• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Międzynarodowy Dzień Pizzy w Trójmieście

Mateusz Groen
9 lutego 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
9 lutego, czyli Międzynarodowy Dzień Pizzy, jest dla wielu jej fanów pretekstem do przetestowania nowej alternatywy. 9 lutego, czyli Międzynarodowy Dzień Pizzy, jest dla wielu jej fanów pretekstem do przetestowania nowej alternatywy.

9 lutego to dzień, który każdy miłośnik pizzy na całym świecie powinien na stałe wpisać do swojego kalendarza. W tym dniu obchodzimy bowiem Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jest zatem co świętować! Z tej okazji zebraliśmy dla was miejsca w Trójmieście, w których spróbujecie wyśmienitych "wypiekanych placków z dodatkami".



Pizzerie w Trójmieście



Czy masz zamiar świętować Dzień Pizzy?

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań, a jej miłośników stale przybywa. Miłość do pizzy trwa od wielu lat, a jej rodzajów i możliwości podania znajdziemy mnóstwo. Pizza jest również jednym z najchętniej zamawianych dań w Polsce na dowóz.

I choć restauracje z uwagi na pandemię nie mogą zaprosić swoich gości, by wspólnie celebrować ten dzień, to jednak działają bardzo prężnie i wciąż zaskakują swoimi nowymi propozycjami. I choć kompozycje rodzące się w wyobraźni pizzermanów w wielu przypadkach niedużo mają wspólnego z tradycyjną pizzą włoską, nie przeszkadza to jej fanom próbować nowych alternatyw, wszak w kuchni ograniczają nas jedynie wyobraźnia i wrażliwość kubków smakowych.

Czytaj też: Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?

Specjalnie dla was zebraliśmy kilka polecanych miejsc, w których mamy okazję spróbowania dobrej pizzy na terenie Trójmiasta.

Viva La Pizza



  • Pizza o klasycznym wyglądzie z wysokiej jakości składnikami to przepis na dobry smak w gdyńskim lokalu.
  • Pizza o klasycznym wyglądzie z wysokiej jakości składnikami to przepis na dobry smak w gdyńskim lokalu.
Viva La Pizza, czyli gdyńska pizzeria, która celebrację pizzy afirmuje w nazwie. Dostaniemy w niej pizzę z pieca opalanego drewnem, a do jej produkcji używane są oryginalne włoskie produkty. Viva La Pizza posiada bardzo bogate menu, w którym znajdziemy aż 40 propozycji pizz. Pizze w lokalu możemy zamówić w rozmiarze standardowym, czyli mieszczącym się w granicach 26-28 cm.

Dodatkowym plusem jest możliwość zamówienia panini, czyli kanapki z dodatkami.

Monte Carlo Pizza i Wino



  • Miłość do motoryzacji i do pizzy w jednym miejscu.
  • Miłość do motoryzacji i do pizzy w jednym miejscu.
  • Miłość do motoryzacji i do pizzy w jednym miejscu.
Monte Carlo Pizza i Wino, włoska kuchnia, w której skosztujemy pizzy tworzonej według włoskiej receptury. Pizza wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, co nadaje jej pysznej faktury i niezapomnianego smaku. Sezonowo znajdziecie w karcie także różnego rodzaju pizze specjalne, ale również inne dania. Co ciekawe, restauracja swoim klimatem nawiązuje do historii i zamiłowania do motoryzacji. Ich nazwa nawiązuje do historycznego rajdu Monte Carlo.

Połączoną pasję do gotowania i motoryzacji zobaczymy nawet w menu restauracji. Znajdziemy w nim takie pozycje jak: Bertone, Fiat 500, Vespa, a nawet Ferrari. Ceny zaczynają się od 9 zł, a kończą na 36 zł.

Gdzie w Trójmieście nauczysz się gotować?



Lokal zaprasza na wspólne celebrowanie święta, jednak w formie degustacji.



Pizza Cafe Ósemka



Pizza Cafe Ósemka znajdująca się przy ul. Wajdeloty w Gdańsku oferuje ponad 40 różnych propozycji w menu. Wśród nich znajdziemy klasyki, a także wersje dość osobliwe, jak: "Ufo" czy "Turecka". Dodatkowym atutem pizzerii jest możliwość zamówienia placka w różnych wielkościach (średnica 20, 30 lub 40 cm). W dodatku znajdziemy tu również pizzę bez glutenu i wegetariańską, a także wegańską.

DA MARIO pizza e fritti



  • Pizza wypiekana w piecu z dodatkiem oryginalnych produktów nadaje ciekawego smaku podawanym potrawom.
  • Pizza wypiekana w piecu z dodatkiem oryginalnych produktów nadaje ciekawego smaku podawanym potrawom.
  • Pizza wypiekana w piecu z dodatkiem oryginalnych produktów nadaje ciekawego smaku podawanym potrawom.
To kolejna pizzeria w naszym zestawieniu, która wyróżnia się typowo włoskim sznytem i kunsztem w procesie tworzenia pizzy. Ciasto na pizzę jest wyrabiane na bazie receptury, która decyduje o całym smaku. Dzięki temu pizza swoim ostatecznym kształtem i smakiem nie odbiega daleko od swoich kuzynek z Italii.

W menu restauracji znajdziemy wiele pozycji, które podzielone są na trzy kategorie: białą, czerwoną i specjalną. Znajdziemy tu klasykę pizzy, czyli "margheritę", ale również wariacje zawierające krem truflowy czy mozzarellę "di bufala".

Dokąd na pizzę neapolitańską w Trójmieście?



Pizza&Pasta Napoli Gdynia



Kolorowe alternatywy prezentowane przez pizzerię Napoli powodują, że aż ciężko się zdecydować na jedną. Kolorowe alternatywy prezentowane przez pizzerię Napoli powodują, że aż ciężko się zdecydować na jedną.
Pizza & Pasta Napoli mieści się w kilku miejscach w Trójmieście. Znajdziemy go zarówno w gdyńskim foodhallu w Centrum Handlowym Batory, a także w gdańsku na Oruni. Lokal wyróżnia się nie tylko smakami, ale również tym, że idzie z duchem czasu i posiada w swojej ofercie pizze dla wegan i to w kilku alternatywach, m.in. wege formaggio, czyli cztery sery w wersji wegańskiej, oraz tartufo wege z pastą z czarnych trufli. Miejsce stawia na jakość, dlatego produkty i półprodukty, z których wykonane są pizze, sprowadzane są z Włoch. W ich menu znajdziecie aż 27 rodzajów pizz.

Lokal z uwagi na Dzień Pizzy stworzył degustację, na którą zaprasza wszystkich miłośników pizzy.

A według was dokąd warto udać się na pizzę w Trójmieście? Czekamy na wasze opinie.

Dzień Pizzy w 2020 roku:

Wydarzenia

Międzynarodowy Dzień Pizzy

degustacja

Międzynarodowy Dzień Pizzy

degustacja

Miejsca

Opinie (242) 9 zablokowanych

  • Pizza (6)

    Moja ulubiona wyżerka.
    Niemal zawsze jak szliśmy do lokalu na obiad to szukałem w menu pizzę i oczywiście wybierałem.
    W domu też robię, wszyscy zachwyceni (nie chwalę się)

    Ale fajnie na mieście zjeść i nie szarpać się w domu.

    • 36 13

    • (1)

      Chwalisz :-). Ale masz racje, domowa Polska pizza (przy ktorej Wlosi placza) to jest to! :-)

      • 13 4

      • Dajj se luz z jakimś twoim polskim plackiem z odpadami z lodówki.

        • 4 12

    • Kiedy dzień bigosu lub pierogów ? (1)

      • 2 0

      • Codziennie wieczorem po pierogu

        daję czadu.

        • 1 2

    • Niepowtarzalna

      To była trójkątna pizza na takim grubym puszystym cieście u Kaliszczaka na Długiej w latach 90 , ser, pieczarki i keczup

      • 3 2

    • Taaa

      I wyglądasz jak 3drzwiowa szafa.

      • 0 2

  • Pizza Ryga (11)

    I wszystko w temacie.

    • 69 28

    • Ryga to stolica Łotwy.

      Pizza Rigga jak już.

      • 24 2

    • Mylisz się (1)

      Do Dżjuseppe się Ryga nie umywa.

      • 17 5

      • Bo z tej samej fabryki w Łebczu ;)
        Jeśli masz na myśli tę od dr.Oetker.

        • 3 0

    • (2)

      Rigga była super do czasu aż się sprzedała oetkerowi :-( teraz to smutek

      • 24 4

      • Moje zdanie

        Moim zdaniem nigdy nie była super

        • 2 7

      • no właśnie oetker ją jakościowo podniósł. Jadłem Riggę jeszcze z rękawa foliowego. Ciasto całkiem spoko obecnie tylko jakoś jej mniej. Ta nowa z ciastem na zakwasie całkiem spoko

        • 8 4

    • Gdynianka (3)

      Tylko pizzeria Gdynianka - z majerankiem

      • 9 11

      • majeranek zabija każdą potrawę :( tak jak kolendra, masakra (1)

        • 4 4

        • Sugestywna opinia

          Oto jedna z nich.
          Polędwiczki w sosie majerankowo cytrynowym na bazie pozostałej z dnia poprzedniego brukselkowej po zmiksowaniu i lekkim tuningu solą i pieprzem.
          Potrawa nie została zabita.

          • 0 1

      • majeranek to do grochówki

        • 2 1

    • A na starość lekarstwa i wszystko w temacie

      A prawdziwej pizzy to w życiu nie jadłeś po za mrozonkami z dodatkiem E6

      • 2 2

  • Za moich czasów standard średnicy pizzy wynosił 32 cm. (5)

    Patrząc na obecny downsizing czyli zmniejszanie wielkości oferowanych produktów przy zachowaniu tej samej ceny szczególnie dotknęło to właśnie placki. Jeżeli zakupimy produkt o 4-6 cm mniejszy to tracimy od ~185 do ~275 centymetrów kwadratowych powierzchni posiłku. Prościej mówiąc porcja naszego przysmaku zmniejsza się o 22%-34%!

    • 86 6

    • dietetycznie

      no i dobrze, nie bedziesz grubaskiem.

      • 5 18

    • (3)

      Z dwojga złego lepiej że się zmniejsza niż jak mielibyśmy dążyć do tych kosmicznych rozmiarów dań jak w Ameryce i napojów w wiaderkach.

      • 13 7

      • Tak zgadzam się ale ceny powinny być wtedy nozsze

        • 7 1

      • W USA sprzedaja na slice'y pizze

        petarda. Uwielbiam regular. Ser ciągnie się aż miło a nie żałosny zakalcowaty "bida"placek z prześwitami serowymi typu ofwrta dnia w makro.

        • 2 2

      • Magister

        Jasne lepiej jak drożeje i się zmniejsza. Panie i Panowie o to ekonoimista z pisu.

        • 3 2

  • Najlepsza była pizzeria Romina na Zaspie. (20)

    Niestety 2 lata została zamknięta po ponad 20 latach działania ...
    W latach 90 działy się tam ciekawe rzeczy, Gdański półświatek często odwiedzał lokal.

    • 23 21

    • Jakas pizzera w Gdańsku ma fajną promkę dzis? (6)

      • 5 8

      • Pizza napoli (5)

        Polecam rewelacyjna pizza

        • 3 5

        • Chyba żartujesz. To kpina nie pizza. Tylko Dragon. (4)

          • 5 12

          • Chyba żartujesz. Dragon to kpina nie pizza. Tylko La Bocca (3)

            • 12 1

            • Chyba żartujesz. La Bocca to kpina nie pizza. Tylko Dr Oetker. (2)

              • 19 1

              • Chyba żartujesz. Dr Oetker to kpina nie pizza. Tylko Riga. (1)

                • 7 1

              • Chyba żartujesz, to kpina. Dr Oetker produkuje pizze Rigga.

                • 13 0

    • Faktycznie, byla pyszna. (4)

      Nie to co teraz, placek grubosci kartki papieru i jeden plasterek szybki na cala pizze

      • 5 7

      • Bo janusz musi mieć dużo, tłusto i grubo (1)

        Żeby mu się wydatek "zwrócił"

        • 14 8

        • jak ktoś nie chce być frajerem,- to nie znaczy że zaraz Janusz

          Janusze to restauratorzy, którzy żydzą na placku bo coraz mniejszy, a za to obwarzanek ciasta coraz szerszy, już chyba z 5 cm;
          w środku dwa trzy plastry np szynki i sero podobny zaklej;

          • 3 0

      • polecam poczytac co to pizza neapolitańska (1)

        • 4 1

        • to tylko jeden z rodzajów pizzy. bynajmnie wyznacznik.

          • 0 0

    • Tylko średnia Hawajska i ciepłe rozgazowane piwo! (3)

      • 19 13

      • Hawajskiej nie obrażaj, a

        z piwem zrób co chesz :))) !

        • 2 1

      • Najlepszą pizzę robię sam w domu i dzisiaj pizza pepperoni na obiad - pychota :) (1)

        Oryginalny ser mozzarella, własnej roboty sos pomidorowy :) Nigdzie tak dobrej nie jadłem w Polsce - nasi oszczędzają na składnikach a pizzy nie da się oszukać :)

        • 3 8

        • Bo ty na mieście, możesz zjeść najwyższej drożdżówkę i to z promocji 50% bo z dnia poprzedniego. I to tylko dlatego, że obcięli ci emeryturę.

          • 5 3

    • Najlepsza!

      Całe Trójmiasto się zjeżdżało. To byLy czasy.

      • 4 0

    • Romina (1)

      To nie do końca tak. Pierwotnie była tam Rimini. Romina otworzyła się później, w nieistniejących dziś już barakach - dziś to Hynka 6. Rimini miała wysoką, nie tylko jak na tamte czasy jakość, lepszą znacznie niż Romina. Właściciel Rimini miał kilka punktów, które z czasem sprzedał. Do dziś istnieje jeden z nich pod niezmienioną nazwą na Jasieniu, choć to już zupełnie inna bajka. Po opuszczeniu przez Rimini lokalu, Romina zajęła tamto miejsce, stąd pomyłka. Dodatkowo pogorszenie jakości, które nastąpiło kilka lat temu miało podłoże w wymianie pieca do pizzy.

      • 11 0

      • ale jednak pizza była dobra.... Uwielbiałem ją, choć lokal mocno skromny.

        • 1 0

    • To prawda - najlepsza pizza !!! - szkoda że jej nie ma...

      • 1 0

  • Pizza&Pasta napoli fdynia (3)

    Super pizza!! Chyba maja również restauracje w Gdańsku.

    Polecsm

    • 4 7

    • Hah (2)

      Widac ze konkurencje aż zżera od środka ze nie ma ich w artykule ;D

      • 3 3

      • Chyba jedna z gorszych (1)

        I nie konkurencja a ktoś kto próbował tych wypocin ale każdy lubi co innego

        • 1 2

        • Zenada

          Zazdrość nie których jest powalająca, nie wspominając o głupocie :)

          • 1 0

  • Przy pkp żabianka od strony awf, lata 80-te, niezapomniany smak... (2)

    podobny smak był przy pkp wrzeszcz, ale ta z żabianki była jednak lepsza...po prostu boska

    • 20 2

    • Dobrze, że te pizzodinozaury już wyginęły

      To była ślepa uliczka pizzowej ewolucji

      • 1 8

    • Pamiętam jedna z pierwszych w Gdańsku była na grubym cieście pieczona na kwadratowych blachach i krojona w trójkąty i do tego szot z ginu z tonikem

      • 10 0

  • Apropo ankiety ulicznej (3)

    zupełnie nie rozumiem kontrowersji, jakie wywołuje ananas jako składnik pizzy.
    Są znacznie bardziej kontrowersyjne składniki. Jak np. czekolada, orzechy czy owoce morza.

    • 44 5

    • Wszystko co wymieniles (1)

      Poza czekoladą, Stanowią klasyczne skladniki pizzy.

      • 2 7

      • Klaszyczne wg jakiego kryterium?

        Bo we Włoszech ananas nie jest klasycznym składnikiem, był dodawany "pod" turystów.

        • 9 0

    • może dla Włocha ananas w pizzy jest jak dla Polaka czekolada w bigosie :P

      • 9 0

  • (5)

    Fajna była Pizza Bis przy skm GD-Wrzeszcz. To drożdżowe ciasto, eh

    • 60 0

    • Czy dobrze pamiętam, (1)

      że był tam dodawany szczypiorek?

      • 5 0

      • picca trójkątna w kebabie sopockim w latach 80

        ciasto drożdżowe z pieczarkami i serem posypane szczypiorkiem - pycha

        • 8 0

    • Pizza BIS (1)

      czar PRL - to nie pizza, to było ciasto drożdżowe z serem i czymś tam :)

      • 6 1

      • ale smakowało

        • 12 0

    • max pizza ma pizze w stylu BIS dzis jadłem bardzo zbliżony smak Polecam

      • 3 0

  • Ja (4)

    Najlepsza u mnie w domu ....30 zł na składniki i cała rodzina będzie jeść i jeść i jeść i jeść .....

    • 13 12

    • z domu najlepiej nie wychodzić (1)

      ja już od roku nie wychodzę

      • 9 4

      • Ja

        To już paranoja ....idź człowieku z domu ...u mnie pizza najlepszą bo w pizzerii pracował

        • 6 0

    • A później ledwo się zmieścicie w drzwiach (1)

      • 2 5

      • nie no... nie no bierzemy takie pizze żeby przez drzwi weszły

        • 3 0

  • (3)

    Jakims wielkim fanem pizzy nie jestem, ale najlepiej podchodzi mi Wloszczyzna.

    • 17 3

    • (1)

      ale ta na garnizonie bo na morenie taka se

      • 2 0

      • Obie mi smakowaly, choc w obu lokalach bralem inne.

        • 1 0

    • taa, wloszczyzna w pizzy

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane