• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: hot dogi z CBD, steki, kuchnia chińska i pierogi

Mateusz Groen
24 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 

Kolejny raz zapraszamy was na przegląd nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie w Trójmieście. Jedne lokale upadają, a na ich miejscu powstają inne, o czym będziemy mogli się przekonać w tym zestawieniu. Tym razem kulinarną podróż rozpoczniemy od smaków orientalnych, następnie udamy się na mięsną ucztę ze stekami w roli głównej. Później zrobimy przystanek na domowe pierogi we Wrzeszczu i skosztujemy kolorowych specjałów przyrządzanych z raków oraz sezonowych warzyw w Garnizonie, by na sam koniec skosztować nieoczywistych, zielonych hot dogów z CBD.




Miwo w miejscu dawnej Zaczarowanej w GdyniMapka



  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo Nowe lokale
  • Restauracja Miwo Nowe lokale
  • Restauracja Miwo Nowe lokale
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
  • Restauracja Miwo
Pierwsze miejsce, które odwiedziliśmy, jest nam znajome. Blisko pół roku temu odwiedziliśmy w tym lokalu "śniadaniownię" Zaczarowani. Niestety restauracja nie przetrwała próby czasu i niedawno zakończyła swoją działalność. W jej miejscu pojawiła się restauracja z totalnie nowym pomysłem. Miwo będzie specjalizować się w kuchni chińskiej, której autentyczność gwarantuje obsługa pochodząca z Państwa Środka.

W restauracji skosztujemy wiele specjałów kuchni azjatyckiej, jak np. kurczaka gong-bao z warzywami i ryżem lub makaronem (25 zł); wieprzowinę po syczuańsku (25 zł); kaczkę w sosie ostrygowym (32 zł); rybę w sosie słodko-kwaśnym (48 zł). Karta jest naprawdę obszerna i przystępna cenowo. Mamy okazję zamówić przystawki od 7 zł do 15 zł, zupy od 13 zł do 19 zł, a także pełne porcje obiadowe mięsne (kurczak, wołowina, wieprzowina, owoce morza, kaczka lub cielęcina) od 20 zł do 59 zł. Naszym zdaniem ciekawą pozycją są szczypce kraba (trzy sztuki za 10 zł) w formie przystawki, kaczka na gorącym półmisku z cebulą, bambusem, marchewką, fasolką i grzybami shitake (44 zł), a także bulion wołowy z curry z makaronem sojowym i kapustą (15 zł).

Czytaj też: Gofry w cenie burgera. Sprawdziliśmy ceny w budkach przy szlakach spacerowych

Meatmaniacy przy Węglowej w GdyniMapka



  • Meatmaniacy
  • Meatmaniacy
  • Meatmaniacy
Po azjatyckich smakach udaliśmy się na mięsną ucztę do Meatmaniaków. Restauracja mieści się w nowym budynku przy ulicy Węglowej. Lokal jest dość niewielki, niemniej na dniach zostanie otwarty ogródek ogrodzony girlandami z lampkami.

U Meatmaniaków mamy okazję spróbować steków, które są sezonowane na mokro przez minimum 45 dni. Dostępna karta menu zawiera 13 pozycji, a znajdziemy w niej: tatar z polędwicy z szalotką, korniszonem, patisonem, anchois, musztardą i żółtkiem za 38 zł, chili con carne z gorzką czekoladą, śmietaną i kolendrą za 35 zł, cztery warianty kanapek: z szarpaną wołowiną (35 zł) lub wieprzowiną (28 zł), z żebrem ze świni puławskiej (38 zł), z mostkiem wołowym (37 zł) lub grillowaną polędwicą wołową (42 zł), a także specjalność lokalu - steki. Dostępne są dwa warianty steków: z polędwicy wołowej za 89 zł lub rib-eye (87 zł), do których można dobrać frytki lub łódeczki ziemniaczane za 3 zł z masłem ziołowym i dwoma dodatkami spośród: ketchupu, majonezu szczypiorkowego, chipotle, sosu habanero, sosu paprykowego, sosu barbecue, fasolki szparagowej, miksu świeżych warzyw lub sałatki colesław.

Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz przy BrzozowejMapka



  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
  • Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz
Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz,, to gdańska filia pierogarni z Pruszcza Gdańskiego, która od lat wiedzie prym w tamtejszych stronach. Domowe pierogi znajdziemy w wersji słodkiej i wytrawnej w cenie od 25 zł do 27 zł. Skosztujemy tu pierogów: z mięsem, ruskich z wędzonym boczkiem, z kapustą i grzybami leśnymi, ze szpinakiem i fetą, z kaszą gryczaną, białym twarogiem i boczkiem, z pieczarkami i żółtym serem, z bryndzą oraz meksykańskie z pikantną salsą. Wśród słodkich wariantów polecamy pierogi z oreo (27 zł).

Oprócz pierogów w lokalu mamy okazję zakupić dania garmażeryjne zapakowane w słoiki, m.in. domowy kompot z sezonowych owoców, koktajle, sporą gamę zup, a także różnej maści smarowidła, konfitury i kiszonki. Dostępny jest też w lokalu zakwas z czerwonych buraków w kilku wariantach smakowych.

Czytaj też: Goście wybrali najlepsze restauracje

Synteza Restauro & Cocktail w miejscu dawnej Oranżerii na Garnizonie Mapka



  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
  • Synteza Restauro & Cocktail
Garnizon rozrasta się w bardzo szybkim tempie, a wraz z blokami powstają nowe lokale usługowe. Nowe miejsce, które otworzyło się niedawno w Garnizonie, niedaleko restauracji Crazy Butcher, to specjalizująca się w kuchni europejskiej Synteza. Restauracja posiada piękną szklaną oranżerię przynależną do lokalu. Jest ona pozostałością po lokalu, który jeszcze niedawno mieścił się w tym miejscu - Oranżerii. Szefem kuchni nowego miejsca jest Alex Supino, pochodzący z Włoch kucharz stawia w swojej karcie na wyrabianie większości składników dań samemu i na dobre jakościowo produkty. Jego smaki mogliśmy poznać już w takich miejscach, jak: Oria Magic House oraz Marmolada, chleb i kawa.

W Syntezie mamy okazję wybrać się na dania obiadowe, ale też śniadania, które dostaniemy w ośmiu wariantach, w tym mięsnych oraz bezmięsnych. Ciekawą pozycją w menu jest kanapka z pieczywa na zakwasie buraczanym, która jest dostępna z szarpanym kurczakiem lub jajkiem (31 zł). Jednak to przystawki i dania główne najbardziej zaskakują. W lokalu mamy okazję zamówić: carpaccio z przegrzebków - 45 zł, krewetki w nitkowatym, chrupiącym cieście kataifi podawane z goma wakame i ostrym majonezem - 36 zł, szparagi w tempurze z jajkiem przepiórczym - 36 zł, a także dostępną w niewielu miejscach zupę z szyjkami rakowymi, podawaną na puree z pasternaku, małżami nowozelandzkimi i koprem - 27 zł. Szef kuchni często czerpie ze swoich włoskich korzeni i wszelkie makarony wyrabiane są w lokalu. Naszą uwagę przykuło cappelletti, czyli nadziane farszem mięsnym "uszka" makaronowe, oblane sosem demiglace z dodatkiem parmezanu, chipsów z jarmużu i szczypiorków - 49 zł. Restauracja oferuje dania sezonowe, które występować będą w postaci wkładki do karty menu.  

Wątróbka - dla jednych rarytas, inni nie wezmą jej do ust. Tu zjesz naprawdę dobrą



Doggy Style Hot Dog na terenie scrapYardMapka



  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
  • Doggy Style Hot Dog
Ostatnie miejsce zapewne najbardziej spodoba się miłośnikom zabaw w przestrzeni stoczniowej. Niedawno otwarty punkt gastronomiczny Doggy Style zagościł w scrapYard. Oferowane są tutaj hot dogi w kilku opcjach smakowych: klasycznej (17 zł), a także meksykański, z szarpaną wieprzowiną, polski - z białą kiełbasą, czy wege, które zakupić możemy za 19 zł.

Prócz nich dostępny jest również hot dog z CBD. Nietypowy hot dog stworzony jest z zielonej parówki zawierającej w sobie olej CBD, salsy ogórkowej, majonezu, do hot doga dorzucana jest autorska posypka z suszu konopnego, również zawierająca CBD i dopuszczalne ilości THC. Ma ona podkreślać specyficzny smak konopi. Prócz hot dogów klienci mają okazję zakupić również frytki i nachosy za 12 zł.

Miejsca

Opinie (153) ponad 10 zablokowanych

  • pracowałem w gastro

    za godzine pracy mozna kupic sobie hotdoga z napojem:) hahaha dziekuje

    • 9 0

  • Gastro padnie, to juz pieśń przeszłosci.

    Ludzi nie bedzie stac na kozystanie z usług gastronomii .Ceny poszływ gastro o 30% a koszt zycia tez.
    Nierzad tak postanowił i reklama nic nie da, spadek juz jest widoczny,

    • 9 0

  • Bar azja 4 ever (3)

    Otwieranie chińskiej knajpy naprzeciwko Baru Azja to samobójstwo! W Gdyni wszyscy wiedzą gdzie się chodzi na chińszczyźnie!!

    • 18 1

    • To ten żałosny "chińczyk" dla Polaka?

      Gdzie wszystko robione jest na bazie zawiesiny z sosu sojowego i mąki ziemniaczanej , a zmienia się jedynie wkładka mięsna i czasem warzywna? Gdzie nie ma żadnego smaku, prócz lekkiej słoności? Gdzie pikantność nie jest w żaden sposób możliwa do osiągnięcia, bo "kucharz" wychodzi z założenia, że w Polsce nikt nie jest w stanie jeść chili i choćby klient nalegał, to nie dostanie niczego palącego?
      Ale takich kiepskich bud z udawanym azjatyckim jedzeniem jest sporo. Dają spore porcje, są całkiem tanie, zapychają żołądek, a to że nie mają niemal nic wspólnego z Azją i jakimkolwiek dobrym smakiem - to już nieistotne. Polak i tak zeżre, myśląc, iż konsumuje coś elitarnego i czyniącego z niego światowca.

      • 5 6

    • Kiedyś lata temu chodziłem czesto do Baru Azja albo do baru Pekin, najeść się można ale nie oszukujemy się każde danie smakuje tam podobnie. Bar Azja to zawsze Wietnamczycy prowadzili ale w sumie serwują chińszczyzne dla Europejczyków

      • 9 0

    • To w Gdyni jest tylu chnczykow?

      • 1 0

  • Kuchnia "azjatycka" he he... Co za określenie.

    Nie serwują tam kuchni azatyckiej tylko chinską i to zaledwie kilka sztandarowych potraw z prowincji Seczuan czy kuchni Pekińskiej. Najbardziej oklepane dania. Ale nie to jest problemem - problemem jest to że dania są ledwo zjadliwe i po prostu niesmaczne o chińskiach oryginałach nie wspomnę..

    • 4 2

  • Przechodząc raz obok Meatmaniacy jakiś czas gdy to miejsce zaistniało, pomyślałem że jest to raczej zakład kosmetyczny albo barber, bardzo dyskretnie prowadzona działalność gastronomiczna, jedynie logo i nazwa sugerowały że jest to miejsce zajmujące się kulinariami

    • 5 0

  • Zero

    Zero smaku i Mało apetyczne te potrawy ! Nie wyglądają zachęcająco ! Nie kupuję !!

    • 2 1

  • Nie byłem ale z zewnątrz Miwo prezentuje się bardzo efektownie, jak oryginalna chińska restauracja, fajne czerwone neony z chińskimi znakami też robią odpowiedni klimat

    • 1 3

  • Opinia wyróżniona

    spieszmy się odwiedzać nowe lokale (4)

    tak szybko odchodzą

    • 37 1

    • Standardowy opis lokalu

      X w miejscu dawnej Y

      • 3 0

    • Nieprawidłowy komentarz. Prawidłowy to: (2)

      Ja robię w domu za 5,5zł mielonego z ziemniaczkami i mizerią, smacznie i bardzo zdrowo (bo jak się zmieli hamburgera, to wtedy jest zdrowszy i smaczniejszy).

      • 2 7

      • Nie kłam, nie robisz (1)

        • 0 0

        • nie robię, to był sarkazm

          • 2 0

  • Hot-dogi z Ikei

    I zamykamy temat

    • 14 2

  • Doggy Style całkiem spoko. Ceny może nie niskie, ale znacząco niższe niż we szystkich foodach na Elektryków czy Stoczni. Mój faworyt Mexyk, pychota. Jak dla mnie syte ;)

    • 2 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane