• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kubański bar i nowość w SeaTowers

Łukasz Stafiej
17 maja 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Anima Cafe to klimatyczna kawiarenka w gdańskim Śródmieściu. Wyróżnia ją surrealistyczne malowidło na ścianie. Anima Cafe to klimatyczna kawiarenka w gdańskim Śródmieściu. Wyróżnia ją surrealistyczne malowidło na ścianie.

Kolejne lokale otwarte zostały w Trójmieście. Tym razem proponujemy wam wizytę w inspirowanym Kubą tapas barze, dwóch nowych kawiarniach oraz znajdującym się w SeaTowers nowym oddziale dobrze znanej trójmieszczanom restauracji.



Fidel
Trójmiejska branża gastro coraz lepiej rozumie, że do lokalu przyciąga nie tylko oryginalna oferta, ale i niepowtarzalny wystrój. W Fidelu, który właśnie otwarto przy ul. Powstańców Warszawy 6 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie (obok klubu 3Siostry) udało się pożenić oba te elementy. To połączenie tapas baru z rum barem. Jest modnie: gorące trendy w postaci osłoniętego sufitu z industrialnymi elementami czy postarzanych desek połączono z kolonialnymi, ale przedstawionymi w nowoczesny sposób akcentami. Główne skrzypce gra tutaj kuchnia inspirowana kubańskimi smakami, a akompaniuje jej rum. W Fidelu spróbujemy ponad trzydziestu gatunków tego trunku. Napijemy się go na czysto, ale także w autorskich koktajlach (od 18 zł do 26 zł). Barmani to eksperci w swoim fachu i alkohol (oczywiście nie tylko w postaci rumu) potrafią przyrządzić według każdej zachcianki na tysiąc i jeden sposobów. Do tego zjemy tapasy (codziennie inne, menu znajdziemy na tablicy przy barze, ceny od kilku złotych) oraz dania z karty. Wśród tych ostatnich znajdziemy m.in. zupę z wieprzowiny i czarnej fasoli (14 zł), grillowaną ośmiornicę (31 zł), miecznika w kaparach (29 zł), burgera z pulled pork (23 zł), krewetki w sosie mango (29 zł) czy sorbet z grillowanych owoców z sosem rumowym (14 zł). Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku od południa do północy. W piątki i soboty do godz. 2.

  • W Fidelu napijemy się kilkudziesięciu gatunków rumu i spróbujemy dań inspirowanych kuchnią kubańską.


Neighbours Kitchen w Gdyni
Restauracja Neigbours Kitchen, która w ubiegłym roku została otwarta na gdańskiej Szafarni, szybko została polubiona przez trójmiejskich bywalców. Aby spróbować prostych, autorskich kompozycji kulinarnych klienci przyjeżdżali z całego Trójmiasta. Nie powinno więc dziwić, że właściciele postanowili otworzyć drugi oddział w Gdyni. Lokal mieści się w prestiżowej lokalizacji - na parterze SeaTowers przy ul. Hryniewieckiego zobacz na mapie Gdyni. Podobnie jak w pierwszym lokalu, również w tym szef kuchni stara się korzystać głównie z produktów sezonowych i składników od lokalnych dostawców. Menu jest krótkie i - zgodnie z obowiązującym trendem - wypisane kredą na ścianie. Przebojem ponoć jest tutaj ośmiornica z ogórkiem i ziołami (28 zł) oraz dorsz z omułkami i fenkułem (42 zł). Zjemy również policzki wołowe (29 zł), pstrąga z szałwią i cykorią (32 zł) czy wołowinę na toście z czerwoną cebulą (27 zł). Oprócz tego w ofercie znajdziemy zestawy śniadaniowe w cenie 24 zł. Gdyński Neigbours Kitchen urządzony jest w drewnie i popularnym loftowym klimacie. Czynny w godz. 7:30-22.

  • Neighbours Kitchen w SeaTowers to drugi oddział popularnego gdańskiego lokalu z kuchnią autorską.


Alt Cafe
Alt Cafe to pierwsza kawiarnia, która została otwarta w kompleksie mieszkalnym Altus przy ul. Legionów 112 zobacz na mapie Gdyni w Redłowie. Lokal na pierwszy rzut oka jest niewielki, ale to tylko złudzenie. Za pierwszą, kawiarnianą salą urządzoną w nowoczesnym, minimalistycznym stylu mieści się kolejna - przeznaczona dla najmłodszych gości. Na kilkudziesięciu metrach kwadratowych zbudowano plac zabaw ze sztuczną trawą, basenem z piłkami i drewnianym domkiem ze zjeżdżalnią. Ta przestrzeń to ogromny atut Alt Cafe - rodzice bez obaw mogą zostawić tutaj swoje pociechy, a sami usiąść w głównej sali przy kawie, kanapce lub kawałku ciasta. Właściciele szczycą się dobrej jakości kawowymi ziarnami z polskiej palarni Java Coffee - espresso wypijemy za 8 zł, latte za 12 zł. Śniadania podawane są w postaci tzw. koszyków z pieczywem i dodatkami (do każdej kawy koszyk w cenie 5 zł). Na lunch zjemy zupę (9 zł, codziennie inna), kanapkę z grilla z łososiem lub karkówką (15 zł) czy sałatkę ze szpinaku z pieczonym indykiem (21 zł). Słodkości przyjeżdżają do Alt Cafe z niewielkiej pracowni cukierniczej - banoffe czy sernik zjemy za 15 zł. W karcie alkoholi dostępne są wyłącznie lekkie trunki: wino (10 zł), prosecco (15 zł), cydr (18 zł) lub piwo (8 zł). W lokalu mają odbywać się warsztaty i niewielkie imprezy dla dzieci. Kawiarnia pełni też funkcję galerii obrazów artysty i grafika Lecha Batora. Na 23 maja zaplanowano wernisaż wystawy prac artysty z jego udziałem.

  • Alt Cafe to miejsce, które łączy nowoczesną kawiarnię z placem zabaw dla dzieci.


Anima Cafe
Anima Cafe to kolejna kawiarenka w gdańskim Śródmieściu, która serwowanie kawy pożeniła z ofertą śniadaniowo-lunchową. W lokaliku przy ul. Świętego Ducha 11/13/17 zobacz na mapie Gdańska rano zjemy na przykład bagietki na ciepło z matijasem, klopsem czy siekaną wołowiną (10-14 zł) albo chałkę lub drożdżówkę z konfiturą (6-7 zł) i jogurt z granolą i syropem klonowym (16 zł). Na lunch możemy zamówić naleśniki wytrawne lub słodkie (11-15 zł), zupę z kurczakiem, kukurydzą i kolendrą lub ziemniaczaną z prażonym bekonem (11 zł) oraz tarty z sałatą (21 zł). Powodem do dumy właścicieli są autorskie smoothies przygotowywane ze świeżych warzyw i owoców. Składniki można wybierać według własnych upodobań, ale właściciele proponują na przykład połączenia kiwi, marchwi, bazylii i pomarańczy czy jabłka, moreli i cynamonu. Ceny soków zaczynają się od 6 zł. Wnętrze Animy robi dobre wrażenie - jest tutaj kameralnie i ciepło, jednak nie brakuje charakterystycznych elementów, takich jak surrealistyczne malowidło na ścianie czy lustra na suficie. Na razie nie można kupić tutaj alkoholu. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 9-22, a w weekendy do godz. 23.

  • Anima Cafe to klimatyczna kawiarenka w gdańskim Śródmieściu. Wyróżnia ją surrealistyczne malowidło na ścianie.


INK
INK mieści się w dopiero co otwartym budynku hotelu Puro przy ul. Stągiewnej 26 zobacz na mapie Gdańska. Urządzona w nowoczesnym, eleganckim stylu restauracja została połączona ze świetnej wyposażonym barem. W karcie, która jest krótka i co kilka miesięcy ma się zmieniać, króluje kuchnia śródziemnomorska, a motywem przewodnim są ryby i owoce morza. Na zupę zjemy consomme z owoców morza oraz krem z pieczonych pomidorów i papryk (12-15 zł). Z dań głównych warto wymienić m.in. sałatkę z gorgonzolą (20 zł), stek z polędwicy (70 zł), polędwicę z dorsza (45 zł), filety z sandacza (49 zł) i dorady (42 zł) czy risotto szafranowe (29 zł). Codziennie obowiązuje również inne, jednodaniowe menu dnia w cenie nieprzekraczającej 30 zł. W ciekawy sposób w INK rozwiązano sprawę przystawek, które tutaj zamawiamy pod postacią tzw. talerzyków (od 13 zł). Spróbować możemy zielonych oliwek nadziewanych migdałami, panierowanych małży w sosie pomidorowym, pasztetu z wątróbki drobiowej na toście, zapiekanego koziego ser z buraczkami czy krewetek na świeżym szpinaku w sosie imbirowym. Można skorzystać z bufetu śniadaniowego w cenie 50 zł. Restauracja czynna jest codziennie w godz. 12-23.

Miejsca

Opinie (132) 7 zablokowanych

  • Ad. INK

    Bufet śniadaniowy od godz. 12.00? Gratulujemy!

    • 6 1

  • dwa pierwsze lokale i praktycznie identyczny wystroj

    wiekszosc knajp wyglada teraz na wzór przedstawionych dwóch pierwszych lokali. Niby nowocześnie ale wszedzie tak samo. Gdzie pomysłowość i indywidualizm aranżacji wnętrz??? To, że jest moda na stan surowy nie znaczy, że kazdy lokal napierwszy rzut oka ma byc taki sam

    • 8 0

  • Spelunka w Sea Tower ceni się drożej niż knajpki w Berlinie czy Paryżu

    Śniadanie ledwo co na talerzu i 25 zł ?? czy ich popier****** ????

    • 3 2

  • stek z polędwicy (70 zł)

    czyli biznes po polsku

    • 3 0

  • Wszyscy gotują tylko z produktów sezonowych i od lokalnych dostawców. Ciekawe...

    "szef kuchni stara się korzystać głównie z produktów sezonowych i składników od lokalnych dostawców" i dalej "ośmiornica z ogórkiem i ziołami (28 zł) oraz dorsz z omułkami i fenkułem" - czy ośmiornica to produkt sezonowy czy może od lokalnego dostawcy? a jak z omułkami?

    • 10 0

  • Fidel-niestety słaby (2)

    Piękne miejsce,super położenie-niestety obsługa, drinki i jedzenie fatalne,a szkoda, bo potencjał zmarnowany podobnie jak w Serio w Gdyni

    • 6 3

    • Zamówiłam tam zupkę z dyni i krewetek - dla mnie pyszna , czuje , ze kolego pisze - by komuś zaszkodzić i tyle

      • 0 2

    • jadłem

      30 dychy ośmiornica grilowana ,smaczne ,odsługa no tu można coś pomarudzić ogólnie jest naprawdę ok

      • 0 0

  • Pierwsza dama

    Przyjrzyjmy się również traktowaniu Polaków. Podczas jednego z wywiadów radiowych pierwsza dama Anna Komorowska stwierdziła, że emigracja to nie dramat, to jest jakaś szansa. Kiedy 3 mln młodych ludzi wyjechało poza granice Polski i gdy do dalszej emigracji przygotowuje się kolejny milion osób, to jej słowa są wyjątkowo oburzające! Jeżeli emigrację nazywa się szansą, pokazuje to, że środowisko prezydenta jest całkowicie odrealnione!

    • 4 9

  • Hmmm

    Ciężko o dobrą kuchnie w Gdańsku, ja z rodzinką ostatnio trafiłem do restauracji Słowiańskie Smaki na mariackiej za 3 os zupa i pierogi zapłaciliśmy 60zł !!! i powiem szczerze że nigdy nie jadłem tak dobrej zupy rybnej i pierogów ruskich. Polecam

    • 3 3

  • Aż się prosi o tradycyjną polską kuchnię !!!

    Trójmiasto chce być trendy, zadziwia osmiornicą, tapasem, kubańskim rumem. Polski baru czy kawiarni to z igła w stogu siana by szukać. Kocham polskie jadło, ale jesli będę chciała skosztować tapasu wole przeleciec się do Hiszpanii i tam probowac za tansze pieniadze oryginalne frutti di mare z mega przystojymi hiszpanami. Słabe te miejscówki

    • 6 1

  • alt cafe slabo

    byłam i smakowałam jedzenie robią chyba na kolanie z produktów z biedronki z dołu, ceny kosmiczne i te dzieci wkurzające biegające koszmar

    • 8 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane