• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Okiem dietetyka: co jeść, aby zmniejszyć cholesterol?

Viola Urban
28 lipca 2022, godz. 15:00 
Opinie (51)
Ryby są istotnym elementem diety obniżającej poziom cholesterolu we krwi.
Ryby są istotnym elementem diety obniżającej poziom cholesterolu we krwi.

Wysokiego poziomu cholesterolu nie powinniśmy lekceważyć. Mimo że cholesterol w pewnym stopniu jest potrzebny w naszym organizmie, to jego nadmiar w dłuższej perspektywie czasu może być bardzo szkodliwy. W dzisiejszym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" wyjaśnię, jakie strategie dietetyczne warto wdrożyć, by zmniejszyć poziom cholesterolu.





Szczególnie niebezpieczna jest podniesiona wartość cholesterolu LDL, który niekorzystnie wpływa na rozwój chorób sercowo-naczyniowych stanowiących jeden z głównych powodów zgonów w Polsce. O podwyższonym poziomie cholesterolu dowiadujemy się zazwyczaj w trakcie badań profilaktycznych i wtedy zaczynamy zastanawiać się nad zmianą diety i nad tym co jeść, aby zmniejszyć jego poziom we krwi.

Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Chcąc ograniczyć cholesterol, na co dzień wybierajmy pieczywo pełnoziarniste, np. razowe lub graham. Chcąc ograniczyć cholesterol, na co dzień wybierajmy pieczywo pełnoziarniste, np. razowe lub graham.

Jak obniżyć poziom cholesterolu dietą?



Na samym początku warto zaznaczyć, że nasz styl życia ma duży wpływ na poziom cholesterolu i zachowanie zdrowia. Na zdrowy styl życia składają się m.in. regularna aktywność fizyczna, niepalenie papierosów, czy też właśnie odpowiednia dieta. Jeśli zmagamy się z nadwagą czy otyłością, najlepiej jest zmniejszyć masę ciała przy pomocy diety redukcyjnej i poprzez zwiększenie aktywności. Warto również dbać o to, by utrzymywać poziom glukozy w normie. Teraz przejdźmy już sobie jednak do konkretnych produktów, które warto wprowadzić do diety, gdy mamy wysoki poziom cholesterolu.

Większa zawartość błonnika w diecie będzie działała na korzyść. Należy zatem ograniczyć białe bułki i biały ryż, a w zamian za to na co dzień wybierać pieczywo pełnoziarniste, np. razowe lub graham oraz grube kasze, np. gryczaną lub pęczak. Dodatkowo warto do swojej diety wprowadzić płatki owsiane - beta-glukany zawarte w owsie działają korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu, a włączenie owsianek do jadłospisu dodatkowo wspomoże pracę jelit i wypróżnianie.

Zamiast tłustych mięs warto stawiać na ich chude odpowiedniki, takie jak kurczak czy indyk. Zamiast tłustych mięs warto stawiać na ich chude odpowiedniki, takie jak kurczak czy indyk.

Nie dla tłustych mięs



Zamiast tłustych mięs warto stawiać na ich chude odpowiedniki, takie jak kurczak czy indyk. Świetnym źródłem białka są również ryby, takie jak dorsz, tuńczyk bez zalewy czy łosoś. Oprócz mięsa, warto do swojej diety wprowadzać strączki, np. tofu, ale także ciecierzycę, soczewicę lub groszek. Jeśli dotąd nie korzystaliście z wegetariańskich i wegańskich przepisów bazujących na strączkach, to naprawdę warto spróbować.

Należy zadbać o wysoką podaż warzyw i owoców wraz z dietą. Pamiętacie, aby warzyw zawsze było więcej niż owoców. Warto jak najczęściej zjadać je w postaci niskoprzetworzonej np. sałatki, zupy czy koktajlu.

1
miejsce: Dietetycy, leczenie otyłości
Nature Life
Gdańsk, Piekarnicza 3
9.6


Z produktów mlecznych zdecydowanie lepiej jeść produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Z jogurtów najlepiej wybierać jogurt typu skyr o wysokiej zawartości białka lub jogurt naturalny, a ograniczyć tłustsze jogurty greckie. Do jogurtu warto dodawać owoce jagodowe, orzechy lub mielone siemię lniane, dzięki czemu uzyskamy pyszną przekąskę w upalne dni.

Do smarowania, zamiast tradycyjnego masła warto używać dobrej jakości miękkiej margaryny z dodatkiem steroli roślinnych. Nie mylcie jej z twardą margaryną w kostkach, której stosowanie stanowczo odradzam!

Podczas codziennego przygotowywania posiłków warto używać wartościowych roślinnych tłuszczy, takich jak oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy, które świetnie sprawdzą się zarówno do krótkiego podsmażania, jak i jako dodatek do sałatek.

Fast food to przyjaciel cholesterolu. Unikaj takiego jedzenia w swojej diecie. Fast food to przyjaciel cholesterolu. Unikaj takiego jedzenia w swojej diecie.

Odstaw żywność wysokoprzetworzoną



Na koniec chciałabym wspomnieć o tych produktach, których w diecie osób z podwyższonym cholesterolem powinno być zdecydowanie mniej. Należy przede wszystkim unikać żywności wysokoprzetworzonej, czyli dań typu fast food, słodyczy, gotowych półproduktów czy przetworzonego mięsa, np. parówek, kiełbasy czy też wędlin wieprzowych i wołowych. Są to produkty o dużej zawartości niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych oraz bardzo dużej ilości soli.

Sól należy również ograniczać podczas gotowania w domu - dziennie dopuszczalna jest płaska łyżeczka soli. Pamiętajcie jednak, że sól jest naprawdę w wielu produktach spożywczych, dlatego warto na co dzień używać soli jodowanej do delikatnego przyprawiania potraw i ograniczać jej podaż z innymi produktami jak tylko jest to możliwe. Napoje słodzone o wiele lepiej jest zamieniać na wodę lub ewentualnie napoje bez cukru. Jeśli nie wyobrażacie sobie diety bez cukru, to można go powoli zamieniać, np. na słodziki i z czasem starać się słodzić coraz mniej.

Podsumowanie



Podsumowując, dieta osób z wysokim poziomem cholesterolu nie odbiega znacząco od podstawowych zaleceń zdrowego żywienia. Warto pamiętać o tym, że bardzo istotne jest równoczesne dbanie o regularną aktywność fizyczną.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (51)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piwa edycji limitowanej

degustacja, warsztaty

Kultura

Nowe Lokale