• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: ryby, tatary i kuchnia włoska

Mateusz Groen
23 lipca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Pięć nowych lokali i pięć ciekawych konceptów pojawiło się na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Pięć nowych lokali i pięć ciekawych konceptów pojawiło się na gastronomicznej mapie Trójmiasta.

Na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiają się kolejne puby, restauracje i pizzerie. Dzisiejsze zestawienie restauracyjnych nowości w naszym cyklu "Nowe Lokale" rozpoczynamy od smaków ze słonecznej Italii, następnie zrobiliśmy przystanek na pizzę z rodzinnego młyna, później udaliśmy się do gdyńskiej mariny, gdzie można dobrze zjeść z widokiem na Zatokę Gdańską. Z mariny blisko mieliśmy na ulicę Abrahama, gdzie skosztowaliśmy pysznego tatara i coś słodkiego na deser, a naszą wędrówkę zakończyliśmy w leśnym, klimatycznym, drewnianym domku na stadionie lekkoatletycznym w Sopocie, w którym spróbowaliśmy wielu rybnych specjałów.




Casa Di Amici vis-à-vis Wyspy Spichrzów Mapka



  • Casa di Amici
  • Casa di Amici
  • Casa di Amici
  • Casa di Amici
  • Casa di Amici
  • Casa di Amici
  • Casa di Amici
  • Casa di Amici
Casa di Amici, z włoskiego "Dom Przyjaciół", to restauracja położona przy ul. Szafarnia 11, nieopodal Wyspy Spichrzów. Miejsce wyróżnia bardzo przyjemny wystrój. Lokal z pozoru wygląda na niewielki, ale skrywa przed gośćmi dużą przestrzeń w głębszej części restauracji. Zjemy tu włoskie przysmaki w klasycznej, znanej większości formie. Podawane są tu zarówno śniadania, jak i dania obiadowe. Śniadania dostępne są codziennie w godzinach 9:00-12:30. Dostępnych jest pięć wariantów śniadań, większość z nich swoją nazwą nawołuje do regionów włoskich. Jest śniadanie neapolitańskie, z Piemontu, bolońskie, sycylijskie, ale też odbiegające nieco od Włoch - zanzibarskie (jest to również jedyna opcja dania na słodko). Do każdego śniadania restauracja proponuje również świeżo wyciskany sok w cenie 2 zł. Śniadania dostępne są w cenie nieprzekraczającej 39 zł.



W Casa di Amici zjemy wiele sztandarowych specjałów z kuchni włoskiej, zarówno pizzę w kilku klasycznych wariantach, jak i lasagne bolognese (stworzona na bazie: karku wołowego, beszamelu, pomidorów i ziół prowansalskich, w cenie 36 zł). W menu obiadowym znajdziemy też bardziej egzotyczne i ciekawe dania, jak choćby faszerowane kalmary (49 zł), okonia morskiego (56 zł), Saltimboccę alla Romana (przypominające eskalopki cielęce danie zwinięte w rulon; cenie 59 zł).

Właściciele stawiają w lokalu na to, by gość poczuł się swobodnie. Dlatego "Dom Przyjaciół" oferuje również różne rodzaje napojów alkoholowych. Wśród nich znajdziemy trzy likiery: limoncello, likier kawowy i kakaowy, które stworzone zostały na bazie autorskich receptur. Oliwa z oliwek aromatyzowana różnymi przyprawami i smakami to we włoskich restauracjach i pizzeriach już norma. Coraz więcej osób przekonuje się do oliwy czosnkowej i wybiera ją zamiast sosu czosnkowego. W Casa di Amici mamy okazję spróbować autorskiej oliwy parmezanowej. Dodatkowym atutem miejsca jest włoska muzyka na żywo, której koncerty odbywają się cyklicznie, w każdy czwartek od godziny 19:00. Co ciekawe, Casa di Amici i sąsiednia kawiarnia Pili Pili cafe należą do tych samych właścicieli.

Niezły Młyn! na Morenie Mapka



  • Niezły Młyn
  • Niezły Młyn
  • Niezły Młyn
  • Niezły Młyn
  • Niezły Młyn
  • Niezły Młyn
  • Niezły Młyn
  • Niezły Młyn
  • Niezły Młyn
Pozostając przy pizzy i włoskich smakach, znad brzegu Motławy przenosimy się na Morenę, gdzie mieści się pizzeria Niezły Młyn. W niewielkiej pizzerii mamy okazję wybrać spośród 16 rodzajów pizzy, która wypiekana jest w jednym, standardowym rozmiarze. Ceny pizzy w lokalu rozpoczynają się od 17 zł, a kończą na 30 zł. Warto zwrócić uwagę na fakt, że mąka, z której wyrabiane jest ciasto na pizzę, pochodzi z rodzinnego młyna jednego ze współwłaścicieli, mieszczącego się w Markowicach.

Nazwa lokalu w sentymentalny sposób odnosi się do tradycji młynarskiej przekazywanej z dziada pradziada na młodych, a także nawiązuje do głównego składnika wypiekanego placka. Pizza kojarzy się nam z włoskimi smakami, dlatego znajdziemy je również w daniach serwowanych w nowym lokalu. Sprowadzają oni z Włoch m.in. parmezan, serek ricotta, gorgonzolę, mascarpone, salami spinata, salami napoli, nduję, pancettę, a także szynkę parmeńską.

Czytaj też: Sezon na jagodzianki. W Trójmieście mnóstwo rodzajów i zróżnicowane ceny

Marina Żeglarska w samym sercu nowej mariny w GdyniMapka



  • Marina Żeglarska
  • Marina Żeglarska
  • Marina Żeglarska
  • Marina Żeglarska
  • Marina Żeglarska
  • Marina Żeglarska
  • Marina Żeglarska
  • Marina Żeglarska
  • Marina Żeglarska
  • Marina Żeglarska
Marina Żeglarska to nadmorska restauracja zachwycająca widokiem na nowoczesną przystań Marina Yacht Park w Gdyni. Położona jest tuż przy budynku bosmanatu. Stworzona została przez firmę cateringową z 25-letnim stażem gastronomicznym BanGlob Catering. Lokal jest jedynie wakacyjną alternatywą dla głównego miejsca, które już w sierpniu pojawi się na stałe w jednym z budynków nowej mariny.

Obecnie restauracja jest elegancko urządzonym lokalem, który mimo swojego tymczasowego klimatu oferuje dobrą kuchnię oraz wydarzenia, jak np. spotkania biznesowe czy spotkania z muzyką na żywo. W menu znajdziemy zarówno zupę rybną (18 zł), krewetki na maśle czosnkowym z bukietem warzyw i grzankami (36 zł), dania główne zarówno mięsne, wegańskie, jak i rybne w cenie mieszczącej się między 34 zł a 44 zł.

Restaurant de ParisCafe de Paris na Abrahama w Gdyni Mapka



  • Cafe De Paris
  • Cafe De Paris
  • Cafe De Paris
  • Cafe De Paris
  • Cafe De Paris
  • Cafe De Paris
  • Restaurant de Paris
Przy gdyńskiej ulicy Abrahama znajdują się aż dwa nowe miejsca, które odwiedziliśmy, należące do tych samych właścicieli. Pierwotnie miała powstać jedynie kawiarnia z bistro o nazwie "Cafe de Paris", jednak ostatecznie właściciele zdecydowali się na otwarcie dwóch osobnych miejsc, tuż obok siebie. Nazwa "Cafe de Paris" odnosi się, o dziwo, nie do kuchni francuskiej, a do sosu, który jest zawarty w jednym z dań lokalu.

Kawiarnia, w której obecnie mieści się Cafe de Paris, była wcześniej znana jako Mimoza. Niewielkie miejsce oferuje lody rzemieślnicze, ciasta pieczone przez córkę właścicieli, kawę, ale też śniadania z najróżniejszych części świata. Mimo że oficjalnie śniadania wydawane są do godziny 11, to jak wspominają właściciele, "kiedy gość będzie chciał zjeść śniadanie o godzinie 13, to również zostanie mu ono podane".

Gdzie zjeść w Trójmieście



  • Restaurant de Paris
  • Restaurant de Paris
  • Restaurant de Paris
  • Restaurant de Paris
  • Restaurant de Paris
  • Restaurant de Paris
Drugim miejscem o zbliżonej nazwie jest restauracja. Szef kuchni, a jednocześnie właściciel pracował w wielu miejscach na świecie, co też wykorzystuje w swojej restauracji. Jednak ich największą chlubą są tatary, które zjemy w aż ośmiu wariantach. Tatary sprzedawane są w dwóch wielkościach: małej (100 gramów, w cenie 44 zł-46 zł) oraz dużej (200 gramów, w cenie 86 zł-88 zł). Prócz tatarów w karcie znajdziemy inne ciekawe pozycje. Wśród dań obiadowych będziemy mogli zamówić: Cordon bleu (62 zł), gulasz cielęcy (76 zł), strogonoffa (80 zł) czy krewetki po tajsku (72 zł).

Fisheria na Stadionie Leśnym w Sopocie Mapka



  • Fisheria
  • Fisheria
  • Fisheria
  • Fisheria
  • Fisheria
  • Fisheria
  • Fisheria
  • Fisheria
  • Fisheria
  • Fisheria
  • Fisheria
  • Fisheria
Ostatnim miejscem w dzisiejszym zestawieniu jest restauracja, która skupia się na daniach wyłącznie rybnych i stworzonych z owoców morza. Ciekawy, morski koncept gastronomiczny powstał w klimatycznej, drewnianej chatce u stóp stadionu leśnego w Sopocie. Wcześniej w tym miejscu przez długi czas funkcjonowała restauracja Grono di Rucola, a po niej restaurację prowadził tu znany kucharz i osobowość telewizyjna Tomasz Jakubiak. Lokal Fisheria jest kolejną restauracją, która weszła w skład rodzinnego biznesu. Założyciele Fisherii są jednocześnie właścicielami takich miejsc jak: Brat Łata, a także Szczęśliwego Nowego Jorku.

Wnętrze jest klimatyczne, zarówno w środku, jak i na zewnątrz panuje spokój, który sprzyja celebracji jedzenia. Szef kuchni podkreśla, że najważniejszy jest dla niego produkt. W nowym lokalu również weganie, wegetarianie, a także osoby uczulone na gluten znajdą coś dla siebie. Przystawki w Fisherii zjemy w cenie od 32 zł do 42 zł. Możemy wybrać spośród: krewetek tygrysich, karmazyna wędzonego, sashimi z arbuza (co ciekawe, zaprawa solna do tego dania ma dokładnie takie samo zasolenie jak Morze Bałtyckie) oraz tatara z troci. Dania główne zjemy w przedziale cenowym od 39 zł do 74 zł. Najdroższymi daniami w karcie są ośmiornica na czarnym risotto, z mango, shimeji i kawiorem z pstrąga oraz okoń morski, podawany z konfitowanymi pomidorami, espumą z pomidorów i papryki oraz chipsami. Cena pozostałych dań nie przekracza 50 zł. Wśród nich mule, krokiet ziemniaczany z wędzonym łososiem i fish&chips w ciekawym ujęciu, bo z dodatkiem groszku z wasabi.

Restauracja ma sporą powierzchnię zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Dlatego właściciele planują zagospodarować ogródek i taras zewnętrzny na przestrzeń do relaksu z barem i tapasami. Otwarcie "ogrodowej strefy" ma nastąpić w ciągu dwóch tygodni.

Jeżeli zauważyłeś(-łaś) nowe miejsce w twojej okolicy, koniecznie daj nam znać w komentarzach.

Miejsca

Opinie (118) 7 zablokowanych

  • No tak tatar za prawie 9 dych (7)

    życzę powodzenia

    • 108 2

    • Spokojnie, zaraz marketing wmówi Ci że jedyny sposób żeby nie wyjść na biedaka, to takiego tatara kupić.

      • 33 2

    • Ale jaki pyszny (1)

      Niczym się nie różni od tego z lidla a jak wiadomo jutro sobota ram pam pam pam więc na parking do lidla po tatara mam ch ęć

      • 24 4

      • Ciekawy jestem czy sam Pan próbował tego tatara w ich restauracji? Wątpię. Sam jadłem i był pyszny, a ten z marketów hmmm. Smacznego ;) .

        • 1 0

    • Kit z tym. Zawsze możesz skoczyć na sashimi z arbuza, buahaha. Aż spojrzałem na ich menu. 32 zł. Będzie sukces!

      • 21 0

    • Ale to tatar z rzemieślniczej wołowiny

      • 20 0

    • Denka gyni

      • 0 0

    • ale to paryski tatar!

      • 1 0

  • czemu Jakóbiak nie ma już w Sopocie restaracji?

    bardzo lubię oglądać jego programy w TV, ma gość charyzmę i dobrze gotuje. Szkoda.

    • 8 7

  • ta pizza z wielkim suchym brzegiem to na prawdę zachęca... (4)

    do omijania lokalu, skoro tak żyłują na dodatki i dają ich tylko na środek. błee

    • 14 9

    • Bo to jest pizza, a nie jakas zapiekanka z kilogramem boczku, cebuli i czort wie, czego jeszcze chlopska dusza zapragnie. (1)

      Nic zlego w Twoim guscie nie ma, ale skoro uzywasz nazwy pizza, to odnosisz sie do konkretnego dania, a nie do swojej wizji.

      • 12 5

      • Ty masz wizję.

        Placek z garstką składników na środku.

        • 5 3

    • Tak właśnie wygląda pizza.

      • 2 0

    • Niezły Mlyn taki sobue

      Ciasto, jak dla mnie, słabe. Dużo bardziej wole zlokalizowane obok: Świeżoupieczeni (Pyszne ciasto!) lub Bardzo Włosko (pyszne dodatki).
      Parma u nich bardzo przeciętna. Pizza z bakłażanem i kozim serem dużo lepsza z uwagi na dodatki (dodatki uratowały takie sobie ciasto). Do tego obsługa wydaje mi się dziecinna. Przerwali nam rozmowę i zabrali talerze. Kelnerki znudzone. Właściciel zirytował się na sąsiadów (mieszkających na osiedlu), ze mu gości (czytaj klientów) z ogródka wypędzają z uwagi na hałas remontowy. Biznes widać ważniejszy niż dobrobyt osób tam mieszkających. Szkoda, że przeszkadza mu chwilowy hałas (remont kiedyś się skończy), a nie przeszkadza mu, że to jego goście w ogródkach na stale są jakimś utrudnieniem dla mieszkańców.

      • 0 1

  • (3)

    Gdzie zjem dobrego stejka ?

    • 4 4

    • Tanio i dobrze to w domu ;)

      • 9 1

    • Tylko w piromanie (1)

      • 1 0

      • Piroman to sztos, bezwzględnie nr 1, ale chateaubriand w la pampa też mega, no i w delonico można trafić na fajniy kawałek wołowiny. :)

        • 0 0

  • koncept De Paris (18)

    Tatary w cenie od 44 zł. Dania obiadowe od 62 zł. No cóż......powodzenia. Pewnie za kilka miesięcy w tym miejscu będzie inny koncept.

    • 167 7

    • (10)

      Nie interesują nas klienci Lidla i Biedronki.

      • 17 59

      • powodzenia

        • 27 1

      • To czemu serwujecie im produkty stamtąd?

        • 54 3

      • Może i klient Biedronki i Lidla od czasu do czasu by tam wszedł. Ale po takiej deklaracji. :-(Przykre że dzielicie klientów.

        • 40 1

      • lidl i biedra

        uuuuuuuuuuuuuu................. grubo.....
        Klientami tych sklepów są również majętni ludzie, czy to problem dla Was?

        • 36 1

      • Dajcie spokoj, przeciez to nie jest odpowiedz wlasciciela. (1)

        • 27 5

        • Łykacie jak pelikany

          • 9 4

      • No nie wiem , (2)

        pod Lidlem widziałem ludzi pakujących zakupy z tego sklepu do Lamborghini urusa.

        • 10 0

        • A jak ktoś jeździ Lamborghini to myślisz że co? Jeździ po bułki i masło do delikatesów, czy sprowadza je z Francji? (1)

          • 3 0

          • Już ten samochodzik nie robi w centrum zachwytu, tylko w Kartuzach pod biedrą można się polansować

            • 1 0

      • lepiej sprzedać milion rzeczy z marżą 1 zł niż 10 z marżą 100 zł

        • 1 0

    • nie dla psa kiełbasa (3)

      62 zł to niecałe 14 EUR. Nic specjalnego, o ile kiedykolwiek wyściubiłeś nos poza nasz kraj

      • 13 30

      • (2)

        Zarabiamy w złotówkach a nie euro

        • 38 4

        • (1)

          Siedząc na zasiłkach MPS-u i pińcetplusach nie zarabiasz. Jakbyś zarabiał, ta cena nie byłaby problemem.

          • 7 21

          • Nie każdy lubi przepłacać by mieć modne zdjęcie na insta

            • 16 4

    • Za takie ceny, życzę 4tej i 9tej fali i zamknięcia przybytku na 5lat.

      • 19 10

    • :)

      Lato minie a nowe lokale z nim.
      P.S.Dajcie dania od 100-200zł to będe!

      • 11 3

    • za ile ?

      a za ile chciałeś zjeść obiad w restauracji w centrum miasta ? takie są teraz ceny, a tatara robi się z polędwicy wołowej a ta kosztuje ok 100 zł za kg. Jak komuś za drogo to niech idzie do baru mlecznego lub w domu gar kapuchy nagotuje, będzie taniej,,,

      • 1 1

  • Tatar 44 za 100g.Jak tam trafię to zejżrę całe kilo.Gastronomi sobie naprawdę robią z konsumentów.Powodzenia.

    • 48 2

  • (4)

    Trójmiejska gastronomia totalnie popłynęła,totalnie oderwała się od rzeczywistości.Ale pomimo to,powodzenia.

    • 47 1

    • (2)

      Nie tylko gastronomia, rynek mieszkaniowy już dawno oderwał się tutaj od rzeczywistości

      • 18 1

      • Nie oderwał się od rzeczywistości tylko po prostu ciebie nie stać (1)

        • 0 15

        • Zobaczymy kogo będzie stać tak za dwa lata

          jak się ludzie wypstrykają z kasy tej co mają w bankach na kontach.

          • 9 0

    • A knajpy na GłównymMieście pełne mimo kosmicznych cen

      Ludzie nawet w kolejce do wejscia czekają

      • 5 5

  • Ceny dostępne dla beneficjentów układu okrągłostołowego z komunistami chyba tylko.

    • 28 5

  • Casa di amici

    Stek z polędwicy był tak suchy i twardy że pogryźć go nie umiałem (99zł!) a makarony w polskim wykonaniu to żenada, pełno wody pływało. Są lepsze włoskie knajpy. Poza tym twarde drewniane krzesła. Nic ciekawego.

    • 16 2

  • (3)

    Tatar 44 za 100 g? To jakiś nieśmieszny żart...

    • 37 3

    • Jak cię tak to bawi, to mamy jeszcze za 46 zł. Hahaha.

      • 7 2

    • Ale to tatar z craftowej wołowiny (1)

      • 12 0

      • ...siekany brzytwą przez lokalnego barbera ;)

        • 18 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane