- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (35 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Nowe lokale: flippery, ośmiornica, pizza, burgery i kawiarnia na przystanku
Nadszedł czas na czerwcowy przegląd nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie w Trójmieście. Tym razem kulinarną podróż rozpoczniemy od rodzinnej restauracji z włoskimi smakami, następnie udamy się na pizzę i meksykańskie dania do Nowej Letnicy. Później zjemy burgery i napijemy się amerykańskich shake'ów, a także zrobimy przystanek na kawę i drożdżówkę, by na sam koniec oddać się oldskulowej rozgrywce na flipperach przy piwie.
- L'idillio w Sopocie
- Red Pepper w Nowej Letnicy
- Polly's Burger na Cedrowej w Gdańsku
- Pello Caffe przy przystanku "Galeria Bałtycka"
- Srebrna Kula przy ul. Abrahama w Gdyni
L'idillio w Sopocie
Pierwszym miejscem, które odwiedziliśmy, była sopocka restauracja L'idillio, czyli w dosłownym tłumaczeniu z języka włoskiego - sielanka. Naszym zdaniem dużym atutem miejsca jest jego lokalizacja. L'idillio mieści się w jednej z małych sopockich uliczek nieopodal plaży, w samym centrum Sopotu, ale z dala od zgiełku i turystycznego ruchu.
Lokal serwuje głównie kuchnię śródziemnomorską opartą na świeżych produktach z dużą ilością owoców morza. Jednak w menu znajdziemy również dania pochodzące z regionalnej kuchni, jak np. śledzie z ziemniakami i sałatką ziemniaczaną (27 zł). Pozycjami godnymi uwagi są też: baskijska zupa rybna na bazie łososia, muli, krewetek i małży (34 zł), risotto szafranowe z cukinią, suszonymi pomidorami, brokułem, cebulą, czosnkiem, groszkiem zielonym i parmezanem (39 zł), dorada z pieczonymi ziemniakami, salsą verde, miksem sałat, pomidorkami cherry, oliwkami, cebulą, grejpfrutem, kaparami i malinowym sosem winegret (65 zł) oraz chluba lokalu - ośmiornica. Wprawdzie jest to najdroższa pozycja w menu (115 zł), niemniej w zamian dostajemy dwie duże, mięsiste macki z pieczonymi ziemniakami, sałatką z oliwkami, grejpfrutem i innymi dodatkami. Jest to bardzo uczciwa porcja.
Czytaj też: Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska
Red Pepper w Nowej Letnicy
Red Pepper to lokal, w którym mamy okazję zamówić zarówno pizzę, meksykańskie tapasy, a także burgera czy dania obiadowe. Szeroka oferta menu najpewniej spodoba się okolicznym mieszkańcom Nowej Letnicy, dla których będzie to jeden z pierwszych lokali otwartych w okolicy.
Udało nam się przetestować kilka dań z karty oraz oferowaną przez lokal imprezową deskę tapasów, tzw. party box (65 zł). W jej skład wchodziły trzy tacosy z chilli con carne, skrzydełka pikantne, skrzydełka w panierce, papryczki jalapeno z serem i krewetki w panko. Duża deska sprawdzi się idealnie na wieczór przy koktajlu lub lemoniadzie w grupie znajomych. Ciekawą pozycją w karcie jest flagowa pizza lokalu "Red Pepper", w której składzie znajdziemy komponenty klasycznego buritto, jak: sos pomidorowy, mięso wołowe, ser, chilli, cebulę, czosnek, kukurydzę i czerwoną fasolę. Pizzę można zamówić w dwóch rozmiarach: 32 cm - 35 zł lub 42 cm - 50 zł.
Polly's Burger na Cedrowej w Gdańsku
Kolejny lokal, który odwiedziliśmy, przenosi nas do smaków rodem z Ameryki. Polly's burger to burgerownia, która chce oddać klimat Stanów Zjednoczonych na talerzach. Oferta jest szeroka, ale mamy też możliwość stworzenia swojego autorskiego burgera w oparciu o dostępną ofertę mięs oraz zamienników, warzyw i sosów.
Co znajdziemy w karcie? Flagowy "Polly's Burger" zawierający potrójną porcję wołowiny, sałatę, karmelizowaną cebulę, chilli cheese, majonez i sos chipotle kosztuje 37 zł. "Empire Cheeseburger" z podwójną porcją wołowiny, serem cheddar, sałatą, pomidorem, cebulą, ogórkiem piklowanym, autorskim sosem i ketchupem wyceniony został na 29 zł. Prócz sztandarowych w tym miejscu burgerów mamy okazję również zamówić wiele typowo amerykańskich przekąsek, jak: sałatkę colesław (10 zł), frytki (zwykłe 9 zł lub ze słodkich ziemniaków - 15 zł), skrzydełka z kurczaka (24 zł), a także serki chilli (10 zł). W lokalu dostaniemy też shaki mleczne w czterech klasycznych smakach: czekoladowym, truskawkowym, karmelowym oraz ciasteczkowo-piernikowym. Słodkie napoje deserowe kosztują 22 zł.
Burgery - najtańsze i najdroższe propozycje z trójmiejskich lokali
Pello Caffe przy przystanku "Galeria Bałtycka"
Kioski ruchu, które mieściły się tuż przy przystankach, znikają, jednak na ich miejscu zaczynają pojawiać się miejsca gastronomiczne. Jedno z nich niedawno pojawiło się tuż przy ruchliwej Alei Grunwaldzkiej przy przystanku Galeria Bałtycka. Pello Caffe zostało stworzone w niewielkim kiosku, w którym nie tylko można napić się rzemieślniczej kawy, zjeść drożdżówkę czy kupić kanapkę do pracy, ale także wpaść na jedno z planowanych wydarzeń w tym miejscu, jak np. koncerty muzyki na żywo. Przedsmakiem planów, jakie właściciele mają na ten niewielki punkt we Wrzeszczu, było otwarcie, podczas którego można było posiedzieć i wyluzować się przy muzyce, leżąc na leżaku, z drożdżówką i kawą w ręku.
Srebrna Kula przy ul. Abrahama w Gdyni
Kawa podniosła nam nieco ciśnienie, jednak nic tak nie działa na organizm, jak rywalizacja. Dlatego jako ostatni odwiedziliśmy nowy gdyński pub, w którym poczujemy się jak we wczesnych latach 90. Srebrna Kula to nowy lokal, który powstał nieco na uboczu ul. Abrahama. Głównym założeniem miejsca są flippery. W lokalu znajdziemy 10 maszyn. Najstarszy flipper w lokalu pochodzi z 1991 r. i stworzony został w klimatach filmu "Terminator". Większość kolekcji można nazwać "białymi krukami" wśród flipperów i mogłyby równie dobrze stać w muzeum. Ze zbieranej przez lata kolekcji właściciel wybrał tzw. perełki, by w młodszym pokoleniu rozpalić miłość do gier, a nieco starszemu klientowi przypomnieć czasy świetności lat 90. W planach właścicieli jest m.in. organizacja wieczorów z turniejami.
Oldskulowe maszyny dodają lokalowi klimatu. Jednak prócz rozgrywek "w odbijanie metalowej kulki" można również skorzystać z oferty barowej. Obecnie dostępne są jedynie napoje, jednak w najbliższym czasie mają pojawiać się również niewielkie przekąski w postaci kanapek czy też frytek.
Miejsca
Opinie (128) ponad 10 zablokowanych
-
2022-06-14 14:12
(1)
Bo tu jest większy odsetek kasztanów, dla którego byłoby to "ą, ę, to miejsce do zrobienia fotki na insta, a gdzie można dostać normalnego kotleta, ziemniaczki, surówkę i kompocik?".
- 4 4
-
2022-06-14 21:53
A możesz to teraz przetłumaczyć na polski?
- 1 1
-
2022-06-14 15:23
Jak zwykle Sopot I Gdańsk. (1)
Gdynia to prowincja.. Na samej ul. Elektryków Gdańsku jest więcej knajp niż w całym mieście Gdynia.
- 11 8
-
2022-06-15 09:31
Srebrna Kula to niby gdzie?
Nie jestem gdynianinem ale widzę, ze nawet nie przeczytałeś artykułu.
- 0 0
-
2022-06-14 16:12
Za dobrego burgera jestem w stanie dac nawet 100 zł (3)
- 2 16
-
2022-06-14 17:59
buahaha
- 4 0
-
2022-06-14 20:36
Pleśniawki
Po burgerze zawsze mam pleśniawki.
- 2 0
-
2022-06-14 22:48
porąbek
- 1 1
-
2022-06-14 17:14
Nie chodzę po lokalach
Nie stołuję się po restauracjach: małe porcje, drogo, bardzo drogo i niesmacznie.
- 11 2
-
2022-06-14 21:23
A ja polecam...
Carnivale Bar na Starowiejskiej w Gdyni... Bez reklam sponsorowanych na portalach wciąż żywi hahahah
- 1 1
-
2022-06-14 21:40
To racja ciagle to samo.
Brakuje mi tu ewidentnie dań z płd Ameryki, Afryki czy też mało jest azjatyckich. Wszędzie te burgery i pizze które moim zdnaiem już przesycily nasz rynek. Już nie wspomnę o kuchni Libanskiej, Markonskiej czy Izraelskeij. W wawie tego pełno nawet w postaci Street foodów i dobrze sobie dają rade
- 5 2
-
2022-06-14 21:46
patrzę sobie na tę knajpę na zad*piu czyli w Letnicy i myślę sobie, że powinni mieć trochę taniej niż na deptaku; no i otóż nie mają
- 10 0
-
2022-06-14 23:00
Red pepper
Niestety pizza słaba i składniki kiepskiej jakości , sos czosnkowy gotowiec z butelek. A szkoda bo obsługa miła, szybko podane i niezły lokal. Kilka rad : sos czosnkowy który podajecie w ilościach znikomych zróbcie sami z czosnku świeżego, do ciasta więcej wody ponieważ po kilku minutach robi się zbyt twarde i schowajcie te butle gazowe które są przy drzwiach wejściowych.
- 2 0
-
2022-06-14 23:12
rzemieślnicza kawa?
rzemieślnicza kawa, rzemieślnicze piwo, rzemieślnicze hotdogi, rzemieślnicze lody...
To już robi się śmieszne! Cechy Rzemiosła pewnie nie nadążają z egzaminami tych "kraftów" ;-)
Polska język, trudna język...- 11 0
-
2022-06-15 07:38
(1)
50zloty pizza tyle nawet we Wloszech nie kosztuje
- 5 0
-
2022-06-15 09:33
Dlaczego "nawet"?
Pizza to normalne jedzenie Włochów i dlatego nie może być drogie.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.