• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia ukraińska, wegańska i włoska

Łukasz Stafiej
10 stycznia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Piqniq to nowa naleśnikarnia w centrum Gdyni. Piqniq to nowa naleśnikarnia w centrum Gdyni.

Bar z wegańskimi burgerami, nowa lokalizacja popularnej włoskiej restauracji, pierwsza ukraińska restauracja w Trójmieście i nowa winiarnia - to kilka spośród nowych lokali w Gdyni i Sopocie, które otwarto w ostatnich tygodniach. Za tydzień opiszemy nowe miejsca w Gdańsku.



Mikroklimat
Mikroklimat w niewielkim lokalu przy ul. Abrahama 26 zobacz na mapie Gdyni to połączenie kawiarni z ciastkarnią. Można tutaj wpaść w biegu po ciastko lub deser (także bezglutenowe), może zatrzymać się na dłużej, usiąść, zjeść i wypić na miejscu. Warto to zrobić, bo lokal wyróżnia się świetnym designem. Spodoba się miłośnikom stylu skandynawskiego - jest surowe drewno, jasne kolory, odkryta murowana ściana i całkiem sporo zieleni. Ciekawostką są specjalnie zaprojektowane meble przypominające te ze szkolnej klasy. Codziennie zjemy tutaj inne słodkości - dominują przede wszystkim tartaletki (7-8 zł) oraz kremowe desery (7-8 zł). Przekąsić również można kanapkę z chleba na zakwasie z różnymi pastami i rukolą (4 zł). Serwowana tutaj kawa to parzona w ekspresie arabika (od 7 zł), niebawem właściciele chcą również parzyć metodami alternatywnymi. Ciekawostką są karafki z kranówką, której każdy może napić się bezpłatnie. Ważnym elementem Mikroklimatu jest duży regał z książkami przeznaczonymi do bookcrossingu. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 8.30-20, w soboty w godz. 9-19, a w niedziele w godz. 12-19.

  • Mikroklimat to połączenie cukierni z kawiarnią. Na pierwszym planie regał z książkami do bookcrossingu.



I Krowa Cała
I Krowa Cała to druga w Trójmieście wegańska burgerownia. Choć dla niektórych taka specjalizacja baru wciąż brzmi jak oksymoron, bułki z kotletami bez mięsa stają się coraz bardziej popularne i poszukiwane. W niewielkim i prosto urządzonym barze przy ul. Dworcowej 11 zobacz na mapie Gdyni (naprzeciwko budynku dworca SKM Gdynia Główna) zjemy wegańskiego burgera w kilku wcieleniach (od 10 zł do 14 zł). Od nas zależy, z jakim kotletem, w jakiej bułce i z jakim sosem zostanie on podany. Możemy wybrać bułkę pszenną, żytnią, grahamkę i bezglutenową. Burgery przygotowywane są z tofu, grzybów, soczewicy, sejtanu, kaszy jaglanej czy grillowanych warzyw. Na miejscu przygotowywane są również koktajle owocowe - jak zapewnia właściciel - tylko ze świeżych składników, m.in. banana, pomarańczy, daktyli, ananasa, pietruszki czy imbiru (7 zł), lemoniady (5 zł) oraz frytki (5 zł). Na zrobienie burgera poczekamy około 10 min. I Krowa Cała czynna jest od godz. 12 (w tygodniu do godz. 22, w piątki i soboty - do północy, a w niedziele - do godz. 20).

  • I Krowa Cała serwuje wyłącznie wegańskie burgery.



Mała Ukraina
O tej nowej restauracji przy ul. Świętojańskiej 66 zobacz na mapie Gdyni zrobiło się głośno kilka tygodni temu z powodu antyputinowskiej plakietki, którą na drzwiach przykleili właściciele. W trójmiejskim internecie wrzało. Jednak tak naprawdę na celownik Małą Ukrainę wziąć powinni nie amatorzy politycznych dysput, ale miłośnicy autentycznej kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Bo - jak zapewnia sympatyczne ukraińskie małżeństwo właścicieli - w ich lokalu karmi się tak, jak w restauracjach w Kijowie czy we Lwowie. Na początku było z tym trochę problemów, ale i śmiechu. A to polski kucharz lepiej wiedział, jak zrobić ukraiński barszcz, a to klienci uczyli właścicieli, jak powinny wyglądać i smakować prawdziwe pelmeni. Kucharz się jednak zmienił - teraz gotuje Ukrainiec (oraz doglądająca spraw w kuchni właścicielka), a klienci powoli zaczynają rozumieć, że - choć Ukraina blisko - tamtejsza kuchnia wcale nie musi smakować tak, jak polska. Spróbować można m.in. pelmeni z masłem i śmietaną (17 zł), zakąski z grubo krojonej słoniny (7 zł), tradycyjnej sałatki Vinegret z buraków, ogórków i fasoli (12 zł), solanki (14 zł), szprotek ze smażonymi ziemniakami i szczypiorkiem (20 zł) czy wątróbki w śmietanie z kiszonymi warzywami (20 zł). Lokal jest niewielki i został urządzony w nowoczesny sposób z tradycyjnymi elementami wystroju. Mała Ukraina czynna jest codziennie w godz. 11-22.

  • W Małej Ukrainie spróbujemy kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Dania przygotowywane są dokładnie tak, jak to się robi na Ukrainie.



Piqniq
Piqniq przy ul. Świętojańskiej 105 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni to z pozoru kolejna naleśnikarnia. Wyróżnia ją jednak ogromna oferta dań. W karcie znajdziemy kilkadziesiąt pozycji smakowych. Są naleśniki na cieście pszennym, pełnoziarniste, bezglutenowe i amerykańskie pancakes. Są na słodko i wytrawnie. Znajdziemy naleśniki z rybą, owocami morza, mięsem, ale też wegetariańskie. Ceny od 9,90 zł do 16,90 zł za porcję). Na dokładkę: zapiekanki naleśnikowe (od 16,90 zł), spaghetti naleśnikowe (od 13,90 zł), bagietki (od 10,90 zł), sałatki (od 12,90 zł) i zupy (4,50 zł). Zjemy m.in. takie kompozycje, jak: Szarlotkowiec (z prażonym jabłkiem z cynamonem, czekoladą i rodzynkami), Piernikowy (z twarogiem waniliowym i chrupkami piernikowymi), Nowy Dzień (z boczkiem, cebulką i pieczarką), Budapeszt (z leczo wieprzowym), Tuna Inaczej (z tuńczykiem i brzoskwinią), Głębia Oceanu (z krewetkami, ślimakami, marchewką i groszkiem), Skośnooki (z kurczakiem, grzybami mun i kalafiorem w sosie słodko-kwaśnym) czy wreszcie Swądek (z czterema rodzajami sera i suszonymi pomidorami). Piqniq czynny jest od poniedziałku do soboty w godz. 11-21, w niedziele: 11-20.

  • Piqniq serwuje kilkadziesiąt rodzajów naleśników, w tym m.in. takie szaleństwa jak naleśniki ze ślimakami.
  • Piqniq to nowa naleśnikarnia w centrum Gdyni.



Nievinnie
Nievinnie to nowy wine-bar w miejscu dawnej Probierni Win, czyli w suterenie sopockiej kamienicy przy ul. Królowej Jadwigi 9/8 zobacz na mapie Sopotu. Właścicielom przyświecał cel, aby każdy mógł tutaj znaleźć coś dla siebie. Kieliszek wina dostaniemy tutaj już za 6 zł, a butelkę za 29 zł. Koneserzy z grubszym portfelem również powinni być zadowoleni - najdroższe wino w Nievinnie kosztuje ponad 600 zł. Spróbować można kilkudziesięciu rodzajów wina z całego świata. Oprócz klasyków z Włoch, Francji czy Hiszpanii, serwowane są tutaj mniej znane trunki, m.in. te z polskich winiarni (Solaris, Miłosz i Srebrna Góra). Niebawem do oferty mają wejść również wina z Gruzji i Chorwacji. Właściciele chcą również wyróżnić się przekąskami. Choć w ofercie znajdują się oliwki czy hummus, jej trzon stanowią rodzime przystawki, m.in. polskie sery i wędliny dojrzewające. Lokal jest niewielki, a wnętrzu wyjątkowego charakteru nadaje wykonana na zamówienie ściana-regał na butelki wina oraz pomysłowe lampy zrobione z butelek. W Nievinnie niebawem ruszą degustacje i warsztaty winiarskie. Czynne codziennie w godz. 15-22 (w weekendy do ostatniego klienta).

  • W Nievinnie napijemy się kilkudziesięciu win z całego świata.



A Modo Mio
A Modo Mio to bardzo dobrze znana miłośnikom włoskiej kuchni restauracja, która dotychczas mieściła się przy ul. Władysława IV w Gdyni w niewielkim lokaliku. Miejsce miało atmosferę kameralnej trattorii, ale zainteresowanie było tak duże, że właściciele zostali zmuszeni poszukać większego lokum. Padło na narożny lokal przy ul. Bohaterów Monte Cassino 14/16 zobacz na mapie Sopotu. To dobrze znana lokalizacja trójmiejskim bywalcom. Przez lata funkcjonowała tutaj popularna włoska knajpka Tivoli, potem pojawiały się i znikały inne bary. A Modo Mio ze świetną marką wyrobioną przez kilka lat działania w Gdyni ma szansę zostać tutaj na dłużej. Nowe pomieszczenia są przede wszystkim o wiele bardziej przestronne i jasne. Zachowano przy tym ciepły i przytulny klimat poprzedniego miejsca. W menu rewolucji na szczęście nie wprowadzono. W Sopocie wciąż gotuje włoski właściciel, którego specjalnością są owoce morza, ryby i kuchnia z regionu Kampanii. Dostarczane są świeże w każdy czwartek. Zjemy m.in. krewetki i kalmary z crostini i pomidorkami (46,50 zł), grillowane krewetki tygrysie w sosie cytrynowym (54,50 zł), ośmiornicę z ziemniakami i rukolą (38,50 zł) czy okonia morskiego w sosie z borowików, kaparów i orzechów pinii (79,50 zł). W ofercie są również przeróżne dania mięsne, sałaty i oczywiście pizza (od 18,50 zł) i makarony (od 18,50 zł) na kilkanaście sposobów. Składniki właściciele sprowadzają z Włoch. A Modo Mio czynne jest codziennie od godz. 12. Lokal w Gdyni chwilo jest nieczynny, ale w niedalekiej przyszłości ma wznowić działalność.

  • W nowej, sopockiej lokalizacji A Modo Mio serwowane jest to samo menu, co w Gdyni.

Miejsca

Opinie (353) ponad 10 zablokowanych

  • Nastepni naiwni......branza jest w najwiekszym kryzysie od lat....lokale padaja jeden za drugim!

    Bo ludzie nie maja kaski i oszczedzaja!!!!!!!!

    • 1 1

  • Przydałaby się Pierogarnia na wzór tej z Torunia :)

    Te lokale to jakieś jadłodajnie dla korposzczurów i hipsterów, co muszą zawartość talerza uwiecznić ajfonem i wrzucić na instagram...

    • 6 2

  • Piqniq vs. Manekin?

    Jak wypadają względem siebie? W Manekinie wieczne kolejki, pełno ludzi w niedziele, ale samo jedzenie uznaję za dobre.

    • 2 1

  • Ja chce otworzyc restauracje (4)

    Ja chce otworzyc restauracje na ul Swietojanskiej ale jakos brakuje mi odwagi.. Sadzicie ze restauracja z kuchnia typowo Polska czyli schabowy, pierogi itd... przyjma sie?? Chcielibyscie taka knajpe?? Obowiazkowo chleb ze smalcem:)

    • 7 3

    • swietojanska jest slaba

      • 5 0

    • Na forum ci napiszą, że super pomysł, następnie pobiegną oszamać turecki kebab, albo jankeski burger.

      • 3 1

    • szczerze? nie przyjmie się.

      Polska jest w niebotycznym kryzysie, ludzie nie mają pieniędzy, jak odłożą sobie na kulinarną rozrywkę to będą woleli pójść do chińskiej, włoskiej albo na sushi. Jak komuś się będzie chciało schabowego czy pysznego obiadu domowego, to wejdzie do Słoneczka, z którym cenowo nie jesteś w stanie konkurować. Świętojańska odpada, w zasadzie w całej Gdyni nie widzę miejsca dla takiej kuchni. Wyjedź do Anglii i tam otwórz. Tam przynajmniej rząd Cię nie okradnie z tego co zarobisz.

      • 1 0

    • Na schabowego i dobrą polską kuchnię, musiałbyś mieć lokal najlepiej poza miastem.
      Niestety w mieście królują hipsterskie lokale wegańskie, sushi itp zaś w centrach z kolei fastfoody, choć mało się przyznaje że tam jada.
      Swoją drogą dobry lokal winien mieć góra 3-4 dania całoroczne w których winien brylować, plus kilkadziesiąt dań ale wyłącznie sezonowych czyli w karcie nie powinno być ich więcej niż max. 10 naraz.
      Jak widzę że w lokalu karta ma ponad 30 pozycji, to wychodzę, bo wiem że tu się wszystko robi z mrożonek albo produktów kilka razy odgrzewanych.

      • 1 0

  • tradycja

    Niby polska, tradycyjna kuchnia powinna zadzialac ale rzeczywiscie, polacy teraz wola burgery, kebaby....

    • 3 0

  • tylko DONALD I KFC

    żryjta w domu schabowe, nowobogackie świnie, a nie po knajpach

    • 3 3

  • Kawa

    Chyba Autor pominął inne ciekawe i wyjątkowe miejsca... No chyba, że to artykuł sponsorowany... Na starowiejskiej powstała jedyna w Gdyni Palarnia Kawy...

    • 3 1

  • Ukraina znam, Włochy - Słyszałem, ale weganie?jakie to państwo, kosmici czy jak? (1)

    • 5 1

    • społeczność ogolnoświatowa

      • 0 3

  • a co z kwadransem? zawsze mieli smacznie po polsku.

    tyle, ze otoczeni zostali kebabów smrodem turasow brudasow... istnieją?jedzenie mieli pyszne i zawsze kolejkę...

    • 1 1

  • a nie można jakoś po polsku nazywać lokali? (1)

    oczy i język bolą od tych wymysłów w nazwie, aż połowa tych nazw wymyślnie bzdurna...

    • 5 0

    • idąc obok water frontu w stronę riwjery minąłem
      sea towers a potem Silver house i plaza... czy to jeszcze w Polsce?

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane