• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: hot dogi z CBD, steki, kuchnia chińska i pierogi

Mateusz Groen
24 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 

Kolejny raz zapraszamy was na przegląd nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie w Trójmieście. Jedne lokale upadają, a na ich miejscu powstają inne, o czym będziemy mogli się przekonać w tym zestawieniu. Tym razem kulinarną podróż rozpoczniemy od smaków orientalnych, następnie udamy się na mięsną ucztę ze stekami w roli głównej. Później zrobimy przystanek na domowe pierogi we Wrzeszczu i skosztujemy kolorowych specjałów przyrządzanych z raków oraz sezonowych warzyw w Garnizonie, by na sam koniec skosztować nieoczywistych, zielonych hot dogów z CBD.




Miwo w miejscu dawnej Zaczarowanej w GdyniMapka



  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo Nowe lokale
  • Restauracja Miwo Nowe lokale
  • Restauracja Miwo Nowe lokale
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
Pierwsze miejsce, które odwiedziliśmy, jest nam znajome. Blisko pół roku temu odwiedziliśmy w tym lokalu "śniadaniownię" Zaczarowani. Niestety restauracja nie przetrwała próby czasu i niedawno zakończyła swoją działalność. W jej miejscu pojawiła się restauracja z totalnie nowym pomysłem. Miwo będzie specjalizować się w kuchni chińskiej, której autentyczność gwarantuje obsługa pochodząca z Państwa Środka.

W restauracji skosztujemy wiele specjałów kuchni azjatyckiej, jak np. kurczaka gong-bao z warzywami i ryżem lub makaronem (25 zł); wieprzowinę po syczuańsku (25 zł); kaczkę w sosie ostrygowym (32 zł); rybę w sosie słodko-kwaśnym (48 zł). Karta jest naprawdę obszerna i przystępna cenowo. Mamy okazję zamówić przystawki od 7 zł do 15 zł, zupy od 13 zł do 19 zł, a także pełne porcje obiadowe mięsne (kurczak, wołowina, wieprzowina, owoce morza, kaczka lub cielęcina) od 20 zł do 59 zł. Naszym zdaniem ciekawą pozycją są szczypce kraba (trzy sztuki za 10 zł) w formie przystawki, kaczka na gorącym półmisku z cebulą, bambusem, marchewką, fasolką i grzybami shitake (44 zł), a także bulion wołowy z curry z makaronem sojowym i kapustą (15 zł).

Czytaj też: Gofry w cenie burgera. Sprawdziliśmy ceny w budkach przy szlakach spacerowych

Meatmaniacy przy Węglowej w GdyniMapka



  • Meatmaniacy
  • Meatmaniacy
  • Meatmaniacy
Po azjatyckich smakach udaliśmy się na mięsną ucztę do Meatmaniaków. Restauracja mieści się w nowym budynku przy ulicy Węglowej. Lokal jest dość niewielki, niemniej na dniach zostanie otwarty ogródek ogrodzony girlandami z lampkami.

U Meatmaniaków mamy okazję spróbować steków, które są sezonowane na mokro przez minimum 45 dni. Dostępna karta menu zawiera 13 pozycji, a znajdziemy w niej: tatar z polędwicy z szalotką, korniszonem, patisonem, anchois, musztardą i żółtkiem za 38 zł, chili con carne z gorzką czekoladą, śmietaną i kolendrą za 35 zł, cztery warianty kanapek: z szarpaną wołowiną (35 zł) lub wieprzowiną (28 zł), z żebrem ze świni puławskiej (38 zł), z mostkiem wołowym (37 zł) lub grillowaną polędwicą wołową (42 zł), a także specjalność lokalu - steki. Dostępne są dwa warianty steków: z polędwicy wołowej za 89 zł lub rib-eye (87 zł), do których można dobrać frytki lub łódeczki ziemniaczane za 3 zł z masłem ziołowym i dwoma dodatkami spośród: ketchupu, majonezu szczypiorkowego, chipotle, sosu habanero, sosu paprykowego, sosu barbecue, fasolki szparagowej, miksu świeżych warzyw lub sałatki colesław.

Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz przy BrzozowejMapka



  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz,, to gdańska filia pierogarni z Pruszcza Gdańskiego, która od lat wiedzie prym w tamtejszych stronach. Domowe pierogi znajdziemy w wersji słodkiej i wytrawnej w cenie od 25 zł do 27 zł. Skosztujemy tu pierogów: z mięsem, ruskich z wędzonym boczkiem, z kapustą i grzybami leśnymi, ze szpinakiem i fetą, z kaszą gryczaną, białym twarogiem i boczkiem, z pieczarkami i żółtym serem, z bryndzą oraz meksykańskie z pikantną salsą. Wśród słodkich wariantów polecamy pierogi z oreo (27 zł).

Oprócz pierogów w lokalu mamy okazję zakupić dania garmażeryjne zapakowane w słoiki, m.in. domowy kompot z sezonowych owoców, koktajle, sporą gamę zup, a także różnej maści smarowidła, konfitury i kiszonki. Dostępny jest też w lokalu zakwas z czerwonych buraków w kilku wariantach smakowych.

Czytaj też: Goście wybrali najlepsze restauracje

Synteza Restauro & Cocktail w miejscu dawnej Oranżerii na Garnizonie Mapka



  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
Garnizon rozrasta się w bardzo szybkim tempie, a wraz z blokami powstają nowe lokale usługowe. Nowe miejsce, które otworzyło się niedawno w Garnizonie, niedaleko restauracji Crazy Butcher, to specjalizująca się w kuchni europejskiej Synteza. Restauracja posiada piękną szklaną oranżerię przynależną do lokalu. Jest ona pozostałością po lokalu, który jeszcze niedawno mieścił się w tym miejscu - Oranżerii. Szefem kuchni nowego miejsca jest Alex Supino, pochodzący z Włoch kucharz stawia w swojej karcie na wyrabianie większości składników dań samemu i na dobre jakościowo produkty. Jego smaki mogliśmy poznać już w takich miejscach, jak: Oria Magic House oraz Marmolada, chleb i kawa.

W Syntezie mamy okazję wybrać się na dania obiadowe, ale też śniadania, które dostaniemy w ośmiu wariantach, w tym mięsnych oraz bezmięsnych. Ciekawą pozycją w menu jest kanapka z pieczywa na zakwasie buraczanym, która jest dostępna z szarpanym kurczakiem lub jajkiem (31 zł). Jednak to przystawki i dania główne najbardziej zaskakują. W lokalu mamy okazję zamówić: carpaccio z przegrzebków - 45 zł, krewetki w nitkowatym, chrupiącym cieście kataifi podawane z goma wakame i ostrym majonezem - 36 zł, szparagi w tempurze z jajkiem przepiórczym - 36 zł, a także dostępną w niewielu miejscach zupę z szyjkami rakowymi, podawaną na puree z pasternaku, małżami nowozelandzkimi i koprem - 27 zł. Szef kuchni często czerpie ze swoich włoskich korzeni i wszelkie makarony wyrabiane są w lokalu. Naszą uwagę przykuło cappelletti, czyli nadziane farszem mięsnym "uszka" makaronowe, oblane sosem demiglace z dodatkiem parmezanu, chipsów z jarmużu i szczypiorków - 49 zł. Restauracja oferuje dania sezonowe, które występować będą w postaci wkładki do karty menu.  

Wątróbka - dla jednych rarytas, inni nie wezmą jej do ust. Tu zjesz naprawdę dobrą



Doggy Style Hot Dog na terenie scrapYardMapka



  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
Ostatnie miejsce zapewne najbardziej spodoba się miłośnikom zabaw w przestrzeni stoczniowej. Niedawno otwarty punkt gastronomiczny Doggy Style zagościł w scrapYard. Oferowane są tutaj hot dogi w kilku opcjach smakowych: klasycznej (17 zł), a także meksykański, z szarpaną wieprzowiną, polski - z białą kiełbasą, czy wege, które zakupić możemy za 19 zł.

Prócz nich dostępny jest również hot dog z CBD. Nietypowy hot dog stworzony jest z zielonej parówki zawierającej w sobie olej CBD, salsy ogórkowej, majonezu, do hot doga dorzucana jest autorska posypka z suszu konopnego, również zawierająca CBD i dopuszczalne ilości THC. Ma ona podkreślać specyficzny smak konopi. Prócz hot dogów klienci mają okazję zakupić również frytki i nachosy za 12 zł.

Miejsca

Opinie (153) ponad 10 zablokowanych

  • Chińczyk w Gdyni - odradzam (4)

    Miałem okazję tam jeść - tak niedobrego jedzenia jak tam, nie ma w całej Gdyni. Serio Ochydztwo! Wszystko rozgotowane na miazgę, zalane okropną tłusta zawiesiną, w której pływają tłuste oka! Dramat. Ostre dania, które już przy składaniu zamówienia miały zostać przygotowane jako bardziej ostre, zostały nam podane jako nieostre. Bakłażan po syczuańsku, to najgorsze, co można wymyślić. Podano nam zawiesisty, tłusty "glut" oblany czymś na bazie glutaminianu. To było okropne, naprawdę.

    • 9 8

    • (1)

      Tak się je naprawdę w Chinach w większości średniej jakosci jadlodalni Jedyne co dziwne że danie było łagodne a miało być ostre zazwyczaj z tym akurat nie ma problemu, może tu zaważyło z jakiego regionu, prowincji są kucharze i z jakiej kuchni o jakim stopniu ostrości się wywodzą

      • 4 0

      • Co to za bzdury

        Mieszkałem służbowo przez kilka miesięcy w okolicy Szanghaju, w Nantong. Kuchnia chińska jest świetna i nie ma w niej rozgotowanej zawiesiny jak to ktoś napisał. Może w najpodlejszych podrzędnych knajpkach tak jest, że dodają glutaminian, ale przyznam że nawet nie bywałem w takich.
        Jest sporo dań mięsnych, ale wegetarianskie także są - głównie z tofu. Raczej są pikantne, serwowane z ryżem lub makaronem.
        Chińczycy jedzą pałeczkami lub łyżką. Zdarzyła mi się parę razy "mina", ale raczej smakowa, niż jakościowa, ale generalnie narzekać nie można

        • 1 0

    • (1)

      Chińczycy mają tłustą kuchnie doprawianą granulkami glutaminianu.

      • 5 0

      • Idź do dobrej chińskiej, np Moon

        Zobaczysz, jak smakuje dobre chińskie jedzenie

        • 0 0

  • Miwo (1)

    Bylismy tam juz pare razy, jedzenie bardzo smaczne, ceny rzeczywiscie przystepne. Mam nadzieje, ze utrzyma sie na dluzej

    • 5 1

    • Byłam w Miwo

      Wstrętne jest to jedzenie.
      Polecam za to Moon na Śląskiej, gdzie nie jest może najtaniej choć są codzienne tańsze lunche ale jakość tego jedzenia to przepaść.
      Nie polecam chińczyka na Świętojańskiej, weglug mnie to jedzeniowy badziew

      • 1 0

  • Szarpany Kurczak :-)) (2)

    Qfa gimbaze gastronomiczną po czym tak szopie!

    • 9 0

    • Jak pies na wsi dopadnie kurczaka. (1)

      To jest i szarpany

      • 3 0

      • buhahahahaaaa :))

        • 0 0

  • broda jest, tatuaż jest - wygląda na dobre rzemiosło (7)

    • 24 0

    • Mówi się kraft (5)

      • 11 0

      • (4)

        jeszcze musi jeździć rowerem do pracy i mieszkać z kumplem na adoptowanym poddaszu

        • 14 0

        • Różnica między adoptowanym i adaptowanym... (1)

          ... Zawsze była figlarna. Przywodzi mi to na myśl słynne "bynajmniej" konta "przynajmniej" :)

          • 4 0

          • zgadza się, moja literówka lub błont :)

            • 0 0

        • Chciałeś powiedzieć chyba

          Że mieszka w lofcie

          • 9 0

        • Oraz uczęszczać do barbera

          Dawniej golibrody.

          • 10 0

    • Brak czapki wełnianej.

      Nie jest 100 procentowy.

      • 14 0

  • Synteza na + (2)

    Zdecydowanie lepiej niż dawna oranżeria. Duży wybór coctaili. Padthai z groszkiem to było jakieś nieporozumienie

    • 2 5

    • Padthai to w ogóle jest nieporozumienie.

      • 1 0

    • groszek jest najlepszy i oczywisty w tym daniu

      i kropka. Szefem kuchni jestem.

      • 0 2

  • Miwo się utrzyma, reszta to badziew na jeden sezon

    • 3 0

  • Hot dog

    Byłem , zjadłem i żałuję. Nigdy więcej!

    • 1 0

  • W Barze Słonecznym w Gdyni zawsze (2)

    można zjeść tanio smacznie i zdrowo.

    • 22 0

    • Już teraz nie tak tanio
      Do tego tłok i śmierdziele w pakiecie.
      No i tłusto

      • 1 1

    • Ten bar to historia

      Pamiętam jak 40 lat temu po szkole wpadałem tam na naleśniki. To chyba jedyna żarłocznia, która tyle dziesięcioleci utrzymuje się na rynku. Mam odnośnie tego baru wyłącznie miłe wspomnienia i 100 lat mu życzę :)

      • 8 1

  • Familijna -> zaczarawona -> miwo -> ... (1)

    • 2 1

    • a na googlemaps pokazuje jeszcze american burger

      • 4 0

  • w miejscu dawnej oranzerii,

    jak długo była tam ta oranżeria, bo jakoś nie zdążyłam ...

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane