• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: hummus, piwo i kawa

Łukasz Stafiej
16 grudnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 

Wśród nowych lokali, które ostatnio otwarto w Trójmieście, coś dla siebie znajdą przede wszystkim fani smaków bliskowschodnich, piwa rzemieślniczego i kawy speciality.



Stacja Harissa



  • Stacja Harissa to nowe wcielenie Hummuslandu. Lokal znajduje się w Galerii Metropolia i oferuje nie tylko hummus.
  • Stacja Harissa
  • Stacja Harissa
  • Stacja Harissa
  • Stacja Harissa
Dobra wiadomość dla tych, którym brakuje zamkniętego niedawno Hummuslandu przy Wajdeloty. Właściciele przenieśli swoją knajpkę do nowego lokalu - Stacja Harissa znajduje się na piętrze wrzeszczańskiej Galerii Metropolia zobacz na mapie Gdańska (w tzw. przestrzeni food court) i posiada bardziej rozbudowaną ofertę. Hummus (taki sam jak w poprzednim miejscu) oczywiście pozostał (smaki są różne: od klasycznego, przez buraczany, po dyniowy, cena jedna: 17,90 zł, a po godz. 19 o połowę niższa). Nie zabrakło też innych bliskowschodnich specjałów: domowych falafeli (9,90 zł), zupy hariry (9,90 zł) czy szakszuki (14,90 zł - dla studentów i doktorantów oraz pracowników galerii - 12 zł w zestawie z kawą). Nowością są bajgle, tacosy, wrapy i burgery (od 17,90 zł). Mięsożercy powinni spróbować hummusu z wołowiną (22,90 zł). Co ważne, wszystkie dania nie są podawane w jednorazowych naczyniach, ale na deskach, w patelenkach czy gustownej ceramice. Na miejscu napijemy się również piwa. Stacja Harissa czynna jest w godzinach otwarcia galerii, czyli od poniedziałku do soboty w godz. 9-21, a w niedziele w godz. 10-20.


Cz.kawka



  • Cz.kawka na terenie wrzeszczańskiego osiedla Stary Browar to kawiarnia specjalizująca się w kawie speciality.
  • Czkawka.kawiarnia
  • Czkawka.kawiarnia
  • Czkawka.kawiarnia
  • Czkawka.kawiarnia
Kawiarnie typu speciality to w Trójmieście wciąż egzotyka, ale kawowi pasjonaci robią, co mogą, aby przekonać klientów do kawy z wyższej półki. Cz.kawka to najnowszy lokal tego typu. Prowadzi go barista z 10-letnim doświadczeniem - nie tylko w staniu za barem, ale i prowadzeniu szkoleń. Człowiek zna się na kawie i ma misję, aby edukować swoich gości - przed podaniem wypytuje o pożądany aromat i smak i indywidualnie dobiera ziarna i sposób parzenia. Fani sieciówek oraz kaw z syropem nie mają czego tutaj szukać, za to miłośnicy dobrego espresso (7 zł) czy alternatywy (aeropress i drip za 10 zł) będą z pewnością zadowoleni. Oprócz kawy zamówimy owsiankę (zarówno słodką, jak i wytrawną - codziennie inną, ale w tej samej cenie: 10 zł) i domowe ciasto (10 zł). W planach są warsztaty, degustacje i kawowe zawody. Lokal jest przyjazny dla dzieci. Cz.kawka znajduje się przy ul. Kilińskiego 9/4 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu na tyłach budynku od strony wewnętrznej drogi na osiedlu Stary Browar. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 9-18 (w poniedziałki zamknięte).


Avangarda Beers & More



  • W Avangarda Beers & More w kompleksie Sopot Centrum napijemy się rzemieślniczych piw i zjemy autorskie przekąski.
  • Avangarda Beers & More
  • Avangarda Beers & More
  • Avangarda Beers & More
  • Avangarda Beers & More
Bezpretensjonalny pub z piwem rzemieślniczym i autorskimi przekąskami w Sopot Centrum zobacz na mapie Sopotu (czyli pasażu pomiędzy ul. Kościuszki a wejściem do nowego budynku dworca PKP). Właścicielki Avangarda Beers & More postanowiły stworzyć kameralne miejsce, gdzie będzie można poczuć się swobodnie i domowo - światło jest przygaszone, stoliki nie znajdują się w zbyt małej odległości od siebie, dostępne są gry planszowe. Wbrew obecnej modzie nie jest to multitap - na barze znajdziemy tylko cztery krany (króluje browar Zamkowy), ale poszukiwacze piwnych smaków sięgnąć mogą również po ofertę butelkową, w której znajduje się kilkadziesiąt etykiet, nie tylko z polskich browarów. Ceny od 8 zł. W Avangardzie również zjemy. Na szczęście właścicielki zrezygnowały z wszechobecnych paluszków i orzeszków. W zamian podawana jest domowa foccacia (10 zł), autorska kanapka z szarpaną wieprzowiną czy domowe pielmieni z barszczem (12 zł). Za barem znajdziemy też sporą ofertę klasycznych alkoholi mocnych (szot wódki - 6 zł, whisky z colą - 15 zł). Pub czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 14-24, a w piątki i soboty w godz. 14-3.


Next



  • Next na górze Monciaka to połączenie baru z kebabem z pubem.
  • Next Street Food Pub
  • Next Street Food Pub
  • Next Street Food Pub
  • Next Street Food Pub
Lokal na rogu Monciaka i Obrońców Westerplatte zobacz na mapie Sopotu w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy zmieniał się parokrotnie. Nowy dzierżawca zrezygnował z funkcji restauracyjnej i postawił na połączenie pubu z barem z daniami street-fodowymi. Karta w Next podzielona jest na kilka pozycji, ale podstawę stanowi mięso kebabowe (kurczak albo cielęcina), które serwowane jest tutaj ze świeżymi i grillowanymi warzywami, twarożkiem i autorskimi sosami (m.in. czosnkowy, pikantny, hummus, awokado). Danie zamówimy w bułce (pszennej albo pełnoziarnistej), tortilli, w pudełku lub na talerzu. Jest też wersja wege z falafelem. Ceny zaczynają się od 14 zł. Ciekawostką w ofercie Next jest flann, czyli tarta na cienkim cieście francuskim w kilku kompozycjach, m.in. z tuńczykiem czy bekonem (od 12 zł). Ponadto w ofercie: drinki, piwa, napoje ciepłe i zimne. Od niedzieli do środy lokal czynny jest w godz. 12-24, od czwartku do soboty w godz. 12-4.


Endorfina



  • Bistro Endorfina na Zaspie specjalizuje się w daniach polskich - także wegetariańskich i wegańskich.
  • Bistro Endorfina
  • Avangarda Beers & More
  • Bistro Endorfina
  • Bistro Endorfina
Nowy lokal na Zaspie, a dokładnie w pawilonie handlowym przy ul. Żwirki i Wigury 4/12 zobacz na mapie Gdańska (vis-a-vis wejścia do CH Zaspa). Endorfina wpisuje się w model popularnych bistro serwujących świeże, domowe dania z bemarów. Codziennie zjemy tutaj kilkanaście różnych dań - dominuje tradycyjna (i nie tylko) kuchnia polska, ale osobne menu znajdą również wegetarianie i weganie. W ofercie są m.in. takie dania jak kuleczki drobiowe w sosie koperkowym (12 zł), kotlet schabowy (12 zł), łosoś (19 zł), gołąbki w sosie pomidorowym (6 zł), falafel (9 zł), wegański makaron bolognese (10 zł) czy żurek (9 zł) lub rosół (6 zł). Za dodatki do dań głównych musimy dopłacić - ziemniaki i kasze kosztują 5-6 zł, surówki: 4 zł. Na miejscu zjemy też śniadania: jajecznica od 8 zł, parówki 2 zł za sztukę, owsianka 5 zł. Codziennie dostępny jest również dwudaniowy zestaw obiadowy z kompotem w cenie 19,90 zł. Endorfina wyróżnia się wystrojem - jedną ze ścian zdobią obrazy namalowane przez lokalną artystkę, na innej powstał autorski mural. W środku panuje kameralna, domowa atmosfera. Czynne codziennie w godz. 9-20.

Miejsca

Miejsca

Opinie (109) ponad 10 zablokowanych

  • piwko

    lubie czasem wyjsc na miasto, ale piwa wole sie napic w domu, perlka zimna z lodówki za grosze i też jest fajnie

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane