- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (108 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
Nowe lokale: śniadaniownia, dużo pizzy, puby i kawiarnie
W Trójmieście stale powstają nowe miejsca gastronomiczne. Dlatego przyszła pora na kolejny przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem w lipcowym zestawieniu pokażemy kilka nowych miejsc z Gdańska, Sopotu i Gdyni. Podróż rozpoczniemy od śniadania w estetycznym miejscu, następnie udamy się na Długą, a później spróbujemy pizzy. Naszą gastronomiczną wycieczkę zakończymy zabawą w Sopocie na kawie i gofrach.
- Mimosa na terenie Zajezdni Wrzeszcz
- Bubbles przy Długiej
- Tu i teraz przy Długiej
- Słodka Strefa/Pizza Antonietta na Chwarznie
- Blisko w Sopocie
Mimosa na terenie Zajezdni Wrzeszcz
Naszą kulinarną wycieczkę rozpoczynamy w Mimosie. Nowa restauracja, którą można znaleźć na terenie osiedla Zajezdnia Wrzeszcz, zachwyca estetycznym wnętrzem i wyczuciem smaku. Można tu wpaść zarówno na danie obiadowe, śniadanie, a także na kawę i słodkości. To jedno z pierwszych takich miejsc po tej stronie Wrzeszcza. Lokal sprawdzi się zarówno na wyjście ze znajomymi, jak i na rodzinny obiad.
W karcie znajdziemy śniadania - dostępne od godziny 9:00 do 15:00. Wśród nich: jajka po benedektyńsku podawane w croissancie - z wędzonym łososiem, guacamole z pomidorami, sałatą rzymską oraz sosem holenderskim za 45 zł, z twarogiem, salsą pomidorową, prażonymi pestkami dyni i sosem holenderskim za 38 zł, z szarpaną wołowiną barbacoca, guacamole, piklami z sosem holenderskim również za 45 zł czy też z długo gotowanym boczkiem, sałatką z jabłka i gorczycy, z sosem holenderskim za 42 zł, croque madame za 38 zł, czyli brioche z jajkiem sadzonym, plastrami długo gotowanego indyka, serem frisztikowanym i beszamelem, podawane z zieloną sałatą.
Miejsce po godzinie 15:00 wprowadza menu talerzykowe, które umożliwia dzielenie się potrawami ze znajomymi. W menu dostępny jest podział na zimne i ciepłe talerzyki. Wśród dań dostępnych w tej formie: tatar z pomidorów z pestkami dyni i sezonowymi owocami za 33 zł, brioche z indykiem z francuskim smarowidłem z długo gotowanego indyka, moreli i oliwy z oliwek za 36 zł czy też tatar wołowy za 43 zł z estragonem, marynowaną rzepą i chrzanem, a także boczniaki w cytrusowym sosie BBQ z guacamole, kwaśną śmietaną, orzechami nerkowca i kolendrą, podawane w kukurydzianej tortilli za 36 zł.
Bubbles przy Długiej
Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy, było Bubbles, które mieści się przy ul. Długiej 18/21. Lokal powstał w miejscu dawnego punktu Buddha Lounge. Lokal specjalizuje się w autorskich kompozycjach koktajlowych, ale można napić się też tu tradycyjnych trunków. W lokalu zaaranżowanym w kolorach zieleni można pobawić się, spotkać ze znajomymi, a także zapalić shishę i oczywiście zjeść.
Wśród dań dostępne są: arbuz marynowany z serem feta z boczkiem w glazurze z czerwonej cebulki, posypany kolendrą i miętą za 36 zł, opalany śledź z pieczonym burakiem, cebulką i serkiem śmietankowym za 34 zł. Klasyki koktajlowe, takie jak: negroni, old fashion, pina colada czy mojito za 34 zł, a koktajle specjalne za 36 zł.
Tu i teraz przy Długiej
Tuż obok powstał siostrzany lokal, który mocniej skupia się na kuchni. Mimo że Bubbles i Tu i teraz są częściowo ze sobą połączone, to mają zupełnie inny klimat. Łączy je ogródek, który za dnia używany jest przez restauracje, a wieczorem przechodzi pod władanie lokalu Bubbles.
Zjemy tu m.in. pappardelle z mięsem z kaczki, piklowaną żurawiną, dymką i parmezanem za 48 zł, spaghetti w emulsji maślano-truflowej z parmezanem i dymką za 56 zł, pizzę tartuffo za 48 zł (z kremem truflowym, szynką crudo, buratą, parmezan, truflą i bazylią), a także pieczeń cielęcą z pieczonym burakiem, smażonym kalafiorem i pesto orzechowym za 68 zł.
Ten przysmak jest drogi, ale wart swojej ceny
Słodka Strefa/Pizza Antonietta na Chwarznie
Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy, jest gastronomiczny punkt, w którym zjemy zarówno pizzę, jak i ciasta. Lokal powstał w przy ul. Stanisława Filipkowskiego 22/U2 w Gdyni. Miejsce jest połączeniem cukiernio-kawiarni z restauracją.
Zjemy tu blisko 20 rodzajów pizzy, w tym m.in: nduja z pomidorami, mozzarellą fior di latte, czerwoną cebulą, rukolą, ricottą i słodkimi pomidorkami za 42 zł, antonietta z cremem fraiche, mozzarellą, cieniutkimi plasterkami ziemniaka, hiszpańską kiełbaską chistorra, czerwoną cebulą rozmarynem, tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem za 38 zł, a także sałaty w tym cezar z sałatą rzymską, piersią kurczaka, pomidorkami cherry, grzankami, grana padano, dresingiem cezar i foccacią za 34 zł.
Blisko w Sopocie
Nasz cały dzień kulinarnej wycieczki kończymy w Sopocie, w którym otworzyło się Blisko, czyli nowy lokal, który powstał na uboczu centrum Sopotu przy ul. Haffnera. Baro-kawiarnia prezentuje szeroką ofertę sposobów parzenia kawy. Jednak kawa, która jest specjałem lokalu, to nie wszystko. Oprócz niej w lokalu napijemy się również koktajli, a także zjemy śniadanie, np. gofra w formie słodkiej lub wytrawnej. W lokalu odbywają się spotkania z muzyką na żywo.
Wśród śniadań dostępne są: omlet z trzech jaj z dodatkami za 26 zł, croissant z jajecznicą za 16 zł, kanapka na ciepło za 14 zł, a także gofry w wersjach słodkich oraz wytrawnych. Kawa w lokalu dostępna jest w blisko 15 wariantach, w tym m.in z Aeropresu za 18 zł, dripa za 17 zł i szybkiego przelewu za 14 zł. Wsród mniej znanych kaw dostępne jest np. freddo za 17 zł, a także cold brew za 16 zł czy espresso tonic za 18 zł.
Miejsca
Opinie (124) ponad 10 zablokowanych
-
2023-08-06 12:59
piękny wystrój w tych lokalach (3)
widać, że samo rozpoczęcie tanie nie było. Czy ludziom te biznesplany się spinają, czy może otwarcie tych biznesów ma inny cel niż karmienie ludzi?
- 62 0
-
2023-08-06 21:10
Pewnie kredyt wzięli na działalność.Jak się nie zwróci to plajta i dług.
- 7 0
-
2023-08-07 03:36
Jak tata jest deweloperem albo ma inny dochodowy biznes to nawet się opłaca otworzyć żonie/ synkowi czy córeczkom knajpę. Odpisze się od dochodowego a bananowa młodzież będzie miała zajęcie przynajmniej.
- 16 2
-
2023-08-22 22:34
Bo za (trudny) biznes biorą się ludzie. co uważają że kasa się zbierze z atmosfery z ich achtystycznego dizajnu
W większości to zarabiający mąż odpala kasę. coby baba miała zajęcie a nie biegała po mieście za żigolakami
- 2 0
-
2023-08-07 03:32
(1)
Przepraszam, nie chcę nikomu zrobić przykrości ale mam wrażenie, że część osób które otwierają gastrobiznes w Trójmieście nie potrafi korzystać z kalkulatora. Żyją marzeniami i wizją fotek na insta. Jeśli Twój brat i koleżanka i mama i jej dwie przyjaciółki mówią,że gastronomia to jest super pomysł..... no nie jest. Oszczędź sobie czas i pieniądze. Żadna z wymienionych w artykule knajp nie przetrwa trzech lat.
- 11 0
-
2023-08-07 05:42
Wykształcenie to podstawa
W każdym zawodzie potrzebne jest odpowiednie wykształcenie,bez tego każda usługa padnie.Sama pasja,mrzonki i kasa na otwarcie nie wystarczy,czy bogaty tatuś.
- 5 0
-
2023-08-07 05:11
Śledz za 34 zł albo spaghetti za 56 zł to są kpiny. Niech jedzą sami.
- 11 0
-
2023-08-08 09:36
Mimosa - wygląda na pomysł bogatych dzieciaków
Ciekawe ile kasy przepalą zanim tatuś finansujący powie dość.
- 6 0
-
2023-08-08 09:41
w jakości i cenach mamy już Europe zachodnią
I ok, szkoda tylko, że zarobki jeszcze za tym nie idą. ja się zastanawiam gdzie te wszystkie piniondze idą, skoro wszystko drogie jak diabli, pensje przeciętne (bo juz na szzescie nie marne) - wiem wiem, podatki sporo zzeraja z tymi naszymi amatorami u wladzy, ale kurde gdzies jeszcze musza ladowac...
- 4 0
-
2023-08-09 07:21
Wczoraj zapłaciłem 119 zł za obiad,
czyli garsteczkę przypalonych kartofli, jakiś tłusty ochłap zamiast piersi z kurczaka i surówkę z kilku plasterków ogórka. No i było jeszcze małe piwo bezalkoholowe.
- 4 1
-
2023-08-10 11:28
Śledź z burakiem za 34 zł?
xddddd
- 6 0
-
2023-08-12 08:05
Podziękowania dla POPiS i ich wyborców.
Kiedyś czysto korzystałem z knajp. Teraz mnie nie stać dzięki wam.
- 3 1
-
2023-08-22 21:50
Sprobuj wyjść na kawę na Ujescisku pub kowalach - Żabka i wypad do domu
- 1 0
-
2023-08-22 22:03
???
Znaczy się, tylko pierwszy z wymienionych jest estetyczny?! :)))
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.