• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza na kawałki. Szybko, smacznie i różnorodnie

Magda Mielke
9 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (89)
Pizza na kawałki to dobry wybór nie tylko, gdy szukamy szybkiej i pożywnej przekąski, ale też sposób na spróbowanie większej liczby smaków. Pizza na kawałki to dobry wybór nie tylko, gdy szukamy szybkiej i pożywnej przekąski, ale też sposób na spróbowanie większej liczby smaków.

Sprzedaż pizzy na kawałki to żadna nowość. Od wielu lat czyni to jedna z najpopularniejszych amerykańskich sieci pizzerii, ale w Trójmieście nie brakuje również autorskich lokali, w których włoski placek serwowany jest w takiej formie. Które pizzerie sprzedają pizzę na kawałki? Przypominamy: 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc to doskonała okazja do pysznej uczty. Pizzerii w Trójmieście działa mnóstwo, a więc każdy znajdzie coś dla siebie.




Czy kupujesz pizzę na kawałki?

Mały posiłek do złapania na mieście, a także możliwość spróbowania naraz kilku smaków. Pizza na kawałki ma wiele zalet. We Włoszech traktowana jest jako szybka przekąska. Można po prostu wejść do pizzerii i poprosić tylko o kawałek.

Pizza w kawałkach nie jest tylko włoskim wynalazkiem. Ta forma sprzedaży jest bardzo powszechna w drugiej ojczyźnie tego dania, czyli w Nowym Jorku. Kosztujące niegdyś jednego dolara kawałki pizzy uchodzą za kultowy fast food, bez którego nowojorczykom i turystom trudno byłoby się obejść. Rozwiązanie jest bardzo wygodne i szybkie - doskonałe np. w drodze do pracy czy też na przerwie na uczelni. W Polsce pizzę na kawałki rozpowszechniła właśnie największa amerykańska sieć pizzerii - Pizza Hut.

  • Andiamo a Roma serwuje na kawałki tradycyjną pizzę rzymską.
  • Andiamo a Roma serwuje na kawałki tradycyjną pizzę rzymską.
  • Andiamo a Roma serwuje na kawałki tradycyjną pizzę rzymską.
  • Andiamo a Roma serwuje na kawałki tradycyjną pizzę rzymską.
  • Prostokątna pizza na kawałki to specjał Mąki i Kawy, mieszczącej się w Stacji Food Hall.

Gdzie w Trójmieście można dostać pizzę na kawałki?



Prawdziwe królestwo pizzy na kawałki znajduje się w Andiamo a Roma. Pierwszy z lokali znajduje się w Gdyni przy ul. StarowiejskiejMapka, drugi - w Sopocie, przy ul. KościuszkiMapka. Serwowana tu pizza powstaje według receptury pochodzącej wprost z Rzymu, a pyszne i syte kawałki są cięte nożyczkami. Każdego dnia do wyboru jest kilka, a nawet kilkanaście smaków pizzy, które są na bieżąco uzupełnianie. Do wyboru jest pizza bianca m.in. z ziemniakami, rozmarynem i oliwą, z cukinią, czerwoną cebulą, ricottą czy z mortadellą z pistacjami, a także pizza rossa m.in. z szynką parmeńską, pomidorkami cherry i serem grana padano czy z salami i gorgonzolą. Za kawałek pizzy zapłacimy tu od 12 zł do 16 zł.

Prostokątną pizzę na kawałki serwuje też Mąka i Kawa w Stacji Food Hall w Galerii Metropolia. To pizza sycylijska z ciągnącym się serem i puszystym ciastem. Tutejsza oferta, w porównaniu do pozostałych punktów Mąki i Kawy jest wąska, ale znajdziemy w niej wszystkie klasyki: od margherity, przez peperoni i formaggio, po diavolę i salami mascarpone. Zwykle dostępne od ręki do wzięcia na kawałki są dwa rodzaje. Jeden kawałek kosztuje kilkanaście złotych.

W Sopocie pizzę na kawałek pizzy można wstąpić do Tesoro.

- Zazwyczaj przygotowujemy dwie pizze w rozmiarze familijnym (średnica ok. 40 cm) w czterech smakach. Jedna pizza jest mięsna, druga wegetariańska. To, co się na nich znajduje, jest inwencją naszych pizzermanów. Najczęściej w wersji mięsnej pojawiają się pozycje z salami z dodatkami (oliwki, pieczarki, cebula) oraz z szynką i dodatkami. Pizza wegetariańska najczęściej pojawia się w wersji ze szpinakiem, pieczarkami i papryką, z czterema rodzajami włoskich serów lub - bardzo lubiana przez naszych gości - pizza z tuńczykiem, cebulą i oliwkami - mówi Angelika Wierszyło-Cubeddu. - Staramy się, aby w naszej witrynie była różnorodność i każdy znalazł smak, który najlepiej mu odpowiada. Ceny są jednakowe dla każdego z rodzajów, koszt kawałka to 6 zł, niezależnie od tego, co jest na pizzy. Kawałki świetnie sprzedają się jako sam produkt oraz jako uzupełnienie do pełnych zamówień np. na początku zamówienia lub na końcu.

Również restauracja Beneficio w galerii Szperk ma w ofercie pizzę na kawałki.

- Zwykle mamy dostępne cztery smaki pizzy. Najczęściej dostępna jest: capricciosa, pepperoni, vegetariana, villaggio lub margherita. Często też improwizujemy i tworzymy nowe smaki, np. pizzę z pastą truflową, rukolą i polędwiczką wieprzową. Trójkąty przygotowujemy z pizzy o średnicy 36 cm. Dzielimy ją na sześć trójkątów. Cena jednego trójkąta to 7 zł - mówi Piotr Korpalski, właściciel restauracji Beneficio. - Pizza na kawałki jest oczywiście dodatkiem do sprzedaży całych placków. Działamy na terenie Galerii Handlowej i po trójkąty sięgają najczęściej klienci, którzy chcą w przelocie coś przekąsić.
Pizza z dorszem czy łososiem? Smaczne pizze z rybą w Trójmieście Pizza z dorszem czy łososiem? Smaczne pizze z rybą w Trójmieście
To, że pizza na kawałki świetnie sprawdza się jako przerywnik w trakcie zakupów, potwierdzają też Ola Chojnacka i Simonluca Silvestri, właściciele Da Mere - punktu z pizzą na kawałki w Forum Gdańsk.

- Po doświadczeniu w pracy we Włoszech i w Polsce zauważyliśmy, że nadszedł czas przedstawić trójmiejskim miłośnikom pizzy coś innego niż typowa pizza okrągła. Pizza na kawałki jest inna - ciasto jest chrupiące i delikatne, troszkę jak ciasto francuskie. Ma 80 proc. wody, więc czasami żartujemy, że to najbardziej dietetyczna pizza na świecie - mówią. - Tę pizzę "je się również oczami" - w wyborze smaku na pewno pomaga to, że można ją obejrzeć przed zamówieniem. Klient może sobie spokojnie kupić różne smaki, bez proszenia o robienie pizzy pół na pół.
Lokal oferuje ponad 20 różnych smaków. Oprócz typowej margerity, picante czy capricciosy znajdziemy tu także trochę mniej znane smaki jak pizza bruschetta ze świeżymi pomidorami, parmigiana z bakłażanem albo pizza z włoska mortadelą z pistacjami w wersji z burratą albo pokruszonymi pistacjami. Zjeść kawałek pizzy i wypić napój można tu za niecałe 20 zł.


W Gdyni pizzę na kawałki serwuje też czynne do późnych godzin Ogniem i Piecem, które kusi dużymi slice'ami w witrynie (zwykle do wyboru jest 4-6 placków). Na kawałki sprzedaje pizzę też Po kawałku - pizzeria mieszcząca się w Food Hallu w Batorym. Kawałek (1/4 pizzy) kosztuje tu od 7,99 do 10,99 zł. Do wyboru jest siedem smaków.

(Zwłaszcza) studentom Politechniki nie trzeba zachwalać położonej nieopodal stacji SKMMapka pizzerii Subito, która niejednego zmęczonego po całym dniu zajęć człowieka uratowała ciepłym posiłkiem "za grosze". W Gdańsku pizzę na kawałki oferuje również Grazie Mille.

Quiz Dzień pizzy! Średni wynik 55%

Dzień pizzy!

Rozpocznij quiz

Miejsca

Opinie (89) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Prawde mówiac taka pizza co stoi w takim podgrzewaczu nie jest dobra. (7)

    Nie ma porównania do takiej wyjętej prosto z pieca, chyba że ktoś lubi gumowatą pizze jak misie Haribo.

    • 15 31

    • pizza nie stoi w podgrzewaczu

      • 10 2

    • Pizza jest pieczona przed podaniem

      • 13 1

    • za 7 zł to mam prawie kilogramowy chleb na zakwasie.... (4)

      ...do tego jajka L + pomidory i gotowe śniadanie na 3 dni ....przez podwyżki czynszów, ciepła i prądu całkowicie zrezygnowaliśmy z jedzenia w restauracji i fast food typu kebab ....

      • 9 11

      • za 7 złotych to ty ledwo jajka kupisz xD

        • 14 0

      • Chyba w biedrze produkt chlebopodobny.

        • 6 0

      • Do tego klawiatura Ci się psuje i kropka się zacina.

        • 9 0

      • Amator.

        Glapiński też kupił chleb taniej, niż te "inne media" podają, że kosztuje. Nawet rachunek wziął, tylko zapomniało mu się go pokazać.

        • 2 0

  • Ja kupuję zawsze całą. (1)

    Ja mi nie smakuje to mój pitbull już na nią czeka.

    • 3 10

    • Super jest pizza na kawalki w Auchan na Szczesliwej za 5 zl

      • 0 6

  • Opinia wyróżniona

    najlepsza w kawalkach

    kupuje w Andiamo przy Starowiejskiej, zawsze kilka roznych ale lubie tez cale z innych pizzerii

    • 22 12

  • Odgrzewane mymło (2)

    Lepiej brać całą. Przynajmniej świeża.

    • 11 11

    • Nigdy tego nie jadłeś

      • 4 4

    • Taka jest właśnie włoska pizza

      Przygotowywana w prostokątnych tacach, cięta na kawałki i odgrzewana przy zakupie. Warto wychylić nos ponad to co oferuje się w Kolbudach

      • 0 2

  • Mąka i Kawa (2)

    Mąka i Kawa w Metropolii kiedyś serwowała pizzę na kawałki, obecnie trzeba zmówić całą. Chyba, że pokrojenie pizzy, traktujemy jako na kawałki :-)

    • 9 1

    • W Mące i Kawie, tej serwującej pizzę sycylijską, (1)

      to pracownicy lubią konkretnie przypalać danie, albo nie dodawać do pizzy składników, które są w menu. Inne restauracje MiK są świetne, ale to co się dzieje w Stacji Food Hall woła o pomstę do nieba.

      • 4 1

      • W Gdyni tez cos ostatnio slaba ta pizza od Mąki i Kawy

        W Gdyni ostatnio tez w Mące i Kawie się zawiodłam. Składniki pizzy tylko na środku, na obszarze 5 cm. Reszta to samo ciasto, pizza zupełnie bez smaku, bo nawet te 5cm skład ikow niczym nie było doprawione (zioła,pieprz czy cokolwiek) więc była bardzo mdła. Mam nadzieję, że to jednorazowa wpadka, bo bardzo lubiłam pizzę od nich. Spróbuję jeszcze raz.

        • 0 0

  • (2)

    Ślad węglowy pizzy z podgrzewacza jest o wiele większy niż ślad pizzy upieczonej i zjedzonej niezwlocznie w całości. Ludzie, opamiętajcie się. Planeta woła do nas: pomocy, pomocy!

    • 5 16

    • planeta wola, powiadasz (1)

      slyszysz jeszcze jakies glosy?

      • 5 0

      • Kup wieczorem Żubry! Kup Żubry!

        • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Uwielbiam! (8)

    Wolę wziąć jeden, dwa kawałki niż całą pizzę. Nasycę głód i przy okazji skosztuję dwóch różnych pizz, dla mnie spoko opcja

    • 53 6

    • Takimi dwoma kawałkami nasycisz głód? (6)

      Ty z King Sajzu jesteś??

      • 12 12

      • Potem sobie tłumaczysz, że genetycznie masz grube kości? (1)

        • 13 8

        • Uuuu fatszejming

          • 3 3

      • (1)

        ola zadowolona bo jest kobieta i jej wystarcza, niestety mezczyzna ma inne zapotrzebowanie na energie i musi zaplacic wiecej aby sie najesc

        oczywiscie ola chcialaby aby place byly takie same dla kobiet i mezczyzn

        • 4 8

        • Jak mniej je to powinna mniej zarabiac ?

          Co to za rozumowanie

          • 2 0

      • (1)

        Ola jest zadowolona, bo nie wpier*a na brunch czy podwieczorek porcji obiadowych, więc nie ma problemów z psychiką i nie musi najeżdżać anonimowo na innych, by leczyć swoje frustracje.

        • 7 1

        • Brunch ? I co jeszcze?

          • 0 1

    • Lata 90...

      ... La Pasta na Szerokiej u Dzika. Pizza strong. To była Pizza!

      • 5 1

  • A Pizza Hut? (4)

    .

    • 5 3

    • Ci z Pizza Hut nie zapłacili za artykuł :) (1)

      • 11 1

      • Nie musi płacić za artykuły, podobnie jak nie robi tego Mak

        Po co płacić, skoro i tak zawsze mają tłumy klientów? Ludzie po prostu lubią jeść byle co i dlatego nigdy tam chętnych nie zabraknie.

        • 2 3

    • Smrót

      • 1 3

    • Piccochód?

      Oni jeszcze istnieją? Kiedyś byli nieźli, ale kiedy to było. Lata 90-te. 95-97.

      • 0 0

  • Za 10 ziko jest kilogramowa w Biedrze. (5)

    Zrobiona w piekarniku nakarmi całą rodzinę.

    Tomek

    • 11 5

    • Ja zawsze do tego piję energetyka. Robi robotę. (1)

      • 4 3

      • A ja dwulitrową colę.

        • 0 1

    • (1)

      Od jedzenia tego trzeba potem obniżać wiek emerytalny, bo prekariat choruje.

      • 3 3

      • Albo zwiększyć pakiet medyczny

        • 1 1

    • do tego czteropak kustosza

      i z moją świnką pod kocyk

      • 2 2

  • Jadłem wszystkie

    I zdecydowanie wygrywa Da Mere z forum

    • 1 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane