• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: hot dogi z CBD, steki, kuchnia chińska i pierogi

Mateusz Groen
24 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 

Kolejny raz zapraszamy was na przegląd nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie w Trójmieście. Jedne lokale upadają, a na ich miejscu powstają inne, o czym będziemy mogli się przekonać w tym zestawieniu. Tym razem kulinarną podróż rozpoczniemy od smaków orientalnych, następnie udamy się na mięsną ucztę ze stekami w roli głównej. Później zrobimy przystanek na domowe pierogi we Wrzeszczu i skosztujemy kolorowych specjałów przyrządzanych z raków oraz sezonowych warzyw w Garnizonie, by na sam koniec skosztować nieoczywistych, zielonych hot dogów z CBD.




Miwo w miejscu dawnej Zaczarowanej w GdyniMapka



  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo Nowe lokale
  • Restauracja Miwo Nowe lokale
  • Restauracja Miwo Nowe lokale
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
Pierwsze miejsce, które odwiedziliśmy, jest nam znajome. Blisko pół roku temu odwiedziliśmy w tym lokalu "śniadaniownię" Zaczarowani. Niestety restauracja nie przetrwała próby czasu i niedawno zakończyła swoją działalność. W jej miejscu pojawiła się restauracja z totalnie nowym pomysłem. Miwo będzie specjalizować się w kuchni chińskiej, której autentyczność gwarantuje obsługa pochodząca z Państwa Środka.

W restauracji skosztujemy wiele specjałów kuchni azjatyckiej, jak np. kurczaka gong-bao z warzywami i ryżem lub makaronem (25 zł); wieprzowinę po syczuańsku (25 zł); kaczkę w sosie ostrygowym (32 zł); rybę w sosie słodko-kwaśnym (48 zł). Karta jest naprawdę obszerna i przystępna cenowo. Mamy okazję zamówić przystawki od 7 zł do 15 zł, zupy od 13 zł do 19 zł, a także pełne porcje obiadowe mięsne (kurczak, wołowina, wieprzowina, owoce morza, kaczka lub cielęcina) od 20 zł do 59 zł. Naszym zdaniem ciekawą pozycją są szczypce kraba (trzy sztuki za 10 zł) w formie przystawki, kaczka na gorącym półmisku z cebulą, bambusem, marchewką, fasolką i grzybami shitake (44 zł), a także bulion wołowy z curry z makaronem sojowym i kapustą (15 zł).

Czytaj też: Gofry w cenie burgera. Sprawdziliśmy ceny w budkach przy szlakach spacerowych

Meatmaniacy przy Węglowej w GdyniMapka



  • Meatmaniacy
  • Meatmaniacy
  • Meatmaniacy
Po azjatyckich smakach udaliśmy się na mięsną ucztę do Meatmaniaków. Restauracja mieści się w nowym budynku przy ulicy Węglowej. Lokal jest dość niewielki, niemniej na dniach zostanie otwarty ogródek ogrodzony girlandami z lampkami.

U Meatmaniaków mamy okazję spróbować steków, które są sezonowane na mokro przez minimum 45 dni. Dostępna karta menu zawiera 13 pozycji, a znajdziemy w niej: tatar z polędwicy z szalotką, korniszonem, patisonem, anchois, musztardą i żółtkiem za 38 zł, chili con carne z gorzką czekoladą, śmietaną i kolendrą za 35 zł, cztery warianty kanapek: z szarpaną wołowiną (35 zł) lub wieprzowiną (28 zł), z żebrem ze świni puławskiej (38 zł), z mostkiem wołowym (37 zł) lub grillowaną polędwicą wołową (42 zł), a także specjalność lokalu - steki. Dostępne są dwa warianty steków: z polędwicy wołowej za 89 zł lub rib-eye (87 zł), do których można dobrać frytki lub łódeczki ziemniaczane za 3 zł z masłem ziołowym i dwoma dodatkami spośród: ketchupu, majonezu szczypiorkowego, chipotle, sosu habanero, sosu paprykowego, sosu barbecue, fasolki szparagowej, miksu świeżych warzyw lub sałatki colesław.

Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz przy BrzozowejMapka



  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz,, to gdańska filia pierogarni z Pruszcza Gdańskiego, która od lat wiedzie prym w tamtejszych stronach. Domowe pierogi znajdziemy w wersji słodkiej i wytrawnej w cenie od 25 zł do 27 zł. Skosztujemy tu pierogów: z mięsem, ruskich z wędzonym boczkiem, z kapustą i grzybami leśnymi, ze szpinakiem i fetą, z kaszą gryczaną, białym twarogiem i boczkiem, z pieczarkami i żółtym serem, z bryndzą oraz meksykańskie z pikantną salsą. Wśród słodkich wariantów polecamy pierogi z oreo (27 zł).

Oprócz pierogów w lokalu mamy okazję zakupić dania garmażeryjne zapakowane w słoiki, m.in. domowy kompot z sezonowych owoców, koktajle, sporą gamę zup, a także różnej maści smarowidła, konfitury i kiszonki. Dostępny jest też w lokalu zakwas z czerwonych buraków w kilku wariantach smakowych.

Czytaj też: Goście wybrali najlepsze restauracje

Synteza Restauro & Cocktail w miejscu dawnej Oranżerii na Garnizonie Mapka



  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
Garnizon rozrasta się w bardzo szybkim tempie, a wraz z blokami powstają nowe lokale usługowe. Nowe miejsce, które otworzyło się niedawno w Garnizonie, niedaleko restauracji Crazy Butcher, to specjalizująca się w kuchni europejskiej Synteza. Restauracja posiada piękną szklaną oranżerię przynależną do lokalu. Jest ona pozostałością po lokalu, który jeszcze niedawno mieścił się w tym miejscu - Oranżerii. Szefem kuchni nowego miejsca jest Alex Supino, pochodzący z Włoch kucharz stawia w swojej karcie na wyrabianie większości składników dań samemu i na dobre jakościowo produkty. Jego smaki mogliśmy poznać już w takich miejscach, jak: Oria Magic House oraz Marmolada, chleb i kawa.

W Syntezie mamy okazję wybrać się na dania obiadowe, ale też śniadania, które dostaniemy w ośmiu wariantach, w tym mięsnych oraz bezmięsnych. Ciekawą pozycją w menu jest kanapka z pieczywa na zakwasie buraczanym, która jest dostępna z szarpanym kurczakiem lub jajkiem (31 zł). Jednak to przystawki i dania główne najbardziej zaskakują. W lokalu mamy okazję zamówić: carpaccio z przegrzebków - 45 zł, krewetki w nitkowatym, chrupiącym cieście kataifi podawane z goma wakame i ostrym majonezem - 36 zł, szparagi w tempurze z jajkiem przepiórczym - 36 zł, a także dostępną w niewielu miejscach zupę z szyjkami rakowymi, podawaną na puree z pasternaku, małżami nowozelandzkimi i koprem - 27 zł. Szef kuchni często czerpie ze swoich włoskich korzeni i wszelkie makarony wyrabiane są w lokalu. Naszą uwagę przykuło cappelletti, czyli nadziane farszem mięsnym "uszka" makaronowe, oblane sosem demiglace z dodatkiem parmezanu, chipsów z jarmużu i szczypiorków - 49 zł. Restauracja oferuje dania sezonowe, które występować będą w postaci wkładki do karty menu.  

Wątróbka - dla jednych rarytas, inni nie wezmą jej do ust. Tu zjesz naprawdę dobrą



Doggy Style Hot Dog na terenie scrapYardMapka



  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
Ostatnie miejsce zapewne najbardziej spodoba się miłośnikom zabaw w przestrzeni stoczniowej. Niedawno otwarty punkt gastronomiczny Doggy Style zagościł w scrapYard. Oferowane są tutaj hot dogi w kilku opcjach smakowych: klasycznej (17 zł), a także meksykański, z szarpaną wieprzowiną, polski - z białą kiełbasą, czy wege, które zakupić możemy za 19 zł.

Prócz nich dostępny jest również hot dog z CBD. Nietypowy hot dog stworzony jest z zielonej parówki zawierającej w sobie olej CBD, salsy ogórkowej, majonezu, do hot doga dorzucana jest autorska posypka z suszu konopnego, również zawierająca CBD i dopuszczalne ilości THC. Ma ona podkreślać specyficzny smak konopi. Prócz hot dogów klienci mają okazję zakupić również frytki i nachosy za 12 zł.

Miejsca

Opinie (153) ponad 10 zablokowanych

  • Oranżeria bez pomysłu i smaku

    Dlaczego ? Jaki Pan taki Kram ... Co zrobić? Ciekawe co po Syntezie? Może ... sklepik z pamiątkami;)

    • 0 4

  • Na morenie są obiady kuchnia polska wielkie porcje (1)

    Koło poczty . Wielki schabowy ziemniaki surówka 22 zł ! I to jest żarcie a nie hot dog za 2 dychy. Ewentualnie kuchnia marche ale tylko na kartę -20% bo tak to też masakra cenowa

    • 8 3

    • I ok, ale ile można jeść schabowego z kartoflami. nier masz czasem ochoty na coś innego?

      Po to się właśnie jada na mieście. Żeby była jakaś odmiana.

      • 3 1

  • (2)

    Brody, dziary i czapki
    I kulinarne propozycje, jak widać, także kopie zachodnioeuropejsko-amerykańskie...

    Tęsknię za hotdogiem z lat90: normalna parówka, ketchup i dużo świeżej surówki

    • 34 1

    • Ja też, ale jednak to że teraz są kiełbaski a nie porówki to dobrze.

      • 1 1

    • I hamburgery!

      • 12 0

  • Spróbuję w piatek tych hot dogów.

    W centrum dostać ich nie sposób. Także zobaczymy czy są coś warte.

    • 0 2

  • byłem w Oranżerii (1)

    Dawałem szanse , ale nic specjalnego ... konkurencja kwitnie w Garnizonie.

    • 0 0

    • No, ale Oranżerii już nie ma, to komu rośnie konkurencja?

      • 0 0

  • Synteza Garnizon

    To miejsce na Garnizonie, to jakiś obłęd i nie da się go porównać do żadnego innego. Doskonała zmiana w tym miejscu!

    • 2 7

  • Bułka z parówka 19zl... (10)

    • 53 4

    • zjadlem zapiekanke z kiełbasą w Brzesnie w piąteczek, 27zł (4)

      to jedna z tanszych pozycji :)

      • 2 5

      • Z głodu mnie skręci a nie kupię. (3)

        Trzeba z domu normalnie wałówkę zabierać jak za komuny.

        • 12 1

        • (2)

          Co znaczy trzeba? U jednych PRL dobiegła końca, inni mentalnie tkwią w niej nadal i nigdy nie wyjdą, bo tylko tak żyć potrafią.

          • 1 8

          • to jest po prostu tępy konsumpcjonizm (1)

            z boku wygląda na frajerzenie, ale pacjent kupujący hot-doga za 35 zeta po prostu odkreśla / kreuje swój status, jak onegdaj dresiarz 3 paskami.

            • 8 0

            • To samo dotyczy to faktu, że spędza drożej urlopy (włóczy się po świecie, zamiast spędzić czas z piwem przed telewizorem), nie chodzi w najtańszych butach, ani nie jeździ 15-letnim gratem.

              Pacjent kupujący hot-doga za 35 zł nie wie, że kosztował 35 zł, więc niczego nie kreuje, to tylko gul wściekłości tych, którzy za 35 zł żywią się dwa dni. A koniec końców, ten pacjent dalej będzie mógł jeść gdzie i co ma ochotę, a nie dające się sfrajerować mądrale dalej kombinują jak dotrwać do najbliższej wypłaty bez chwilówki.

              • 0 5

    • Ale to parówka CBD z THC. (2)

      • 14 0

      • Jak to policeman przeszukuje mnie?

        Przecież mam prawo szamać to, co chcę

        • 5 0

      • Jak nie ma mRNA to nie biorę.

        • 12 2

    • (1)

      chyba nie jadles hot dogow np w food hallu za 35zł

      • 1 11

      • No ja nie jadłem

        Jeszcze aż tak nie zgłupiałem.

        • 18 1

  • Świat głoduje, a Wy znowu z tym mięchem... Konsumpcję roślin promujcie! (11)

    • 18 46

    • Jak ludzie zaczna jesc rosliny nie starczy zarcia dla krow. (2)

      Chcesz,zeby krowy zaczely glodowac?

      • 14 6

      • Można je zacząć karmić mięsem (1)

        • 3 9

        • Mięsem z krów oczywiście ;)

          • 0 3

    • Bottom wege 19zł

      • 0 1

    • Kocham rośliny więc ich nie zjadam!

      • 4 2

    • A Ty konsumujesz to co jest promowane, czy co Ci smakuje ??

      • 6 3

    • Co ja króliki jestem

      • 4 3

    • (2)

      A jak sobie np radzisz ze swiadomoscia, ze te rosliny ktore jesz urosly na nawozie z kupy zwierzat?

      • 8 6

      • co chcesz przez to powiedzieć? że jak nie będziemy jeść mięsa to nie będzie roślin?

        niezwykle desperackie argumenty wysuwasz, bo nie wierzę, żebyś był tak głupi.

        • 3 8

      • To niemożliwe, a mleko powstaje z kartonów.

        • 8 3

    • za radykalnym ograniczeniem spożywania mięsa jestem za, natomiast z tym głodującym światem

      coś popieprzyłeś.

      • 7 3

  • wszyscy powatarzają te same błędy - silą się na "oryginalność i fałszywą światowość"

    i te knajpy nie przetrwają 3 lat. Po co kolejna knajpa ze stekami za 80-100 zł jak nie ma gdzie zjeść schabowego z kością za 25. W większości prowadzą je ludzie co nie mają pojęcia o gastronomii. W Pradze jest 14000 lokali z czego 80% z typową czeską kuchnią i piwem. I te trwają, niektóre nawet 100 lat.

    • 16 0

  • Brodacz z dziarami (1)

    Oryginalność 100/100

    • 25 0

    • Jakiś taki nalany.

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane