• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolejni restauratorzy otwierają lokale

Mateusz Groen, Magda Mielke
29 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Wznawiających działalność lokali przybywa. Wznawiających działalność lokali przybywa.

Trójmiejskich lokali gastronomicznych, które nie zważając na obostrzenia, wznawiają swoją działalność, jest z dnia na dzień coraz więcej. Niektóre miejsca działały w ukryciu już od dłuższego czasu, inne - wraz z pojawieniem się akcji zrzeszających branżę gastronomiczną, takich jak: #OtwieraMy czy #BałtyckieVeto - wprost mówią o tym, że nie mają wyjścia i otwierają się bez względu na konsekwencje. W najbliższych dniach do otwartych w Trójmieście lokali dołączą: pub iGranie w Lochu, sopocka restauracja Made in Napoli by Siervo oraz Cafe Strych. "Oficjalnie" prowadzących stacjonarną działalność lokali jest już w Trójmieście ok. 20.



Jedzenie na telefon/wynos w Trójmieście


Czy odwiedziłe(a)ś lokal, który wznowił stacjonarną działalność?

Pełne napięcia miesiące odcisnęły swoje piętno na wielu branżach, w tym również na gastronomii. Panujące obostrzenia uniemożliwiły właścicielom prowadzenie normalnej działalności, która zapewniłaby im utrzymanie się na rynku. Konferencja premiera z 28.01 dla wielu była cieniem nadziei w kierunku możliwości otwarcia całej branży.

Gastronomia, w myśl dalej obowiązujących restrykcji, pozostanie zamknięta co najmniej do 14 lutego. Coraz częściej mówi się jednak, że otwarcie lokali gastronomicznych będzie możliwe dopiero w maju, gdy zaszczepieni zostaną seniorzy.

Na forach zrzeszających branżę cały czas wrze, a na interaktywnej mapie wolnego biznesu widnieje już ponad 200 otwartych lokali w całej Polsce. Wielu przedstawicieli branży gastronomicznej podkreśla, że otwarcie się było jedyną możliwą decyzją, zapobiegającą upadku miejsc, które prowadzone są nierzadko od wielu lat. Władze Gdyni, Gdańska i Sopotu chcą pomóc restauratorom, których boleśnie dotknął kryzys w branży, np. zwalniając ich z części opłat za koncesję na sprzedaż alkoholu w lokalach.

Choć głośne otwarcie się w połowie stycznia pierwszych lokali w Trójmieście nie spowodowało efektu lawinowego, z dnia na dzień - mimo zakazu, kontroli i widma mandatu - dołączają do akcji i otwierają się kolejne lokale.

Lokale otworzyły się pomimo obostrzeń



  • Kolejne lokale otwierają się w Trójmieście.
  • Kolejne lokale otwierają się w Trójmieście.
  • Kolejne lokale otwierają się w Trójmieście.

"Próbowaliśmy z całych sił, ale już dłużej nie damy rady"



Chęć otwarcia w najbliższym czasie swoich lokali zapowiedziało m.in. iGranie w Lochu. Lokal otworzy się 29 stycznia.

- Ponownie będziecie mogli usiąść przy stoliku, wypić piwko/drinka oraz sprawdzić kilka planszówkowych nowości - czytamy w poście na Facebooku. - Ze względu na obostrzenia sanitarne: dezynfekujemy ręce przed wejściem do lokalu; maseczka założona do czasu zajęcia miejsca przy stoliku; zamówienia na barze składamy z założoną maseczką; staramy się dezynfekować ręce co jakiś czas. W lokalu dostępne są trzy podajniki z płynem dezynfekcyjnym.

Sanepid skontrolował otwarte lokale w Gdańsku



Do akcji #otwieraMy dołączyła też sopocka restauracja Made in Napoli by Siervo. Przedstawiciele lokalu napisali na Facebooku, że pomimo iż próbowali z całych sił, nie dadzą rady już dłużej funkcjonować na dotychczasowych warunkach bez żadnej pomocy. Restauracja otworzy się w sobotę, 30 stycznia, o godzinie 12. Podała również szczegółowe zasady funkcjonowania:

- Nadal w naszym lokalu obowiązywać będą wszystkie zasady reżimu sanitarnego. Ze względu na bezpieczeństwo i ograniczoną liczbę miejsc w restauracji - obowiązują wcześniejsze rezerwacje telefoniczne. Dowozy oczywiście nadal aktualne!
Również w najbliższą sobotę od godziny 17 będzie można udać się do Cafe Strych w Gdyni. Z kolei na 5 lutego otwarcie zapowiedziało mieszczące się w Sopocie Tam Gdzie Zawsze.

  • Klub Wolność z Gdańska jako jeden z pierwszym ogłosił dołączenie do akcji #otwieraMY i otwarcie lokalu.
  • Jednym z lokali, który niedawno wznowił działalność jest gdyński pub Wymówka.
  • Wśród działających stacjonarnie lokali jest gdyński Rockhouse.
  • Wbrew zakazowi otworzył się m.in. Pub Spółdzielnia. Od poniedziałku 18.01 został jednak ponownie zamknięty ze względu na awarię techniczną.
  • Wbrew zakazowi otworzył się m.in. Pub Spółdzielnia.

Otwarte lokale



Niektóre lokale jawnie informują o tym, że działają stacjonarnie, np. otwarte jako jedne z pierwszych: Franca, Wymówka, Czary Gary Bistro czy Pomelo. Inne działają w tzw. podziemiu i obsługują gości, nie obwieszczając swojego funkcjonowania w prowadzonych mediach społecznościowych. Jeszcze inne otwierając działalność tłumaczą to organizacją kursów kulinarnych, spotkań partyjnych czy reklamując się jako przestrzenie biurowe do pracy zdalnej, serwujące przy okazji kawę. Lokale pomimo otwarcia nie negują zasad sanitarnych i podkreślają, że są one przestrzegane. Restauratorzy decydując się na otwarcie swoich miejsc, wyraźnie podkreślają konkretne zasady panujące na miejscu, a także uprzedzają o możliwości bycia świadkiem kontroli policji i sanepidu.

- Reżim sanitarny będzie przestrzegany i nie będzie to podlegało żadnej dyskusji. Na wejściu dezynfekujemy rączki, maseczki mają zakrywać usta i nos, a nie pełnić tylko funkcję dekoracyjną. Odstępy między stolikami będą zachowane oraz limit miejsc w lokalu jednocześnie wynosić będzie 23 osoby. Zamówienia przy barze nie będą realizowane, tylko obsługa przy stolikach. Spodziewamy się licznych kontroli, lecz nie ma żadnych podstaw prawnych do zakazania nam prowadzenia działalności. Prosimy również o nieprzeszkadzanie obsłudze w trakcie przeprowadzanej kontroli i szanowanie urzędników państwowych na służbie - oni też wykonują tylko swoją pracę - napisała Wymówka na swoim profilu na Facebooku.
Gastronomia to dla wielu jedyny zarobek. Gastronomia to dla wielu jedyny zarobek.

Kontrole sanepidu nie przerażają restauratorów



Lokale zaczęły się otwierać po głośnej sprawie, w której Wojewódzki Sąd Apelacyjny w Opolu uznał, że nie wolno zakazać działalności, jeśli nie został wprowadzony stan nadzwyczajny. Podobną sytuację mogliśmy zaobserwować w klubie Wolność. Klub niedawno dostał mandat w wysokości 30 tys. zł, który ostatecznie został unieważniony na drodze sądowej. Takie przykłady stanowią zachętę dla innych restauratorów do otwierania swoich lokali, a tych stopniowo przybywa.

Zobacz także: Trójmiasto zwalnia gastronomię z części opłat za sprzedaż alkoholu

- Spodziewamy się możliwych kontroli, lecz nie łamiemy prawa, co jesteśmy w stanie udowodnić. Niejeden sąd w Polsce wydał już wyrok mówiący, że nie ma podstawy prawnej do zamykania działalności gospodarczej bez wprowadzenia stanu wyjątkowego. Nasz bar nie ma nic do ukrycia, zatem z przyjemnością oprowadzimy po nim miłe panie z sanepidu, jak i panów z policji. Wiemy, że to ich praca. My damy im pracować, niech oni dadzą i nam - napisali na Facebooku właściciele iGrania w Lochu.

Inspektorzy sanepidu odwiedzili w sobotę, 23 stycznia, klub Wolność:

Miejsca

Opinie (466) ponad 20 zablokowanych

  • A jeśli bar dostał tarczę i teraz się otwiera (1)

    To musi zwrócić, czy jak?

    • 17 4

    • Nie,

      klient będzie musiał zwrócić jak będzie wychodził

      • 2 1

  • zamknięta gastronomia a kościoły otwarte a tam panie z covidem a teoretycznie mają kwarantanne bez masek i rozsiewają jaja pis robi z ludzi i chroń seniorów

    • 12 13

  • (4)

    Pomoc z tarczy nieosiągalna bo trzeba było mieć pracowników na etatach a nie desperatów na śmieciówkach albo na czarno. Rekiny biznesu co sądzili, że w Polsce będzie 100 lat wzrostu gospodarczego i nabrali kredytów i leasingów. I oczywiście najbardziej wkurza fakt, że klient na wynos nie zamówi z jedzeniem piwa albo drinka z 800 procentową marżą prawda?
    W moim otoczeniu zamawiając jedzenie na wynos w jakimkolwiek bistro czy pizzeri lub podobnych trzeba czekać od 30 min do nawet godziny na odbiór. Żeby kupić pizze w Gdyniance trzeba czekać 2x dłużej niż przed pandemią taki jest ruch. To może zamiast usilnie żądać aby było "normalnie" jednak zweryfikować swoje plany biznesowe? Bo normalność z 2019 nie wróci, obojętnie ilu z nich się otworzy. Swoją drogą wiecie, że np. w Gdyni w 2020 roku zarejestrowano większą liczbę działalności gospodarczych niż ich zamknięto?

    • 17 13

    • W końcu ktoś normalny zabrał głos.

      • 2 6

    • Każdy ma prawo prowadzić biznes po swojemu, byle w granicach prawa. "Rynek" zweryfikuje strategie nieoptymalne. Nikt nikogo nie zmusza do korzystania z oferty.

      • 8 1

    • masz całkowita racje, znam paru wlascicieli restaruacji , przed lockdownem zyli jak pączki w maśle , fury leasingi domy a pracownicy na czarno za 15 zl na godzine: d

      • 7 3

    • To niestety nie prawda

      Mój mąż (umowa o pracę) nie dostał ani grosza postojowego. Mój kolega (umowa zlecenie) postojowe dostał. Oboje pracują w gastronomii.

      • 2 1

  • wiem, że gastro nie otworzą do końca kwietnia, a może i czerwca! (1)

    • 8 10

    • niestety pewne info

      • 3 3

  • Nauczyłem się sam gotować ,nigdy więcej żadnych lokali. (1)

    • 17 9

    • Przecież to nie chodzi o samo żarcie!

      Śle ty tego nie zrozumiesz

      • 1 0

  • Piwo 12 zl z jednym obiadem ok 50 zl plus napiwek (2)

    A w domku dużo taniej

    • 19 12

    • Zamieszkaj w piwnicy bedzie taniej...

      • 2 1

    • Ale o co chodzi?

      Jest taniej anizeli na zachodzie.... a dlugopis i pinokio obiecali zachod!
      Co prawda jest lewacki... i juz nam zazdrosci ale ponoc tam lepiej ...
      sami sie gubia.

      • 0 0

  • Szakale chcą się dorabiać bo cały czas kombinowali

    Umowy śmieciowe, ceny z kosmosu, a życie ponad stan

    • 15 8

  • Nie pójdę do takiego lokalu

    Tylko dlatego, ze nie chcę przy okazji dostać mandatu i może nawet kary z sanepidu. Nie będę się potem po sądach ciągać. Ale restauratorów rozumiem.

    • 23 23

  • Ech..... co to ma byc (2)

    Anulowanie mandatu prze sąd stanowi zachętę - co to ma być?? Jaka zachętę, rząd w pl wprowadza zakazy bezprawnie rozumiesz pismaku bezprawnie!!! Wszystko powinno być otwarte, ludzie nie maja za co żyć a ty tu takie głupoty wypisujesz. Trzeba wspierać ludzi, pomagać. Ech szkoda gadać, gazety i tv w pl to totalne dno.

    • 16 15

    • Kurka wodna, jakbym słyszał TVN24 czy czytał nagłówki w GW. Ale ciebie wyprali :-))) (1)

      • 5 7

      • Ojjjj widzisz i nie grzmisz

        A ja jak bym słyszał partyjniaka w ciepłych kapciach który nigdy się nie parał zwykła praca o firmie nie wspominając. Ojjj w która stronę to wszystko zmierza. Zrozum ze tarcza to fikcja!

        • 4 4

  • Najlepsze jest to, że klienci tych lokali siedzą bez maseczek. Taki powiew wolności;-)) (3)

    • 26 12

    • To pokolenie "Z". Leca jak ćmy do swiecy a później zonk. Pisze to Millenials:-))

      • 5 7

    • A jak sobie wyobrażasz jedzenie w maseczkach?

      • 4 1

    • No dlatego faceci w sukienkach i maly krotki chodza bez...

      czuja sie wolni i bezkarni

      • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane