• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: polskie przekąski, pizza i pasta

Łukasz Stafiej
3 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Wśród nowych lokali na mapie Trójmiasta znajdziemy m.in. przekąskownię z polskim street-foodem, bistro z pizzą i makaronami czy kawiarnię z węgierskim kurtoszem.



Pauza



  • Kanapka ze smażonymi szprotkami - jedna ze specjalności w Pauzie.
  •  Pauza
  •  Pauza
  •  Pauza
  •  Pauza
Pauza przy ul. Podwale Grodzkie 8-9 (przy wejściu do City Forum) zobacz na mapie Gdańska to na pierwszy rzut oka kolejny bar z kanapkami, ale tak naprawdę oferuje coś, czego jeszcze na trójmiejskiej scenie gastro nie było - proste uliczne jedzenie i przekąski, które nie są kopią wszechobecnych burgerów i kebabów, ale bazują na lokalnych produktach i smakach. Na przykład smażone szprotki z domowym sosem musztardowo-miodowym podawane w pudełku na wynos (od 9 zł), bułkę z grillowaną kiełbaską (8,50 zł), rollo z bułki z farszem pieczarkowo-serowym (7,50 zł) czy kanapkę ze wspomnianymi szprotkami (12 zł). Są też wielkie bajgle z dodatkami (6 zł) i kromki żytniego chleba z domowymi pastami, m.in. buraczaną, pomidorową, tuńczykową czy o smaku kurczaka w sosie BBQ (3,50 zł). Wszystkie produkty bazują na pieczywie, bo lokalikiem zarządza piekarnia Czernis. Na miejscu zamówimy również kawę i kilka napojów. Pauza czynna jest codziennie w godz. 7-19.


Farina



  • W Farinie zjemy przede wszystkim włoską pizzę.
  •  Farina
  •  Farina
  •  Farina
  •  Farina
Niewielka pizzeria włoska w centrum Gdańska przy ul. Szerokiej 44 zobacz na mapie Gdańska. Farina specjalizuje się w cienkiej i chrupiącej pizzy z włoskich produktów (choć nie z pieca opalanego drewnem). Zjemy tutaj m.in. diavolę z pikantnym salami z Kalabrii, pancettę z boczkiem włoskim, tartuffo z oliwą truflową i salami czy parmę z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem. Ceny zaczynają się od 16 zł, najdroższy placek kosztuje 29 zł. Drugą specjalnością jest panino, czyli sporych rozmiarów zapiekana kanapka z ciasta drożdżowego (16 zł). Na śniadanie zjemy również klasyczne tosty szynką i serem (21 zł), musli z jogurtem i owocami czy klasyczny polski zestaw śniadaniowy z serami i wędlinami, warzywami i pieczywem (29 zł). W Farinie zamówimy też sporo win, kilka przekąsek (m.in. deska serów czy wędlin za 29 zł, marynowane w autorskiej zalewie oliwki - 4 zł), sałatki i zupę dnia. Lokal działa również jako kawiarnia - jest bogaty wybór kaw i herbat oraz desery. Farina jest otwarta codziennie w godz. 8-22 (śniadania do godz. 12).


Stacja Deluxe



  • Nowi właściciele Stacji Deluxe chcą, aby wrócił tutaj klimat z pierwszych lat działania kluborestauracji.
  •  Stacja Deluxe
  •  Stacja Deluxe
  •  Stacja Deluxe
  •  Stacja Deluxe
Po kilku miesiącach przerwy Stacja Deluxe wraca i to we wcieleniu, jakie pamiętają jej najstarsi bywalcy. Lokal w budynku dawnej stacji paliw przy ul. Grunwaldzkiej 22 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu przejęła grupa znajomych związanych od lat z gastronomią trójmiejską. Postawili sobie za cel powrót do czasów świetności Stacji z początków jej działalności. Odświeżono przede wszystkim wygląd - lokal odmalowano, ustawiono nowe meble, akcenty motoryzacyjne zostały, ale znacznie zmniejszono ilość elementów wystroju. Jest minimalistycznie i industrialnie bez zbędnych ozdobników. Koncepcja funkcjonowania lokalu jest kontynuowana - ma to być nadal kluborestauracja z krótkim menu przekąskowo-lunchowym (w sezonie letnim będą również śniadania). Zamówimy m.in. kanapkę z rostbefem (29 zł) lub wersję wege z pieczonymi warzywami (15 zł), sałatkę cezar (24 zł), udka kurze z boczkiem (16 zł) czy tatar ze śledzia (15 zł). Jest też hummus, tapenada czy różne pasty warzywne. Talerz przekąsek z pastami, warzywami i pieczywem zamówimy za 29 zł. Codziennie w godz. 13-19 serwowany jest też dwudaniowy lunch dnia za 20 zł. Wieczorami w piątki i soboty organizowane są występy didżejskie. Od niedzieli do czwartku lokal czynny jest w godz. 12-1, a w piątki i soboty do godz. 3. Oficjalne otwarcie wyremontowanej Stacji Deluxe odbędzie się 8 marca.


Moje Miejsce



  • Moje Miejsce to bistro specjalizujące się w neapolitańskiej pizzy i domowych makaronach.
  •  Moje Miejsce
  •  Moje Miejsce
  •  Moje Miejsce
  •  Moje Miejsce
  •  Moje Miejsce
Kolejny lokal na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu i pierwszy w nowym budynku przy ul. Hemara 23 zobacz na mapie Gdańska. Moje Miejsce to bistro, które specjalizuje się w neapolitańskiej pizzy (piec do wypieku to hybdryda gazowego i opalanego drewnem) i makaronach. To pierwsze danie przygotowywane jest według włoskich receptur i na włoskich składnikach, pasty robione są na miejscu (jednak bez dodatku jajek). Włoski placek zamówimy w kilkunastu wersjach, m.in. od klasycznej marinary, przez di Parmę z szynką parmeńską i gamberi z krewetkami, po tonno appetit ze stekiem z tuńczyka czy bresaolę z długo dojrzewającą polędwicą wołową. Ceny od 17 zł do 32 zł. Makarony to m.in. penne z pomidorami i bazylią, spaghetti z sosem bolońskim (prawdziwym - przygotowywanym na trzech mięsach: wołowinie, wieprzowinie i cielęcinie) czy tagliatelle z krewetkami. Kartę uzupełnia jedna sałatka, rosół i deser. Na osobną uwagę zasługuje menu śniadaniowe (dostępne w zasadzie przez cały dzień), w którym znajdziemy zarówno klasyki, jak jajecznica (12 zł) i jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim (24 zł) czy wciąż nie tak oczywiste pozycje jak szakszuka (26 zł), zapiekaną kanapkę croque monsieur m.in. z kozim serem i musem morelowym (24 zł) czy azjatycką ryżową "owsiankę" na słodko, czyli congee (18 zł). Od poniedziałku do piątku w godz. 12-15 zamówimy również dwudaniowy lunch w cenie 19,50 zł. Wystrój w lokalu jest nowoczesny, odrobinę industrialny, ale to raczej przytulne, rodzinne miejsce, gdzie każdy poczuje się dobrze. Moje Miejsce czynne jest codziennie w godz. 7-22.


Kołacz w Ogrodzie



  • W kawiarni Kołacz w Ogrodzie zjemy przede wszystkim węgierskie ciasto kominkowe.
  •  Kołacz w Ogrodzie
  •  Kołacz w Ogrodzie
  •  Kołacz w Ogrodzie
  •  Kołacz w Ogrodzie
Kameralna kawiarnia w centrum Gdyni, która specjalizować się chce w węgierskich kurtoszach, w Polsce nazywanych kołaczami. To nic innego jak uformowane w kształt komina słodkie ciasto drożdżowe świeżo upieczone po złożeniu zamówienia i obtoczone w cukrze lub jednej z wielu innych posypek. Kurtosza można również nadziać smarując w środku np. nutellą. W Kołaczu w Ogrodzie przy ul. Świętojańskiej 83 zobacz na mapie Gdyni zjemy kilka rodzajów tej słodkości: od najprostszych z cynamonem czy kokosem, po rodzynkowe, z masłem orzechowym, migdałami, żurawiną czy sezamem i miodem. Cena: 9-10 zł. Do tego zamówimy kawę (od 6 zł), herbatę (7 zł), sok (6 zł). W ofercie można również znaleźć domowe ciasta. Kawiarnia czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 10-18, a w weekendy w godz. 11-19.

Miejsca

Opinie (115) 4 zablokowane

  • (6)

    Dla kogo te Ceny?
    Jestem Polakiem uczciwym i mnie nie stać.
    Za 20 zł to mam produkty z biedronki na obiad dla 4 osób

    • 8 16

    • Bieda nie ma nic z uczciwościa wspólnego (1)

      Tylko z tym, że jesteś kiepski i niepoprawny

      • 5 3

      • W jakim sensie niepoprawny?
        Znasz znaczenie tego słowa?
        Było na polskim w gimnazjum?

        • 2 1

    • To wg. Ciebie ktoś kto się uczył, zdobywał doświadczenie, dużo pracuje i dobrze zarabia

      jest kimś z gruntu nieuczciwym?? W tym kraju nigdy nie będzie normalnie i dobrze się żyło póki takie myślenie będzie pokutowało. A może po prostu nie chce Ci się pracować i datego Cię nie stać? Nie szukaj problemu w innych, on jest jest w Tobie.

      • 4 4

    • (1)

      Ja też jestem Polakiem. Też uczciwym, a na wyjście do restauracji jakoś mnie stać. To nie majątek. Przeciętnego Polaka stać na utrzymywanie kilku samochodów w rodzinie, i telewizor od ściany do ściany, a nie stać na obiad w restauracji?

      • 3 0

      • Otoz to!

        • 0 0

    • I pewnie oczekujesz, że cena jedzenia w knajpie przebije koszt składników z Biedronki? Sorry, tak się nie da.

      • 0 0

  • Kanapka za 3 dychy.
    Gotowane jajka za 24 zł...
    Powodzenia życzę - przyda się.

    • 31 1

  • Oho sezon idzie (2)

    Nowe bizmesmeni chca sie nachapac, kolejna pizzeria, nuda

    • 10 5

    • lepsze to niż całe życie za 2 tysie

      8-16

      jak upadna to ich sprawa

      • 2 2

    • biznesmeni w pizzeriach, na łeb upadłeś gostku...

      • 1 0

  • Farina ? (1)

    Farina otworzyła się listopad/grudzień...
    Czyżby ceny z kosmosu i średnia jakość spowodowały, że lokal musi teraz reklamować się w jakikolwiek sposób ? Powinniście dodawać lokale które faktycznie dopiero co się otworzyły, a nie te które zapłaciły 350pln, żeby znaleźć się w Waszym artykule.

    • 20 3

    • Boże broń od takich sąsiadów !

      • 2 0

  • Skonczylem czytac artykul na tostach za 21 zl

    Tosty z szynką i serem za 21 złotych :D
    Za tą cenę mam toster :D

    • 46 3

  • Polskie ok, ale czy narodowe? (1)

    ;)

    • 3 1

    • A nawet kanapki wyklęte z burakiem niezlomnym

      • 3 1

  • uogólniając (3)

    po prostu za mało zarabiamy w Polsce, żeby sobie "prostą kanapkę za 10zł" kupować.

    • 9 3

    • (2)

      10 zł...
      Raczej 20

      • 2 0

      • za 20 osb to ja mam obiad dla 3 osobowej rodziny. 3 daniowy! (1)

        jak sam kupie produkty i zrobię.

        • 1 0

        • To sobie jedz w domu. Wyjscie do restauracji jest po to, aby celebrowac wyjscie, jedzenie. W cenie zawarte sa kosztu utrzymania lokalu.

          • 3 0

  • Kołacz w Ogrodzie (1)

    Przemiła właścicielka i przede wszystkim pyszne kurtosze.

    • 5 1

    • Lepiej jechac do Budapesztu

      Taniej wyjdzie ;)

      • 1 1

  • Moje Miejsce- miejsce godne polecenia! (3)

    Przepyszne jedzenie, szakszuka cudna, miła obsługa, ceny bardzo przyzwoite, a wnętrze przyjemne. Polecam.

    • 2 9

    • Szakszuka (1)

      Dwa jajka w pomidorach za 26zł to jest przyzwoita cena?

      • 7 0

      • Dla właściciela (autora powyższego) - jak najbardziej.
        Kryptoreklamiarze to żałosne typy...

        • 6 0

    • Ta pizza szkoda gadac

      Makarony mowia ze sami robia to niech moze cnora lepiej zagotuja bo to chyba nie ich bajka

      • 0 0

  • Biedronkowi krytycy i blogerzy kulinarni :-)

    Kolejny wysyp znawców sztuki gotowania i prowadzenia biznesu :-) sugeruje przyznawanie sobie wzajemnie w ramach oceny w skali od 1do 5 reklamówek z biedronki. Im bardziej negatywna ocena dania czy lokalu tym więcej reklamówek biedronki.

    • 8 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane