- 1 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (26 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (37 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (33 opinie)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (149 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Nowe menu w restauracji skandynawskiej Gård
Jedyna w Trójmieście restauracja specjalizująca się w kuchni skandynawskiej - Gård Nordic Kitchen przy Nabrzeżu Prezydenta w Gdyni wprowadziła nową kartę, w której goście znajdą klasyczne dania szwedzkie, norweskie i duńskie. W weekend spróbujemy ich za pół ceny.
- Przy tworzeniu nowego menu inspirowałem się klasyczną kuchnią skandynawską,
jej smakami i doborem składników. To prosta, oszczędna w produkty, ale pełna smaku kuchnia. Duńczycy oprócz ryb i owoców morza wykorzystują także dziczyznę oraz mięso zwierząt hodowlanych. Często do swoich dań dodają leśne jagody, borówki, jeżyny. Norwegia to kraj łososia. Spożywa się go tam w różnych postaciach. Szwedzi natomiast nawet do słonych potraw dodają cukier. Podstawą posiłków często są warzywa - tłumaczy Przemysław Woźny, szef kuchni restauracji Gård Nordic Kitchen.
Nowa karta zachowała konstrukcję swojej poprzedniczki, ale jest obszerniejsza. Menu podzielone jest na przystawki (15-36 zł), zupy (18 zł), podpłomyki (36-42 zł), dania główne (39-65 zł), dania z grilla i desery (18-35 zł). Część pozycji została w niezmienionej formule, kilka zostało zmodyfikowanych oraz pojawiły się nowe.
- Żelazne pozycje w karcie to m.in. tost Skagen, czyli sałatka z krewetek z ikrą z sielawy na grzance; śledzie z ziemniakami, śmietaną i chlebem podawane w trzech odsłonach; dorsz z krewetkami, jajkiem i świeżym chrzanem; burger, sałatka Cezar czy zupa grzybowa. Zostały również uwielbiane przez gości podpłomyki z trzech wersjach: kurczakiem, awokado i bekonem, kozim serem i szparagami oraz krewetkami i jajkiem - mówi odpowiedzialna w Gård za marketing Katarzyna Biały.
Inny przekąskowy klasyk - Duński Smørrebrød, czyli kromki ciemnego żytniego chleba z dodatkami - uległ odświeżeniu. Kanapki zamówimy w czterech odsłonach, m.in. z wędzonym kurczakiem i lubczykiem czy z wędzonym serem, ogórkiem i rzodkiewką.
Dwie nowości znajdziemy wśród dań obiadowych. Zamówić można m.in. comber jagnięcy z puree z pasternaku i topinamburu z paloną marchewką i brukselką czy filet z bażanta z duszony warzywami korzeniowymi, gruszką i sosem pomarańczowym. Do dań grillowanych dodano krewetki i stek tomahawk.
Nowymi zupami są: rybny wywar z łososiem, dorszem i warzywami oraz krem ze świeżych pomidorów z kawałkami homara. Wśród przystawek pojawiły się placuszki ziemniaczane z burakami, śmietaną i kawiorem oraz tatara wołowego z marynatami i konfitowanym żółtkiem. Na deser wybrać można m.in. ciasto czekoladową, tartę jagodową czy deskę serów z kaszubskiej Osady Burego Misia.
- To nie wszystko. Każdego miesiąca w restauracji obowiązuje za każdy razem inna krótka wkładka tematyczna ze specjalnymi daniami - dodaje Katarzyna Biały.
GåRD Nordic Kitchen jest jedyną restauracją w Trójmieście serwującą klasyczną skandynawską kuchnię. Lokal ruszył w 2015 roku wraz z otwarciem hotelu Courtyard by Marriott przy Nabrzeżu Prezydenta w Gdyni. Lokalizacja w czterogwiazdkowym hotelu nie oznacza jednak, że to miejsce tylko na formalne spotkania. Sama nazwa (w tłumaczeniu z norweskiego oznacza gospodarstwo czy zagrodę) ma sugerować kameralną, domową atmosferę.
Lokal spodoba się miłośnikom skandynawskiej estetyki. Wnętrze zaaranżowano w minimalistycznym, ale ciepłym stylu. Meble są proste i lekkie, nie brakuje zarówno dwuosobowych stolików, jak i większych, przeznaczonych dla nawet dwunastu osób stołów, przy których usiądziemy na miękkich kanapach.
Dań z nowej karty będzie można spróbować od soboty. Z okazji premiery przez cały weekend obowiązywać będzie 50-procentowa zniżka. Dotyczy ona również alkoholi.
Miejsca
-
Searcle Gdynia, Jerzego Waszyngtona 19
Miejsca
Opinie (117) 6 zablokowanych
-
2018-02-24 11:55
(2)
Polskie restauracje. Ceny z kosmosu z przebitką na poziomie 500-1000%. Halo. Tutaj jest Polska a nie tylko goście z zagranicy i Polacy z wypchanym portfelem. Zupa 20 zł, drugie danie 40-50 zł, butelka coli 7 zł. Kto te ceny ustala ?
Jak w Londynie można zjeść lunch za 7 funtów (Weatherspoon) z piwem lubi innym napojem to gdzie ma się cena 20 zł za lunch w Trójmieście ? Żenada.- 12 4
-
2018-02-24 12:39
koszt produktów plus koszt gotowania (gaz,praca kucharza ,zmywak,kelner itp.) to przy wydaniu na salę ok 50-70 porcji stanowi około 30% ceny dla klienta reszta to czysty zysk czyli dopłata za tzw.kuchnię autorską.
- 5 0
-
2018-02-24 14:59
Słaby matematyk
7 funtów to 35 zł.
- 2 1
-
2018-02-24 12:02
Ceny
Te ceny to nawet nie dla Norwegów.Śmieszne.
- 9 2
-
2018-02-24 12:34
"Jedyna w Trójmieście restauracja specjalizująca się w kuchni skandynawskiej"?
A IKEA?
- 15 5
-
2018-02-24 13:09
Surströmming jest w menu? (1)
- 8 2
-
2018-02-24 13:36
Jest w komorze z podwójnym uszczelnieniem :)
- 5 0
-
2018-02-24 13:18
(1)
A tak poza tym to ich karta jest bardzo uboga w dania skandynawskie.
Duński smørrebrød a gdzie leverpøstej się pytam? A gdzie rødspætterfilet?
Chyba Duńczyka,Norwega albo Szweda Wam na kuchni potrzeba?!
To tak jakby Polak zabrał się za kuchnie meksykańską albo chińską.- 10 1
-
2018-02-24 14:11
Pytt i pana też powinna być
- 1 1
-
2018-02-24 13:24
Hehe (2)
Kucharz w kuchni bez specjalnego czepka na głowie i maski na brodzie to w Skandynawii nie do pomyślenia.
Przepisy,higiena na pierwszym miejscu.
Tutaj widze,że te przepisy nie obowiązują.- 8 2
-
2018-02-24 13:30
Teraz wszyscy kucharze i barmani to brodacze
Czy im pasują te brody ? To chyba z lenistwa. Fujjjj
- 4 0
-
2018-02-24 14:47
Bo podstawowe zasady higieny są takie, że jak się wchodzi to się puka.
- 1 2
-
2018-02-24 13:56
2 lata temu wyslalam e-mail z zapytaniem o rezerwacje miejsc dla 10 osob do tej restauracji!!!
czekam na odpowiedz juz ponad 2 lata. chodzilo mi o restauracje z kuchnia skandynawska, ale zle trafilam, bo to sa kpiny z klientow. nie polecam nikomu takiej restauracji, ktora ma w d.... klientow. wyslalam to samo zapytanie do 2 innych restauracji tez o godzinie 20.00 wieczorem i juz o 21.00 te dwie inne restauracje odpisaly mi. to jest podejscie do klientow.
- 13 1
-
2018-02-24 14:08
Kuchnia skandynawska
Najlepsza tylko w ikei. My co niedziela z rodzinom 6 osob jezdzimy na obiada. Zupa, drugie danie deser dla wszystkich 60 zł!!!! A jak za mało to hot dogi wcinamy pi 3 na głowę i to te na wypasie z cebulka
- 9 1
-
2018-02-24 14:25
w IKEI najlepsze i tańsze....
- 9 0
-
2018-02-24 14:45
(2)
Ciekawe, skąd oni wzięli jagody na te tarte.
- 3 1
-
2018-02-24 15:00
Z lasu
Albo szklarni - zastanów się
- 0 3
-
2018-02-24 18:04
Wydłubali z jagodzianki.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.