- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (24 opinie)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 4 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Okiem dietetyka: znaczenie witaminy B12 w diecie
Witaminy i składniki mineralne są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jedną z niezbędnych witamin, którą musimy dostarczać do organizmu wraz z dietą, jest witamina B12. Jest ona przede wszystkim niezbędnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego oraz układu nerwowego.
Dietetycy w Trójmieście
Ma także wiele innych funkcji, takich jak: uczestniczenie w syntezie DNA i RNA, uczestniczenie w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów, a także na wpływanie na prawidłowy wzrost i podział komórek. Witamina B12 jest też istotna w procesie dojrzewania szybko dzielących się komórek skóry - komórek nabłonkowych, a także w poprawie funkcjonowania układu immunologicznego człowieka. Jest ona również czynnikiem niezbędnym do przemiany kwasu foliowego w jego aktywną biologicznie formę.
Niedobór witaminy B12
Niedobór witaminy B12 może być ciężki do zdiagnozowania i bardzo niebezpieczny. Wśród typowych objawów niedoboru kobalaminy wskazuje się głównie chroniczne zmęczenie, drętwienie kończyn, zaburzone wyniki morfologii krwi, zmiany w układzie nerwowym i powiązane z tym objawy neurologiczne oraz psychiatryczne, pogorszenie sprawności umysłowej, uczucie niepokoju, depresja, zaburzenia równowagi oraz pamięci.
Szczególnie zagrożone niedoborami witaminy B12 są osoby z zaburzeniami wchłaniania w przewodzie pokarmowym oraz osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ze względu na sposób żywienia ograniczający produkty pochodzenia odzwierzęcego. Kolejną grupą narażoną na niedobory są osoby starsze, ponieważ wraz z wiekiem naturalnie pojawiają się u nich zaburzenia w obrębie układu pokarmowego i absorpcja kobalaminy jest ograniczona. Zaburzone wchłanianie występować może także w przebiegu, np. choroby refluksowej przełyku, choroby wrzodowej, choroby Leśniowskiego-Crohna, celiakii czy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
W przypadku podejrzenia niedoboru tej witaminy zaleca się wykonanie badania jej poziomu we krwi oraz włączenie odpowiedniej suplementacji. Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, więc jej ewentualny nadmiar zostaje usunięty wraz z moczem.
Zapotrzebowanie na witaminę B12.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12 jest zróżnicowane i zależy od czynników, takich jak wiek, stan zdrowia oraz stan fizjologiczny. Normy zalecanego spożycia dla poszczególnych grup zostały ustalone następująco:
- dzieci w wieku 1 - 3 lata - dawka 0,9 µg witaminy B12 na dobę,
- dzieci w wieku 4 - 6 lat - dawka 1,2 µg witaminy B12 na dobę,
- dzieci w wieku 7 - 9 lat - dawka 1,8 µg witaminy B12 na dobę,
- dziewczynki i chłopcy w wieku 10 -18 lat - od 1,8 do 2,4 µg witaminy B12 na dobę,
- dorosłe kobiety i mężczyźni - 2,4 µg witaminy B12 na dobę,
- kobiety ciężarne - 2,6 µg witaminy B12 na dobę,
- kobiety w trakcie karmienia piersią - 2,8 µg witaminy B12 na dobę.
Źródła witaminy B12
Jednakże nikt w praktyce nie będzie liczył dokładnej zawartości witaminy B12. Wystarczy orientować się, jakie są jej źródła i zadbać o to, by regularnie pojawiały się w diecie, a z pewnością dostarczymy jej w odpowiednich ilościach. Człowiek może naturalnie dostarczyć witaminę B12 tylko poprzez stosowanie prawidłowej diety. Mimo że witamina B12 może być wytwarzana przez bakterie jelitowe w jelicie grubym, jej wchłanianie następuje w wyższych partiach jelita, więc nie jest ona wykorzystywana przez organizm. Dorosły, zdrowy człowiek przyswaja z pokarmów około 50 proc. witaminy B12.
Jedynym źródłem witaminy B12 dla człowieka są produkty pochodzenia zwierzęcego. Największe ilości kobalaminy znajdują się w mięsie czerwonym, drobiu, dziczyźnie, podrobach, rybach, skorupiakach, mleku i produktach mlecznych (szczególnie w serach żółtych oraz twarogu), a także w jajach.
Pewne ilości witaminy B12 znajdziemy także w wodorostach. Występują w nich nieaktywne i nieprzyswajalne formy kobalaminy, więc nie są one jej dobrymi źródłami na diecie roślinnej. Uzupełnieniem diety mogą być produkty roślinne wzbogacone w witaminę B12, takie jak produkty sojowe, muesli, płatki kukurydziane oraz różnorodne napoje. Wybierając produkt będący roślinnym odpowiednikiem mięsa czy nabiału, koniecznie zwróć uwagę na wzbogacanie w tę witaminę.
Dieta a psychika. Jak odżywianie wpływa na samopoczucie?
Podsumowanie
Witamina B12 jest ważnym składnikiem, który powinniśmy dostarczać z dietą, aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Stosując podstawową tradycyjną dietę, zawierającą produkty odzwierzęce, nie trzeba martwić się o wystąpienie jej niedoborów i suplementacja zazwyczaj nie jest konieczna. Osoby starsze, weganie i wegetarianie powinni zadbać o wysoką podaż produktów wzbogacanych w tę witaminę i/lub stosować odpowiednią suplementację. Warto skonsultować swój przypadek ze specjalistą, a najlepiej sprawdzić poziom witaminy B12 w organizmie i dopasować indywidualną strategię żywieniową i suplementacyjną. Niedobór witaminy B12 może nie dawać od razu jasnych sygnałów, dlatego warto co jakiś czas wykonywać okresowe badania sprawdzające jej aktualny poziom.
Laboratoria diagnostyczne w Trójmieście. Sprawdź, gdzie wykonać badania
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (72) 3 zablokowane
-
2021-05-12 07:49
Różnorodne napoje
Aha. Dzięki! Będę je pił od teraz!
- 0 0
-
2021-05-11 09:38
Po co nam wit B12 skoro mamy szczypionki??? Kolejna teleporada Simona już wkrótce... (1)
- 9 13
-
2021-05-11 19:29
Po co nam ksiązki i nauka
Jak na poczekaniu można sklecić jakieś głupoty.
- 6 0
-
2021-05-11 12:32
szkoda tylko, że B12 nie można na NFZ zbadać ... tylko odpłatnie (1)
- 9 0
-
2021-05-11 19:22
To prawda
Mamy 3 podstawowe rodzaje anemii z niedoboru: żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12. Moim zdaniem te badania NFZ powinien pokrywać i powinny być wykonywane raz w roku, ale w Polsce diagnostyki nie ma.
- 4 0
-
2021-05-11 11:59
Polecam wypowiedz na ten temat doktora Zdzitowieckiego na YouTube. Mówi on tam bardzo przystępnie o objawach niedoborów, ich wykrywaniu i potrzebnych badaniach oraz leczeniu!
- 7 0
-
2021-05-11 08:07
Brak
Najważniejszej informacji. Brak witaminy B12 powoduje anemię a w dłuższym kilkuletnim okresie śmierć. Witamina jest niezbędna do powstawania czerwonych krwinek
- 15 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.