• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Popraw nastrój jedzeniem. Nadchodzi Restaurant Week

Magda Mielke
9 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Wraz z nadejściem wiosny startuje także największe i najpopularniejsze w Polsce wydarzenie kulinarne Restaurant Week. Zbliżająca się edycja odbędzie się pod hasłem: Food Feels Good i potrwa blisko trzy tygodnie - od 23 marca do 10 kwietnia. Wraz z nadejściem wiosny startuje także największe i najpopularniejsze w Polsce wydarzenie kulinarne Restaurant Week. Zbliżająca się edycja odbędzie się pod hasłem: Food Feels Good i potrwa blisko trzy tygodnie - od 23 marca do 10 kwietnia.

Comfort food, czyli jedzenie, które z każdym kęsem poprawia nastrój i sprawia, że czujemy się odprężeni. Dla jednych jest to fast food np. pizza z podwójnym serem i lody na deser, dla innych tradycyjne, domowe posiłki, kojarzone z dzieciństwem jak babcine pierogi czy rosół. Dań w tym stylu będzie można spróbować podczas wiosennej edycji Restaurant Week w Trójmieście, który potrwa od 23 marca do 10 kwietnia. Rezerwacji można dokonać na stronie internetowej lub w aplikacji.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Sprawdź w naszym kulinarnym przewodniku


Poprawianie nastroju jedzeniem



Czy bierzesz udział w festiwalach kulinarnych?

Comfort food to posiłki i produkty, których spożycie może przynieść nam psychiczne ukojenie i poprawę nastroju. Jedzeniu określanemu tym mianem przypisywana jest wartość sentymentalna lub nostalgiczna. Dania te często kojarzą się z dzieciństwem, niezapomnianymi wakacjami czy radosnymi chwilami spędzanymi z bliskimi. Nazwiemy tak zarówno miskę gorącej zupy pomidorowej, babcine pierogi z jagodami czy szarlotkę, jak i pizzę czy burgera. Trend ten, wywodzący się z naszych domów, zaczyna też wchodzić do restauracji.

- Comfort food to powrót do znajomych smaków, do zapachów babcinej kuchni. To rodzinna atmosfera i chwile spędzone w cudownej atmosferze z pysznymi daniami sporządzonymi z najlepszych składników. Jako szef kuchni ideę comfort food przenoszę do restauracji Mono łącząc kuchnię nowoczesną z tradycyjną tak, aby każdy gość mógł poczuć się komfortowo i został dopieszczony - zaznacza Jakub Leyk, szef Mono Kitchen.

Recenzje kulinarne - przeczytaj, gdzie warto się wybrać w Trójmieście



  •  Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.
  •  Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.

Comfort food na Restaurant Week



Dań w stylu comfort food będzie można spróbować podczas nadchodzącej edycji Restaurant Week w Trójmieście. W cenie 59 zł, na wszystkich gości czeka trzydaniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Trójmiejscy szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań, co zapewne przełoży się na zaskoczenia, zachwyty, najlepsze kulinarne wspomnienia i dobre samopoczucie wielu gości festiwalu.

Czytaj także: Nie przetrwali ciężkich czasów. Kolejne restauracje znikają z ulic Trójmiasta

Już sama lektura menu potwierdza, że autorzy dań dokonali starannej selekcji składników. Jest sezonowo i przede wszystkim zdrowo, stąd sporo nowalijek, owoców i warzyw, w wielu ciekawych odsłonach. Ta edycja festiwalu obfituje w bardzo szeroki wybór ryb i owoców morza bogatych w witaminy i składniki odżywcze jak np. białko, cynk czy kwasy omega-3. Wśród nich: okra, dorsz, halibut, sandacz, pstrąg, ośmiornice, krewetki, małże i kalmary. Jest polska dziczyzna i najlepszej jakości wołowina.

W festiwalowym menu znalazły się więc takie dania jak: lasagne z plastrów z domowego makaronu z ragu z dzika (Fellini), fuczki z kwaśną śmietaną i burakiem (Olimpijska 3), krokiet z farszem ruskim z konfiturą z cebuli, maślaną kalarepą, szczypiorem i oliwą ziołową (Spożywczy Food and Drinks) czy krem z ziemniaków na maślance z tapioką chrzanową, rzodkiewką i chrupkim koperkiem (Mykonos). Propozycje menu są na tyle ciekawe, że na pewno wielu będzie miało trudność z dokonaniem wyboru.

Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł. Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł.

40 restauracji z Trójmiasta



W festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce, w tym aż 40 z Trójmiasta. Wśród trójmiejskich, festiwalowych restauracji znajdziemy m.in.: Fisherman, Hokkaido Sushi & Japan Cusine, Spożywczy Food & Drinks, Fellini, Zielony Rower, Vinegre, Słona Woda, Brat Łata i wiele innych. Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.


W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie festiwalu lub wygodnie w aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Wydarzenia

Restaurant Week

59 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (41) 4 zablokowane

  • Week trwajacy

    3 tygodnie - gratuluję dobrego samopoczucia

    • 8 0

  • "krokiet z farszem ruskim"

    Proponuję "szaszłyki z Buczy", "tatar po hostomelsku"

    • 6 1

  • Będzie woda 0,2l za 14 zl? (1)

    • 5 0

    • Nie po 120 z kranu

      • 0 1

  • Żenujący konkurs

    FOOD make MOOD :) - serio?
    Nagradzacie hasła niepoprawnie gramatycznie? Może następnym razem po prostu od razu rozdajcie zaproszenia swoim znajomym...

    • 3 0

  • Ceny nie dla Polaków

    trololo

    • 1 0

  • Nazwijcie to poprawnie!

    Może być np. "Fast Food Week". Albo "Garbage Week". Albo po prostu - "Tydzień śmieciowego jedzenia" !!!

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane