• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: czym zastąpić mięso w diecie?

Viola Urban
31 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Schabibi, czyli "kotlet schabowy" z soi, do tego kalafior, młode pyrki z pesto, surówki, sałatka - oto propozycja od wegańskiego lokalu House of seitan we Wrzeszczu. Schabibi, czyli "kotlet schabowy" z soi, do tego kalafior, młode pyrki z pesto, surówki, sałatka - oto propozycja od wegańskiego lokalu House of seitan we Wrzeszczu.

W dzisiejszym artykule z cyklu Okiem dietetyka omówię jak mądrze, zdrowo i bezboleśnie zastąpić mięso w diecie. Dowiesz się, jakie składniki odżywcze znajdują się w mięsie i rybach oraz gdzie znaleźć ich zamienniki. W poprzednim artykule omówiliśmy znaczenie wapnia w diecie.





Jedzenie na dowóz/telefon w Trójmieście - duży wybór lokali


Czy wyobrażasz sobie całkowitą rezygnację z mięsa?

Nadmiar mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Mamy na to mnóstwo dowodów naukowych. Światowe autorytety z zakresu zasad prawidłowego odżywiania zalecają, aby zminimalizować jedzenie wędlin i mięsa czerwonego na rzecz ryb, niewielkiej ilości drobiu oraz nasion roślin strączkowych.

Nasz jadłospis powinien opierać się na produktach roślinnych, czyli warzywach, owocach, pełnych ziarnach, orzechach i wspomnianych wyżej strączkach. Produkty odzwierzęce powinny stanowić dodatek do tej podstawy. Są jednak osoby, które aspirują do tego, aby mięso całkowicie wykluczyć ze swojego jadłospisu i poczyniły w tym kierunku pewne kroki.

Czym zastąpić mięso: białko



Mięso i ryby to przede wszystkim dobre źródło pełnowartościowego białka. Białko stanowi jeden z trzech makroskładników diety i pełni funkcję budulcową, regeneracyjną i regulującą. Białko znajdziemy rzecz jasna także w innych produktach spożywczych, np. chudym nabiale (twarogu, serku wiejskim, mozzarelli, jogurcie, kefirze itp.), jajach, nasionach roślin strączkowych i ich przetworach (tofu, tempehu, kotletach sojowych, napoju sojowym itp.), w mniejszej ilości w zbożach i pseudozbożach oraz orzechach, nasionach i pestkach.

Mamy mnóstwo produktów spożywczych, które dostarczają pełnowartościowego białka. W diecie wegetariańskiej nie ma z tym najmniejszego problemu. W diecie wegańskiej po prostu trzeba postawić na dużą różnorodność. Nawet jeśli białko danego produktu nie jest pełnowartościowe, wystarczy połączyć ten produkt z innym, aby uzyskać tzw. białko komplementarne.

Połączenie strączków z produktami zbożowymi to dobry sposób na to, aby posiłek zawierał cały komplet aminokwasów. Takie połączenia są bardzo naturalne i intuicyjne, np. kasza gryczana z kotletem z soczewicy, hummus z żytnim chlebem, wrap pszenny z czerwoną fasolą. Nie ma konieczności jedzenia mięsa, aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość białka. Jest to możliwe zarówno na diecie ograniczającej jedzenie mięsa, na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Wszystko zależy od tego, jak skomponujemy jadłospis. Nie zamieniajmy zatem mięsa na burgery na kotlet z kaszy jaglanej, kalafiora i batatu. Lepiej wybrać jako zamiennik kotlet z soczewicy, grzybów i pestek słonecznika. Szukajmy roślinnych produktów, które obfitują w białko.

Zamienniki mięsa a tłuszcz



Oprócz protein, mięso dostarcza nam także pewnej ilości tłuszczu. Ilość tego tłuszczu nie jest jednakowa, np. w piersi kurczaka bez skóry, tłuszcz praktycznie nie występuje, ale w karkówce i boczku tego tłuszczu jest zdecydowanie więcej. Niestety są to tłuszcze w dużej mierze nasycone, czyli takie, których nie powinno być w naszej diecie zbyt dużo. Tłuszcze zawarte w mięsie lepiej zastąpić orzechami, nasionami, pestkami, awokado, dobrej jakości olejami i oliwą z oliwek.

Jeśli chodzi o ryby, to obecny w nich tłuszcz wpływa na nasze zdrowie pozytywnie. W rybach (zwłaszcza morskich) znajdują się spore ilości cennych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają między innymi na naszą odporność. Tłuszcze z rodziny omega-3 znajdziemy także w oleju lnianym, siemieniu, nasionach chia, orzechach włoskich, algach oraz nasionach i oleju z konopi. Jeśli nie lubimy tych produktów lub nie używamy ich z jakiegoś innego powodu, wskazana jest suplementacja olejem z alg, który zawiera kwasy tłuszczowa EPA i DHA, czyli aktywną formę omega-3.

Inspirujące trójmiejskie blogi kulinarne


W mięsie nie ma żadnej substancji odżywczej, której nie dałoby się zastąpić innym produktem spożywczym. Ważne, by jednak wprowadzać dietę bez mięsa świadomie i odpowiedzialnie. W mięsie nie ma żadnej substancji odżywczej, której nie dałoby się zastąpić innym produktem spożywczym. Ważne, by jednak wprowadzać dietę bez mięsa świadomie i odpowiedzialnie.

Roślinne zamienniki mięsa: składniki mineralne i witaminy



W mięsie znajduje się także dobrze przyswajalne żelazo hemowe. Wiele osób, które ogranicza mięso lub zrezygnowało z niego całkowicie, boi się, że w diecie wegetariańskiej i wegańskiej tego żelaza będzie zbyt mało. Wbrew pozorom żelaza w produktach roślinnych jest naprawdę sporo, trzeba tylko nauczyć się jak komponować posiłek, aby to żelazo było przyswajalne.

W związku z tym, że żelazo roślinne występuje w praktycznie tych samych produktach co białko, nie powinno być problemem dostarczenie jego odpowiedniej ilości w posiłkach roślinnych. Jeśli jemy jajka, to tym bardziej problem znika. Jeśli jednak obawiamy się niskiej przyswajalności, wystarczy dodać do każdego posiłku źródło naturalnej witaminy C. To może być natka pietruszki, świeża papryka, sok z cytrusów, truskawki, kiszona kapusta, brokuły, kiwi lub czarna porzeczka. Dodatek kwasu askorbinowego sprawia, że żelazo zmienia stopień utlenienia i staje się lepiej przyswajalne.

W diecie pozbawionej mięsa warto zadbać także o inne źródła cynku i selenu.
Aby tych składników było w diecie bezmięsnej wystarczająco dużo, należy zadbać o wysokie spożycie orzechów, nasion i pestek. Selen w większych ilościach znajdziemy w orzechach brazylijskich. Dobrym źródłem cynku są też pełne ziarna, grzyby i strączki.

Ryby z kolei dostarczają sporej ilości jodu. W produktach roślinnych możemy go znaleźć w soli jodowanej, niektórych wodach mineralnych, orzechach i niektórych warzywach. W diecie wegetariańskiej dobrym źródłem jodu są także sery i inne produkty z mleka oraz żółtka jaj. Mięso stanowi także cenne źródło witaminy B12. Witamina ta naturalnie występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jesteśmy na diecie wegetariańskiej, możemy czerpać ją z nabiału oraz jaj. Cennym źródłem tej witaminy są także produkty fortyfikowane, np. napoje roślinne. W diecie wegańskiej zachodzi konieczność suplementacji.

Jak widać, w mięsie nie ma żadnej substancji odżywczej, której nie dałoby się zastąpić innym produktem spożywczym. Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości makro i mikroelementów na każdym etapie życia człowieka. Zarówno na diecie zawierającej mięso, jak i na dobrze skomponowanej diecie wegetariańskiej jedynym suplementem diety, który jest obowiązkowy, jest witamina D zażywana od września do maja.

Kiedy decydujemy się na dietę wegańską, powinniśmy wesprzeć się suplementacją witaminą B12. Musimy jednak mieć z tyłu głowy świadomość tego, że coś, co wygląda jak kotlet, ale jest zrobione z kalafiora albo batatu, to nie jest dobry zamiennik mięsa, ponieważ nie ma ani białka, ani żelaza, ani cynku. Szukajmy zamienników mięsa, które są do niego podobne nie tylko pod względem smaku, wyglądu i tekstury, ale przede wszystkim wartości odżywczych. Wówczas dieta bezmięsna będzie odżywcza, sycąca i pełnowartościowa.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (223) 9 zablokowanych

  • Nie zastępować poprostu

    • 6 2

  • Dla mnie schabowy proszę!

    Rano polizać plasterek zielonego ogórka (resztę wyrzucić). Drugie śniadanie ćwierć jednej truskawki. Obiad cały liść chudej sałaty. Kolacja Kiełek rzodkiewki ale bez łebka. Smacznego wegw pjby

    • 8 6

  • Wypociny chorej dziewczyny

    Jest wszystko w weganskiej djecie aallee.... trzeba suplementować wit B12. Jprdl nie wyrobię. Po kryzysie wszystkie te 20 letnie mundrale pójdą do normalnej pracy

    • 6 7

  • Powiem tak (1)

    Warzywa, owoce i nabiał jak najbardziej na tak, ale wyroby w stylu "wegańskie kabanosy" z popularnego marketu już jak najbardziej na nie. Ostatnio spróbowałem i bolał mnie po nich brzuch. Przetwarzane normalnie zdrowych produktów w celu żeby jak najbardziej zdrowych produktów w celu żeby możliwie przypominały wyroby mięsne to kompletna pomyłka.

    • 8 1

    • Nie znam weganina, który je te wynalazki.

      One są robione dla sezonowców, w stylu - od jutra nie jem mięsa. I cierpią katusze, bo od małego było - zjedz mięsko, ziemniaczki zostaw.

      • 0 0

  • Wszystko z umiarem (3)

    Wystarczy spojrzeć na uzębienie człowieka. Sposób trawienia pokarmów... Jesteśmy istotą zarówno roślino jak i mięsożerną. Całkowite wyzbywanie się określonych produktów pozbawia nas istotnych składników które ciężko zastąpić.
    Wszystko, ale z umiarem i dobrej jakości.

    • 15 6

    • (1)

      Przepraszam, masz na myśli te śmieszne kły które mamy? Goryl też ma kły i to dużo większe a jest roślinożercą.

      • 3 0

      • Tymi kłami to możemy zagryźć chomika

        a jak już patrzymy na podobieństwa i różnice między mięsożercami i roślinożercami to polecam przyjrzeć się układowi wydalniczemu - jelitom. Żaden mięsożerca nie ma ich tak poskręcanych i długich, przez co mięso psuje się w jelitach, prowadzi do zapaleń, raka itp. Powodzenia.

        • 2 0

    • Dieta dash to najlepsza dieta zwlaszcza dla osob starszych.

      • 0 0

  • Nie da się zstąpić mięsa trocinami roślinnymi (3)

    Białko zwierzęce jest niemożliwe do zastąpienia białkiem roślinnym. Najlepszym dowodem są wady rozwojowe dzieci wychowywanych w duchu eko vego itp zwyrodnień rodziców. Mięsożerne zwierze, jakim jest człowiek do prawidłowego rozwoju wymaga przyjmowania pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Nic tego nie zmieni, ani biadolenie ekoterrorystów, ani pobożne życzenia.

    • 14 28

    • Panie mięsożerny.

      Zachęcam Pana do edukacji - badań naukowych, które na szeroką skalę powstały już w 1996 roku i są sukcesywnie powtarzane, ciągle z tym samym wynikiem. Weganie żyją zdrowiej i dłużej! Szczególnie mężczyźni, więc nie mam dla Pana dobrych wiadomości. Mięsożercy wielokrotnie częściej doznają zawałów, udarów (podziękujcie tłuszczowi zwierzęcemu) częściej ulegają demencji (z tego samego powodu - zatykanie tłuszczem naczyń krwionośnych w mózgach) i na raka (szczególnie jelita, które w Polsce bije rekordy. Wychodzi nasza mięsna, białkowa dieta.

      • 3 3

    • Gdyby głupota ludzka mogła fruwać, byłbyś już na Marsie, jako pierwszy człowiek. Takich bzdur w życiu nie czytałam.

      • 2 2

    • nie do końca

      Człowiek jest zwierzęciem wszystkożernym, jak świnia, ale ogólnie zgadzam się z tezą, że niezależnie od upodobań rodziców dzieci powinny jeść mięso.

      • 6 5

  • :)

    Po co mam zastąpić mięso w diecie?Kup sobie lalke O i zastąp mięso ,itp. i daj nam spokój.

    • 5 0

  • Dzisiaj wege (1)

    Jutro homo

    • 10 11

    • dzisiaj mieso jutro rak

      • 1 3

  • Dla wegan mogę dostarczać bardzo zdrową bezmięsną dietę, strawiony schabowy z kapustą i ziemniaczkami, zamiast kapusty mogą być czerwone buraczki.

    • 2 4

  • Zdejmijcie ten artykuł!!! (1)

    Niczym nie zastąpisz mięsa w odpowiedni sposób. Dlaczego nie ma mowy o diecie z grupy krwi. Myślicie że łatwo nie jeść mięsa jak się ma kilka chorób. Wiekszosc spoleczenstwa ma jakies zaburzenia i choroby.Gratuluję jedzenia wrapow pszenicznych .Pszenica to dramat opryskiwany na potęgę . Wielu ludzi obciążonych chorobami nie powinna jeść czy to awokado czy to straczkow itd itd .Artykol z d..y

    • 9 11

    • Z d*py to jest twój komentarz. Nie ma czegoś takiego jak jedzenie dla grup krwi. To tak jakbyś mówił że nie możesz czegoś jeść bo masz brązowe oczy albo piegi. Albo był jednorożcem. Jest to bzdura dietetyczne, bardzo szkodliwa. Nie ma też choroby przy której trzeba jeść mięso. Nie istnieje po prostu. Można mieć nietolerancje albo alergie na niektóre rośliny ale jest cała masa innych produktów, każdy znajdzie coś dla siebie.

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane