• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe menu w restauracji skandynawskiej Gård

Łukasz Stafiej
24 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Przemysław Woźny, szef kuchni Gård, inspiruje się klasyczną kuchnią Danii, Norwegii i Szwecji. Przemysław Woźny, szef kuchni Gård, inspiruje się klasyczną kuchnią Danii, Norwegii i Szwecji.

Jedyna w Trójmieście restauracja specjalizująca się w kuchni skandynawskiej - Gård Nordic Kitchen przy Nabrzeżu Prezydenta w Gdyni zobacz na mapie Gdyni wprowadziła nową kartę, w której goście znajdą klasyczne dania szwedzkie, norweskie i duńskie. W weekend spróbujemy ich za pół ceny.



- Przy tworzeniu nowego menu inspirowałem się klasyczną kuchnią skandynawską,
jej smakami i doborem składników. To prosta, oszczędna w produkty, ale pełna smaku kuchnia. Duńczycy oprócz ryb i owoców morza wykorzystują także dziczyznę oraz mięso zwierząt hodowlanych. Często do swoich dań dodają leśne jagody, borówki, jeżyny. Norwegia to kraj łososia. Spożywa się go tam w różnych postaciach. Szwedzi natomiast nawet do słonych potraw dodają cukier. Podstawą posiłków często są warzywa - tłumaczy Przemysław Woźny, szef kuchni restauracji Gård Nordic Kitchen.

Nowa karta zachowała konstrukcję swojej poprzedniczki, ale jest obszerniejsza. Menu podzielone jest na przystawki (15-36 zł), zupy (18 zł), podpłomyki (36-42 zł), dania główne (39-65 zł), dania z grilla i desery (18-35 zł). Część pozycji została w niezmienionej formule, kilka zostało zmodyfikowanych oraz pojawiły się nowe.

- Żelazne pozycje w karcie to m.in. tost Skagen, czyli sałatka z krewetek z ikrą z sielawy na grzance; śledzie z ziemniakami, śmietaną i chlebem podawane w trzech odsłonach; dorsz z krewetkami, jajkiem i świeżym chrzanem; burger, sałatka Cezar czy zupa grzybowa. Zostały również uwielbiane przez gości podpłomyki z trzech wersjach: kurczakiem, awokado i bekonem, kozim serem i szparagami oraz krewetkami i jajkiem - mówi odpowiedzialna w Gård za marketing Katarzyna Biały.
Inny przekąskowy klasyk - Duński Smørrebrød, czyli kromki ciemnego żytniego chleba z dodatkami - uległ odświeżeniu. Kanapki zamówimy w czterech odsłonach, m.in. z wędzonym kurczakiem i lubczykiem czy z wędzonym serem, ogórkiem i rzodkiewką.

  • Jedno z nowych dań głównych: comber jagnięcy.
  • Kolejne nowe danie główne: filet z bażanta.
  • Nowa zupa: norweska rybna.
  • Nowy deser: tarta jagodowa.
  • Typowa przystawka skandynawska: tost Skagen.
Dwie nowości znajdziemy wśród dań obiadowych. Zamówić można m.in. comber jagnięcy z puree z pasternaku i topinamburu z paloną marchewką i brukselką czy filet z bażanta z duszony warzywami korzeniowymi, gruszką i sosem pomarańczowym. Do dań grillowanych dodano krewetki i stek tomahawk.

Nowymi zupami są: rybny wywar z łososiem, dorszem i warzywami oraz krem ze świeżych pomidorów z kawałkami homara. Wśród przystawek pojawiły się placuszki ziemniaczane z burakami, śmietaną i kawiorem oraz tatara wołowego z marynatami i konfitowanym żółtkiem. Na deser wybrać można m.in. ciasto czekoladową, tartę jagodową czy deskę serów z kaszubskiej Osady Burego Misia.

- To nie wszystko. Każdego miesiąca w restauracji obowiązuje za każdy razem inna krótka wkładka tematyczna ze specjalnymi daniami - dodaje Katarzyna Biały.
GåRD Nordic Kitchen jest jedyną restauracją w Trójmieście serwującą klasyczną skandynawską kuchnię. Lokal ruszył w 2015 roku wraz z otwarciem hotelu Courtyard by Marriott przy Nabrzeżu Prezydenta w Gdyni. Lokalizacja w czterogwiazdkowym hotelu nie oznacza jednak, że to miejsce tylko na formalne spotkania. Sama nazwa (w tłumaczeniu z norweskiego oznacza gospodarstwo czy zagrodę) ma sugerować kameralną, domową atmosferę.

Lokal spodoba się miłośnikom skandynawskiej estetyki. Wnętrze zaaranżowano w minimalistycznym, ale ciepłym stylu. Meble są proste i lekkie, nie brakuje zarówno dwuosobowych stolików, jak i większych, przeznaczonych dla nawet dwunastu osób stołów, przy których usiądziemy na miękkich kanapach.

Dań z nowej karty będzie można spróbować od soboty. Z okazji premiery przez cały weekend obowiązywać będzie 50-procentowa zniżka. Dotyczy ona również alkoholi.

Miejsca

Miejsca

Opinie (117) 6 zablokowanych

  • Lokalna szkoła hejtu (3)

    Po komentarzach widać, ze trójmiejskie trolle maja się świetnie.

    • 4 4

    • (1)

      Obrońca uciśnionych czy właściciel lokalu?

      • 1 3

      • Heh

        Polskie ‚narzekactwo’ widać na każdym kroku, a ten portal to ostatnio jego kolebka.

        • 1 1

    • Szef kuchni pierdnął idiotyzmem. Debilu se kebab otworz

      • 1 0

  • Smakosz

    Za te ceny ta pasza warta jest aby zaaplikować ją psu w kiszkę stolcową.

    • 2 2

  • To ci złodziejaszek! (1)

    A co na to, przepraszam za wyrażenie ,Nitras?

    • 2 3

    • CBA

      Nitras stocznie Szczecińską sprzedał i do takich knajp nie chadza,dla niego "Sowa i Przyjaciele" (czy jak tam było)...

      • 1 0

  • Żenada (1)

    Jakie to żenujące robić ze zwykłych potraw niezwykle, majestatyczne i oczywiście bardzo drogie. W dodatku układanie szczypcami żeby ludzie byli przekonani ze to rodzaj sztuki. Serio wole zjeść zwykły polski obiad w barze mlecznym.

    • 9 0

    • To jedz kluchy, jak lubisz

      Możesz też iść na koncert disco polo zamiast do opery i pooglądać grafitti na skm-ce zamiast wystawy malarstwa.
      To, że czegoś nie rozumiesz i nie widzisz różnicy, nie znaczy, że tej różnicy nie ma.

      • 0 2

  • łee, ja myślałem że w IKEI rzucili nowe klopsy (1)

    • 5 0

    • Klopsy z IKEI są bardzo dobre

      • 2 0

  • Zapraszam

    Tego szefcia do Norwegii na tutejszy obiad który łososiem nie stoi

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane