• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: zimowe superfoods, których nie może zabraknąć w twojej diecie

Viola Urban
19 grudnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Superfoods zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych i antyoksydantów oraz wiele innych prozdrowotnych substancji. Superfoods zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych i antyoksydantów oraz wiele innych prozdrowotnych substancji.

Tak zwane superfoods mogą być świetnym uzupełnieniem zimowej diety. Wprowadzenie do jadłospisu kilku super produktów mających mnóstwo prozdrowotnych właściwości sprawi, że dieta będzie jeszcze bardziej odżywcza i wartościowa. Sprawdź, czy masz wszystkie zimowe superfoods w swojej kuchni i przeczytaj kolejny artykuł w cyklu Okiem dietetyka, aby dowiedzieć się jak je właściwie zastosować w swoim codziennym jadłospisie.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Czy stosujesz w swojej kuchni produkty o właściwościach prozdrowotnych?

Czym są superfoods? To produkty spożywcze o szczególnych właściwościach zdrowotnych. Zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych i antyoksydantów oraz wiele innych prozdrowotnych substancji. Włączanie ich do diety wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi.

Orzechy włoskie
Różnorodne orzechy to źródło korzystnych kwasów tłuszczowych niezbędnych w naszej diecie. Warto uwzględniać je jako przekąskę lub dodatek do sałatek, pesto i owsianek. Orzechy włoskie są szczególnie wartościowe, ponieważ ze względu na dobrą jakość kwasów tłuszczowych mogą mieć one istotne znaczenie w profilaktyce dyslipidemii, chorób układu krążenia oraz cukrzycy. Ze względu na to, że są produktem wysokokalorycznym, należy zwrócić uwagę na ich racjonalną ilość w diecie.

Nasiona lnu
Siemię lniane jest bardzo wartościowym i często niedocenianym pożywieniem. Pod śliską powłoczką te małe nasionka zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają odporność organizmu, mają działanie przeciwnowotworowe i regulują gospodarkę lipidową organizmu. Aby czerpać korzyści z nasionek lnu, koniecznie należy je zmielić przed spożyciem. Można w kuchni stosować również olej lniany na zimno jako dodatek do sałatek lub kanapek.



Kiszonki są bardzo dobrym źródłem bakterii probiotycznych, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Kiszonki są bardzo dobrym źródłem bakterii probiotycznych, które wzmacniają nasz układ odpornościowy.
Płatki owsiane
Płatki owsiane, dzięki dużej zawartości błonnika, regulują pracę układu pokarmowego. Beta-glukany zawarte w owsie wykazują właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Pomagają również w obniżaniu poziomu cholesterolu. Można zrobić z nich pyszną, poranną owsiankę z dodatkiem orzechów, sezonowych owoców i cynamonu. Płatki owsiane można stosować wymiennie z gryczanymi, jęczmiennymi lub jaglanymi.

Kiszonki
Popularne produkty kiszone, takie jak kapusta kiszona i ogórki kiszone to must have w zimowej diecie. Są bardzo dobrym źródłem bakterii probiotycznych, które wzmacniają nasz układ odpornościowy, a także regulują procesy trawienia i usprawniają pracę jelit. Kapusta to świetny dodatek do dań obiadowych. Ogórki zaś będą świetnie pasować do sałatek oraz jako dodatek na kanapki. Samodzielnie w domu można przygotować również inne kiszone warzywa, chociażby marchewkę, buraki czy cukinię.

Czosnek
Czosnek to warzywo o intensywnym, charakterystycznym aromacie, ale także wyjątkowych właściwościach. Dzięki zawartości wielu substancji bioaktywnych wykazuje się szerokim spektrum działania. Jeśli chodzi o działanie układu odpornościowego, czosnek przede wszystkim wzmacnia właściwości obronne organizmu, regulując reakcje immunologiczne. Czosnek często nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ hamuje namnażanie się bakterii. Czosnek wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, a także działanie przeciwzakrzepowe, przeciwnowotworowe oraz regulujące poziom cukru we krwi i ciśnienie. W okresie jesienno-zimowym jest niezbędnym dodatkiem do mięsa, zup, sosów, a także past kanapkowych.

W miodzie możemy znaleźć wiele prozdrowotnych substancji oraz szereg różnorodnych witamin i składników mineralnych. W miodzie możemy znaleźć wiele prozdrowotnych substancji oraz szereg różnorodnych witamin i składników mineralnych.
Imbir
Imbir jest kłączem o niezwykłym działaniu. Efekty lecznicze zawdzięcza m.in. zawartości fenoli, takich jak gingerole. Ekstrakty z imbiru mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwwymiotne i regulujące funkcjonowanie układu odpornościowego. Imbir świetnie podkreśla smak dań kuchni azjatyckiej, w zupie działa rozgrzewająco, a jego świeży plasterek z pewnością urozmaici nudną herbatę.

Miód
Miód bez wątpienia jest jednym z zimowych superfoods. W miodzie możemy znaleźć wiele prozdrowotnych substancji oraz szereg różnorodnych witamin i składników mineralnych. Jego skład może być zmienny w zależności od rodzaju miodu. Regularne spożywanie miodu może korzystnie wpłynąć na wzrost ogólnej odporności organizmu. Warto sięgnąć po niego również przy pierwszych objawach przeziębienia. Należy pamiętać, że traci on swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Jeśli więc chcemy korzystać z jego walorów zdrowotnych, należy dodać go do napoju czy potrawy po lekkim przestudzeniu.

Podsumowanie
I jak, masz wszystkie zimowe superfoods w swojej kuchni? Jeśli nie, to koniecznie uzupełnij zapasy! Wszystkie wymienione produkty są powszechne, więc spokojnie znajdziesz je w każdym sklepie. Warto korzystać z nich w okresie jesienno-zimowym, żeby wspierać odporność i dostarczać z dietą wartościowych substancji.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (23) 3 zablokowane

  • (4)

    Czosnek tak,ale z umiarem.Kiszonki również co jakiś czas i nie mieszać z kefirem albo grochówką.Orzechy jak najbardziej.Wieczorem dla kurażu setka. I można dożyć sędziwego wieku.Choć niektórzy wolą żyć krótko acz intensywnie.

    • 15 3

    • (2)

      Dla kurażu? Trochę słabo bać się iść spać aż do setki.

      • 7 0

      • Tez mnie to zastanowilo kto dodaje sobie kurazu, zeby isc spac...

        • 0 0

      • Może żona brzydka i straszna.

        • 0 0

    • Polecam stronę Dietetyk nienażarty

      • 0 0

  • (1)

    Jeszcze nie tak dawno zwyczajna żywność. Teraz superfood :)
    Kiszona kapusta i zakwas z buraków. Wybitny stosunek ceny do korzyści.

    • 28 0

    • Gdy moje dziecko mialo 7 miesiecy, gotowalam gar buraczkow na parze, osobno 2 plastry chudej wolowiny, wszystko do blendera i pakowalam w 30 woreczkow na mleko, i do zamrazarki. Gotowa przekaska na miesiac. Sklepowe zupki w sloiczkach moga sie przy tym schowac.

      • 0 0

  • Tak. Mam wszystko co wymieniono w artykule oprócz imbiru, którego szczerze nie znoszę. Nie znoszę też dorabiania dudzie uszu i używania dziwnych określeń na zwykłe, znane od zawsze rzeczy.

    • 20 0

  • Orzechy są zdrowe, pod warunkiem że (1)

    Nie są spleśniałe jak większość chłamu znajdującego się w sprzedaży, wymiatanego z najgłębszych kątów magazynów, specjalnie na rynek wolski.

    • 8 6

    • Najgorsze wręcz niebezpieczne i trujące są orzechy zjełczałe. Niestety dość często takie są w sprzedaży.

      • 4 0

  • A może tak "dobre jedzenie" zamiast "superfoods"? Nawet nie chce się komentować (2)

    A podobne istnieje ustawa o ochronie j. polskiego. Coś świta w redakcji?

    • 26 7

    • Zdrowe

      Zdrowe jedzenie kontra niezdrowe?

      • 1 1

    • zbilansowane

      • 2 0

  • Odkrycie roku normalnie. W komunie się jadło takie rzeczy regularnie bo nie było dużego wyboru, może tylko imbir był niedostępny. Ale miód (prawdziwy), orzechy czy płatki owsiane to na porządku dziennym. Teraz to superfood xd. A gotowanie w domu, co znakomita większość z nas robiła od niepamiętnych czasów, to teraz slowfood.

    • 36 2

  • czym tu się zachwycać, od lat wiadomo ze kiszonki , orzechy czy miód są były zdrowe
    proste I popularne , tylko ludzie jacyś oderwani od korzeni, zachwycający się jakby nie wiadomo co odkryli

    • 29 1

  • Jestem pod wrażeniem, jakim szarlataństwem i dojeniem ludzi jest dietetyka. (2)

    Weźmy oczywiste oczywistości, doróbmy do tego opakowanie typu "Imbir jest kłączem o niezwykłym działaniu" hurdur i już mamy artykuł.

    Już nie mogę się doczekać na eventy o dietetyce, gdzie dowiem się magicznych tajemnic opakowanych w subtelny humor i przystępną formę autorstwa pani redaktor, która nie potrafi poprawnie przedstawić się swoim imieniem.

    A, jeszcze 400pln za wstęp i 500pln za warsztaty.

    Z zawodu dietetyk. Wow. Igranie ze zdrowiem bez tytułu medycznego.

    • 15 5

    • Niestety...

      dotyczy to nie tylko dietetyki. Cały świat dziś opiera się na takim "szarlataństwie". Ludziom nie chce się pracować więc wymyślają przeróżnego typu "usługi" - dobrze opakowane i zareklamowane, wszystko się sprzeda. Ludzie sobie nawzajem kit wciskają i go kupują... i tak z 80% społeczeństwa żyje. I to dobrze żyje. Tylko... kto będzie pracował produkcyjnie, wytwarzał coś konkretnego do pkb. Tylko patrzeć aż się cały ten świat blichtru z hukiem zawali...

      • 4 0

    • Zawód dietetyka nie jest normowany prawnie i mgr czy dr przed nazwiskiem nie jest wymagane .

      Doświadczenie ,wiedza i praktyka oraz empatia są niezbędne .Przynajmniej rok nauki i współpraca ścisła z lekarzami .

      • 1 0

  • W kwestii zimowej diety polecam: Anaruk - chłopiec z Grenlandii (2)

    Dieta ludzi aktywnych fizycznie w trudnym klimacie nie mogła być uboga a jakoś nie wierzę, by te płatki i nasiona ich tak grzały w zadek :)

    • 9 0

    • No nie ogrzeją ,nie ! Stymulacja mózgu i masy mięśniowej to tak .W w/w przypadku brakuje tłuszczy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego . Jaki jest najzdrowszy olej. a może jest takich więcej ?

      • 2 0

    • Zaparcia bez wody !

      • 1 0

  • Idealny przykład głupoty speudodietetyków .Niema czegos takiego jak superfoods!!!Nie istnieje!!

    Jest zdrowa zywnosc która jest znana od setek lat!

    • 3 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane