- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (19 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (30 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (40 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (149 opinii)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Nowe menu w restauracji skandynawskiej Gård
Jedyna w Trójmieście restauracja specjalizująca się w kuchni skandynawskiej - Gård Nordic Kitchen przy Nabrzeżu Prezydenta w Gdyni wprowadziła nową kartę, w której goście znajdą klasyczne dania szwedzkie, norweskie i duńskie. W weekend spróbujemy ich za pół ceny.
- Przy tworzeniu nowego menu inspirowałem się klasyczną kuchnią skandynawską,
jej smakami i doborem składników. To prosta, oszczędna w produkty, ale pełna smaku kuchnia. Duńczycy oprócz ryb i owoców morza wykorzystują także dziczyznę oraz mięso zwierząt hodowlanych. Często do swoich dań dodają leśne jagody, borówki, jeżyny. Norwegia to kraj łososia. Spożywa się go tam w różnych postaciach. Szwedzi natomiast nawet do słonych potraw dodają cukier. Podstawą posiłków często są warzywa - tłumaczy Przemysław Woźny, szef kuchni restauracji Gård Nordic Kitchen.
Nowa karta zachowała konstrukcję swojej poprzedniczki, ale jest obszerniejsza. Menu podzielone jest na przystawki (15-36 zł), zupy (18 zł), podpłomyki (36-42 zł), dania główne (39-65 zł), dania z grilla i desery (18-35 zł). Część pozycji została w niezmienionej formule, kilka zostało zmodyfikowanych oraz pojawiły się nowe.
- Żelazne pozycje w karcie to m.in. tost Skagen, czyli sałatka z krewetek z ikrą z sielawy na grzance; śledzie z ziemniakami, śmietaną i chlebem podawane w trzech odsłonach; dorsz z krewetkami, jajkiem i świeżym chrzanem; burger, sałatka Cezar czy zupa grzybowa. Zostały również uwielbiane przez gości podpłomyki z trzech wersjach: kurczakiem, awokado i bekonem, kozim serem i szparagami oraz krewetkami i jajkiem - mówi odpowiedzialna w Gård za marketing Katarzyna Biały.
Inny przekąskowy klasyk - Duński Smørrebrød, czyli kromki ciemnego żytniego chleba z dodatkami - uległ odświeżeniu. Kanapki zamówimy w czterech odsłonach, m.in. z wędzonym kurczakiem i lubczykiem czy z wędzonym serem, ogórkiem i rzodkiewką.
Dwie nowości znajdziemy wśród dań obiadowych. Zamówić można m.in. comber jagnięcy z puree z pasternaku i topinamburu z paloną marchewką i brukselką czy filet z bażanta z duszony warzywami korzeniowymi, gruszką i sosem pomarańczowym. Do dań grillowanych dodano krewetki i stek tomahawk.
Nowymi zupami są: rybny wywar z łososiem, dorszem i warzywami oraz krem ze świeżych pomidorów z kawałkami homara. Wśród przystawek pojawiły się placuszki ziemniaczane z burakami, śmietaną i kawiorem oraz tatara wołowego z marynatami i konfitowanym żółtkiem. Na deser wybrać można m.in. ciasto czekoladową, tartę jagodową czy deskę serów z kaszubskiej Osady Burego Misia.
- To nie wszystko. Każdego miesiąca w restauracji obowiązuje za każdy razem inna krótka wkładka tematyczna ze specjalnymi daniami - dodaje Katarzyna Biały.
GåRD Nordic Kitchen jest jedyną restauracją w Trójmieście serwującą klasyczną skandynawską kuchnię. Lokal ruszył w 2015 roku wraz z otwarciem hotelu Courtyard by Marriott przy Nabrzeżu Prezydenta w Gdyni. Lokalizacja w czterogwiazdkowym hotelu nie oznacza jednak, że to miejsce tylko na formalne spotkania. Sama nazwa (w tłumaczeniu z norweskiego oznacza gospodarstwo czy zagrodę) ma sugerować kameralną, domową atmosferę.
Lokal spodoba się miłośnikom skandynawskiej estetyki. Wnętrze zaaranżowano w minimalistycznym, ale ciepłym stylu. Meble są proste i lekkie, nie brakuje zarówno dwuosobowych stolików, jak i większych, przeznaczonych dla nawet dwunastu osób stołów, przy których usiądziemy na miękkich kanapach.
Dań z nowej karty będzie można spróbować od soboty. Z okazji premiery przez cały weekend obowiązywać będzie 50-procentowa zniżka. Dotyczy ona również alkoholi.
Miejsca
-
Searcle Gdynia, Jerzego Waszyngtona 19
Miejsca
Opinie (117) 6 zablokowanych
-
2018-02-24 15:09
Lokalna szkoła hejtu (3)
Po komentarzach widać, ze trójmiejskie trolle maja się świetnie.
- 4 4
-
2018-02-24 15:20
(1)
Obrońca uciśnionych czy właściciel lokalu?
- 1 3
-
2018-02-24 15:53
Heh
Polskie ‚narzekactwo’ widać na każdym kroku, a ten portal to ostatnio jego kolebka.
- 1 1
-
2018-02-24 20:32
Szef kuchni pierdnął idiotyzmem. Debilu se kebab otworz
- 1 0
-
2018-02-24 15:44
Smakosz
Za te ceny ta pasza warta jest aby zaaplikować ją psu w kiszkę stolcową.
- 2 2
-
2018-02-24 15:55
To ci złodziejaszek! (1)
A co na to, przepraszam za wyrażenie ,Nitras?
- 2 3
-
2018-02-24 16:22
CBA
Nitras stocznie Szczecińską sprzedał i do takich knajp nie chadza,dla niego "Sowa i Przyjaciele" (czy jak tam było)...
- 1 0
-
2018-02-24 18:47
Żenada (1)
Jakie to żenujące robić ze zwykłych potraw niezwykle, majestatyczne i oczywiście bardzo drogie. W dodatku układanie szczypcami żeby ludzie byli przekonani ze to rodzaj sztuki. Serio wole zjeść zwykły polski obiad w barze mlecznym.
- 9 0
-
2018-02-24 20:08
To jedz kluchy, jak lubisz
Możesz też iść na koncert disco polo zamiast do opery i pooglądać grafitti na skm-ce zamiast wystawy malarstwa.
To, że czegoś nie rozumiesz i nie widzisz różnicy, nie znaczy, że tej różnicy nie ma.- 0 2
-
2018-02-24 20:12
łee, ja myślałem że w IKEI rzucili nowe klopsy (1)
- 5 0
-
2018-02-24 20:54
Klopsy z IKEI są bardzo dobre
- 2 0
-
2018-02-24 20:50
Zapraszam
Tego szefcia do Norwegii na tutejszy obiad który łososiem nie stoi
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.