• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: chcesz być zdrowy? Koniecznie jedz te owoce

Viola Urban
3 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Owoce jagodowe świetnie komponują się z produktami mlecznymi, takimi jak mleko, jogurt, kefir czy maślanka. Owoce jagodowe świetnie komponują się z produktami mlecznymi, takimi jak mleko, jogurt, kefir czy maślanka.

Wiele mówi się o tym, że warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Nie sposób temu zaprzeczyć - to źródło mnóstwa niezbędnych witamin i składników mineralnych, a także antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Według najnowszych zaleceń owoców powinniśmy jeść jednak trochę mniej niż warzyw. Owoce w porównaniu do warzyw zawierają o wiele większą ilość cukrów prostych, które w nadmiarze nie są dla nas korzystne. Jakie owoce w takim razie najlepiej wybierać? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w kolejnym artykule z cyklu "Okiem dietetyka".



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



O czym należy pamiętać podczas wybierania owoców?



Czy jedząc owoce, zwracasz uwagę na ich właściwości odżywcze?

Chyba to nie będzie zaskoczenie, gdy powiem, że najlepsze owoce to te, na które obecnie mamy sezon. Produkty wyhodowane naturalnie, w odpowiednim dla nich czasie w ciągu roku, są bogate w składniki odżywcze i po prostu najsmaczniejsze. Wiosna i lato to pory roku, które obfitują w różnorodne owoce i warzywa, więc z dostępem do świeżych, pysznych i wartościowych produktów nie ma żadnego problemu. Z kolei jesienią i zimą dostęp do świeżych owoców jest ograniczony - z polskich produktów możemy kupić przede wszystkim jabłka i gruszki, a w sklepach pojawiają się również egzotyczne owoce sprowadzane z innych krajów.

Kiedy transport owoców jest długi, niestety tracą one mocno na swojej jakości i często bardzo szybko ulegają zepsuciu. Sposobem na to, aby w chłodne miesiące nie rezygnować z różnorodnych owoców, jest korzystanie z owoców mrożonych. Owoce, które możecie znaleźć w sklepowych paczkach, zamrożone są zazwyczaj w środku sezonu, więc posiadają wysoką wartość odżywczą, która w bardzo dużym stopniu zachowuje się w trakcie procesu mrożenia. Przejdźmy już jednak konkretniej w stronę najlepszych owoców.

Owoce jagodowe są bardzo bogatym źródłem witamin i antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwstarzeniowo. Owoce jagodowe są bardzo bogatym źródłem witamin i antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwstarzeniowo.

Najzdrowsze owoce



Jeśli miałabym wybrać, to moim zdaniem najbardziej wartościowymi owocami są owoce jagodowe, które charakteryzują się niską zawartością cukrów prostych. Są to drobne owoce, takie jak: truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, żurawina czy porzeczki. Różnią się one od siebie zarówno smakiem, jak i kolorem, jednak ich właściwości są podobne. W smaku są zazwyczaj kwaśne, choć zdarzają się być słodkie w zależności od ich odmiany i stopnia dojrzałości. Owoce jagodowe mają niski indeks glikemiczny, więc ich jedzenie nie powoduje bardzo gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi, dlatego często polecane są osobom chorującym na cukrzycę.



Ponadto owoce jagodowe są bardzo bogatym źródłem i witamin antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwstarzeniowo. Dodatkowo niektóre ciemnofioletowe, naturalne barwniki zawarte w owocach jagodowych oprócz właściwości przeciwzapalnych wykazują również działanie antynowotworowe. Duża zawartość błonnika znajdująca się w owocach jagodowych usprawnia procesy trawienia, wspomaga wypróżnianie i zapobiega zaparciom. Błonnik pokarmowy reguluje także poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa uczucie sytości po posiłku.

Jak wykorzystać owoce jagodowe w kuchni?



Owoce jagodowe warto przede wszystkim spożywać na surowo. Latem można przygotować z nich mrożony sorbet lub orzeźwiający koktajl. Świetnie komponują się z produktami mlecznymi, takimi jak: mleko, jogurt, kefir czy maślanka. Można zatem jeść je jako dodatek do deseru lub chłodnej, nocnej owsianki.

Właściwości zdrowotne owoców jagodowych są szeroko udowodnione naukowo, a możliwości ich kulinarnego wykorzystania są ogromne. Właściwości zdrowotne owoców jagodowych są szeroko udowodnione naukowo, a możliwości ich kulinarnego wykorzystania są ogromne.
Zimą z kolei pysznie smakować będzie sos z gorących malin, którego można użyć do polania placków, naleśników bądź do rozgrzewającej, czekoladowej owsianki. Osoby na diecie łatwostrawnej, które powinny unikać dużej ilości błonnika w diecie, mogą użyć owoców jagodowych pod postacią przetartego przez sitko musu - pozbycie się w ten sposób drobnych pestek sprawi, że nie będą one mechanicznie drażnić układu pokarmowego.

Podsumowanie



Owoce jagodowe są moim zdaniem jednymi z najzdrowszych owoców, które po ich odpowiednim przygotowaniu może spożywać praktycznie każdy, kto nie jest na nie uczulony. Ich właściwości zdrowotne są szeroko udowodnione naukowo, a możliwości ich kulinarnego wykorzystania są ogromne. Ważne jest również to, że naturalnie uprawiane są w Polsce, dlatego droga ich transportu nie jest tak długa, jak np. w przypadku owoców egzotycznych. W zimie można korzystać z mrożonych owoców jagodowych, a latem zrywać je i zjadać bezpośrednio z własnego krzaczka w ogródku, jeśli mamy taką możliwość.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (58) 7 zablokowanych

  • Z owoców najbardziej lubię (4)

    jajecznicę na boczusiu :)

    • 39 11

    • i brzucho ci rośnie , fuj (1)

      • 2 4

      • Chyba Tobie

        Jajecznica na boczusiu z rana to świetne i zdrowe śniadanie.

        • 1 3

    • (1)

      Ale z cebulka !

      • 20 6

      • A fuu :-(

        • 4 8

  • (2)

    Sorki, ale owoce są teraz niedobre. Pochodzę ze wsi i pamiętam jak powinna smakować truskawka czy jabłko, teraz to nie toładne tylko z wyglądu, a smaku Zero!

    • 39 7

    • Caly swiat teraz niedobry

      Nic nie smakuje!

      • 8 2

    • Racja zjadłam kilka pięknych truskawek i szybko do WC bo przeczyściło po tym..

      • 4 5

  • Pomidor, baban, arbuz to też jagody (1)

    Nie wszystkie owoce jagodowe są drobne, np dynie i arbuzy bywają czasem całkiem duże.

    Z tą niską zawartością cukrów prostych to też nieprawda np winogrona zawierają bardzo dużo cukrów prostych i mają bardzo wysoki indeks glikemiczny.

    Niektóre owoce jagodowe w naszym klimacie nie rosną - np daktyle i banany trzeba sprowadzać z ciepłych krajów. Są na to sposoby aby nie zepsuły się podczas długiego transportu - banany zrywa się niedojrzałe i pozwala aby dojrzewały dopiero ma miejscu, a daktyle sprowadza się z reguły suszone.

    Inne jak pomidory czy arbuzy da się u nas uprawiać sztucznie, siejąc je w szklarni na sadzonki (albo do doniczek w domu) i dopiero pod koniec mają przesadzając do gruntu, ale w naturze by u nas nie przetrwały bo mamy za krótki czas wegetacji i albo zabiły by je wiosenne przymrozki albo gdyby wyrosły później to nie zdążyły by wydać owoców przed zimą.

    Jeszcze inne jak truskawki w ogóle nie występują w naturze i nie miały by szans powstać w sposób naturalny. Truskawka to sztuczny gatunek stworzony przez ludzi za pomocą inżynierii genetycznej.

    • 3 1

    • Kiedyś za młodego byłem u dietetyka

      Tzw klinicznego i pytam czy mogę jeść owoce przy początkach IO. Odpowiedz NIE , to mówię,ze nie podnoszą insuliny a cukier nieznacznie to można. kwa nać dietetyk po kursie online.

      • 1 0

  • Gustuję w owocach morza (1)

    • 21 9

    • No w porównaniu z owocami

      a szczególnie jagodowymi to wartością odżywczą biją na głowę.
      W owocach typu truskawka znajdziemy tylko znaczące ilości manganu i witaminy C - oczywiście są owoce bardziej odżywcze (jak np. banan) albo mniej (np. jabłka).
      Te "bogactwo" składników odżywczych jest co najmniej mocno wątpliwe jeśli porównamy owoce - a szczególnie warzywa choćby z kawałkiem makreli.
      Owoce i warzywa nie mogą być podstawą diety ponieważ mają zbyt mało składników odżywczych a zbyt dużo anty-odżywczych. Jest to natomiast dobre uzupełnienie diety, szczególnie w witaminę C a także potas czy mangan - nie trzeba też bać się cukrów prostych jeśli jesteśmy aktywni, dobrze tolerujemy węglowodany oraz mamy zbilansowaną dietę.
      Do tego dzisiejsze warzywa i owoce kumulują w sobie mniej składników odżywczych niż te sprzed kilku dekad.

      • 3 0

  • Kolejne złote diety w stylu: "Jedz jedno jabłko dziennie, będziesz zdrowy." (3)

    "Jak wskazują najnowsze badania", a co powiedzą jeszcze nowsze badania? Może wraz ze wzrostem cen jedynym zdrowym pokarmem może zostać szczaw i mirabelki. A najbardziej ekologicznym paliwem, chrust z lasu.
    Dietetycy i lekarze zawsze umieją ustawić się z prądem. Kiedyś margaryna też była zdrowsza od masła.

    • 25 6

    • Odczep się od mirabelek. Najpyszniejsza nalewka na świecie z nich jest!

      • 1 2

    • Ale jak zjesz jedno jabłko dziennie to z pewnoscia będziesz zdrowszy

      • 8 2

    • Jedni wierzą dietetyczkom, inni kolorowym pisemkom, a inni babciom.

      • 3 2

  • (1)

    Uwaga, grejpfrut może zabić !

    • 4 3

    • a ma pozwolenie na broń ?

      • 0 0

  • Cierpię na owocofobię. (1)

    To nie jest zwykłe "nie lubienie" owoców... Chciałem się z Wami tym podzielić :) Życzę miłego weekendu!

    • 7 5

    • dlatego mężczyżni częściej niż kobiety umierają na raka jelit

      • 0 0

  • Kiedys dietetyk to była osoba specjalizujaca sie w diecie dla chorych i musiała miec ukończone studia.

    Obecnie kazdy dzban moze zostac dietetykiem po kursie internetowym .I paplac co mu slina na jezyk przyniesie .90% znich robi to bezmyslnie opierajac sie na wiedzy własnie czerpanej z internetu a raczej piowielajac to co obecnie jest modne ,Mieliśmy juz mode na soki z wyciskarek wolno obrotowych .Dzbany wciskały ciemnote ze lepiej pic sok z takiego sokownika niż jesc owoce.Moda juz powoli mija bo sokowniki drogie szybko sie psują a czesci drogie.Ale dietetyk musi ciagle cos nowego wymyslac kiedys bzdury o owocach które ochładzają a inne grzeją :) Teraz o jabłkach które niby tuczą :) Kiedys niebyło tylu słodyczy dostepnych a były i na kartki ograniczenia jedlismy po 10jabłek dziennie i nikt nie ptrzytył kilograma jedlismy mase gruszek ,truskawek i innych ..

    • 16 1

  • Co to jest (1)

    nocna owsianka??

    • 12 0

    • Google nie masz?

      • 1 4

  • A gdzie samozbiór truskawek?

    Niedaleko Gda. Ktoś coś wie?

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane