• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: śniadaniownia, dużo pizzy, puby i kawiarnie

Mateusz Groen
5 sierpnia 2023 
Opinie (124)

W Trójmieście stale powstają nowe miejsca gastronomiczne. Dlatego przyszła pora na kolejny przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem w lipcowym zestawieniu pokażemy kilka nowych miejsc z Gdańska, Sopotu i Gdyni. Podróż rozpoczniemy od śniadania w estetycznym miejscu, następnie udamy się na Długą, a później spróbujemy pizzy. Naszą gastronomiczną wycieczkę zakończymy zabawą w Sopocie na kawie i gofrach.




Mimosa na terenie Zajezdni Wrzeszcz Mapka



  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa

Naszą kulinarną wycieczkę rozpoczynamy w Mimosie. Nowa restauracja, którą można znaleźć na terenie osiedla Zajezdnia Wrzeszcz, zachwyca estetycznym wnętrzem i wyczuciem smaku. Można tu wpaść zarówno na danie obiadowe, śniadanie, a także na kawę i słodkości. To jedno z pierwszych takich miejsc po tej stronie Wrzeszcza. Lokal sprawdzi się zarówno na wyjście ze znajomymi, jak i na rodzinny obiad.

W karcie znajdziemy śniadania - dostępne od godziny 9:00 do 15:00. Wśród nich: jajka po benedektyńsku podawane w croissancie - z wędzonym łososiem, guacamole z pomidorami, sałatą rzymską oraz sosem holenderskim za 45 zł, z twarogiem, salsą pomidorową, prażonymi pestkami dyni i sosem holenderskim za 38 zł, z szarpaną wołowiną barbacoca, guacamole, piklami z sosem holenderskim również za 45 zł czy też z długo gotowanym boczkiem, sałatką z jabłka i gorczycy, z sosem holenderskim za 42 zł, croque madame za 38 zł, czyli brioche z jajkiem sadzonym, plastrami długo gotowanego indyka, serem frisztikowanym i beszamelem, podawane z zieloną sałatą.

Miejsce po godzinie 15:00 wprowadza menu talerzykowe, które umożliwia dzielenie się potrawami ze znajomymi. W menu dostępny jest podział na zimne i ciepłe talerzyki. Wśród dań dostępnych w tej formie: tatar z pomidorów z pestkami dyni i sezonowymi owocami za 33 zł, brioche z indykiem z francuskim smarowidłem z długo gotowanego indyka, moreli i oliwy z oliwek za 36 zł czy też tatar wołowy za 43 zł z estragonem, marynowaną rzepą i chrzanem, a także boczniaki w cytrusowym sosie BBQ z guacamole, kwaśną śmietaną, orzechami nerkowca i kolendrą, podawane w kukurydzianej tortilli za 36 zł.


Bubbles przy DługiejMapka



  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy, było Bubbles, które mieści się przy ul. Długiej 18/21. Lokal powstał w miejscu dawnego punktu Buddha Lounge. Lokal specjalizuje się w autorskich kompozycjach koktajlowych, ale można napić się też tu tradycyjnych trunków. W lokalu zaaranżowanym w kolorach zieleni można pobawić się, spotkać ze znajomymi, a także zapalić shishę i oczywiście zjeść.

Wśród dań dostępne są: arbuz marynowany z serem feta z boczkiem w glazurze z czerwonej cebulki, posypany kolendrą i miętą za 36 zł, opalany śledź z pieczonym burakiem, cebulką i serkiem śmietankowym za 34 zł. Klasyki koktajlowe, takie jak: negroni, old fashion, pina colada czy mojito za 34 zł, a koktajle specjalne za 36 zł.

Tu i teraz przy DługiejMapka



  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
Tuż obok powstał siostrzany lokal, który mocniej skupia się na kuchni. Mimo że Bubbles i Tu i teraz są częściowo ze sobą połączone, to mają zupełnie inny klimat. Łączy je ogródek, który za dnia używany jest przez restauracje, a wieczorem przechodzi pod władanie lokalu Bubbles.

Zjemy tu m.in. pappardelle z mięsem z kaczki, piklowaną żurawiną, dymką i parmezanem za 48 zł, spaghetti w emulsji maślano-truflowej z parmezanem i dymką za 56 zł, pizzę tartuffo za 48 zł (z kremem truflowym, szynką crudo, buratą, parmezan, truflą i bazylią), a także pieczeń cielęcą z pieczonym burakiem, smażonym kalafiorem i pesto orzechowym za 68 zł.

Ten przysmak jest drogi, ale wart swojej ceny Ten przysmak jest drogi, ale wart swojej ceny

Słodka Strefa/Pizza Antonietta na Chwarznie Mapka



  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta

Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy, jest gastronomiczny punkt, w którym zjemy zarówno pizzę, jak i ciasta. Lokal powstał w przy ul. Stanisława Filipkowskiego 22/U2 w Gdyni. Miejsce jest połączeniem cukiernio-kawiarni z restauracją.

Zjemy tu blisko 20 rodzajów pizzy, w tym m.in: nduja z pomidorami, mozzarellą fior di latte, czerwoną cebulą, rukolą, ricottą i słodkimi pomidorkami za 42 zł, antonietta z cremem fraiche, mozzarellą, cieniutkimi plasterkami ziemniaka, hiszpańską kiełbaską chistorra, czerwoną cebulą rozmarynem, tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem za 38 zł, a także sałaty w tym cezar z sałatą rzymską, piersią kurczaka, pomidorkami cherry, grzankami, grana padano, dresingiem cezar i foccacią za 34 zł.


Blisko w Sopocie Mapka



  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot

Nasz cały dzień kulinarnej wycieczki kończymy w Sopocie, w którym otworzyło się Blisko, czyli nowy lokal, który powstał na uboczu centrum Sopotu przy ul. Haffnera. Baro-kawiarnia prezentuje szeroką ofertę sposobów parzenia kawy. Jednak kawa, która jest specjałem lokalu, to nie wszystko. Oprócz niej w lokalu napijemy się również koktajli, a także zjemy śniadanie, np. gofra w formie słodkiej lub wytrawnej. W lokalu odbywają się spotkania z muzyką na żywo.


Wśród śniadań dostępne są: omlet z trzech jaj z dodatkami za 26 zł, croissant z jajecznicą za 16 zł, kanapka na ciepło za 14 zł, a także gofry w wersjach słodkich oraz wytrawnych. Kawa w lokalu dostępna jest w blisko 15 wariantach, w tym m.in z Aeropresu za 18 zł, dripa za 17 zł i szybkiego przelewu za 14 zł. Wsród mniej znanych kaw dostępne jest np. freddo za 17 zł, a także cold brew za 16 zł czy espresso tonic za 18 zł.

Miejsca

Opinie (124) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (7)

    Skoro jesteśmy w temacie gastronomii to napisze o moich odczuciach. W tym sezonie zwiedziłem weekendowo Krynice. Półwysep. Łebe. Kołobrzeg. Moim zdaniem "wszyscy" idą w gastronomię. Tego wszystkiego jest za dużo. Zarówno restauracji jak i powiedzmy przyczep. Jednak praktycznie wszędzie widziałem w tych przybytkach ruch. Tłok. To samo jeśli chodzi o noclegi. Gdzie nie jedziesz w pasie bałtyckim to wszędzie albo już stoi coś świeżego, albo plac budowy. Czy to małe domki czy hotele. To skoro jest taka bida. Taki krach w tym interesie to czemu tyyyle tego powstaje? No a o cenach to już nie chce mi się nawet wspominać... Powodzenia wszystkim, którzy idą 'w biznes'.

    • 54 4

    • to jest juz schylek, szczyt dla naiwnych

      na jesieni upadki, zreszta turystyka tez w kolejnych latach bez doplywu nowych turystów z innych krajów siądzie, bedzie jak w skandynawii albo u naszych zachodnich sasiadów, wszyscy co maja troche kasy na poludnie europy beda wyjezdzac , zostana klienci biedniiejsi, emeryci i studenci, wiec dlatego tylko budki z goframi i kebsem zostana

      • 8 6

    • Normalny trend w krajach rozwiniętych

      W zach. Europie jest knajpa na knajpie, pełne spektrum od bud ulicznych po najdroższe restauracje. Wszędzie dużo ludzi. Do tego czynne do 23-24, a nie do 21-22. jak większość w Polsce. Te 2 godziny robią dużą różnicę.

      • 4 9

    • Mam dobrego kolegę, który ma kilka punktów gastro nad morzem, nic wyszukanego...
      Sam mówi, że z roku na rok tylko lepiej

      • 9 0

    • gdzie ty ten tłok widziałeś? (2)

      na wybrzeżu są w tym roku pustki większe niż w lokdałnach, pogoda dramat no i ten kryzys robią swoje, może owszem, knajp jest sporo ale w większości pojedyncze stoliki puste nawet w weekendy a oni przecież muszą zarobić w lato na cały rok a nie jak w mieście że cały czas jest jakiś zysk

      • 2 6

      • Nie muszą zarobić na cały rok. Pozostałe 9mcy mogą pracować w innej branży.

        • 13 0

      • puste?nie pizzerie i pierogarnie

        • 0 0

    • Turystyka 5oo plus?

      • 5 5

  • (3)

    Śniadanie za 45 Ziko? Serio?

    • 91 5

    • Nie. Za 45 złotych.Ziko to może u ciebie w Afryce. (1)

      • 12 44

      • Ziko jest bardzo miłym określeniem.
        Można mówić też zety, zetów ;)

        • 12 2

    • Po co tyle agresji?

      Zjedz tatara z pomidorów za 3 dychy i od razu humor Ci się poprawi;)

      • 29 9

  • Nie lepiej zjeść w domu (2)

    Smaczniej, taniej, zdrowiej i bez przemieszczania się

    • 41 18

    • Jak się umie gotować, ma się czas albo nie jest się na wyjeździe, to owszem.

      • 15 0

    • A ktoś cię zmusza do jedzenia na mieście? Siedź w domu, wcinaj chleb z pasztetową.

      • 5 17

  • Po co pośrodku osiedla knajpka czynna tylko do 22? (2)

    W zeszłym tygodniu chciałem do niej pójść. Była 20.30, zakończyłem codzienne sprawy i umówiłem się na kolację gdzieś po sąsiedzku. Zobaczywszy, że wybrane miejsce jest czynne do 22. pojechaliśmy gdzieś dalej, gdzie było otwarte do północy. Woleliśmy tak zrobić zamiast podejść dwa kroki do resto, w której po godzinie napotkalibyśmy nerwowe sugestie wskazujące na rychłe zamknięcie lokalu.

    • 38 9

    • dokładnie

      Osiedlowe knajpy to pod tym kątem porażka. Zamiast budować grupę docelową, mieszkańców okolicznych osiedli, którzy chętnie zjedzą i wypiją alk lokalnie, zamykają o 21.00.

      • 22 5

    • Popowiem: cisza nocna i zgoda wspólnoty

      • 26 2

  • Talerzykowe

    Menu talerzykowe to mezze i tyle.
    Teraz wszyscy niby mają taką nowość a to tylko zmiana nazwy.
    Chyba że do jednego dania kilka talerzy dają by się dzielić ale to już pizzerie dawno robiły.
    A chłopi mieli menu łyżkowe jak coś bo z jednego talerza razem łyżkami jedli

    • 38 3

  • i tak zaraz

    lockown z powodu kociej grypy

    • 7 18

  • Pizza margarita po 50 złotych? (1)

    Dziękuję. Wolę zrobić sama.

    • 81 3

    • Nawet fast foody z pizzą nie są obowiązkowe!

      • 0 0

  • Nieprofesjonalnie (4)

    Panie Mateuszu, albo Pan strzelił babola, albo autokorekta zamieniła, a Pan nie rzucił ostatni raz okiem na swój tekst - kiełbasa nduja nie jest "karaibska", tylko kalabryjska

    • 51 1

    • Czy to ważne jaka ona jest. Kiełbasa to kiełbasa. (2)

      • 6 12

      • (1)

        Ważne.

        • 10 4

        • Ważne jest, żeby nie pisać bzdur i brać za to pieniądze.

          • 18 1

    • dla pana Mateusza, znawcy kulinariów i języka polskiego, takie rzeczy to wyższa szkoła jazdy :(

      • 2 1

  • Nie mogą zrobić knajpy z kotlecikiem, ziemniaczkami i kompocikiem? (2)

    I żeby jeszcze przyjmowali zapłatę banknotami z PRL

    • 33 6

    • Nowy Port

      Są bary mleczne ,smacznie i niedrogo.Szkoda tylko ,że większość tylko dla klientów MOP-su,jak np. w Nowym Porcie! Dla zwykłego mieszkańca brakuje akurat w tej dzielnicy takiego dawniejszego,baru mlecznego.

      • 1 0

    • To, tylko nieironicznie

      • 0 0

  • Pogadamy za rok.

    Śniadania po 45 złotych , pappardele i inne majonezy. Za rok to będzie pozamykane. Teraz to tylko prosto i tanio lub wcale. Czasy majonezów się skończyły u za dużo tego jest na mieście.

    • 71 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane