• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: jak zaplanować jadłospis na cały tydzień?

Viola Urban
14 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Przy odpowiednim planowaniu posiłków możemy zaoszczędzić czas, pieniądze i zdrowie. Przy odpowiednim planowaniu posiłków możemy zaoszczędzić czas, pieniądze i zdrowie.

Nieprzemyślane zakupy sprawiają, że wydajemy dużo pieniędzy, często musimy wyrzucać nadmiar niezużytych i popsutych produktów, a nierzadko i tak zamawiamy jedzenie, bo ze względu na nasz tryb życia nie mamy już czasu stać w kuchni w danym dniu. W dzisiejszym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" zebrałam proste sposoby na to, by dobrze się zorganizować i zaplanować jadłospis na cały tydzień. Planowanie jadłospisu pomaga zaoszczędzić czas, pieniądze oraz w dużej mierze zapobiega marnowaniu się żywności.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Często robimy zakupy bezmyślnie - kupujemy całe siaty jedzenia pod wpływem impulsu lub ze względu na cenową okazję. Czasem, mimo że lodówka jest pełna, i tak pojawiają się myśli: "Nie mam pomysłu co zjeść". Kiedy już wymyślimy ciekawą opcję na posiłek, okazuje się, że trzeba znowu iść do sklepu i dokupić brakujące produkty. Tymczasem przy odpowiednim planowaniu możemy zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze oraz zdrowie.

Zanim zaczniesz planować



Czy planujesz posiłki z wyprzedzeniem?

Zanim zabierzesz się za planowanie, wybierz dzień, w którym będziesz spokojnie planować posiłki na cały tydzień. Warto, żeby poprzedzał on dzień, w którym robisz zakupy. Dla przykładu: planujemy w piątek, w sobotę robimy zakupy. W zależności od trybu pracy u każdego będzie to wyglądać trochę inaczej. Po zakupach możesz również wybrać dzień tygodnia, w którym masz więcej czasu na gotowanie, i wtedy przygotować część potraw lub półproduktów - przyspieszy to przygotowywanie posiłków w kolejnych dniach.

Rozpoczynamy planowanie



Krok 1 - wypisz to, co lubisz
Wypisz wszystkie swoje ulubione potrawy. Nie zapominaj o tych, których przepisy masz w małym palcu - jeśli znamy przepis, spędzimy mniej czasu w kuchni. Możesz także zapisać, jakie dania chcesz wypróbować po raz pierwszy. Wypisz również owoce i warzywa, na które akurat w danym miesiącu jest sezon i które chcesz kupić. Jeśli chcesz, możesz także przejrzeć gazetki promocyjne sklepów spożywczych, w których najczęściej robisz zakupy, i dostosować później wybrane dania do aktualnych rabatów.

Krok 2 - sprawdź, co masz w swojej lodówce i szafkach
Ważne jest, aby wykorzystać to, co już masz. Planując posiłki na kolejny tydzień, zużywaj w pierwszej kolejności świeże produkty z twojej lodówki. Następnie warto zajrzeć do szafek i sprawdzić, jakie rodzaje kasz, makaronów czy strączków możesz wykorzystać, zanim ich data przydatności do spożycia minie.



Śniadania i kolacje najlepiej komponować tak, aby znalazły się w nich białko, tłuszcz i węglowodany. Śniadania i kolacje najlepiej komponować tak, aby znalazły się w nich białko, tłuszcz i węglowodany.
Krok 3 - wypisz dania obiadowe, które chcesz przygotować w danym tygodniu
Obiady są zazwyczaj najbardziej czasochłonnym posiłkiem w ciągu dnia. Polecam planowanie obiadów na dwa dni - gotujemy raz, a na drugi dzień mamy już gotowy posiłek do odgrzania. Pamiętaj, żeby każdy obiad był zbilansowany, czyli zawierał źródło białka (mięso, ryby, jajka, strączki), źródło węglowodanów (makaron, ziemniaki, kaszę, ryż lub pieczywo) i źródło tłuszczu (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, pestki).

Krok 4 - wypisz, jakie śniadania, drugie śniadania i kolacje chcesz jeść w danym tygodniu
W dni, gdy się spieszysz, postaw na proste i szybkie śniadania. Kiedy rano masz więcej czasu, możesz zaplanować coś bardziej czasochłonnego. Tak samo z kolacją - planuj tak, abyś miał czas zrealizować dany przepis i wykorzystać kupione produkty. Śniadania i kolacje również najlepiej komponować tak, aby znalazły się w nich białko, tłuszcz i węglowodany.

Na szybkie śniadanie sprawdzą się owsianki, jajecznica, kanapki bądź placuszki. Na kolację możesz kombinować z różnymi sałatkami, zupami lub również postawić na kanapki. To, co wybierzesz, zależy od twojego smaku, budżetu oraz czasu, jakim dysponujesz w danym dniu. Jeśli zabierasz ze sobą drugie śniadanie bądź lunch na wynos, np. do pracy, warto zastanowić się, co weźmiesz i jak to będziesz przechowywać. Niektórzy w pracy mają możliwość włożenia posiłku do lodówki lub odgrzania i zjedzenia go na ciepło.

Pamiętaj, aby na twojej liście znalazły się głównie świeże warzywa i owoce - one powinny stanowić podstawę naszej diety. Pamiętaj, aby na twojej liście znalazły się głównie świeże warzywa i owoce - one powinny stanowić podstawę naszej diety.
Krok 5 - stwórz listę zakupów
Dzięki przemyślanemu planowaniu diety może okazać się, że lista na cały tydzień nie jest wcale taka długa. Pamiętaj, aby na twojej liście znalazły się głównie świeże warzywa i owoce - one powinny stanowić podstawę naszej diety. Na koniec sprawdź jeszcze, czy czasem nie masz w domu czegoś, co znalazło się na liście zakupów. Może okazać się, że wykreślisz kilka pozycji.

Podsumowanie


Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą ci w rozpoczęciu planowania jadłospisu. Planowanie swoich posiłków ma wiele korzyści i mimo że poświęcisz trochę czasu na zaplanowanie zakupów i posiłków na cały tydzień, to uwierz, że znacznie usprawni ci to gotowanie i skróci czas spędzony w kuchni oraz w sklepach.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (41) 3 zablokowane

  • warto jeść to na co ma się ochotę (3)

    Organizm sam zgłasza zapotrzebowanie, byle nie był skażony alkoholem i cukrem.

    • 17 12

    • Bzdura! Organizm mojego kolegi zgłasza zapotrzebowanie na fast-food i nie dość że wygląda jak beczka łoju, (2)

      to ma problemy z sercem, kondycją i innymi takimi a jego wyniki z krwi, to jakiś horror.

      • 8 5

      • bo jest skażony cukrem

        • 6 2

      • A znasz ty świat wewnętrzny swojego kolegi, dlaczego zajada problemy , gdybyś był moim kolegą powiedziałabym tobie

        WON

        • 1 2

  • Ktoś tu ma za dużo wolnego czasu... (4)

    Odpowiadam: Nie planować. A braki w lodówce to najlepsza dieta odchudzająca.

    • 9 18

    • Aha, nie jeść to najlepsza dieta???? Powinszować. Szkoda że nie masz pojęcia, jakie skutki może przynieść (1)

      brak odżywczych składników, potrzebnych do zdrowego funkcjonowania.

      • 6 2

      • Komunały prawisz. Nikt nie mówi o niejedzeniu i "braku składników odżywczych." (to właśnie taki komunał) Tylko o tym, że nic się nie stanie jeśli lodówka co jakiś czas będzie pusta. To najlepsza dieta, co jakiś czas jeść znacznie mniej, Niczego nie trzeba układać, wymyślać, pilnować. Po prostu. Bilans kaloryczny stanie się ujemny. W inne dni jeść wartościowe posiłki, to i składniki się znajdą w dostatecznej ilości. Organizm je gromadzi, nie trzeba dostarczać ich codziennie. A kalorii będzie mniej.

        • 3 5

    • (1)

      trzeba mieć dużo wolnego czasu żeby codziennie robić zakupy; a jak ktoś późno kończy pracę to kupuje "gotowce" bo już nie ma czasu i sił na gotowanie od podstaw; albo dużo pieniędzy żeby codziennie kupować w restauracjach.

      • 3 1

      • Nie ma co kupować gotowców. Przy braku czasu i zmęczeniu pracą można jeść rzeczy bardzo proste, ale wartościowe. Kasza - ugotuje się sama. Mięso - załadować do piekarnika i też zrobi się samo, dać minimum przypraw. Najwięcej zawracania głowy jest z warzywami.

        • 2 0

  • Moja dieta to przede wszystkim rezygnacja z mięsa, poza rybą. Najczęściej warzywa surowe, duszone, soki (1)

    warzywne i owocowe, kasza ale co najważniejsze, od blisko roku spożywam oleje świeżo tłoczone. Nie takie ze sklepu, które mogą stać rok czy dwa, bo tych nie dotykam wcale, szczególnie jak przeczytałem o metodach ich tłoczenia i za jaką masę chorób są odpowiedzialne. Używam olej lniany, z czarnuszki, z sezamu, ostropestu, orzechów i kilku innych. Używam ich do sałatek, zup ale nie gorących bo tracą swoje właściwości czy piję łyżeczkę od herbaty tego czy innego. Zanim zacząłem to robić, podchodziłem do tego rodzaju diety dość sceptycznie a dziś żałuję, ze nie zacząłem wcześniej. Polecam poczytać o olejach i ich dobrodziejstwach, które przetestowałem na sobie i choć jest to długotrwały proces, efekty niesamowite ale to długa historia.

    • 6 5

    • a jeszcze coś dla kogoś robisz czy tylko skupiasz się na sobie egoisto , miałam koleżankę tylko eko i przeżyłam ją 23 lata

      nie będąc eko

      • 1 6

  • Generalnie polskie warzywa i owoce są coraz bardziej to bogate w pestycydy i inne podobne

    • 12 1

  • Dużo węgli i tłuszczu ma się rozumieć ...

    Najpierw masa później rzeźba - A odchudzanie to po Nowym Roku. Nie będziemy się głodzić "bezładnie"

    • 7 3

  • (5)

    A ja poprostu nie umiem planować posiłków na kilka dni. Za duży haos w sklepie, kupowanie mnóstwa rzeczy. Sklepy pełne są jedzenia i codziennie można kupić świeże rzeczy a nie zakiszone w lodówce od tygodnia. Na sama myśl ze muszę zrobić zakupy na parę dni np. na święta już jestem zła. No tak mam

    • 23 3

    • Jak się ma w domu zapasy jedzenia, to więcej się je. A i zakupu robi się częściej

      • 5 8

    • (2)

      ale planować masz w domu na spokojnie, a nie w sklepie przed półkami z produktami :-)

      • 8 0

      • (1)

        No tak, ale nawet w domu nie lubie planować

        • 3 1

        • Tylko po co to "ale po co"? Obiektywnie takie rozwiązanie jest dobre, jeśli ktoś ceni czas i chce zminimalizować marnowanie (pieniędzy, jedzenia). A Ty możesz robić po swojemu, jeśli tak wolisz.

          • 5 0

    • Polecam

      Kartkę ,spis co chcesz kupić. Niedoceniane a bardzo skuteczne. Robię plan w piątek,kiedy też planuje co będę gotowała . Nie sztywno,wypisuje też alternatywę w.oparciu o to co już mam a co ewentualnie muszę dokupić. Warunek to twardo trzymać się kartki . To naprawdę pomaga . Zauważyłam że mniej wydaje kasy na jedzenie.

      • 5 0

  • (2)

    Wszystko fajnie. Tylko skąd wiadomo na co się będzie miało ochotę za 3,4 albo 5 dni. Lepiej na luzaku. Byleby mięsko i jajka w domku były to jest już ok :-)

    • 10 0

    • (1)

      no akurat mięska to bym za długo nie kisiła w lodówce; to już lepiej kupić warzywa (takie jakie się lubi to nie będzie problemu czy się będzie miało na nie ochotę za 4-5 dni); mieć ryż, makaron a mięsko kupić jak będzie się miało na nie ochotę. Ale ja jem mięso ze dwa razy w tygodniu, to mogę nie mieć w lodówce.

      • 0 0

      • Jestem na keto więc makaron i ryż odpada. Warzywa kupić można na bieżąco. A łososia i inne ryby mam w zamrażarce.

        • 0 1

  • A co może być pomidorowa z rosołu z wczoraj?

    • 8 0

  • Szkoda że nie ma jadłopisu (2)

    Myślałam, że będzie jakiś przykładowy tygodniowy jadłospis do inspiracji

    • 17 1

    • wpisz w google "jadłospis na tydzień" i podaj liczbę kalorii

      To są naprawdę proste czynności. Oprócz myślenia.
      Mam nadzieję, ze pomogłem.

      • 0 2

    • W internecie masz tysiące gotowych jadłospisów. Co więcej każda firma z cateringiem ma na stronie jadłospisy tygodniowe, więc można się zainspirować pomysłami.

      • 0 0

  • Racjonalna dieta i SPORT (2)

    Bzdury dietetyczne. Jemy 70 % czysto 30 % dajmy sobie trochę luzu dla psychiki typu raz w tyg pizza na przykład albo jakiś burger. Wystarczy liczyć kalorie i codziennie się ruszać i będzie dobrze. Racjonalna dieta i sport to klucz do sukcesu

    • 8 6

    • Gdzie ta bzdura??

      • 6 0

    • Właśnie racjonalna. Tylko jak kupujesz bez planowania na głodnego w sklepie cokolwiek na szybki obiad to nigdy to nie jest racjonalne.

      • 8 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane