• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe menu w restauracji skandynawskiej Gård

Łukasz Stafiej
24 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Przemysław Woźny, szef kuchni Gård, inspiruje się klasyczną kuchnią Danii, Norwegii i Szwecji. Przemysław Woźny, szef kuchni Gård, inspiruje się klasyczną kuchnią Danii, Norwegii i Szwecji.

Jedyna w Trójmieście restauracja specjalizująca się w kuchni skandynawskiej - Gård Nordic Kitchen przy Nabrzeżu Prezydenta w Gdyni zobacz na mapie Gdyni wprowadziła nową kartę, w której goście znajdą klasyczne dania szwedzkie, norweskie i duńskie. W weekend spróbujemy ich za pół ceny.



- Przy tworzeniu nowego menu inspirowałem się klasyczną kuchnią skandynawską,
jej smakami i doborem składników. To prosta, oszczędna w produkty, ale pełna smaku kuchnia. Duńczycy oprócz ryb i owoców morza wykorzystują także dziczyznę oraz mięso zwierząt hodowlanych. Często do swoich dań dodają leśne jagody, borówki, jeżyny. Norwegia to kraj łososia. Spożywa się go tam w różnych postaciach. Szwedzi natomiast nawet do słonych potraw dodają cukier. Podstawą posiłków często są warzywa - tłumaczy Przemysław Woźny, szef kuchni restauracji Gård Nordic Kitchen.

Nowa karta zachowała konstrukcję swojej poprzedniczki, ale jest obszerniejsza. Menu podzielone jest na przystawki (15-36 zł), zupy (18 zł), podpłomyki (36-42 zł), dania główne (39-65 zł), dania z grilla i desery (18-35 zł). Część pozycji została w niezmienionej formule, kilka zostało zmodyfikowanych oraz pojawiły się nowe.

- Żelazne pozycje w karcie to m.in. tost Skagen, czyli sałatka z krewetek z ikrą z sielawy na grzance; śledzie z ziemniakami, śmietaną i chlebem podawane w trzech odsłonach; dorsz z krewetkami, jajkiem i świeżym chrzanem; burger, sałatka Cezar czy zupa grzybowa. Zostały również uwielbiane przez gości podpłomyki z trzech wersjach: kurczakiem, awokado i bekonem, kozim serem i szparagami oraz krewetkami i jajkiem - mówi odpowiedzialna w Gård za marketing Katarzyna Biały.
Inny przekąskowy klasyk - Duński Smørrebrød, czyli kromki ciemnego żytniego chleba z dodatkami - uległ odświeżeniu. Kanapki zamówimy w czterech odsłonach, m.in. z wędzonym kurczakiem i lubczykiem czy z wędzonym serem, ogórkiem i rzodkiewką.

  • Jedno z nowych dań głównych: comber jagnięcy.
  • Kolejne nowe danie główne: filet z bażanta.
  • Nowa zupa: norweska rybna.
  • Nowy deser: tarta jagodowa.
  • Typowa przystawka skandynawska: tost Skagen.
Dwie nowości znajdziemy wśród dań obiadowych. Zamówić można m.in. comber jagnięcy z puree z pasternaku i topinamburu z paloną marchewką i brukselką czy filet z bażanta z duszony warzywami korzeniowymi, gruszką i sosem pomarańczowym. Do dań grillowanych dodano krewetki i stek tomahawk.

Nowymi zupami są: rybny wywar z łososiem, dorszem i warzywami oraz krem ze świeżych pomidorów z kawałkami homara. Wśród przystawek pojawiły się placuszki ziemniaczane z burakami, śmietaną i kawiorem oraz tatara wołowego z marynatami i konfitowanym żółtkiem. Na deser wybrać można m.in. ciasto czekoladową, tartę jagodową czy deskę serów z kaszubskiej Osady Burego Misia.

- To nie wszystko. Każdego miesiąca w restauracji obowiązuje za każdy razem inna krótka wkładka tematyczna ze specjalnymi daniami - dodaje Katarzyna Biały.
GåRD Nordic Kitchen jest jedyną restauracją w Trójmieście serwującą klasyczną skandynawską kuchnię. Lokal ruszył w 2015 roku wraz z otwarciem hotelu Courtyard by Marriott przy Nabrzeżu Prezydenta w Gdyni. Lokalizacja w czterogwiazdkowym hotelu nie oznacza jednak, że to miejsce tylko na formalne spotkania. Sama nazwa (w tłumaczeniu z norweskiego oznacza gospodarstwo czy zagrodę) ma sugerować kameralną, domową atmosferę.

Lokal spodoba się miłośnikom skandynawskiej estetyki. Wnętrze zaaranżowano w minimalistycznym, ale ciepłym stylu. Meble są proste i lekkie, nie brakuje zarówno dwuosobowych stolików, jak i większych, przeznaczonych dla nawet dwunastu osób stołów, przy których usiądziemy na miękkich kanapach.

Dań z nowej karty będzie można spróbować od soboty. Z okazji premiery przez cały weekend obowiązywać będzie 50-procentowa zniżka. Dotyczy ona również alkoholi.

Miejsca

Miejsca

Opinie (117) 6 zablokowanych

  • (2)

    Polskie restauracje. Ceny z kosmosu z przebitką na poziomie 500-1000%. Halo. Tutaj jest Polska a nie tylko goście z zagranicy i Polacy z wypchanym portfelem. Zupa 20 zł, drugie danie 40-50 zł, butelka coli 7 zł. Kto te ceny ustala ?

    Jak w Londynie można zjeść lunch za 7 funtów (Weatherspoon) z piwem lubi innym napojem to gdzie ma się cena 20 zł za lunch w Trójmieście ? Żenada.

    • 12 4

    • koszt produktów plus koszt gotowania (gaz,praca kucharza ,zmywak,kelner itp.) to przy wydaniu na salę ok 50-70 porcji stanowi około 30% ceny dla klienta reszta to czysty zysk czyli dopłata za tzw.kuchnię autorską.

      • 5 0

    • Słaby matematyk

      7 funtów to 35 zł.

      • 2 1

  • Ceny

    Te ceny to nawet nie dla Norwegów.Śmieszne.

    • 9 2

  • "Jedyna w Trójmieście restauracja specjalizująca się w kuchni skandynawskiej"?

    A IKEA?

    • 15 5

  • Surströmming jest w menu? (1)

    • 8 2

    • Jest w komorze z podwójnym uszczelnieniem :)

      • 5 0

  • (1)

    A tak poza tym to ich karta jest bardzo uboga w dania skandynawskie.
    Duński smørrebrød a gdzie leverpøstej się pytam? A gdzie rødspætterfilet?
    Chyba Duńczyka,Norwega albo Szweda Wam na kuchni potrzeba?!
    To tak jakby Polak zabrał się za kuchnie meksykańską albo chińską.

    • 10 1

    • Pytt i pana też powinna być

      • 1 1

  • Hehe (2)

    Kucharz w kuchni bez specjalnego czepka na głowie i maski na brodzie to w Skandynawii nie do pomyślenia.
    Przepisy,higiena na pierwszym miejscu.
    Tutaj widze,że te przepisy nie obowiązują.

    • 8 2

    • Teraz wszyscy kucharze i barmani to brodacze

      Czy im pasują te brody ? To chyba z lenistwa. Fujjjj

      • 4 0

    • Bo podstawowe zasady higieny są takie, że jak się wchodzi to się puka.

      • 1 2

  • 2 lata temu wyslalam e-mail z zapytaniem o rezerwacje miejsc dla 10 osob do tej restauracji!!!

    czekam na odpowiedz juz ponad 2 lata. chodzilo mi o restauracje z kuchnia skandynawska, ale zle trafilam, bo to sa kpiny z klientow. nie polecam nikomu takiej restauracji, ktora ma w d.... klientow. wyslalam to samo zapytanie do 2 innych restauracji tez o godzinie 20.00 wieczorem i juz o 21.00 te dwie inne restauracje odpisaly mi. to jest podejscie do klientow.

    • 13 1

  • Kuchnia skandynawska

    Najlepsza tylko w ikei. My co niedziela z rodzinom 6 osob jezdzimy na obiada. Zupa, drugie danie deser dla wszystkich 60 zł!!!! A jak za mało to hot dogi wcinamy pi 3 na głowę i to te na wypasie z cebulka

    • 9 1

  • w IKEI najlepsze i tańsze....

    • 9 0

  • (2)

    Ciekawe, skąd oni wzięli jagody na te tarte.

    • 3 1

    • Z lasu

      Albo szklarni - zastanów się

      • 0 3

    • Wydłubali z jagodzianki.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane