- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (90 opinii)
- 2 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (85 opinii)
- 3 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 4 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (32 opinie)
- 5 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 6 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
Popraw nastrój jedzeniem. Nadchodzi Restaurant Week
Comfort food, czyli jedzenie, które z każdym kęsem poprawia nastrój i sprawia, że czujemy się odprężeni. Dla jednych jest to fast food np. pizza z podwójnym serem i lody na deser, dla innych tradycyjne, domowe posiłki, kojarzone z dzieciństwem jak babcine pierogi czy rosół. Dań w tym stylu będzie można spróbować podczas wiosennej edycji Restaurant Week w Trójmieście, który potrwa od 23 marca do 10 kwietnia. Rezerwacji można dokonać na stronie internetowej lub w aplikacji.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Sprawdź w naszym kulinarnym przewodniku
Poprawianie nastroju jedzeniem
- Comfort food to powrót do znajomych smaków, do zapachów babcinej kuchni. To rodzinna atmosfera i chwile spędzone w cudownej atmosferze z pysznymi daniami sporządzonymi z najlepszych składników. Jako szef kuchni ideę comfort food przenoszę do restauracji Mono łącząc kuchnię nowoczesną z tradycyjną tak, aby każdy gość mógł poczuć się komfortowo i został dopieszczony - zaznacza Jakub Leyk, szef Mono Kitchen.
Recenzje kulinarne - przeczytaj, gdzie warto się wybrać w Trójmieście
Comfort food na Restaurant Week
Dań w stylu comfort food będzie można spróbować podczas nadchodzącej edycji Restaurant Week w Trójmieście. W cenie 59 zł, na wszystkich gości czeka trzydaniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Trójmiejscy szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań, co zapewne przełoży się na zaskoczenia, zachwyty, najlepsze kulinarne wspomnienia i dobre samopoczucie wielu gości festiwalu.
Czytaj także: Nie przetrwali ciężkich czasów. Kolejne restauracje znikają z ulic Trójmiasta
Już sama lektura menu potwierdza, że autorzy dań dokonali starannej selekcji składników. Jest sezonowo i przede wszystkim zdrowo, stąd sporo nowalijek, owoców i warzyw, w wielu ciekawych odsłonach. Ta edycja festiwalu obfituje w bardzo szeroki wybór ryb i owoców morza bogatych w witaminy i składniki odżywcze jak np. białko, cynk czy kwasy omega-3. Wśród nich: okra, dorsz, halibut, sandacz, pstrąg, ośmiornice, krewetki, małże i kalmary. Jest polska dziczyzna i najlepszej jakości wołowina.
W festiwalowym menu znalazły się więc takie dania jak: lasagne z plastrów z domowego makaronu z ragu z dzika (Fellini), fuczki z kwaśną śmietaną i burakiem (Olimpijska 3), krokiet z farszem ruskim z konfiturą z cebuli, maślaną kalarepą, szczypiorem i oliwą ziołową (Spożywczy Food and Drinks) czy krem z ziemniaków na maślance z tapioką chrzanową, rzodkiewką i chrupkim koperkiem (Mykonos). Propozycje menu są na tyle ciekawe, że na pewno wielu będzie miało trudność z dokonaniem wyboru.
40 restauracji z Trójmiasta
W festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce, w tym aż 40 z Trójmiasta. Wśród trójmiejskich, festiwalowych restauracji znajdziemy m.in.: Fisherman, Hokkaido Sushi & Japan Cusine, Spożywczy Food & Drinks, Fellini, Zielony Rower, Vinegre, Słona Woda, Brat Łata i wiele innych. Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.
W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie festiwalu lub wygodnie w aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.
Lista restauracji z Trójmiasta biorących udział w Restaurant Week:
Fisherman, Mykonos, Vinegre, Fellini, Atelier BonŻur, Belona, Brat Łata, Chilli Bar & Kitchen, Dancing Anchor, Endi WineHouse, Fidel, Filharmonia, Fischgarten, Gvara, Hokkaido Sushi & Japan Cusine, Jungla Cocktails & Food, Luis Mexicantina, Małe Molo, Mariacka 1 Food & Wine, Mnie To Rybka, Mono Kitchen, Olimpijska 5 Sport Bar & Restaurant, Papieroovka Cider Garden, Pelican, Piwnica Rajców, Pop in Diner & Bar, Przepis na, Przystanek Orłowo, Punkt, Restauracja Chmielna, Restauracja Latający Holender, Ombrello, Ristorante Con Giardino, Słona Woda, Spożywczy Food & Drinks, Tawerna Rybaki, Vidokova,Villa Eva, Wyrolowani, Zielony Rower.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (41) 4 zablokowane
-
2022-03-09 19:30
Week trwajacy
3 tygodnie - gratuluję dobrego samopoczucia
- 8 0
-
2022-03-09 23:56
"krokiet z farszem ruskim"
Proponuję "szaszłyki z Buczy", "tatar po hostomelsku"
- 6 1
-
2022-03-10 08:42
Będzie woda 0,2l za 14 zl? (1)
- 5 0
-
2022-03-10 16:23
Nie po 120 z kranu
- 0 1
-
2022-03-11 11:03
Żenujący konkurs
FOOD make MOOD :) - serio?
Nagradzacie hasła niepoprawnie gramatycznie? Może następnym razem po prostu od razu rozdajcie zaproszenia swoim znajomym...- 3 0
-
2022-03-11 13:41
Ceny nie dla Polaków
trololo
- 1 0
-
2022-03-13 10:16
Nazwijcie to poprawnie!
Może być np. "Fast Food Week". Albo "Garbage Week". Albo po prostu - "Tydzień śmieciowego jedzenia" !!!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.