- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Mięso i ser bez... mięsa i sera. Coraz chętniej sięgamy po zamienniki
Coraz więcej Polaków przekonuje się do diety wegetariańskiej i wegańskiej, a obiad w restauracji serwującej tylko dania roślinne staje się częstym wyborem również wśród "mięsożerców". Roślinne zamienniki mięsa nie są mniej smaczne od swoich oryginałów, a co więcej, bardzo często przypominają je w smaku. Przyjrzeliśmy się bliżej temu zagadnieniu.
Restauracje wegetariańskie i wegańskie w Trójmieście
Jeszcze dekadę temu wegetarianie musieli szukać choćby pasztetu sojowego w specjalnie przeznaczonych dla nich sklepach i mierzyć się z codziennie zadawanymi pytaniami "to co ty jesz?". Dziś na produkty roślinne można wpaść w niemal każdym supermarkecie. Co więcej, dzięki mnogości lokali gastronomicznych w Trójmieście serwujących dania wyłącznie roślinne, zdecydowanie jest gdzie zjeść "na mieście".
Kuchnia wegańska też dla fanów mięsa
Lokale z kuchnią wegetariańską i wegańską to zresztą nie tylko wybór "roślinożerców". W restauracjach tego typu każdy znajdzie coś dla siebie, a wirtuozeria szefów kuchni sprawia, że żaden "zagorzały mięsożerca" nie wyjdzie z wegańskiego lokalu zawiedziony. Wegetariańskie dania wprowadzają również największe sieci fast-food na świecie, a według Stana McGowana, dyrektora zarządzającego firmy Food Brothers, jednego z potężnych importerów i dystrybutorów roślinnych zamienników mięsa, można mówić nawet o 300-proc. wzroście wobec roku 2019.
Jogurt sojowy to też jogurt?
Pod koniec zeszłego roku Parlament Europejski rozstrzygnął spór dotyczący nazewnictwa roślinnych zamienników mięsa i nabiału. Ustalono ostatecznie, że produkty alternatywne wobec mięsnych - burgery, kotlety czy parówki - mogą być nazywane w taki sposób, jednak dla wegańskich produktów, będących alternatywami do nabiału, trzeba poszukać innych nazw. Miało to dotyczyć m.in. jogurtów sojowych i serów wegańskich.
Tak dla wegeburgerów, nie dla jogurtów sojowych
Ostatecznie, pod koniec maja tego roku, Komisja Europejska i państwa członkowskie UE odrzuciły jednak postulat, by zabroniono używania nazw takich jak "zamiennik", "alternatywa" czy "o smaku", np. "o smaku maślanym". Procedura tego typu utrudniłaby konsumentom identyfikację i wybór pożądanych produktów oraz komunikację producentów z klientami.
Trójmiejskie mięso bez mięsa
Niemięsny, ale kotlet, oferuje choćby SurfBurger, który pośród mięsnych propozycji ma w menu również Serusia z kotletem serowym czy Wege z pieczenią orzechowo-warzywną. Kobo Burger swoich wegetariańskich propozycji - Jaglak Burgera, Bakman Burgera, Tofu Burgera, Halloumi Burgera i Camembert Burgera - również nie nazywa inaczej.
W Warzywinie znajdziemy m.in. nieschabowy kotlet sojowy, burger fasolowo-jaglany czy wegański sos serowy, a w Pizza&Pasta Napoli Gdynia - wegańskie mozzarellę czy ser pleśniowy. Nie/mięsny uraczy nas w swoich burgerach wegańskim kotletem z fasoli czy kotlecikami z ciecierzycy. Wegańskie "mięso" zjemy też w pierogarni Mandu - możemy tam zamówić pierogi z wegańskimi "a la wołowiną" i "cheddarem".
W lubianym przez wegan Avocado możemy zamówić m.in. schabowy sojowy, wegańskie gołąbki i warzywne krokiety. W wegańskiej restauracji manna68 zjemy z kolei m.in. wegańską "rybkę" z płatu bakłażana owiniętego w nori albo "kaczkę", którą udaje... seitan.
- W tym daniu kontynuujemy zabawę w oszukiwanie kubków smakowych - czytamy w opisie dania. - Tym razem szarpaną kaczkę udaje sejtan i co tu dużo mówić, robi to świetnie. Za tak przekonywujące odegranie roli należy mu się co najmniej Oskar albo jakaś inna Złota Palma.
Wegetarianie w Polsce. Trójmiasto w czołówce
Dlaczego rezygnujemy z mięsa?
Powody do rezygnacji z mięsa bywają rozmaite - etyczne, smakowe i zdrowotne - jednak głównym zdaje się troska o nasze własne zdrowie.
- Prawda jest taka, że niezależnie od tego, jaką dietę stosujesz, twój jadłospis może być zarówno bardzo dobrze skomponowany, jak i prowadzić do niedoborów wybranych składników w organizmie - przekonuje Viola Urban, dietetyk. - Wszystko zależy od wyborów żywieniowych, które podejmujesz na co dzień, i produktów, które stanowią przewagę w twoim zwyczajowym jadłospisie.
Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa. Czy sojowe kiełbaski są zdrowe?
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (209) ponad 10 zablokowanych
-
2021-08-30 20:38
(1)
34% ankietowanych na moment pisania opinii is geh.
Why are you geh?- 0 3
-
2021-08-30 20:40
A co to jest geh?
- 0 0
-
2021-08-30 20:39
U mnie poprawiła się potencja od czasu jak przeszedłem na veganizm.
Janusz
- 1 3
-
2021-08-30 18:28
:)
Sięgajcie..., a ja zjem jak człowiek mięso.
A tak na marginesie,też lubię kobiety i nie potrzebuję dmuchaną lalke jako zamiennik.- 6 5
-
2021-08-30 10:24
(2)
ja jakoś nie robię kotletów, żeby wyglądały jak trawa
- 20 4
-
2021-08-30 18:07
to może zacznij?
- 0 3
-
2021-08-30 10:27
Samo tak wychodzi?
- 4 6
-
2021-08-30 17:14
Kiedyś było normalnie
Kotlet to był kotlet mięsny, Krakowska sucha to była kiełbasa która miała swoją niepowtarzalną recepturę, polędwica to była polędwica, szynka miała też była szynką a teraz mamy krakowską szych, parówki z kurczaka czy kotlet z sera. z indyka - tak się teraz nazywa produkty by oszukać klienta.
- 10 4
-
2021-08-30 11:46
Nie ma człowieka, który nie lubiłby mięsa i jego przetworów (5)
W jakiejś formie. Pytanie tylko co bardziej cenisz natychmiastową i krótkotrwała przyjemność czy zdrowie? Jedząc tłuste mięso, wędliny, trzeba zdawać sobie sprawę z następstw. Zawały, wylewy, rak, nieprzyjemny zapach ciała. Co kto woli.
- 23 70
-
2021-08-30 15:41
(1)
tak, a jedząc tylko rośliny bedziesz wolny od zawałow, raka, i wszystkich innych chorób.
- 10 6
-
2021-08-30 17:07
Wolny nie, ale szansa na nie drastycznie zmaleje.
- 10 6
-
2021-08-30 17:06
Nonsens. Ja nie lubię!
- 10 1
-
2021-08-30 14:48
Zapomniałeś dodać powodzie i koklusz. (1)
- 4 11
-
2021-08-30 15:04
noo a 70% nie potrafi butów na stojąco zawiązać .....
- 10 1
-
2021-08-30 16:50
Przeczytałem artykuł.
Jedna wielka kryptoreklama wegetarianizmu. W tytule powinien być duży napis, "Artykuł sponsorowany".
Przecież w treści podaje się nawet nazwy lokali.- 12 4
-
2021-08-30 15:15
Bez sensu (1)
Skoro ktoś chce jeś mięso, to niech zje mięso, a nie coś co je udaje.
- 8 3
-
2021-08-30 15:46
Proste myślenie.
- 3 1
-
2021-08-30 12:29
(2)
to jest robienie z ludzi wariatow,najpierw sie wmawia ze mieso szkodliwe,potem sie sprzedaje nam brukiew jako najlepsze szynki dojrzewajace,na koncu bedziemy kupowac rowery w cenie mercedesow
- 50 26
-
2021-08-30 12:36
Nie wmawia się że szkodliwe. (1)
Tylko zwyczajnie zaraz go zabraknie. Możemy albo ograniczyć mięso teraz, albo nie mieć wyjścia za kilkadziesiąt lat.
PS.: Jeżdżenie mercedesami w cenie rowerów też ma na to niemały wpływ...- 11 12
-
2021-08-30 15:39
a dlaczego ma zabraknać akurat za kilkadziesiąt lat?
- 5 0
-
2021-08-30 15:33
A cóż wy się tak produkujecie tutaj? Naprawdę zaglądacie ludziom do talerzy i obchodzi was czy ktoś wcina mięcho czy kiełki?
- 9 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.