• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: cztery najważniejsze pytania o majonez

Viola Urban
20 grudnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (102)
Majonez to jeden z tych dodatków, bez których wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia. Majonez to jeden z tych dodatków, bez których wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia.

Majonez to dla niektórych osób kulinarna świętość i najważniejszy dodatek do dań. Niestety, choć jest pyszny, mocno podnosi kaloryczność potraw. W sklepach można też znaleźć coraz więcej wegańskich odpowiedników majonezu, ale czy warto z nich korzystać? Ostatnio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o blaskach i cieniach diety wegetariańskiej.





Czym jest zwykły majonez?



Czy jadasz majonez?

Tradycyjny majonez to nic innego jak sos stworzony na bazie żółtek jaj kurzych, oleju oraz dodatków smakowych. Jest bardzo kaloryczny: w 100 g majonezu, czyli jedynie czterech łyżkach, mieści się aż 700 kcal i 42 mg cholesterolu!

Niestety majonezy dostępne w sklepach w większości przypadków nafaszerowane są też zupełnie niepotrzebnymi dodatkami. Większość dostępnych na rynku majonezów ma sporo cukru, słabej jakości olej, żółtka niewiadomego pochodzenia, a niekiedy także konserwanty, barwniki oraz substancje poprawiające jego konsystencję. Warto zwracać więc uwagę na to, czy majonez ma przede wszystkim prosty i krótki skład.

Sałatka bez majonezu? Trudna decyzja... Sałatka bez majonezu? Trudna decyzja...

Czym jest wegański majonez?



Wegański majonez przede wszystkim wyklucza żółtka, a więc podstawę zwykłego majonezu. Dzięki temu wegański majonez pozbawiony jest cholesterolu, na który muszą uważać przede wszystkim osoby zmagające się z zaburzeniami lipidowymi. Dodatkowo majonez roślinny zawiera mniej tłuszczu niż majonez klasyczny, a co za tym idzie, również posiada niższą kaloryczność.

Aby nadać odpowiednią konsystencję majonezowi roślinnemu, niestety czasami producenci wykorzystują różne dodatki, które niekoniecznie będą wspierać nasze zdrowie, takie jak gumy roślinne, emulgatory i inne cuda. Z tego względu warto również wybierać majonez roślinny, który ma prosty skład i tylko niezbędne dodatki.

Domowy i bardziej "zdrowy" majonez - czy można taki zrobić?



Oczywiście, że tak! Do produkcji domowego majonezu możesz użyć: oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju rzepakowego, oleju z awokado, konopnego lub rydzowego. Koniecznie powinien to być olej tłoczony na zimno! Rodzaj tłuszczu dobierz do swoich preferencji, ponieważ każdy z nich różni się nieco smakiem. Delikatny majonez uzyskasz z mało gorzkiej oliwy, oleju z awokado lub oleju rzepakowego, natomiast ten z nutką goryczki z oleju lnianego lub intensywniejszej oliwy z oliwek. Warto dodać do niego również trochę musztardy z dobrym składem, soku z cytryny lub octu. Jeśli chcemy, aby nasz majonez był mniej kwaśny, możemy dodać do niego odrobinę miodu lub dobrej jakości syropu z agawy.

Restauracje: kuchnia polska w Trójmieście


W wersji wegańskiej można przygotować majonez na bazie mleka sojowego lub aquafaby, czyli wody po gotowaniu ciecierzycy lub po odsączeniu ciecierzycy konserwowej. Domowe wegańskie odpowiedniki majonezu będą jednak odrobinę bardziej płynne, gdyż nie zawierają lecytyny jajecznej. Należy jednocześnie pamiętać, że majonez wegański nieco zgęstnieje po schłodzeniu go w lodówce. Aby go doprawić, warto sięgnąć po czarną sól (kala namak), która ma charakterystyczny jajeczny zapach. Przyda się także łyżeczka płatków drożdżowych, które podbiją smak.

Majonez to kaloryczna przyjemność: w 100 g, czyli jedynie czterech łyżkach, mieści się aż 700 kcal. Majonez to kaloryczna przyjemność: w 100 g, czyli jedynie czterech łyżkach, mieści się aż 700 kcal.

Czy warto zamieniać zwykły majonez na wegańskie odpowiedniki?



Jak najbardziej: majonez wegański z dobrym składem może zastępować zwykły majonez. Taki produkt świetnie sprawdzi się u osób, które w swojej diecie muszą unikać jaj kurzych i nadmiaru tłuszczu. Nadmiar tłuszczów nasyconych pochodzących ze źródeł zwierzęcych nie służy nikomu, także i w codziennej diecie każdego z nas lepiej sprawdzi się właśnie majonez wegański. Można na początku zastąpić jedynie część ulubionego majonezu w sałatce, co już będzie fajnym krokiem w kierunku zdrowszego sposobu odżywiania, ale też nie zmieni diametralnie smaku potrawy. Oprócz majonezu wegańskiego do urozmaicania i "odchudzania" dań świetnie sprawdzi się również jogurt grecki z odrobiną musztardy.

Podsumowanie



Jak widać, dzisiejsze możliwości pozwalają nam na uzyskiwanie majonezu bez wykorzystania jajek. Od czasu do czasu majonez jest dobrym smakowym dodatkiem do potraw, jednak jego nadużywanie może nam zaszkodzić, dlatego należy zachować umiar. Jeśli bardzo lubicie majonez, polecam wybór tego wegańskiego, który jest bardzo podobny w smaku do tego klasycznego. Najbardziej polecam jednak przygotowywać majonez samodzielnie w domu, ponieważ wtedy mamy całkowitą pewność co do użytych składników oraz kontrolę nad jego smakiem i intensywnością.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (102) 4 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Dajcie spokój z tym cholesterolem, obrzydzacie głupstwami jedzenie (3)

    Pamiętam plakaty w przychodniach z lat 80,/90. zgodne z ówczesną medycyną - max. pół jaja dziennie bo cholesterol, jak tłuszcz to tylko zdrowa margaryna a większość jedzenia miała pochodzić z węglowodanów. WIększość tych mądrści, łącznie z tym cholesterolm, zwietrzała z upływem czasu i ludzie przypominają je tylko dla śmiechu.

    • 50 3

    • Urozmaicone odżywianie jest wskazane

      Za dużą ilością tłuszczu zrobicie sobie ała w żyłach, węglami przytyjecie a białko rozdupi nerki.

      • 0 0

    • Mnie to w ogole dziwi, ze mozna sobie odmowic jeszcze jednego jajka, ale kawalek ciasta na margarynie jest juz OK.

      • 3 0

    • Nie do końca

      Niestety starych ludzi faszeruje się statynami i łykają je jak cukierki. Wielu lekarzy i nawet dietetyków cały czas uważa, że to tłuszcze są złe, a nie węgle. Stać nas na 2 godz. religii tygodniowo w szkołach, a nie stać na nauczenie społeczeństwa zasad dobrego żywienia i walki z mitami. Sam musiałem zachorować, żeby dojść do tego, że tylko wysokotłuszczowe i niskowęglowodanowe posiłki pozwalają mi jeszcze chodzić po tym świecie. Jakbym posłuchał niektórych lekarzy, już by mnie mogło nie być.

      • 4 1

  • '' Najbardziej polecam jednak przygotowywać majonez samodzielnie w domu '' (5)

    I koszt wykonanego majonezu to pewnie z 100zl xD

    • 7 7

    • (3)

      Majonez zarówno w wersji wegańskiej jak i tradycyjnej to tani i prosty w przygotowaniu produkt. Potrzebny jest tylko dobry blender. Radzę spróbować!

      • 3 3

      • (1)

        Blender? Raczej ręczny mikser z taką płaską nasadką którą rozcierasz wszystko o miskę

        • 1 1

        • Blender też się sprawdzi, sama robię w termomixie majonez regularnie.

          • 0 0

      • Lubię, ale mam lęki przed salmonellą. Jednak konserwanty mają swoje zalety :P

        • 1 0

    • Majonez to jajka, olej, ocet, musztarda i sól. Jak chcesz robić kilka litrów to pewnie ci wyjdzie stówa.

      • 3 0

  • Majonez pomorski, ketchup Włocławek i świat jest piękny

    Majonez, ketchup i musztarda to podstawa w lodówce. Według mnie najlepszy w smaku jest majonez Pomorski z Grudziądzkiego ocetixu, ketchup z Włocławka, a musztardy smakują mi z firmy Kamis.

    • 0 0

  • Jaki?
    Dla mnie oczywiście jak już od wielu, wielu lat, licząc już w pokoleniach, wygrywa majonez "pomorski" produkowany przez Ocetix w Grudziądzu.
    Być może to kwestia smaku, a może gustu lub zwyczajnie, przyzwyczajenia - nie umiem tego jednoznacznie określić.
    Próbowałem już wielu innych majonezów, tych mniej lub bardziej znanych marek.
    Nie potrafię się przekonać do innego.
    No... Może, na drugim miejscu postawię na majonez "Roleski", jego smak także w pewnym sensie mnie urzekł.
    Może to przez podobieństwo smaku?
    Ciężko się odnieść.
    Może ktoś ma podobne odczucia?

    • 1 0

  • Krzysztof Zanussi

    uwielbia majonez, jest po 80 i zdrów jak rydz.

    • 0 0

  • Tu wiele

    wpisów na temat majonezu powoduje głupotę.

    • 0 0

  • Lepiej mieć zapchane żyły

    majonezem niż głowy głupotami wypisywanymi przez głupio-mądrych na tym portalu.

    • 0 0

  • Wyłącznie kielecki.

    Reszta to szmira bez smaku.

    • 1 3

  • Opinia wyróżniona

    Wybór jest oczywisty (5)

    Albo Kielecki, albo Winiary ;)

    • 30 8

    • (1)

      Majonez "Kania" z Lidla. Najlepszy!

      • 1 3

      • Bardzo dobry.

        • 1 0

    • Wielkopolski (1)

      Polecam.
      Winiary to Nestle ...bleee
      Kielecki za dużo octu.
      Ocetix to samo.
      Pozostaje Wielkopolski i ma fajne słoiki
      A majonez wegański z artykułu to se można na zawiasy do posmarowania albo do d...ziury wsadzić

      • 6 5

      • Skład: olej rzepakowy rafinowany (70%), woda, żółtko jaja (5,5%),ocet spirytusowy, cukier, skrobia modyfikowana, gorczyca, sól, przeciwutleniacz E385, barwnik, ekstrakt z papryki, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Jednak wole Kielecki.

        • 1 1

    • Kielecki i Ocetix

      • 2 3

  • Xoxox (3)

    majonez + frytki x-D

    Kto tak jada ?

    • 7 1

    • (1)

      Nie oglądałeś Pulp Fiction?

      • 1 1

      • Nie

        • 0 2

    • każdy patafian

      • 2 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane