- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (65 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Okiem dietetyka: pomysły na lekkie dania z grilla
Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym odcinku podpowiada, jak przygotować lekkie, a wciąż smaczne dania z grilla. Ostatnio radziła, jak nie przytyć na wakacjach , a za dwa tygodnie weźmie pod lupę wędliny sklepowe.
Sezon grillowy w pełni, zatem dzisiaj kilka informacji o tym, jak grillować, aby nie żałować. Skupię się nie tylko na kaloryczności serwowanych podczas grilla dań, ale też na ich wartościach zdrowotnych. Warto bowiem wiedzieć, że ten sposób przyrządzania potraw może być bardzo zdrowy i dietetyczny, ale też tuczący i szkodliwy. Diabeł tkwi w szczegółach.
Rodzaj grilla
Zacznijmy od sprawy najważniejszej, czyli rodzaju grilla. Do wyboru mamy grille opalane węglem, elektryczne i gazowe. Jak się już pewnie domyślacie, to, czego używamy najczęściej, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Rzecz jasna rozumiem kwestie smakowe. Wiem doskonale, że szaszłyk dymiony węglem drzewnym pachnie i smakuje lepiej, ale nie jestem tu po to, aby rozprawiać wyłącznie o smaku.
Decydując się na jedzenie potraw z grilla węglowego musimy mieć świadomość tego, że razem z kiełbaską i karkówką przyjmiemy solidną porcję silnie rakotwórczych związków takich jak policykliczne węglowodory aromatyczne, czyli np. benzopirenu. Jest to związek, który nie pozostawia złudzeń. Naukowcy bezsprzecznie udowodnili jego szkodliwość. Podobny problem dotyczy naturalnie wędzonych ryb czy wędlin.
Wszystkie porady Okiem Dietetyka
Zdecydowanie zdrowszym wyborem będzie używanie grilla gazowego lub elektrycznego. Tłuszcz ściekający po ruszcie takiego grilla nie będzie wchodził w interakcję z rozżarzonym węglem. Unikniemy w ten sposób zjadania substancji toksycznych, które osiadają na grillowanym mięsie. Warto jednak pamiętać, że akrylamid powstanie niezależnie od wybranego sposobu grillowania.
Kiedy mięso lub warzywa mocno brązowieją, siłą rzeczy powstają tzw. zaawansowane produkty glikacji białek. Dzieje się tak w każdej obróbce termicznej: w piekarniku, na patelni, w głębokim oleju i na wspomnianym grillu. Im wyższa temperatura i im dłuższy czas opiekania, tym wyższa zawartość akrylamidu w potrawach. Na powstawanie akrylamidu ma też wpływ obecność cukrów (np. miodu) w marynacie.
A może tacki ochronne?
Tacki ochronne z aluminium zmniejszają natężenie problemu, ale jednocześnie nie nadają się do grillowania każdego produktu. Aluminium wchodzi w reakcję z kwasami, tworząc przyswajalne dla organizmu sole. Na pewno pamiętacie, że herbata z cytryną jest niezdrowa, bo powoduje odkładanie związków glinu w strukturach nerwowych, prawda? Podobny mechanizm możemy obserwować podczas grillowania mięsa zamarynowanego w occie lub cytrynie. Samo aluminium nam nie zagraża, ale w kontakcie z kwaśnym środowiskiem już tak. Zatem lepiej upiec rybę w folii aluminiowej lub na tacce, upiec ją bez marynaty, a dopiero po przyrządzeniu skropić kwaśnym sokiem. Kwaśne warzywa, takie jak np. pomidory, także lepiej trzymać z daleka od aluminium.
Wybór produktów
Wiemy już, jak grillować, zatem zastanówmy się, co na tym grillu położyć, aby cieszyć się smakiem i nie przesadzić z ilością tłuszczu. Gorąco polecam grillowanie całych ryb ze skórą. Skóra będzie naturalną ochroną przed wnikaniem dużych ilości szkodliwych substancji do wnętrza ryby. Na talerzu wystarczy ją zdjąć, a mięso skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i podać z dużą porcją sałaty. Podobnie można też przygotować mięso drobiowe. Chociaż skóra w drobiu zawiera sporo tłuszczu, to można ją po obróbce zdjąć i cieszyć się soczystym, delikatnym mięsem z niższą zawartością akrylamidu i benzopirenu.
Jeśli wybieramy mięso bez skóry, to starajmy się marynować je w dużej ilości świeżych ziół i tłuszczu odpornym na działanie wysokiej temperatury. Antyoksydanty zawarte w świeżych ziołach będą opóźniały proces tworzenia szkodliwych związków. W ten sposób możemy przygotować np. pierś kurczaka lub indyka albo sznycle z polędwiczki wieprzowej.
Na grillu możemy położyć też bataty, cukinię, paprykę, grube plastry cebuli, szparagi, bakłażany oraz grzyby (np. pieczarki portobello czy boczniaki). Z podanych produktów można też przygotować szaszłyki. Taka forma podania sprawi, że zjemy mniej mięsa i zdecydowanie więcej warzyw. Do szaszłyków można też wykorzystać tofu, tempeh, krewetki i sery typu halloumi lub oscypek.
Gdzie legalnie rozpalić grilla i ognisko?
Dodatki do grilla
Lekki grill wymaga dużej ilości zdrowych wypełniaczy talerza. Duża porcja świeżej sałaty z oliwnym dressingiem i ziołami to świetny pomysł na zniwelowanie szkodliwości grillowania. Warto też przygotować intensywnie ziołowe sosy inspirowane kuchniami świata, np.: włoskie pesto ze świeżej bazylii, argentyńskie chimichuri z natki pietruszki, indyjski sos miętowy z jogurtem naturalnym lub mocno kolendrowy sos zhoug pochodzący z Bliskiego Wschodu.
Wszystkie te sosy stanowią sporą dawkę antyoksydantów. W ramach dodatku do mięs i ryb z grilla przyda się też pełnoziarniste pieczywo. Wybierając białą bułkę zamiast pełnoziarnistego pieczywa z pewnością zjemy o wiele więcej kalorii. Warto zatem zadbać o bardziej wartościową alternatywę dla produktów z białej mąki.
Jak rozpalić grilla?
Jak widzicie, można zorganizować zdrowszą wersję grilla. Wystarczy kilka drobnych zmian, aby zminimalizować ryzyko narażenia na substancje szkodliwe dla zdrowia. Bez szkody dla smaku możemy przygotować wiele przepysznych dań z grilla, które nie odbiją się też czkawką na obwodzie naszej talii. Dobrze dobrane przyprawy to 90 proc. sukcesu. Nie trzeba używać tłustych mięs i piec ich na ciemnobrązowy kolor, aby czerpać z grillowania przyjemność. Z pewnością wystarczy wykorzystać moc naturalnych przypraw.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (72) ponad 10 zablokowanych
-
2019-06-19 11:59
Grillowanie w folii aluminiowej lub tacce alumioniowej nad żarem jest dobre. A garnki aluminiowe wycofali wlasnie że względu szkodliwości. Więc niech się zastanowi Pani ekspert
- 0 0
-
2019-06-04 08:30
wszystkie zwęglone produky mięsne są rakotwórcze (3)
- 6 5
-
2019-06-04 12:30
buacha cha cha 15 tysięcy lat ludzie tylko takie jedli (2)
ty się tu gardłujesz na uwędzone ... a wsuwasz rośliny na sterydach i z całą tą chemią ... i to jest OK?
- 7 2
-
2019-06-17 11:23
rośliny na sterydach :D
zrobiły mi dzień. Skoksowane buraczki!
- 0 0
-
2019-06-05 12:30
Wiesz, co kto lubi, niektórzy palą papierosy bo im to sprawia przyjemność i dopóki nie leczą się potem z raka za moje pieniądze (ha! ha!) to niech im będzie.
Generalnie z tej chemii którą nas trują to najstraszniejszy jest monotlenek diwodoru, dodają to cholerstwo wszędzie a to strasznie trujące jest - to główny składnik kwaśnych deszczy i znajdują go potem w tkance rakowej. Masakra! W ogóle się o tym zagrożeniu nie mówi!- 1 0
-
2019-06-04 07:28
(25)
Nie jem mięsa. Do tej pory rodzina parzyła na mnie jak na wariata, ale po TYM materiale w TVN, to na zacząłem patrzeć na nich jak na wariatów... obecnie nikt już w mojej rodzinie nie je mięsa :-) nikomu nie smakuje wołowina ciągnięta na "ubój" sztaplarką.
- 14 36
-
2019-06-04 07:57
Nie jesz mięska to two problem.... (5)
... a skoro go nie jesz to po co komentujesz taki artykuł. Lansowanie wege?
- 3 5
-
2019-06-04 10:21
lansowanie wege! :D (4)
brzmi to tak zabawnie, jak "promocja LGBT". Przecież w artykule jest też adnotacja o warzywach z grilla . Poza tym, nie wiem dlaczego komentujący wychodzą z założenia, że jak ktoś jest wege, to od razu je tylko bio- eko- itp? Rzadko kiedy tak się zdarza.
Ah, i do "oko"- jasne, w miarę wolny kraj, wolność wyboru itp. Problem w tym, że wyboru nie mają te biedne zwierzęta męczone na fermach... :(- 3 1
-
2019-06-04 13:40
(1)
Przyjdzie wojna to zobaczymy ile osób zostanie nadal wege. Nie będzie ze zwierzątka cierpią
- 0 4
-
2019-06-05 12:36
Zmieniamy klimat między innymi produkcją mięsa która zużywa kolosalne zasoby wody i terenu pod uprawy/pastwiska.
Twoje dzieci będą się cieszyć jeśli będzie je stać w tygodniu na bochen chleba. O schabowym czy wołowince zapomnij. A no i przygotujmy się na nowych sąsiadów z Afryki jak ruszą migracje spowodowane zmianą klimatu.- 1 1
-
2019-06-04 12:18
a biedne roślinki myślisz, że co, nie cierpią? (1)
że rolnik daje im jakiś wybór? ...
- 0 4
-
2019-06-04 13:19
wiem, że nie cierpią
przestań powielać siedem razy ten sam komentarz, wróć do podręcznika z biologii
- 5 0
-
2019-06-04 07:31
Myślenie upośledzonego. (13)
Normalnych hodowli nie ma ? Wszędzie tylko sztaplarki ?
U ciebie tylko za to same ekologiczne produkty , ekologiczne tylko z nazwy a za nazwę się płaci jak wiadomo.- 15 6
-
2019-06-04 08:45
Wege płaci majątek za biowarzywa uprawiane na tym samym polu co inne nie bio. (7)
Takie życie... ale zajada zdrowo... a potem ma dziwne rzeczy....anemię i inne....
- 12 4
-
2019-06-04 08:52
(3)
Lepsza anemia niż atrofia mózgu...
- 2 5
-
2019-06-04 12:15
a czym rózni się wyrywanie roślinek z ziemi, od zabijania zwierzątek? (2)
śmierć jest śmierć
- 5 3
-
2019-06-04 13:17
tym (1)
że zwierzęta mają układ nerwowy i czują ból, a rośliny tylko odbierają bodźce. Szkoła podstawowa...
PS. zwierzęta w hodowlach też jedzą rośliny. Czyli tak czy siak, zabijasz jeszcze więcej roślin niż ja+ i dodatkowo zwierzęta..- 2 0
-
2019-06-05 09:48
Jak kupuję na obiad dwa udka z kurczaka, to specjalnie biorę oba lewe, żebym miał pewność, że do przygotowania mojego obiadu musiały umrzeć co najmniej dwa kurczaki!
- 1 0
-
2019-06-04 12:37
Zapraszam wegan na koszenie trawy (1)
Żarcie gratis co tydzień.
- 5 1
-
2019-06-04 13:08
na szczaw i mirabelki to sam bym przyszedł
- 1 1
-
2019-06-04 10:36
nieprawda
nie każdy wege je zdrowo, nie każdy kupuje biowarzywa
- 2 0
-
2019-06-04 10:36
"normalna" (4)
nie ma czegoś takiego, żadna hodowla przemysłowa nie jest normalna, wszędzie jest to znęcanie się nad zwierzętami
- 1 2
-
2019-06-04 13:07
a roślinki to niby nie cierpią? (1)
i nie bronią się przed zjedzeniem.. .
- 0 3
-
2019-06-04 13:18
nie
nie cierpią. Nie mają układu nerwowego.
- 1 0
-
2019-06-04 12:46
(1)
Ta, bo byłeś i widziałeś. Pierniczysz pan frazesy, jeszcze napisz że naukowcy dowiedli.
- 1 3
-
2019-06-04 13:18
no spoko
świnie zamykane w kojcach w których nie mogą się poruszyć, i krowy całe życie spędzające w oborze stojąc w gnoju przykute łańcuchami są na pewno bardzo szczęśliwe.
- 2 0
-
2019-06-04 12:33
Nie jesz mięsa i rodzina patrzyła jak na wsriata
Teraz całe Trójmiasto patrzy jak na wariata
- 1 4
-
2019-06-04 07:45
wariatem ten co ogląda tvn... (2)
- 12 7
-
2019-06-04 08:21
Tylko TVPis
- 0 3
-
2019-06-04 07:58
Ty lepiej leć przebadać jądra
- 4 1
-
2019-06-04 07:50
Każdy ma prawo wyboru
to powiedzmy, że jest wmiarę wolny kraj. Nikt nie będzie Ci narzucał że masz jesc mięso, korę z drzew, czy kwiatki z łąki. Wolnośc wyboru
- 8 2
-
2019-06-04 07:17
(7)
kilka razy w roku lubię zeżreć kalorycznie tłusto i niezdrowo
- 54 2
-
2019-06-04 07:57
(4)
A ja kilka razy w tygodniu. Waga w normie, cholesterol sporo poniżej. Można? Można!
- 5 1
-
2019-06-04 08:22
Póki jesteś młody (3)
Później wyniki będą gorsze.
Na niektóre choroby pracujesz latami.- 5 2
-
2019-06-04 12:35
mój rówieśnik kolega z pracy ortodoksyczny Veganin, Ekolog i w ogóle.. (1)
i już od dekady ziemie gryzie
- 2 4
-
2019-06-05 12:33
A mój kolega, który sobie niczego w życiu nie żałował też gryzie ziemię. Twój anegdotyczny dowód równie warty mojego. Zapoznaj się ze stanem wiedzy medycznej a nie heheszkujesz wyssanymi z tłustego palca historiami.
- 0 1
-
2019-06-04 17:55
jakie to ma znaczenie?
beda gorsze czy nie to i tak na koncu umrzesz
- 1 0
-
2019-06-04 20:05
Skórę można zdjąć po obróbce...
Przecież taka przypieczona skóra jest najlepsza- 4 1
-
2019-06-04 18:44
Niech każdy je to co lubi. Ja lubię mocno upieczone i tłustawe mięso.
- 4 0
-
2019-06-04 08:14
tłusto to pół biedy (5)
gorsze są rakotwórcze substancje powstające przy grillowaniu na węglu. Jak już musicie to korzystajcie z rusztu elektrycznego albo patelni grillowej
- 4 9
-
2019-06-04 12:22
15lysiecy lat człowiek grilował na drewnie ... (1)
i myślisz, że co.... że twój GAZ - to nie jest Rakotwórczy?
- 2 0
-
2019-06-05 12:26
A jaka była średnia długość życia tego człowieka przez te ostatnie 15 tysięcy lat?
- 0 0
-
2019-06-04 08:44
bo w wedlinach nie ma takich substancji...trują nas na potęgę i nikt o tym nie mówi....Pani dietetyk w artykule sponsorowanym i (1)
Te artykuly sa tendencyjne.
- 5 1
-
2019-06-05 12:14
A kto konkretnie sponsorował Twoim zdaniem ten artykuł? Światowe lobby wegańskie, lobby producentów grillów gazowych czy Tajny Rząd Reptilian? A wiem, stowarzyszenie producentów przypraw bo chyba tylko oni mogą zarobić jeśli ktoś posłucha rad z artykułu.
- 0 0
-
2019-06-04 08:37
ta i jagód nie można jeść bo lisy sikały.....
...ludzie otrząśnijcie się, ta ilość mięsa ugrilowana na węglu na pewno was nie zabije, gorzej z tymi wszystkie eko odżywkami..... tam to dopiero jest chemia, woda mineralna - tylko z nazwy, wyjałowiona ciecz bez minerałów... ogólnie w tych czasach nie ma zdrowego jedzenia, ale na pewno karkówka z grilla robiona na węglu drzewnym nie jest tym najgorszym!!!!
- 8 0
-
2019-06-04 23:44
Ciężkie
Ja lubie
- 2 0
-
2019-06-04 20:13
Ja to silny jestem więc każde danie z grilla jest dla mnie letkie
- 6 0
-
2019-06-04 19:37
szaszłyki z jednogodzca na szampurze
- 1 0
-
2019-06-04 07:17
Mięcho i kiełbasa z grilla (6)
tłuszcz musi lecieć po brodzie. Inna forma to profanacja.
- 44 5
-
2019-06-04 18:53
karkówka, surówka, piwo, czas szykować grilla
- 1 0
-
2019-06-04 07:48
ściekać, nie lecieć (4)
tłuszcze nie latają
- 9 2
-
2019-06-04 12:13
a mój pilot od telewizora nie raz potrafi polecieć (1)
i co?
- 1 1
-
2019-06-04 12:31
Próbuj mocniej rzucic
To poleci do góry.
- 0 0
-
2019-06-04 12:30
Lubawa
On pewno z Lubawy - u nich woda ścieka i pies też ścieka.
- 1 1
-
2019-06-04 12:28
Wystarczy ze tłuszcz poleci po brodzie
do sciekow
- 0 0
-
2019-06-04 09:09
(2)
letkie danie zgrila to piwo
- 16 0
-
2019-06-04 12:32
piwo light? (1)
- 0 1
-
2019-06-04 15:20
lajt sie pisze jo?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.