m.in. ulubione dania aktorów filmowych - w końcu w Gdyni odbywa się jeden z ważniejszych festiwali filmowych w Europie! Goście mogą zjeść np.: sałatkę Kaliny Jędrusik, tatara z polędwicy wołowej Zbigniewa Cybulskiego, bakłażany Franka Sinatry, dewolaja z masłem Gustawa Holoubka czy gulasz cielęcy Bogusława Kobieli. Rewolucyjne dania, zaproponowane przez Magdę Gessler, stanowią jednak zdecydowaną mniejszość w karcie. Cała reszta to fast food: burgery, pizze czy klasyczne dania obiadowe: kotlet schabowy i panierowana pierś z kurczaka z ziemniakami/frytkami/ryżem i surówką. Jest też pstrąg z pieca. Coś dla tych, którzy nie wyobrażają sobie nie zjeść rybki nad morzem.

Miejsca

Opinie (157) ponad 10 zablokowanych

  • Tawerna dominikańska

    Hmmm tu bym się mocno zastanowił znam ta knajpę od d...strony tzn od zaplecza syf jako był tam panuje po dzień dzisiejszy ja tam nie zjem napewno

    • 23 1

  • Tapas Rybka

    Mniam ;-)

    • 5 8

  • (1)

    O Gesslerowej można (i w zasadzie trzeba) dużo złego powiedzieć. Tak samo o programie, który jest mega reżyserowany a ona de facto uczestniczy tam w niewielkim procencie podczas całej przemiany.
    Ale... czasami to faktycznie działa. I wspomniany Tapas Rybka jest tego dobrym przykładem. Prawie każdy mieszkaniec Brzeźna pamięta, że to była obskurna buda, potem właściciele zrobili remont (praktycznie postawili nowy budynek) i... było mega słabo pod względem klientów. Widocznie potrzebowali pomysłu z zewnątrz, jakiejś inspiracji i do dzisiaj radzą sobie dobrze.

    Kolejnym przykładem, który znam jest "Schabowy Raz" (to już oczywiście spoza Trójmiasta). Od czasu kuchennych rewolucji ciężko tam znaleźć stolik w weekend, to znaczy trzeba czekać w kolejce, żeby w ogóle wejść do knajpy.

    • 21 6

    • Akurat ten schabowy nie jest wcale jakis szczegolny, choc trafil mi sie swiezy i smaczny.

      Ale jesli mam zamowic w knajpie schabowego, czyli najbardziej pospolite danie w tej czesci swiata, to on powinien byc wybitny.

      • 1 0

  • ta paniusia to dramat ... bezczelność i cwaniactwo (1)

    • 24 14

    • Przemieszane z xanaxem..

      • 7 0

  • Zenujaca osoba, miałem okazje pracowac z ta osoba.

    Ten wizerunek kreowany w mediach to namiastka tego jaka jest. Gdybym miał do wyboru samotnosc lub pobyt na bezludnej wyspie z Magda G. wybieram samotnosc.

    • 31 8

  • wolę kuchnię mojej żony niż tej pani (1)

    wiecznie z mopem na głowie w kuchni.....!! czepek na głowę i dopiero niech się udziela w kuchni. Nic bym nie zjadł u niej .. dramat i wszystko fe...!!

    • 20 7

    • No tak...

      Nie jadłem, nie widziałem a się wypowiem. Jaki to typowe...

      • 3 2

  • Doradza innym, a jej restauracja w Gdyni na Wojska Polskiego padła po kilku miesiącach. Przereklamowana cwaniara , jedynie z czego slynie to kosmiczne ceny niewarte oferowanych produktow. Tyle jest warta co wszyscy inni celebryci z warszafki.

    • 29 3

  • (1)

    Straszna baba!!!!!

    • 20 7

    • chytra z radomia

      • 4 1

  • Tawerna Dominikańska to porażka... (4)

    Byłam tam ze 3 lata temu, a zatem już sporo po KR. Zamówiłam devolaya z dorsza. To zostawiło trwały ślad w mojej psychice... suchy na wiór, zero masła w środku (po prostu pusty) i totalnie bez soli i innych przypraw. Jesli to miała być reklama tego lokalu to chyba dawno tam nie byliście...

    • 24 2

    • to prawda!!! niedobre jedzenie!

      • 4 2

    • a ja w Tawernie lubię zjeść

      szczególnie smakuje mi zupa rybna, uważam ją za druga pod względem smaku w Trójmieście (pierwsza jest w barze Przystań w Sopocie). Mój syn lubi żurek podawane w robiącym za talerz chlebie.
      A z dań głównych smakuje mi łosoś w takiej brytfance zapiekany i żeberka a w miodzie. A żona znów lubi kaczkę.
      Zawsze jak jestem na plaży lub w Sopocie, to lubię zjeść w Przystani (tylko te kolejki są straszne), a jak idę pokłonić się Neptunowi to odwiedzam Tawernę lub knajpkę rybną w okolicach kładki na Ołowiankę.
      Więc ja Tawernę polecam. co mogę zarzucić, w sezonie nieraz trzeba długo czekać na stolik i na dania, ale zawsze piwko umili ten czas. W miesiącach nieturystycznych zdecydowanie lepsza obsługa i chyba lepiej podane jedzenie. W sezonie nawet na dodatkowe napoje nieraz przychodzi dość długo czekać. Ale lokalizacja fajna, można się nie nudzić.

      • 3 3

    • Bylem tam kilkakrotnie, ostatnio ze dwa meisiace temu.

      Za kazdym razem wszystkim obecnym smakowaly ich dania, a sroce spod ogona nie wypadli. Mialas ogromnego pecha lub celowo tu klamiesz.

      • 4 3

    • Tawerna jest OK

      Kilkukrotnie bylem w Tawernie jak przyjeżdżali do mnie znajomi i krewni i nie pamietam, aby ktokolwiek z nich mial uwagi do wybranych potraw. Według mnie jest smacznie i także cenowo w porównaniu z okolicznymi restauracjami nie wypadają źle. Ja z czystym sumieniem polecam.

      • 1 2

  • Opinia wyróżniona

    ,"Rewolucje" (11)

    Nie wiem co ta kobieta ma wspolnego z gastronomia, ale jej niezabezpieczone wlosy i probowanie potraw prosto z garnka lub lyzki wazowej ,to juz przegiecie!

    • 155 60

    • Jej wlosy

      nie dość, ze w połowie doczepki to mają jeszcze na sobie tonę lakieru. Nic tam się nie odklei.
      Ale lubię jej programy i uważam, ze dobrą robotę robi dla poprawienia naszej gastronomii.

      • 19 8

    • Może próbować dań, ale nie może już tej samej łyżki zanurzyć drugi raz w daniu.

      • 19 1

    • Powiedzcie gdzie w Gdańsku jest naprawdę dobra knajpa? (1)

      Aby zjeść coś innego niż schabowego i żeberka? Chce zaprosić bliska mi osobę na coś dobrego a nie smażone frytki i schabowego, dzik i inne wynalazki też odpadaja

      • 0 6

      • Nie schabowy, nie zeberka, nie dzik, nie wynalazki? To, czego szukasz, znajdziesz wszedzie.

        • 5 1

    • Każdy dobry kucharz próbuje łyżką prosto z gara i twój bełkot tego nie zmieni. Potrawa w garze ma ok.130 stopni, więc wszystko (2)

      jest sterylnie zdezynfekowane.

      • 13 16

      • (1)

        Dobry kucharz powinien mieć odruch, by tego nie robić, bo inaczej potem odruchowo spróbuje sałatki i zamiesza ją tą samą łyżką. I tak, M.G. się to zdarza, niestety.

        • 11 2

        • Niektorzy to nawet na talerze prosto z garnka nakladaja, nieudaczniki jedne.

          • 2 0

    • A jeśli jest chora?

      To zakazi łyżką wazową całą zupę. Obrzydliwe!

      • 7 1

    • (1)

      Pani Magda powinna dostać nagrodę za to co robi dla gastronomii a szacunek za wiedzę jaką posiada należy się bez zbędnej dyskusji.Ale niestety jest inaczej.Pani Magdo ,ja dziękuję że Pani jest w Polsce .

      • 5 7

      • Niby...

        ...jaką wiedzę posiada Pani Magda? Amatorzy podziwiają, zawodowi profesjonalni szefowie kuchni (nie kucharzyny od siedmiu boleści) wyśmiewają.
        Pani Magda jest produktem marketingowym wyślizganym na nazwisku męża, z którym się rozstała. Nagroda? Szacunek? Za co? :D

        • 0 0

    • francuz

      A jak francuza zonie robisz to włos tez się trafi

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane