- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (60 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Okiem dietetyka: jak zaplanować jadłospis na cały tydzień?
Nieprzemyślane zakupy sprawiają, że wydajemy dużo pieniędzy, często musimy wyrzucać nadmiar niezużytych i popsutych produktów, a nierzadko i tak zamawiamy jedzenie, bo ze względu na nasz tryb życia nie mamy już czasu stać w kuchni w danym dniu. W dzisiejszym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" zebrałam proste sposoby na to, by dobrze się zorganizować i zaplanować jadłospis na cały tydzień. Planowanie jadłospisu pomaga zaoszczędzić czas, pieniądze oraz w dużej mierze zapobiega marnowaniu się żywności.
Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi
Często robimy zakupy bezmyślnie - kupujemy całe siaty jedzenia pod wpływem impulsu lub ze względu na cenową okazję. Czasem, mimo że lodówka jest pełna, i tak pojawiają się myśli: "Nie mam pomysłu co zjeść". Kiedy już wymyślimy ciekawą opcję na posiłek, okazuje się, że trzeba znowu iść do sklepu i dokupić brakujące produkty. Tymczasem przy odpowiednim planowaniu możemy zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze oraz zdrowie.
Zanim zaczniesz planować
Rozpoczynamy planowanie
Krok 1 - wypisz to, co lubisz
Wypisz wszystkie swoje ulubione potrawy. Nie zapominaj o tych, których przepisy masz w małym palcu - jeśli znamy przepis, spędzimy mniej czasu w kuchni. Możesz także zapisać, jakie dania chcesz wypróbować po raz pierwszy. Wypisz również owoce i warzywa, na które akurat w danym miesiącu jest sezon i które chcesz kupić. Jeśli chcesz, możesz także przejrzeć gazetki promocyjne sklepów spożywczych, w których najczęściej robisz zakupy, i dostosować później wybrane dania do aktualnych rabatów.
Krok 2 - sprawdź, co masz w swojej lodówce i szafkach
Ważne jest, aby wykorzystać to, co już masz. Planując posiłki na kolejny tydzień, zużywaj w pierwszej kolejności świeże produkty z twojej lodówki. Następnie warto zajrzeć do szafek i sprawdzić, jakie rodzaje kasz, makaronów czy strączków możesz wykorzystać, zanim ich data przydatności do spożycia minie.
Krok 3 - wypisz dania obiadowe, które chcesz przygotować w danym tygodniu
Obiady są zazwyczaj najbardziej czasochłonnym posiłkiem w ciągu dnia. Polecam planowanie obiadów na dwa dni - gotujemy raz, a na drugi dzień mamy już gotowy posiłek do odgrzania. Pamiętaj, żeby każdy obiad był zbilansowany, czyli zawierał źródło białka (mięso, ryby, jajka, strączki), źródło węglowodanów (makaron, ziemniaki, kaszę, ryż lub pieczywo) i źródło tłuszczu (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, pestki).
Krok 4 - wypisz, jakie śniadania, drugie śniadania i kolacje chcesz jeść w danym tygodniu
W dni, gdy się spieszysz, postaw na proste i szybkie śniadania. Kiedy rano masz więcej czasu, możesz zaplanować coś bardziej czasochłonnego. Tak samo z kolacją - planuj tak, abyś miał czas zrealizować dany przepis i wykorzystać kupione produkty. Śniadania i kolacje również najlepiej komponować tak, aby znalazły się w nich białko, tłuszcz i węglowodany.
Na szybkie śniadanie sprawdzą się owsianki, jajecznica, kanapki bądź placuszki. Na kolację możesz kombinować z różnymi sałatkami, zupami lub również postawić na kanapki. To, co wybierzesz, zależy od twojego smaku, budżetu oraz czasu, jakim dysponujesz w danym dniu. Jeśli zabierasz ze sobą drugie śniadanie bądź lunch na wynos, np. do pracy, warto zastanowić się, co weźmiesz i jak to będziesz przechowywać. Niektórzy w pracy mają możliwość włożenia posiłku do lodówki lub odgrzania i zjedzenia go na ciepło.
Krok 5 - stwórz listę zakupów
Dzięki przemyślanemu planowaniu diety może okazać się, że lista na cały tydzień nie jest wcale taka długa. Pamiętaj, aby na twojej liście znalazły się głównie świeże warzywa i owoce - one powinny stanowić podstawę naszej diety. Na koniec sprawdź jeszcze, czy czasem nie masz w domu czegoś, co znalazło się na liście zakupów. Może okazać się, że wykreślisz kilka pozycji.
Podsumowanie
Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą ci w rozpoczęciu planowania jadłospisu. Planowanie swoich posiłków ma wiele korzyści i mimo że poświęcisz trochę czasu na zaplanowanie zakupów i posiłków na cały tydzień, to uwierz, że znacznie usprawni ci to gotowanie i skróci czas spędzony w kuchni oraz w sklepach.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (41) 3 zablokowane
-
2021-10-14 23:28
(2)
Kobieta jak jest kobietą to wie co i jak ma być w garach
- 2 1
-
2021-10-15 06:32
(1)
A bidny chłop nie ogarnia?
- 2 0
-
2021-10-15 07:28
Nie ogarnia. Kiedyś zastalam mojego męża jak poił 1,5 rocznego synka dietetyczną colą :-((
- 0 0
-
2021-10-15 00:08
Co za bzdurny tytul. Nigdy nie robi sie jadlospisu dla wlasnego domu. To mozna robic w restauracjach. (2)
W domu je sie to na co akurat masz ochote. Teraz chetnie zjadlbym cale udko z kurczaka ale poniewaz musze gdzies wyjsc wiec zostawiam jedzenia az wroce. Po powrocie mam juz apetyt na smazona rybe albo golonke w occie. Kurczak wyszedl mi z glowy. Nigdy nie wiem na co bede pozniej mial apetyt.
- 3 4
-
2021-10-15 06:34
To, że Tobie to nie pasuje nie oznacza od razu, że jest bzdurą. Pod kątem oszczędności czasu i zmniejszenia zmarnowanej żywności ma to sens. A Ty idź i żyj po swojemu.
- 3 0
-
2021-10-15 10:34
Ale ty jesteś niezdecydowany
- 2 0
-
2021-10-15 00:37
nadal masa słodyczy, kanapeczki, musy owocowe i w 3 msc 4 kg w doł :P
Aha - zapomniałem, biegam i w sezonie na rowerze śmigam (ale tego to mało akurat). Myślę ze jak się nabije sporo kcal ruchem, to czasem ciężko to przejeść. Mi wychodzi 500-700 średnio tygodniowo.- 0 0
-
2021-10-15 05:52
Ja pitole....
Viola .... normalnie w szoku jestem ;) szacun , aż nie do wiary że ktoś na tym portalu w sposób przystępny napisał o tym że człowiek powinien jeść to na co ma ochotę ,nie zapominając o zbilansowanej diecie i racjonalnym gospodarowaniu już posiadanymi zasobami . Pozdrawiam :)
- 0 0
-
2021-10-15 08:42
Dyrektor marketingu Biedronki decyduje o tym co jem
Jak jest tydzień drobiowy to kupuje kurczaki w promocji, jak tydzień wege to ziemniaki...
- 3 1
-
2021-10-15 08:54
Ania
Polecam zrobić arkusz w Excelu, wypisać dania które lubimy, dodać każdy składnik+ ilość potrzebnych produktów do stworzenia tych dań i generowania listy zakupów :)
Zgadzam się z tym, że czasami mamy ochotę coś zamówić bo zwyczajnie nie chce nam się nic gotować ale planowanie to przede wszystkim oszczędność czasu (nie latamy do sklepu co drugi dzień) i pieniędzy (kupujemy to co na liście). Już nie wspomnę o zmniejszeniu ilości wyrzucanego jedzenia :) miłego dnia wszystkim :))- 4 2
-
2021-10-15 17:42
Nie widzę tu żadnej oszczędności jeśli jedzenie drożeje z tygodnia na tydzień. Planować to ja siebie mogę...
- 0 2
-
2022-03-07 12:04
Aplikacje zakupowe
Przy pplanowaniu posiłków warto korzystać z różnych aplikacji zakupowych- można od razu zaoszczędzić, korzystając z aktualnych promocji. Korzystam z Bonusa Leclerc. Po pierwsze jest tu mnóstwo rabatów, po drugie Leclerc mam po drugiej stronie ulicy. Po trzecie wszystko w jednym miejscu.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.