• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: najlepsze pudełka na jedzenie

Viola Urban
17 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Plastikowe pojemniki są lekkie i wygodne, ale nie zawsze zdrowe. Plastikowe pojemniki są lekkie i wygodne, ale nie zawsze zdrowe.

Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym odcinku pisze, jakie pudełka do przechowywania jedzenia są najlepsze. Ostatnio przygotowała ranking sosów do kanapek, a za dwa tygodnie sprawdzi, co kryje się w gofrach z budki.



Dzisiejszy artykuł poświęcimy przechowywaniu żywności i pojemnikom do tego przeznaczonym. Poznasz wady i zalety każdego rozwiązania i nauczysz się samodzielnie dobierać odpowiednie opakowanie do produktu, jaki chcesz zapakować. W końcu pakujemy wszystko: kanapki, przyprawy, kasze, orzechy i wędliny. Każdy produkt powinien być w jakiś sposób zabezpieczony podczas przechowywania.

Opakowania do przechowywania żywności to temat rzeka. Ilość rozwiązań, jaka pojawiła się na rynku, jest olbrzymia. Do wyboru mamy różnorodne plastiki, opakowania metalowe przypominające termosy i menażki, szklane słoiki, a nawet pudełka wykonane z naturalnego bambusa.

Szkło



Z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności najlepiej wypada szkło. Jest całkowicie neutralne dla zdrowia, można je poddawać działaniu wysokiej temperatury bez ryzyka wejścia żywności w interakcję z tym tworzywem. Możesz w nim przechowywać produkty kwaśne, tłuste, a nawet gorące, jeśli szkło jest wystarczająco grube lub żaroodporne. W niektórych naczyniach szklanych można także odgrzewać jedzenie zarówno za pomocą klasycznego piekarnika, jak i mikrofalówki. To sprawia, że są one świetnym rozwiązaniem do zapakowania jedzenia do pracy.

Wszelkiego rodzaju słoiki i butelki szklane nadają się do przechowywania produktów suchych (np. ryżu, kasz, płatków, przypraw). Szczelny, szklany pojemnik pomaga chronić żywność przed wchłanianiem wilgoci w powietrza. Dzięki szczelnym opakowaniom płatki będę dłużej chrupiące, a przyprawy nie stracą swojego cennego aromatu. Do niektórych produktów przyda się szkło barwione, które pozwala także chronić żywność przed działaniem szkodliwych promieni słonecznych. W przypadku tłuszczów takich jak oliwy, oleje, masło, smalec czy orzechy przyda się pojemnik z ciemnego szkła lub ceramiki. Pojemniki z produktami nietrwałymi, obfitującymi w nienasycone tłuszcze warto trzymać w chłodnym miejscu. Szczególnie nietrwałe produkty takie jak olej lniany najlepiej przechowywać w lodówce.

Szkło to najbezpieczniejszy do przechowywania żywności materiał. Szkło to najbezpieczniejszy do przechowywania żywności materiał.
Kolejną pozytywną cechą szkła jest fakt, że jest ono tworzywem ekologicznym, które możemy wykorzystywać wielokrotnie. Stłuczone szkło, które trafi do odpowiedniego pojemnika do segregacji odpadów, po przetworzeniu ponownie będzie mogło pełnić swoją funkcję. Jeśli decydujesz się na szkło staraj się go używać tak długo, jak to możliwe, a później zadbaj o to, aby trafiło do odpowiedniego kontenera. Szklana butelka, która nie trafi do recyklingu będzie się rozkładać nawet kilka tysięcy lat.

Metal



Pudełka metalowe mogą być genialnym rozwiązaniem, ale wcale nie muszą. Wszystko zależy od tego, co będziemy w nich przechowywać i jakiego rodzaju metal został wykorzystany do produkcji pudełka. Dobrej jakości opakowania metalowe wykonane ze stali nierdzewnej nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia. Można w nich przechowywać praktycznie wszystko. Gorzej, jeśli sięgniemy po metal, który nie do końca nadaje się do przechowywania (a takie też są na rynku).

O ile metalowa puszka wypełniona torebkami herbaty nie będzie dla nas szkodliwym rozwiązaniem, tak przechowywanie w metalu artykułów kwaśnych już tak. Zwykłe metalowe pudełka nie nadają się zatem do przechowywania kiszonek, sałatek z octem, większości świeżych owoców, a nawet pomidorów czy niektórych zup (np. żurku). Metal wchodząc w interakcję z kwasem tworzy przyswajalne związki, które negatywnie oddziałują na nasze zdrowie.

Stosujmy do przechowywania tylko wysokiej jakości metale nierdzewne. Nigdy nie używajmy do przechowywania metalu, który ma wyraźne ślady korozji. Metal podobnie jak szkło jest tworzywem, które można przetwarzać. Oczywiście zakładając, że zużyte pudełko trafi do recyklingu.

Plastik



Plastikowe pudełka są bardzo praktyczne głównie z uwagi na fakt, że są lekkie. To duży plus w przypadku pojemników do przechowywania drugiego śniadania, które trzeba zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Większość z nas nie chce dźwigać ze sobą ciężkich szklanych słoików. Osobiście jestem ich wielką fanką, ale jestem w stanie zrozumieć, że nie każde dziecko chce mieć w plecaku dodatkowy ciężar i nie każda osoba podróżująca komunikacją miejską do pracy ma ochotę taszczyć ze sobą słoiki. W końcu szkło ma jedną niezaprzeczalną wadę - czasami pęka i w transporcie możemy się narazić na niemiłą niespodziankę. Właśnie dlatego powstały plastiki. Wszystko po to, aby ułatwić nam życie. Razem z plastikiem pojawiło się jednak sporo problemów.

W pojemnikach metalowych można przechowywać właściwie wszystko, oprócz produktów kwaśnych. W pojemnikach metalowych można przechowywać właściwie wszystko, oprócz produktów kwaśnych.
Świadomość społeczeństwa na temat plastiku jest coraz większa. Nauczyliśmy się już, że plastik musimy segregować i w miarę możliwości używać go jak najmniej. Na rynku pojawiają się także plastiki biodegradowalne, które zdecydowanie szybciej ulegają rozpadowi. Abstrahując jednak od samej ekologii, chciałabym zwrócić uwagę na kwestie zdrowotne.

Plastiki są bowiem głównym źródłem tzw. substancji endokrynnie czynnych (endocrine disruptors - ED), czyli takich, które wpływają na naszą gospodarkę hormonalną. Wysyp zaburzeń hormonalnych nie jest dziełem przypadku. Nigdy dotąd nie byliśmy narażeni na działanie ftalanów, bisfenolu i innych ED. Trudno jednak powiedzieć, że zaburzenia pracy tarczycy, niepłodność czy choroby autoimmunologiczne nas nie dotykają. To istna plaga, z którą powinniśmy walczyć. Jednym ze sposobów unikania narażenia na związki endokrynnie czynne jest unikanie kontaktu z plastikiem, a także emaliowanymi puszkami, foliowanymi warzywami i owocami.

Jeśli jednak mimo wszystko decydujemy się na zakup pudełek plastikowych, szukajmy informacji o tym, że jest to plastik pozbawiony bisfenolu-A (BPA) oraz ftalanów. Producenci mają coraz większą świadomość tego, że tych substancji nie powinno być w plastiku i odpowiadają na potrzeby rynku tworząc tworzywa wolne od ED. Unikaj najtańszych pudełek plastikowych, które nie mają odpowiednich oznaczeń, ponieważ są one niekorzystne zarówno dla zdrowia, jak i środowiska. Zdecydowanie lepszym wyborem jest przechowywanie żywności w najzwyklejszych słoikach (najlepiej tych z klipsem, ponieważ zwykłe nakrętki zazwyczaj także są laminowane substancją zawierającą ED. Oczywiście nie chodzi o to, żeby całkowicie odizolować się od tych rzeczy. Całkowite wyeliminowanie ED ze swojego życia nie jest możliwe, ale możliwe jest unikanie nadmiernej ekspozycji. Wszystko po to, aby jak najdłużej cieszyć się prawidłowo działającą gospodarką hormonalną.

Alternatywą dla plastiku poza szkłem i stalą nierdzewną jest także ekologiczny bambus. Pudełka bambusowe są lekkie, bezpieczne i bardzo trwałe. Warto szukać alternatywy dla plastiku, a jeśli już zdecydujemy się na opakowanie z PVC, to koniecznie sprawdzajmy, czy jest ono wolne od ED.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (66) 10 zablokowanych

  • Super artykul (1)

    Plastikowe pojemniki moze i lekkie, ale do mikrofali strach to wkladac, bo nie dosc ze dlugo sie grzeje to jeszcze nie wiadomo co wypuszcza do jedzenia. Do salatek jak najbardziej. Ja do pracy nosze jedzenie w szklanych pojemnikach. Moze i ciezsze, ale przynajmniej bezpieczne i szybciej ogrzane w mikrofali. A co do kruchosci szkla to naprawde trzeba zaszalec rzeczy szklany pojemnik potluc ;)
    Hejterzy niech sie nie wypowiadaja, bo pewnie mama im jedzenie pod nos podklada albo jedza ze styropianu po ktorym beda mieli problem z potencja ( moze i lepiej).

    • 3 1

    • ja chodzę na lunch

      do restauracji Amber. Mają tam zniżki dla współplemieńców z tego samego biurowca. Zamawiam przez telefon jedną z 10 sałatek do wyboru, schodzę po 10 min. Płacę 7-9 zł, zjadam przy stoliku ładnie podaną sałatkę na prawdziwym talerzyku i z metalowymi sztućcami.
      Kawę robię sobie na piętrze, bo mamy super ekspres.

      • 0 0

  • Zostawmy pozytywny komentarz -na przekór hejterom :) (4)

    Pogoda za oknem jaka jest każdy widzi..podobna jak standardowo opinie pod artykułem. Zmieńmy to :) Kto podejmie wyzwanie i napisze coś miłego pod artykułem?

    • 0 2

    • chciałbym się dowiedzieć (1)

      Czy pisząc plastik, miała pani na myśli także włókno węglowe, kompozyry epoksydowe, kauczuk itp?
      Który popularny plastik jest mniej, który bardziej szkodliwy pe, pp czy może PET? które można myć w zmywarkach, które się nie nadają do tłuszczu, które do mikrofalówki.
      Dlaczego jedne opakowania ceramiczne grzeją się w mikrofali jak wściekłe, a inne nie?
      Jakie zagrożenie dla zdowia stanowią różne plastiki? Obrazowo można by przeliczyć rok korzystania z drugiego śniadania w pudełku PE na wypalone papierosy, albo przysmażone kiełbaski z grilla ( bo wzrost procentowy zachorowań na raka w grupie kontrolnej szczurów zjadających PE wraz z karmą mało do mnie przemawia - nie zjadam pudełka z drugim śniadaniem, a jedynie bardzo małe ilości uwolnionych cząstek)
      Taki artykuł byłby ciekawy, bo by wnosił coś nowego do wiedzy, którą lizneliśmy wszyscy.
      Sam temat jest ważny, zarówno ze względu na zdrowie, jak ekologię.

      • 6 0

      • Odpowiedź

        Myślę, że czepiamy się szczegółów zamiast zacząć od ogółu. To tak samo jak słyszymy, że palenie śmieci nie jest takie szkodliwe, bo jak palimy papierosy to dostarczamy sobie tyle samo szkodliwych substancji. Jedno działanie a nie sto różnych planów. Plastik jako tworzywo sztuczne, niefortunnie użyte do ogółu, ale do osób bez szczegółowej wiedzy to właśnie takie określenie trafia. Dlaczego zamiast wprowadzić pozytywne zmiany do swojego codziennego życia narzekamy (sic!), że to nie problem?

        • 0 0

    • Ważne dla tych, co patrzą do przodu

      Temat szalenie ważny, bo problem wszechobecnego plastiku to przecież coś, na co zwraca się coraz bardziej uwagę w rozwiniętych krajach. Brawa za poruszenie tematu spoza schematu! :)

      • 0 1

    • W dobie akcji #zerowaste i dowodów na szkodliwość BPA i ftalanów - super, że kolejna osoba zwraca uwagę na ten problem :)

      • 1 1

  • Viola Urban poszalała w tym artykule. (1)

    Do pracy bierzemy tzw. drugie śniadanie. Takie śniadanie pakujemy w woreczki foliowe lub papier śniadaniowy. Pudełko tylko plastikowe, bo jest lekkie.
    Jak ktoś jedzie do pracy na tydzień- to może skorzystać z podpowiedzi Wioletty.

    • 1 0

    • makaron z sosem też ładujesz w woreczek foliowy? czy 365 dni w roku jesz w pracy kanapki??

      • 1 1

  • Strasznie ciężkie zycie (1)

    Maja ci co tylko takie problemy rozwiązują. Serio, idziesz do marketu, a tam pudelka plastikowe z barbie, z misiem, z syrenka, kroliczkiem i myszką. Dramat, nie wiem co wybrać. Trzeba o tym problemie napisać bo jak ludzie mają sami kupić skoro to takie trudne?

    • 2 2

    • nie chodź do marketów

      • 0 0

  • uwaga na naczynia bambusowe. często zawierają spory (25%) dodatek melaminy

    • 0 0

  • szkło, metal, plastik...a gazeta gdzie ? (2)

    zawijam kanapki w papier i do foliowego worka
    potem to kiszę pół nocy w tylnej kieszeni kombinezonu
    czasami usiądę
    tak czy owak koło 3-4 mam zaparowane chlebowe naleśniki
    a czasami gdy jest masa roboty
    wciskam te naleśniki po 6 rano
    czyli jak wracam do domu

    • 41 3

    • zrobiłeś mi dzień :) :) :)

      • 0 0

    • Dostałeś minus za brudny kombinezon i za pracę w nocy

      • 6 1

  • Viola to nie imię

    Tylko styl bycia

    • 2 0

  • Wolne od? (8)

    Zdecyduj się kobieto, wolne od ED, czy BPA? ...A ten bambus z.Chin, to jest OK ?...nie jest niczym impregnowany...Jak dajesz dobre rady to jest doprecyzuj ! ...w metalowych pojemnikach mozna przechowywać kwaśne produkty , jednakże musi to być stal kwasoodporna !czyli tzw.nierdzewna.

    • 37 7

    • kwasowka i nierdzewka (5)

      to dwa rozne materialy

      • 9 0

      • właśnie, pokrój ogórki kiszone nożem ze stali nierdzewnej i zostaw na noc w zlewie niewymytego (2)

        • 2 0

        • niewymyty. Biernik

          Można nie wiedzieć co to jest dopełnienie bliższe, językiem posługujemy się na czuja, ale wypada czuć poprawnie, kiedy się zabiera za pisanie.

          • 2 0

        • moze nie tyle rdzewieje co koroduje

          korozja przybiera postac plam. ale postepuje dosc wolno. no ale jest.

          • 2 0

      • (1)

        Dla humanistów to jedno i to samo)

        • 2 2

        • co masz na mysli?

          ze humanista = idiota?

          • 1 0

    • BPA należy do ED, podobnie jak inne związki z grupy plastyfikatorów - bps, bpf, ftalany. Ich wszystkich powinno się unikać ze względu na negatywny wpływ na zaburzenia hormonalne.

      • 5 0

    • nie każda stal nierdzewna jest kwasoodporna

      • 5 0

  • Element napływowy z NEBraski potwierdza

    Do pakowania żywności nie ma jak słoje.

    • 3 0

  • Dobra, ale to całe ed, bpa, itd ktoś to bada?

    Są jakie certyfikaty wydawane, czy wystarczy, że producent tak sobie napisze i trzeba mu zaufać?

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane