• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: czym zastąpić mięso w diecie?

Viola Urban
31 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Schabibi, czyli "kotlet schabowy" z soi, do tego kalafior, młode pyrki z pesto, surówki, sałatka - oto propozycja od wegańskiego lokalu House of seitan we Wrzeszczu. Schabibi, czyli "kotlet schabowy" z soi, do tego kalafior, młode pyrki z pesto, surówki, sałatka - oto propozycja od wegańskiego lokalu House of seitan we Wrzeszczu.

W dzisiejszym artykule z cyklu Okiem dietetyka omówię jak mądrze, zdrowo i bezboleśnie zastąpić mięso w diecie. Dowiesz się, jakie składniki odżywcze znajdują się w mięsie i rybach oraz gdzie znaleźć ich zamienniki. W poprzednim artykule omówiliśmy znaczenie wapnia w diecie.





Jedzenie na dowóz/telefon w Trójmieście - duży wybór lokali


Czy wyobrażasz sobie całkowitą rezygnację z mięsa?

Nadmiar mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Mamy na to mnóstwo dowodów naukowych. Światowe autorytety z zakresu zasad prawidłowego odżywiania zalecają, aby zminimalizować jedzenie wędlin i mięsa czerwonego na rzecz ryb, niewielkiej ilości drobiu oraz nasion roślin strączkowych.

Nasz jadłospis powinien opierać się na produktach roślinnych, czyli warzywach, owocach, pełnych ziarnach, orzechach i wspomnianych wyżej strączkach. Produkty odzwierzęce powinny stanowić dodatek do tej podstawy. Są jednak osoby, które aspirują do tego, aby mięso całkowicie wykluczyć ze swojego jadłospisu i poczyniły w tym kierunku pewne kroki.

Czym zastąpić mięso: białko



Mięso i ryby to przede wszystkim dobre źródło pełnowartościowego białka. Białko stanowi jeden z trzech makroskładników diety i pełni funkcję budulcową, regeneracyjną i regulującą. Białko znajdziemy rzecz jasna także w innych produktach spożywczych, np. chudym nabiale (twarogu, serku wiejskim, mozzarelli, jogurcie, kefirze itp.), jajach, nasionach roślin strączkowych i ich przetworach (tofu, tempehu, kotletach sojowych, napoju sojowym itp.), w mniejszej ilości w zbożach i pseudozbożach oraz orzechach, nasionach i pestkach.

Mamy mnóstwo produktów spożywczych, które dostarczają pełnowartościowego białka. W diecie wegetariańskiej nie ma z tym najmniejszego problemu. W diecie wegańskiej po prostu trzeba postawić na dużą różnorodność. Nawet jeśli białko danego produktu nie jest pełnowartościowe, wystarczy połączyć ten produkt z innym, aby uzyskać tzw. białko komplementarne.

Połączenie strączków z produktami zbożowymi to dobry sposób na to, aby posiłek zawierał cały komplet aminokwasów. Takie połączenia są bardzo naturalne i intuicyjne, np. kasza gryczana z kotletem z soczewicy, hummus z żytnim chlebem, wrap pszenny z czerwoną fasolą. Nie ma konieczności jedzenia mięsa, aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość białka. Jest to możliwe zarówno na diecie ograniczającej jedzenie mięsa, na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Wszystko zależy od tego, jak skomponujemy jadłospis. Nie zamieniajmy zatem mięsa na burgery na kotlet z kaszy jaglanej, kalafiora i batatu. Lepiej wybrać jako zamiennik kotlet z soczewicy, grzybów i pestek słonecznika. Szukajmy roślinnych produktów, które obfitują w białko.

Zamienniki mięsa a tłuszcz



Oprócz protein, mięso dostarcza nam także pewnej ilości tłuszczu. Ilość tego tłuszczu nie jest jednakowa, np. w piersi kurczaka bez skóry, tłuszcz praktycznie nie występuje, ale w karkówce i boczku tego tłuszczu jest zdecydowanie więcej. Niestety są to tłuszcze w dużej mierze nasycone, czyli takie, których nie powinno być w naszej diecie zbyt dużo. Tłuszcze zawarte w mięsie lepiej zastąpić orzechami, nasionami, pestkami, awokado, dobrej jakości olejami i oliwą z oliwek.

Jeśli chodzi o ryby, to obecny w nich tłuszcz wpływa na nasze zdrowie pozytywnie. W rybach (zwłaszcza morskich) znajdują się spore ilości cennych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają między innymi na naszą odporność. Tłuszcze z rodziny omega-3 znajdziemy także w oleju lnianym, siemieniu, nasionach chia, orzechach włoskich, algach oraz nasionach i oleju z konopi. Jeśli nie lubimy tych produktów lub nie używamy ich z jakiegoś innego powodu, wskazana jest suplementacja olejem z alg, który zawiera kwasy tłuszczowa EPA i DHA, czyli aktywną formę omega-3.

Inspirujące trójmiejskie blogi kulinarne


W mięsie nie ma żadnej substancji odżywczej, której nie dałoby się zastąpić innym produktem spożywczym. Ważne, by jednak wprowadzać dietę bez mięsa świadomie i odpowiedzialnie. W mięsie nie ma żadnej substancji odżywczej, której nie dałoby się zastąpić innym produktem spożywczym. Ważne, by jednak wprowadzać dietę bez mięsa świadomie i odpowiedzialnie.

Roślinne zamienniki mięsa: składniki mineralne i witaminy



W mięsie znajduje się także dobrze przyswajalne żelazo hemowe. Wiele osób, które ogranicza mięso lub zrezygnowało z niego całkowicie, boi się, że w diecie wegetariańskiej i wegańskiej tego żelaza będzie zbyt mało. Wbrew pozorom żelaza w produktach roślinnych jest naprawdę sporo, trzeba tylko nauczyć się jak komponować posiłek, aby to żelazo było przyswajalne.

W związku z tym, że żelazo roślinne występuje w praktycznie tych samych produktach co białko, nie powinno być problemem dostarczenie jego odpowiedniej ilości w posiłkach roślinnych. Jeśli jemy jajka, to tym bardziej problem znika. Jeśli jednak obawiamy się niskiej przyswajalności, wystarczy dodać do każdego posiłku źródło naturalnej witaminy C. To może być natka pietruszki, świeża papryka, sok z cytrusów, truskawki, kiszona kapusta, brokuły, kiwi lub czarna porzeczka. Dodatek kwasu askorbinowego sprawia, że żelazo zmienia stopień utlenienia i staje się lepiej przyswajalne.

W diecie pozbawionej mięsa warto zadbać także o inne źródła cynku i selenu.
Aby tych składników było w diecie bezmięsnej wystarczająco dużo, należy zadbać o wysokie spożycie orzechów, nasion i pestek. Selen w większych ilościach znajdziemy w orzechach brazylijskich. Dobrym źródłem cynku są też pełne ziarna, grzyby i strączki.

Ryby z kolei dostarczają sporej ilości jodu. W produktach roślinnych możemy go znaleźć w soli jodowanej, niektórych wodach mineralnych, orzechach i niektórych warzywach. W diecie wegetariańskiej dobrym źródłem jodu są także sery i inne produkty z mleka oraz żółtka jaj. Mięso stanowi także cenne źródło witaminy B12. Witamina ta naturalnie występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jesteśmy na diecie wegetariańskiej, możemy czerpać ją z nabiału oraz jaj. Cennym źródłem tej witaminy są także produkty fortyfikowane, np. napoje roślinne. W diecie wegańskiej zachodzi konieczność suplementacji.

Jak widać, w mięsie nie ma żadnej substancji odżywczej, której nie dałoby się zastąpić innym produktem spożywczym. Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości makro i mikroelementów na każdym etapie życia człowieka. Zarówno na diecie zawierającej mięso, jak i na dobrze skomponowanej diecie wegetariańskiej jedynym suplementem diety, który jest obowiązkowy, jest witamina D zażywana od września do maja.

Kiedy decydujemy się na dietę wegańską, powinniśmy wesprzeć się suplementacją witaminą B12. Musimy jednak mieć z tyłu głowy świadomość tego, że coś, co wygląda jak kotlet, ale jest zrobione z kalafiora albo batatu, to nie jest dobry zamiennik mięsa, ponieważ nie ma ani białka, ani żelaza, ani cynku. Szukajmy zamienników mięsa, które są do niego podobne nie tylko pod względem smaku, wyglądu i tekstury, ale przede wszystkim wartości odżywczych. Wówczas dieta bezmięsna będzie odżywcza, sycąca i pełnowartościowa.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (223) 9 zablokowanych

  • Wcale nie taka super (1)

    Trzeba wziąć pod uwagę że dieta wegetariańska z dużą ilością warzyw strączkowych dostarczających białka jest bardziej obciążająca dla jelit (ciężkostrawna) niż mięso
    Poczytajcie sobie w internetach ile trawi się mieso a ile strączkowe warzywa

    Do tego należy dodać że dieta wegetariańska nie jest wskazana dla osób z grupą krwii B

    • 2 2

    • Czytać w internetach trzeba z głową. Mięso trawi się dużo dłużej niż strączki. I nie ma czegoś takiego jak dieta dla konkretnej grupy krwi.

      • 0 1

  • Co za pytanie ?!

    to tak jakbys chcial zastapic tlen w powietrzu!

    • 0 0

  • (6)

    Ze schabu zostawili to co w nim najbardziej niezdrowe - grubą panierkę. Dramat

    • 52 9

    • (5)

      Soja też dla wielu zdrowa nie jest

      • 16 2

      • Współczesne mięso zaś dla wszystkich. (4)

        • 3 10

        • (3)

          Jest taka fajna rodzinka w USA co od lat je tylko wołowinę (przemysłową z marketu) i są kurna jak na złość zdrowi i szczęśliwi. A tu vege ludki marzą o podróbkach schabowych albo golonek. Gdzie tu logika?

          • 10 10

          • (2)

            Produkcja wołowiny wykańcza naszą planetę. Myślę że to wystarczający argument.

            • 3 8

            • (1)

              Uprawa soi także.

              • 3 0

              • 70% światowej produkcji (w USA 90%) przeznaczanych jest na paszę dla zwierząt hodowlanych. Pozostałe 30% procent jest wykorzystywane w produkcji leków, jako wypełniacze lub składniki żywności . Soja spożywana bezpośrednio w formie strączków, mleka sojowego lub tofu to około 1% . Więc zadaj sobie pytanie dla kogo produkowane jest najwięcej soi. Poza tym skąd się bierze przeświadczenie że dieta wegańska to dieta sojowa? Niektórzy nie jedzą jej wcale bądź w małych ilościach.

                • 1 0

  • (6)

    rozsądna dieta - jeść wszystko tylko z umiarem. i to wystarczy

    • 73 11

    • W czasach epidemii stanowczo odradzam przechodzenie na dietę wegańską (tą odradzam zawsze) i wegetariańską. (3)

      Dieta wegańska mocno osłabia naszą odporność. Dieta wegetariańska nie, ale okres zmiany diety jest wyzwaniem dla układu odpornościowego.

      • 8 10

      • (2)

        Jest dokładnie odwrotnie. Jednym z zaleceń WHO na czas epidemii jest przejście na dietę roślinną.

        • 9 3

        • Moi drodzy, wystarczy sięgnąć do wyników badań. Bardzo obszerne zostały przeprowadzone już1996 roku (1)

          A każde kolejne wypadają tak samo. Mięsożercy żyją krócej i częściej zapadają na choroby cywilizacyjne (udar, zawał, rak). A tutaj czytam, że ktoś odradza dietę wegańską, bo... osłabia odporność? Dramat.

          • 8 3

          • lepiej żyć jeden dzień jak lew, niż 100 dni jak owca

            • 0 1

    • Kotlet mielony, buraczki, piwo. Polecam.

      • 1 2

    • otóż to. rozsądek, nie moda

      • 2 0

  • Oliwa z oliwek?? (4)

    A z czego ma być? Używanie takiego stwierdzenia raczej kiepsko świadczy o wiedzy kulinarnej. Równie dobrze można mówić o ziemniakach z kartofli, maśle maślanym itp. :)

    • 9 4

    • Serio?

      To nie jest stwierdzenie a nazwa produktu

      • 0 0

    • (1)

      Jest oliwa do rowerów, maszyn do szycia, kołowrotków itp.

      • 1 0

      • W artykule kulinarnym? Tu jasno z kontekstu wynika, że chodzi o oliwę kulinarną.

        • 0 0

    • To jest potoczny zwrot i nic w nim dziwnego.

      • 1 1

  • Zjedz psa

    Pies je wszystko - wiec będziesz mieć wszystko ;)

    • 0 0

  • Trzeba dostarczyć 20 aminokwasow (14)

    Wcale mięso wszystkiego nie dostarcza. Trzeba łączyć np. Kasze gryczana z fasola albo soczewica. Albo np ryż z soczewica plus orzech, dyni trochę. Trzeba tak łączyć żeby było 20 egzogennych aminokwasów.

    I żadnego mięsa jeść nie trzeba. Jest dluuuuuga lista wegan: kulturystów, sztabgistow, ultramaratonczykow, laureatów Nobla, itd. Ja sam jestem weganinem od 20 lat i kocham ultrasport.

    • 44 50

    • Jak - a biorą - koks ro nawet mogliby jeść tylko trawę

      A i tak mięśnie by były haahha

      • 0 0

    • oje koleżanki weganki maja problemy z kośćmi (4)

      Jedna po AWF, druga po administracji. Obie uprawiały sport - pierwsza zwodowo, druga amatorsko-rekreacyjnie. Obie załatwiły sobie biodro. Ta dieta nie jest dobra dla kości. Drug dziewczyna spadła z hulajnogi i złamała szyjkę stawu. W wieku 32 lat...

      • 14 8

      • Prawdziwy naukowiec z cb, powołując się na 2 przykłady anegdotyczne. Myślałeś o karierze w laboratorium Dextera?

        • 4 2

      • (1)

        No tak, to wcale nie przez mechaniczny uraz, tylko dietę. Wyjeżdżam z tego kraju...

        • 3 3

        • super!

          zrób nam radochę i nie wracaj!

          • 4 1

      • Tak, tak. Akurat. Bajaj dalej

        • 4 13

    • Produkty roslinne nie maja wszystkich aminokwasów (1)

      Łączenie produktów roślinnych nic nie daje - te brakujące sa tylko w białku zwierzęcym...

      • 4 4

      • Ale nie ma żadnych brakujących. Jak połączysz je w pożywieniu to masz komplet.

        • 0 0

    • Panie Jozej (3)

      z dwudziestu dwóch aminokwasów potrzebnych nam do syntezy białkowej ośmiu nie potrafimy syntetyzować i musimy je dostarczyć w pokarmie. Są to tzw. aminokwasy egzogenne. Całą ósemkę potrzebnych nam aminokwasów zawiera tylko mięso, jajko (uznane za wzór pod tym względem) oraz mleko i jego przetwory.

      • 13 5

      • (2)

        Czytaj ze zrozumieniem. Jeżeli jesz różnorodnie z każdego produktu dostarczas sobie inny aminokwas i łaczysz je w całość jak puzzle. Mięso i inne produkty odzwierzęce zawierają kompletne ciągi. Dzieje się tak, ponieważ zwierzę jest pośrednikiem. Jedząc dostarcza sobie z roślin wszystkie potrzebne składniki i w swoim organiźmie łączy je w całość . Całe białko na Ziemi pochodzi z roślin. Weganie po prostu rezygnują z pośrednictwa zwierząt przy ich dostarczaniu.

        • 7 6

        • A ile różnych roślin je krowa, (1)

          że dostarcza sobie z diety wszystkie możliwe aminokwasy? Bo jeśli tak to może wystarczy przejść na jedzenie trawy? A jaka jest biodostępność aminokwasów z roślin?

          • 0 0

          • Obecnie krowa dostaje paszę bo jest karmiona przez człowieka ale kiedyś były to różne rodzaje traw, koniczyna, kwiaty i inne rośliny. Po co ograniczać sie do trawy skoro jest tyle pysznych roślin? I jeśli pisząc biodostępność masz na myśli przyswajalnośc to spokojnie, jest ona wystarczająca by życ długo i zdrowo.

            • 1 0

    • (1)

      uważasz, że wszystkie aminokwasy zawarte w mięsie są dostępne w roślinach?

      • 8 9

      • są, ale nie wszystkie naraz w jednej roślinie, dlatego trzeba pamiętać o ich łączeniu

        większym problemem, o którym nie mówią weganie jest ilość tych białek w roślinach i co najważniejsze ich przyswajalność przez organizm.

        • 7 4

  • Jednym ciagiem "nie ma nic czego nie dałoby sie zastapić" (8)

    ale "warto zadbać o suplementacje wit B12".

    Idźta na drzewo z tym belkotem.

    • 56 32

    • Czego chcesz od "dietetyka"? (3)

      "Nasz jadłospis powinien opierać się na produktach roślinnych" - wtedy masz problemy z nadmiarem węglowodanów czy składników anty odżywczych takich jak błonnik oraz niedobory takich składników jak kreatyna, karnityna, karnozyna, witaminy D i B12, minerały takie jak żelazo czy wapń. Człowiek egzystuje co najmniej 200 tysięcy lat (a nasi przodkowie milion lub dłużej) a produkty roślinne są podstawą diety dopiero od rewolucji rolniczej jakieś 10 tysięcy lat temu. Wystarczy rzut oka na tabele wartości odżywczych by przekonać się, że dieta oparta na roślinach to bzdura - rośliny to tylko ubogi i tani zapychacz pełnowartościowego pokarmu: mięsa, ryb i owoców morza oraz nabiału.
      "Dietetycy" polecają takie diety a potem cyk - prowizja za garść porad i suplementów. Kto kombinuje ten żyje.

      • 14 17

      • Coś Ci się pomyliło...

        Ludzki organizm jest typowy dla roślinożerców - długie jelita, rodzaj zębów, ruchy szczęk nie tylko w górę i w dół oraz rozróżnianie kolorów. Najbliższe nam małpy mają dietę roślinną.

        • 2 0

      • Moi przodkowie jedli dinozaury. Wiem z przekazów rodzinnych

        • 8 1

      • Cooo? XD . Do przedszkola! Ty znowu w necie siedzisz? A matka wie?

        • 3 8

    • Bełkot to twój komentarz (1)

      Odróżniasz wegetarianizm i weganizm?

      • 2 2

      • nie, obydwoje macie balagan na strychu.

        • 0 3

    • Witamina B12 proukowana jest przez bakterie i dostarczaliśmy jej sobie pijąc wodę ze strumienia lub studni, jedząc warzywa prosto z ziemi itd. Nawet nazywa się ją czasem witaminą brudu. Obecnie w naszym sterylnym świecie, nawet zwierzęta hodowlane otrzymują sztucznie witaminę b12 jako suplemet do karmy. U osób jedzących mięso mogą również występować niedobory tej witaminy. Warto więc zbadać sobie jej poziom i przyjmować w formie suplementu.

      • 5 1

    • Ale przecież umiesz czytać?
      Jeśli tak, to sam powinieneś znaleźć błąd w swoich pretensjach do autorki.

      • 5 3

  • Czym zastąpić mięso w diecie? Mięsem:)

    • 0 0

  • To tak jakby zapytać czym można zastąpić gorzałę u szwagra na imieninach . Niczym sie nie da zastąpić

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane