- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (67 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Nowe lokale: nowe Mandu, burgery, pizza i koktajle
Pandemia trwa, gastronomia walczy o przetrwanie, ale są też tacy, którzy w tych trudnych czasach widzą szansę na biznesowy sukces. Na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiają się nowe restauracje. W cyklu "Nowe Lokale" przedstawiamy sześć nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie. Znajdą się tu burgerownie, coctail bar, a także pizzeria i wyczekiwana przez wiele osób pierogarnia Mandu.
El Mariachi
Wydawać może się dziwne, że w obliczu trwających restrykcji otworzył się coctail bar. Niemniej właściciele liczą na to, że już wkrótce obostrzenia przejdą do historii, gastronomia niedługo wróci do normalnego funkcjonowania i zapewne wtedy będziemy poszukiwać miejsca na koktajlowo-klubowe imprezy. El Mariachi mieści się przy ulicy Grodzkiej 16 w Gdańsku i - jak informują właściciele - nowe miejsce to największy tequila bar w Gdańsku.
Wszyscy miłośnicy trunku zrobionego z agawy zapewne ucieszą się tak liczną kolekcją i opcją posmakowania najróżniejszych smaków prosto z tequila baru. Dodatkowo barmani będą prezentować również autorskie koktajle. Gorąca atmosfera zapewne będzie czymś, co będzie cechowało nowy lokal. Zadbano tutaj nie tylko o podniebienia gości, ale też o wystrój i klimat, a w głośnikach usłyszymy rytmy porywającej do tańca latynoskiej muzyki.
Czytaj też: Nowe lokale: sushi, pizza, wino
Lody Włoska Robota
Włoska robota, brzmi znajomo? Otóż tak. Lodziarnie o tej samej nazwie i tych samych recepturach znajdziemy w kilku miastach Polski, a już teraz również przy CH Jantar we Wrzeszczu . "Mroźne" miejsce będzie nas ochładzać wraz z rozpoczęciem sezonu wiosenno-letniego, czyli od 1 maja. Już na majówkę delektować się będziemy mogli owocowymi sorbetami oraz mleczno-śmietankowymi wariantami.
Burger Stacja
Burger Stacja przy falowcu mieszczącym się przy ul. Obrońców Wybrzeża to nowe burgerowe miejsce na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Wielu z was może znać już ich burgerowe smaki, ponieważ to już kolejny lokal tych samych właścicieli. Pierwszy w Gdańsku o tej samej nazwie mieści się nieopodal stacji SKM Zaspa. Burger Stacja w swoim menu ma iście "trójmiejskie smaki", ponieważ nazwy kanapek nazwane są na cześć dzielnic Trójmiasta oraz pomorskich miast. W karcie prezentowanej przez lokal znajdziemy: Wejserowo (burger wołowy z sałatą, grillowanym pomidorem, rukolą, serem cheddar i sosem blue cheese), Sopot (burger wołowy, sałata, podwójny ser cheddar, podwójny bekon, chrupiące chipsy, sos firmowy i drugi do wyboru), Gdańsk Główny (burger wołowy, sałata, pomidor, czerwona cebula i sos firmowy) i wiele innych.
Jak widzimy, specjalnością lokalu są wołowe burgery z dodatkiem świeżych warzyw i sosów. Niemniej lokal oferuje również opcję wege: Burak burgera i Fasola burgera. To jeszcze nie wszystko, mamy opcję wybrania pieczywa, które będzie bazą naszej kanapki. Ceny burgerów w lokalu mieszczą się w przedziale między 20 zł a 26 zł. Można jednak zamówić również zestawy z frytkami, wtedy cena jest wyższa o około 7 zł.
Craft Burger
Skoro już jesteśmy w klimacie burgerowym, to warto przedstawić również nowy gdyński lokal - Craft Burger. Burgerownia mieści się przy ulicy Redłowskiej 54 w Gdyni . Burgery w tym miejscu faktycznie nawiązują już swoimi nazwami do rzeczy craftowych. W menu lokalu znajduje się: Ironman Burger (wołowina, cheddar, pomidor, sałata, jalapeno, cebula czerwona i sos mayo-chipotle), Lumberjack burger (wołowina, podwójny cheddar, podwójny bekon, jalapeno, prażona cebulka, sałata, pomidor i sos miodowo-musztardowy), Gepetto Burger ( wołowina, pomidor, rukola, grana padano, podwójny bekon, sos bazyliowy) oraz kilka innych pozycji w tym opcja wege na bazie falafela.
Również w tym lokalu mamy opcję wybrania bułki spośród: maślanej, pełnoziarnistej oraz pszennej. Dodatkowo wszyscy wielbiciele frytek z batatów powinni szczególnie się cieszyć, ponieważ są dostępne w gdyńskiej burgerowni w cenie 11 zł. Ceny craftowych burgerów oscylują wokół 21-28 zł.
Mandu
Mandu dla sporego grona fanów oferuje jedne z lepszych pierogów, jakie możemy kupić w rodzimych stronach. Najnowszy lokal, znajdujący się przy ulicy Starowiejskiej 1, to wspaniała wiadomość dla gdynian, którzy lubią oferowaną przez znany lokal kuchnię.
- Już od najmłodszych lat, będąc wielkimi, zagorzałymi fanami pierogów przygotowywanych przez nasze babcie, wiedzieliśmy, że w tym tradycyjnym polskim daniu jest coś, co sprawia, że nie może się ono znudzić. Postanowiliśmy zgłębić ich sekret i tak w połączeniu pasji, zamiłowania do pierogów, ciężkiej pracy i wytrwałości powstało Mandu - piszą właściciele o genezie powstania Mandu.
W menu pierogarni znajdziemy pierogi: pieczone, gotowane, zapiekane, na słodko, słono, a także mięsne i bezmięsne. Ceny zależne są od zestawu, liczby sztuk i wielu innych czynników, niemniej najwyższa cena to 31 zł za pierogi z dzikiem, reszta oscyluje wokół kwoty 20-30 zł. Zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo trwa obecnie rekrutacja do gdyńskiego lokalu - może jakiś miłośnik pierogów chciałby dołączyć do teamu Mandu?
Dokąd na pierogi w Trójmieście?
Pizzeria 105
Nowy lokal Pizzerii 105 znajduje się przy ul. Wyspiańskiego 2 w Gdańsku. Sieć wyjątkowo prężnie rozwija się na terenie Trójmiasta. Znajdziemy ją już we Wrzeszczu, w Kowalach, na Morenie, Jasieniu, Przymorzu i Chełmie. Oferowane pizze są w trzech wariantach wielkościowych: 32 cm, 45 cm i 60 cm. W menu znajdziemy aż 40 pozycji pizzy o najróżniejszych smakach. Zarówno osoby lubiące ostre składniki na pizzy, jak i ci uwielbiający owoce morza... albo ananasa znajdą dla siebie idealną pizzę. Ceny w sieciowej pizzerii są wszędzie zbliżone i oscylują wokół kwoty 20-68 zł.
Czy zauważyłeś jakiś nowy lokal w swojej okolicy? Koniecznie daj nam znać w komentarzach.
Miejsca
Opinie (91) ponad 20 zablokowanych
-
2021-04-23 15:02
Opinia wyróżniona
Kolejna majówka w Trójmieście
To przynajmniej przetestuje nowe knajpy. Najpierw coś treściwego a potem na lody w drodze nad zatokę. Jakoś trzeba sobie zorganizować czas a i lokalne biznesy można wspomóc przy okazji bo nie wiadomo ile jeszcze tych majówek będzie stacjonarnie ;)
- 26 9
-
2021-04-23 13:09
Opinia wyróżniona
Tak właśnie wygląda wolny rynek (6)
Knajpy upadają i na ich miejscu pojawiają się nowe. A jeszcze do niedawna panowie restauratorzy na strajkach płakali o nasze podniebienia że sklejkę MDF będziemy jedli jak się pozamykają na amen xD
- 59 24
-
2021-04-24 10:45
inaczej byś śpiewał na miejscu właściciela tej upadającej knajpy
- 3 0
-
2021-04-23 15:33
(1)
To fastfoody :/ wozic moga bez problemu. Restauracje ju gorzej bo nie zamówisz stęka albo risotto
- 11 1
-
2021-04-24 09:19
On nawet nie wie co to jest
Dla niego gastronomia to pizza, kebab i hot dog ze stacji paliw
- 8 0
-
2021-04-23 14:02
sieciowki tak...
- 7 2
-
2021-04-23 13:28
Dokładnie, rynek nie lubi próżni.
- 6 2
-
2021-04-23 13:27
Szczególnie ten co otwiera trzeci lokal
- 16 3
-
2021-04-23 14:53
Opinia wyróżniona
Ciekawa jestem lodów (3)
Próbowałam tych lodów w Kwidzynie. Zwróciło moją uwagę zadziorne logo. Ciekawa elewacja we Wrzeszczu, coś innego a nie w kółko te białe elementy. Czekam i mam nadzieję się nie rozczaruje, bo próżno szukać w Trójmieście smacznych lodów włoskich.
- 18 9
-
2021-04-23 22:44
Elewacja, logo, białe elementy? Mówisz o wykończeniu wnętrza
czy o szpachli
Może?
Bo na pewno nie o smaku- 3 0
-
2021-04-23 22:02
Witamy i pozdrawiamy panią wlascielke autorkę komentarza
- 3 2
-
2021-04-23 16:01
Co do lodów, to zdecydowanie polecam lokal "Krystyna" w falowcu na Przymorzu;), albo w bloku przy ul. Pilotów na zaspie przy skm;)
- 7 0
Wszystkie opinie
-
2021-04-23 13:09
Opinia wyróżniona
Tak właśnie wygląda wolny rynek (6)
Knajpy upadają i na ich miejscu pojawiają się nowe. A jeszcze do niedawna panowie restauratorzy na strajkach płakali o nasze podniebienia że sklejkę MDF będziemy jedli jak się pozamykają na amen xD
- 59 24
-
2021-04-23 13:27
Szczególnie ten co otwiera trzeci lokal
- 16 3
-
2021-04-23 13:28
Dokładnie, rynek nie lubi próżni.
- 6 2
-
2021-04-23 14:02
sieciowki tak...
- 7 2
-
2021-04-23 15:33
(1)
To fastfoody :/ wozic moga bez problemu. Restauracje ju gorzej bo nie zamówisz stęka albo risotto
- 11 1
-
2021-04-24 09:19
On nawet nie wie co to jest
Dla niego gastronomia to pizza, kebab i hot dog ze stacji paliw
- 8 0
-
2021-04-24 10:45
inaczej byś śpiewał na miejscu właściciela tej upadającej knajpy
- 3 0
-
2021-04-23 13:18
(1)
O, wreszcie burgery! A mandu to chyba najbardziej przereklamowany lokal. No ale nie ma to jak nabierać ludzi na panie lepiące pierogi :)
- 56 9
-
2021-04-23 14:30
mandu
ta kolejka do wejścia, jakby tam coś za darmo dawali, zawsze mnie śmieszy. Nie jadłem tam od lat, ale zdarzyło mi się ze 2 razy i nie powaliło.
- 19 2
-
2021-04-23 13:19
(1)
Jak zwykle powstaje wszystko na jedną modłę craftowych burgerów xD...
- 41 2
-
2021-04-24 11:42
Kreatywność i oryginalnosc to malo popularne cechy nad Wisłą
Marzą mi się etniczne knajpki z prawdziwym egzotycznym jedzeniem, albo prawdziwa polska kuchnia w zdrowym wykonaniu. Ale to za trudne dla polskich rekinów biznesu. Lepiej skopiować czyjś pomysł, po co się wysilać.
- 4 1
-
2021-04-23 13:21
Cieszę się, że Mandu ma w ofercie pierogi bez pszennej mąki (2)
To oznacza, że na pewno ich spróbuję.
- 11 31
-
2021-04-24 11:43
24 osoby zdenerwowane tym ze pszenica to syf
I być może również im szkodzi, ale są zbyt leniwi i głupi żeby to wiedzieć.
- 0 9
-
2021-04-27 11:08
fuj oni mrożą pierogi i oszukują
- 1 0
-
2021-04-23 13:22
Pierogarnia Mandu Zdjęcia do cyklu Nowe Lokale
Długa ta nazwa... No i szkoda, że Pizzeria 105 nadal świeci pustakami. ;)
- 13 1
-
2021-04-23 13:22
Dobre (4)
Ciekawe jeden z przybytków na zdjęciu znajduje się na zakręcie do szpitala w Redlowie autobus lini 105 i jak to się nazywa restauracją to nieźle bo to jest wielkości małej kwiaciarni zresztą tam co chwilę było coś innego. Nad tym nikt nie ma kontroli bo jak u nas takie coś się nazywa restauracją to czym powinien być lokal Polonia na ul. Świętojańskiej ze swoją powierzchnią.
- 14 5
-
2021-04-23 16:17
(1)
Co chwila nie, tam akurat była pizzeria przez wiele wiele lat, aż dziwne że się zlikwidowała
- 0 0
-
2021-04-23 18:03
Nie zlikwidowała, przeniosła trochę wyżej. A kwiaciarnia też tam była kiedyś.
- 1 0
-
2021-04-23 18:32
Zakręt do szpitala to masz dwa skrzyżowania dalej
To jest zakręt na płytę redłowską
- 1 0
-
2021-04-24 00:52
Polonia?
Ta pralnia?
- 0 1
-
2021-04-23 13:32
Obecnie można wykreować wirtualną knajpę, która istnieje tylko cyfrowo na serwerze i robi tylko na dowóz. Zero kosztów najmu czy częsciowo wyposażenia. Potrzeba tylko wyposażenia kuchni, kucharza i kuriera. Można sie doklepać z glovo, pyszne i tp.
- 10 7
-
2021-04-23 13:56
Podstawa to dobrze oznaczone wejście. A pół sukcesu to już czcionka umożliwiająca przeczytanie menu.
Choć nadal są z tym problemy.
- 10 2
-
2021-04-23 14:04
105 to taka typowa pizza, ani dobra ani zła. taki typowy zapchajbrzuch. (7)
- 27 2
-
2021-04-23 14:47
Idealna pizza do alko na imprezę. Żal wtedy zjeść top, a cierpienia też nie będzie.
- 7 0
-
2021-04-23 17:28
trochę lepsza niż średnia, a to już dużo
- 4 0
-
2021-04-23 21:21
W 105 ciasto puszyste to mistrzostwo świata (2)
Lubię na grubym i oni takie oferują, polecam każdemu kto lubi na grubym bo robią to bardzo dobrze. I pamiętajcie, że najważniejsze w pizzy jest ciasto i ser bo inne rzeczy to dodatki.
- 0 5
-
2021-04-23 22:45
To po amerykański - nażreć się ciasta i zapchać gruby brzuch (1)
- 4 0
-
2021-04-24 11:45
Po polsku - tanio, byle jak ale do syta
- 0 0
-
2021-04-24 11:44
Bardzo slaba i uboga w dodatki (1)
Typowa pol-pizza
- 0 0
-
2021-04-25 11:07
Typowa pol pizza to ciasto grube jak w babcinym drozdzowcu.
W dodatku niedopieczone, bo tak zasypane różnymi dodatkami, ze temperatury do ciasta nie dopuszczają. Zostań przy komentowaniu rzeczy, o których coś tam wiesz, o ile są takowe.
- 0 0
-
2021-04-23 14:23
Koło apteki na Hucisku powstała jeszcze knajpa z tapasami. (2)
A na Latarnianej też powstaje knajpa włoska.
- 8 1
-
2021-04-23 18:04
Hora de España (1)
Restauracja hiszpańska, ul. Wały Jagiellońskie
- 3 0
-
2021-04-23 19:18
Ile kosztuje wynajem za jakis lokal 40-60m2?
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.