• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: eko-kanapki i bar dla kulturystów

Łukasz Stafiej
16 marca 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 

Trójmiejscy restauratorzy zaczynają dostrzegać, że ekologiczna żywność to jeden z najsilniejszych trendów kulinarnych w ostatnim czasie. Zobacz dwanaście nowych lokali, które otwarto w ostatnich tygodniach w Trójmieście.



Jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne bary i restauracyjki, które oferują domowe dania ze zdrowych i uprawianych ekologicznie produktów. Jednym z takich lokali jest bar EkoBuko przy ul. Krasickiego 6 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, który serwuje szybkie i zdrowe dania śniadaniowe. Napijemy się tutaj świeżych koktajli owocowych i warzywnych, zjemy kanapkę przygotowaną na oczach klienta, dowolnie komponowane sałatki oraz naleśniki na słodko i słono. Lokal jest niewielki i bardzo skromnie urządzony - idealny na krótką wizytę, aby zjeść drugie śniadanie.

Bistro, które za główny cel stawia sobie dbanie o pełnowartościową dietę klienta, to również House of Protein w budynku Fitness Authority przy ul. Grunwaldzkiej 229 zobacz na mapie Gdańska. To bardziej stołówka dla miłośników sportów siłowych niż restauracja, gdzie wybierzemy się na rodzinny obiad. Menu jest niewielkie i bardzo proste - podzielone jest na składniki bogate w węglowodany i białko oraz sałatki i tortille. Przy każdym posiłku znajduje się informacja o zawartości składników odżywczych oraz liczbie kalorii.

Nietypowym miejscem na kulinarnej mapie gdańskiego Śródmieścia jest Lookier Cafe przy ul. Długiej 39 zobacz na mapie Gdańska. Niewielka restauracyjka została urządzona elegancko i przytulnie - brakuje tutaj przepychu, a jednocześnie mamy wrażenie, że odwiedzamy lokal z wyższej półki. W niedługiej karcie znajdziemy misz-masz potraw z całej Europy: od norweskiego łososia, przez włoskie makarony, po swojską karkówkę.

Niedaleko siebie znajdują się dwie restauracje otwarte w nowoczesnych biurowcach w Oliwie. Lobster w Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska to średniej wielkości restauracja, która serwuje tradycyjne dania: od makaronów, przez dania mięsne, po ryby (prosto z hodowli w pobliskiej Dolinie Radości). Nazwa nie jest przypadkowa - na specjalne zamówienie można zjeść homara. Stołują się tutaj przede wszystkim pracownicy biurowca, ale nie brakuje również gości zewnętrznych.

Podobna atmosfera - nowoczesnej kantyny - panuje w Bazarze Smakówbiurowcu Alchemia zobacz na mapie Gdańska. Lokal jest dwa razy większy od swojego sąsiada (150 miejsc) i oprócz kuchni polskiej, serwuje również dania chińskie, włoskie i hinduskie. W lokalu jest spory wybór śniadań: od owsianki i jajecznicy po tosty, kanapki czy omlety.

Po poranną kawę w biegu do pracy warto zajść pod halę targową w Śródmieściu zobacz na mapie Gdańska do Cafe Buzz. Od kilku tygodni stacjonuje tam odnowiona furgonetka Citroen HY, z okna której serwowana jest kawa, herbata i gorące kakao.

W pawilonie Alga przy sopockim Monciaku zobacz na mapie Sopotu, w miejscu dawnego Le Vigneron otwarto niedawno Butelkę. Nazwa nie jest przypadkowa - po wejściu do środka w oczy rzucają się zastawione flaszkami wina stojaki i półki. W menu znajdziemy zarówno tapasy, jak dania obiadowe i desery. W piątki i soboty lokal czynny jest do godz. 5, co jest rzadkością w Trójmieście.

W Gdyni przy ul. Świętojańskiej 87 zobacz na mapie Gdyni powstał kolejny lokal będący połączeniem kawiarni z piekarnią. W Ogniem i piecem zakupimy zarówno pieczywo, jak i słodkości oraz zjemy kanapkę do kawy lub kawałek pizzy. Wszystko oczywiście jest wypiekane na miejscu. Lokal jest urządzony minimalistycznie - na ścianach odsłonięto cegłę, meble to proste, drewniane bryły. Pizzę z pieca opalanego drewnem zjemy również w La Bocca przy ul. Startowej 30 zobacz na mapie Gdańska na Zaspie. Wnętrze zaaranżowano w rustykalnym stylu z drewnianymi akcentami niczym z włoskiej tawerny.

Dwa nowe lokale zaczęły niedawno funkcjonować w centrum handlowym Galeria Szperk przy ul. płk. Stanisława Dąbka 338 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Wykończona w pastelowych kolorach i nowoczesnym stylu kawiarnia Modern Cafe serwuje ciasta, kawę, koktajle i lody. Mr. Hamburger to typowy "galeryjny" fastfood, gdzie oprócz hamburgerów czy hot-dogów zjemy m.in. kebaba czy dania z kurczaka.

Dania z kurczaka są również specjalnością baru Golden Chicken, który przeniósł się do dwupoziomowego lokalu przy ul. Stągiewnej 7 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. W menu znajdziemy burgery z kurczakiem, skrzydełka, tortille oraz pizze.

Miejsca

Opinie (144) 8 zablokowanych

  • Najlepsza jest pizza. Tak z pieca opalanego drewnem i skladnikami prima sort.

    Cieniutkie ciasto, wyważona ilość składników, odpowiednio połączone smakowo.
    Żadne pseudo eko kanapki tego nie przebiją.

    • 13 4

  • xxx

    Galeria Szperk nie leży w granicach administracyjnych Gdyni tylko wsi Pogórze należącej do gminy Kosakowo

    • 16 1

  • Za dwa lata (2)

    połowy z nich nie będzie.
    Powstaną inne i tak w kółko.
    Zastanawiam się czy tu chodzi tylko i wyłącznie o reklamę nowych lokali czy jednak o to, by natłuc w głowach tak wielkie ilości informacji, by każdy zwyczajnie zdurniał.

    • 26 1

    • mysle ze za rok moze juz duzej czesci nie byc

      • 2 0

    • Myślę, że za rok albo nawet miesiąc może nie byc Ciebie. I tak w kółko.

      Uwielbiam takie egzystencjalne przemyślenia.

      • 3 2

  • Szkoda tylko,że ta ekologia taka droga ..... (4)

    Fajny chlebek,a nie wyrób chlebo-podobny kosztuje ponad 6 zł co daje prawie 200 zł m-cznie,a co dalej ... ?

    • 11 1

    • A i do tego chlebka też sypana chemia !!! Mydlenie oczu !!!

      • 4 1

    • Chleba ogólnie polecam jeść mniej, niezależnie od koloru, ziarna, sposobu wyrobu i procentowej zawartości eko w nim.

      • 5 1

    • piecz sam

      koszt kilogramowego chleba ok 5 zł łącznie z kosztami energii. chemii 0 %, ziarna jakie wsypiesz takie masz, 100 % zdrowia, na zakwasie nie pleśnieje

      • 4 0

    • Ja bezskutecznie próbuję w Gdyni znaleźć pieczywo bezglutenowe bez chemii.

      Niestety gotowe chleby w woreczkach zawierają pół tablicy Mendelejewa i do tego kosztują 8-9 zł za bochenek. Chyba się przeproszę z piekarnikiem i będę piekła sama. Ciężkie jest życie bezglutenowców.

      • 0 0

  • Mr. Hamburger!!!

    Jednym słowem dramat!!! Nigdy tam nic nie kupujcie i nie jedzcie!!! Skusiłem sie w sobote na małe co nieco i istny dramat od rana oblegam łazienke!!!Wszystko mrożone myślałem że jak sie otwiera nowa knajpę to chce sie klientów do siebie zachecic tu niestety jest na odwrót!!! Dramat!!!! Jużnie wspomne o smaku tego gów..!!!!!!!

    • 9 4

  • jesteśmy w Polsce nie lekceważmy Polaków obcojęzycznymi nazwami !

    w/w nazwy lokalów są koszmarne - więcej szacunku dla rodaków !

    • 14 3

  • Ekologia

    Jaka ekologia , przecież te produkty nie pochodzą z czystego kosmosu !!!!! Czysta kalkulacja i biznes który musi się kręcić !!!! A slogany o ekologicznej lub bio żywności włóżcie pod stół !!! To najzwyczajniej w świecie naciąganie konsumenta !!

    • 12 0

  • Panie Redaktorze Łukaszu ...

    ... czas udać się na przyspieszony kurs znajomości trójmiejskiej gastronomii. " .. w piątki i soboty, lokal jest czynny do godz. 5 nad ranem, co jest rzadkością w Trójmieście". Czy większość piszących dla trojmiasto.pl bierze się " z czapy", z przypadku, czy jak?

    • 10 5

  • Wszystko to eco-pic na wodę.

    Najśmieszniejsze są wyroby benedyktyńskie. Wszystko to wykonane w normalnych fabrykach ale przepasane szmateczką ma udawać takie które zrobił mnich w pustelni. Pic na wodę nie dajcie się nabierać na takie bajery bo to tylko chodzi o wydojenie was z kasy i tyle.

    • 20 0

  • Proponowałbym jeszcze dodać do artykułu przykładowe ceny jedzenia,

    żeby wygłodzony student wiedział gdzie warto zajrzeć ;) Bo teraz ten artykuł stanowi bardziej reklamę, niż informację...

    • 23 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane