- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (30 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (41 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (30 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (150 opinii)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi
Magda Gessler od 12 lat stara się ratować gastronomiczne biznesy. Nie zawsze z pozytywnym skutkiem, o czym przypomnieliśmy przed kilkoma tygodniami , wspominając lokale, które mimo przeprowadzenia kuchennych rewolucji zniknęły z mapy kulinarnej Trójmiasta. Dziś wracamy pamięcią do pięciu najbardziej spektakularnych i udanych rewolucji.
Restauracja Panorama, ul. Wały Piastowskie 1, Gdańsk
Odcinek ukazujący rewolucję kulinarną w gdańskiej Panoramie, znajdującej się na ostatnim piętrze Zieleniaka, został wyemitowany 13 marca 2010 r., jako drugi w pierwszej serii programu. Poznaliśmy wówczas młodych narzeczonych, którzy w pocie czoła starali się zapanować nad upadającym biznesem. Łatwo nie było, bo emocje po obu stronach sięgały zenitu. Magda Gessler nie była jeszcze wtedy telewizyjną ikoną i jej temperament mógł wprawić w osłupienie.
Udane kuchenne rewolucje były pierwszym z wielkich sukcesów właścicieli restauracji Panorama. Pół roku po emisji programu stanęli na ślubnym kobiercu, obecnie wychowują dwoje dzieci. Panorama, z lokalu przypominającego stołówkę, zmieniła się w elegancką restaurację, a jej właściciele dorobili się kolejnego lokalu.
Marcin Kuziński, właściciel Panoramy, powiedział w jednym z późniejszych wywiadów, że udział w programie dał całemu zespołowi poczucie, że nie ma rzeczy niemożliwych, że nikt za nikogo nic nie zrobi i na sukces trzeba ciężko pracować. Dodał też, że Kuchenne rewolucje pchnęły go w zupełnie inny świat gastronomii. I że w tym świecie zamierza pozostać i nieustannie się rozwijać dopóki starczy mu sił.
Magda Gessler nie pomogła. Te restauracje nie przeżyły kuchennych rewolucji
Tawerna Dominikańska, Targ Rybny 9, Gdańsk
Odcinek pokazujący rewolucję w Tawernie Dominikańskiej został wyemitowany 11 grudnia 2010 r., jako ostatni w drugim sezonie. Właściciele zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler, bo nie za dobrze radzili sobie z przekształceniem słynącego z dancingów lokalu w restaurację. Nie pomagał też fakt, że szef kuchni był niezbyt dobrze zorganizowany, przez co nie panował nad właściwym wydawaniem potraw.
Lokal po kuchennych rewolucjach wyraźnie ożył. W menu pozostała pamiątka po Magdzie Gessler, w postaci specjalnych, rewolucyjnych propozycji, jak tatar z łososia bałtyckiego, pikantna zupa rybna, bałtycki dorsz w porach i pomidorach, chrusty śledziowe smażone na smalcu, bałtycki łosoś zapiekany w porach w brytfance czy polędwica z jelenia w sosie borowikowym.
Tapas Rybka, al. gen. Józefa Hallera 273, Gdańsk
Wydawać by się mogło, że gdy się prowadzi lokal w tak korzystnej lokalizacji, jak bezpośrednie sąsiedztwo brzeźnieńskiego mola, gdzie nieustannie przewijają się tłumy głodnych turystów, to można serwować cokolwiek, a interes i tak będzie się kręcił. Nic bardziej mylnego, o czym przekonali się właściciele restauracji Rybka, którzy zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed dziewięcioma laty - odcinek pokazujący tę interwencję został wyemitowany 14 marca 2013 r.
Rybkę, która była typową smażalnią, zastąpiła restauracja Tapas Rybka, serwująca wyłącznie rybne przekąski i dania. Format okazał się hitem i dziś w lokalu chętnie stołują się nie tylko turyści, ale i mieszkańcy Trójmiasta.
Czardasz, ul. Śląska 66 b, Gdańsk
Na gdańskim Przymorzu mieści się węgierska restauracja "Czardasz". Choć istnieje już od 50 lat i w PRL-u była słynna na cały Gdańsk, w 2015 r., kiedy jej właściciele poprosili Magdę Gessler o pomoc, sytuacja była dramatyczna. Zastępowanie w karcie potraw węgierskich polskimi klasykami przynosiło skutek odwrotny od zamierzonego - lokal coraz bardziej podupadał, a zainteresowanie jego ofertą malało.
Magda Gessler do ratowania Czardasza podeszła z właściwą dla siebie werwą, a proponowane przez nią zmiany zostały entuzjastycznie przyjęte przez członków załogi. W menu znalazły się takie dania, jak ziemniaczany placek węgierski z gulaszem cielęco-wieprzowym, grillowana złocista karkówka w węgierskiej marynacie, bogracz - gęsta węgierska zupa cielęco-wieprzowa, pierś kacza z marmoladą z czerwonej papryki i duszonymi w tokaju morelami czy wątróbka cielęca z plastrami wędzonej słoniny i karmelizowaną cebulą. Węgierska uczta, którą przygotowano w ramach finałowej kolacji, okazała się hitem, a lokal cieszy się niesłabnącą popularnością do dziś.
Kultowe miejsca, legendarne smaki. Najstarsze restauracje i kawiarnie w Gdyni
Niezłe Kino (przed rewolucją Bistro Neptun)al. Zwycięstwa 238, Gdynia
Właściciele restauracji Neptun, a konkretniej bistro Neptun, zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed około rokiem - odcinek Kuchennych rewolucji z ich udziałem wyemitowano w maju 2021 r. (odcinek 13 w sezonie 22). Słynnej restauratorce zwierzyli się, że ich biznes nie przynosi zysków, a wyłącznie straty - właścicielka każdego miesiąca musiała do lokalu dokładać. Pieniądze, które właścicielom udało się uzbierać, kiedy pracowali za granicą, systematycznie malały. Sytuację jeszcze pogorszyła pandemia.
Kiedy Magda Gessler weszła do lokalu i zobaczyła menu - od razu zwróciła uwagę na fakt, że "Neptun" nie oferuje świeżej, morskiej ryby. Jak to się miało do nazwy lokalu i faktu, że znajduje się on w nadmorskiej Gdyni?
Wskutek rewolucji nazwę lokalu zmieniono na "Niezłe kino". W menu znalazły się m.in. ulubione dania aktorów filmowych - w końcu w Gdyni odbywa się jeden z ważniejszych festiwali filmowych w Europie! Goście mogą zjeść np.: sałatkę Kaliny Jędrusik, tatara z polędwicy wołowej Zbigniewa Cybulskiego, bakłażany Franka Sinatry, dewolaja z masłem Gustawa Holoubka czy gulasz cielęcy Bogusława Kobieli. Rewolucyjne dania, zaproponowane przez Magdę Gessler, stanowią jednak zdecydowaną mniejszość w karcie. Cała reszta to fast food: burgery, pizze czy klasyczne dania obiadowe: kotlet schabowy i panierowana pierś z kurczaka z ziemniakami/frytkami/ryżem i surówką. Jest też pstrąg z pieca. Coś dla tych, którzy nie wyobrażają sobie nie zjeść rybki nad morzem.
Miejsca
Opinie (157) ponad 10 zablokowanych
-
2022-06-13 11:19
w Gdyni położyła 3 z 3 knajp (2)
- 22 4
-
2022-06-13 12:11
W Redzie też padła jedna.
- 9 0
-
2022-06-13 12:37
Jak mozna polozyc lezaca knajpe? Az taka zdolna to ona nie jest.
- 6 1
-
2022-06-13 11:19
Ona nie jest żadnym autorytetem. (3)
Ma jedną knajpę a nie kilkanaście jak w zapowiedzi programu. Zachowuje się jak burak który zjadł wszystkie rozumy, a potem wymyśla rewolucje i ciągle te same pizza albo kuchnia polska. I to na tyle. Ostatnio zakazała chińczykowi używania glutaminianu sodu, bo podobno w Azji się nie dodaje :) Poza tym każdy program to "czemu trujecie ludzi". Typowy nieomylny celebryta wykreowany przez media.
ps. w Sopocie jadłem "jej lody" były ohydne, a smak prosecco walił chemią na kilometr.- 36 20
-
2022-06-13 12:02
Nie wiem z jakiego powodu w kuchni rtestauracji miałby być używany glutaminian sodu, po co ?
Gotuję w domu 35 lat i nie używam, a potrawy mają smak. Dużo warzyw, odpowiednia ilość przypraw (nie za dużo), zioła, suszki w wywarach. Glutaminian to wzmacniacz smaku, niepotrzebny dodatek, gdy się gotuje z sercem.
- 14 3
-
2022-06-13 12:40
Ty jestes za to typowym, a wiec zawsze omylnym, anonimowym komentatorem. Wiemy o Tobie tylko tyle, ze lubisz wpier. glutaminian.
- 7 2
-
2022-06-13 17:28
A ty kto
Jaka szkołę kulinarna skończyłeś żeś taki wielki krytyk?
- 1 2
-
2022-06-13 11:36
Najlepiej to wyszla knajpa w straszynie (6)
- 14 6
-
2022-06-13 11:58
Lis i Kura zdecydowanie lepiej (1)
- 1 3
-
2022-06-13 12:43
pluskwa i karaluch lepiej
- 8 0
-
2022-06-13 11:59
Zanim przenieśli się do nowego lokalu, było bardzo dobrze. (1)
Teraz to typowa podrzędna burgerownia, jakich wiele w okolicy.
- 9 3
-
2022-06-13 12:14
oj nie zgodze sie :) to najlpesze burgery jakie jadlam
do niedawna mieszkalam w okolicy przez 2lata - zamowic w weekend z dowozem zapomnij, knajpa pelna, kolejka przed lokalem czy slonce czy snieg. niezmiennie polecam, nowy lokal jest przepiekny, obsludze chce sie obslugiwac, wlasciciele sa zawsze na miejscu. sukces pelna geba
- 7 4
-
2022-06-13 12:31
Straszyła ?
- 2 0
-
2022-06-13 23:13
W strasznie slaba jakość o brudzie i cenach nie wspomnę. jeszcze w starymokalu było ok.a teraz to tylko kasa syf a jakosci
- 0 0
-
2022-06-13 11:37
Odcinek o tawernie pamiętam. Właściciel chyba powinien być happy co nie?!
- 6 1
-
2022-06-13 11:39
(2)
w Czardaszu bywałam jeszcze w czasach PRL'u; jakiś czas temu postanowiłam "wrócić" nawet nie wiedząc, że była tam rewolucja; zapewniam, że za PRL'u i nieco później jedzenie było stokrotnie lepsze niż obecnie
- 58 0
-
2022-06-13 12:14
Za PRL-u wszystko było lepsze (1)
Nawet Pepsi była lepsza
- 42 0
-
2022-06-13 13:54
za PRL-u
komuniści byli lepsi. Dziś prawdziwych komunistów już nie ma...
- 4 0
-
2022-06-13 12:15
byłem w jednym z lokali po "rewolucjach"
stwierdzam, że jak ktoś potrzebuje "rewolucji" to znaczy że się nie nadaje i nadawać się nie będzie.
- 26 1
-
2022-06-13 12:18
Byłem kiedyś w jednym lokalu. Dobre i tanie żarcie.
Jak nakręcili program z Geslerową to teraz serwują tam dobre i drogie żarcie.- 26 0
-
2022-06-13 12:25
Podoba mi się formuła programu. Poczciwi, dobrzy ludzie zawsze wyjdą na dobre. Gessler gasi i brutalnie sprowadza do gleby tylko cwaniaków, którzy zerują na pracownikach
- 20 10
-
2022-06-13 12:26
Nie cierpię kobity. Jakie te knajpy są słabe skoro jakiś kocmołuch z Wawy potrafi postawić je na nogi.
- 23 14
-
2022-06-13 12:30
Nie lubię jej oglądać
Jest chamska i arogancka. A zdarza się jej też opowiadać brednie w zakresie receptur.
- 37 11
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.