- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (30 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
Próbowali jednych z najlepszych piw na świecie
Cykl spotkań degustacyjnych o nazwie "Sztos Panel" w pubie AleBrowar to wydarzenie, w którym wziąć udział powinien każdy fan piwa. Pierwsza odsłona odbyła się w niedzielę, a grupka wybrańców miała okazję spróbować sześciu piw z jednego z najbardziej szanowanych browarów w kraftowym światku - Mikkellera.
W skrócie wygląda to tak: kilku facetów siada wokół stołu, puszcza w obieg butelkę piwa, z wielką atencją studiuje etykietę, uważnie wącha, w końcu rozlewa do kieliszków niewielkie porcje trunku, a potem przez kilkadziesiąt minut peroruje o jego barwie, aromacie i smaku.
Kojarzyć się to może z degustacjami wina, ale atmosfera jest znacznie mniej formalna. I znacznie bardziej hermetyczna. Żarty, suchary i anegdoty ze światka polskiego piwa rzemieślnicza wzmagają na sile wraz z kolejną otwieraną butelką. Nikt tutaj się jednak nie upija. Nie o to przecież w degustacji chodzi.
- Sztos Panel to okazja, aby zobaczyć i spróbować piw uchodzących za najciekawsze na świecie. Sztosy w piwnym slangu to właśnie takie unikatowe, często rozlewane w limitowanych edycjach i niemal niedostępne w powszechnej sprzedaży pozycje - mówi Michał Saks, browarnik i szef pubu AleBrowar. - Spotkania organizujemy we współpracy z gdańskim Sklepzpiwem.pl, którego właściciel aktywnie śledzi scenę kraftową i stara się zdobywać wyjątkowe piwa.
Podczas pierwszego spotkania, które odbyło się w gdyńskim pubie w niedzielę, uczestnicy mogli zdegustować piwa z browaru Mikkeller. To założona dziesięć lat temu przez dwóch Duńczyków - Mikkela Borga Bjergsø i Kristiana Klarupa Kellera - marka specjalizująca się w piwnych eksperymentach. Zaczynali jako domowi piwowarzy, współpracowali z wieloma rzemieślniczymi browarami na świecie, a od niedawna prowadzącą swój własny browar w amerykańskim San Diego i uchodzą za największych wizjonerów sceny kraftowej na świecie.
Na pierwszym Sztos Panelu Bartek Michałowski, szef Sklepzpiwem.pl wybrał sześć piw Mikkellera w butelkach o pojemności 0,75l - specjalnych pozycji dojrzewających w beczkach po winach i cięższych alkoholach. Degustacja zaczęła się od lekkiego belgijskiego ale Junius Brutusa leżakowanego przez osiem miesięcy w beczkach po kalifornijskim winie sauvignon blanc. Drugi był aromatyzowany syropem klonowym i sezonowany w beczkach po burbonie stout Maple Bourbon Barrel Aged Rauch Geek - znajdujący się na liście 50 najlepszych piw świata według użytkowników portalu-wyroczni ratebeer.com.
Kolejny był tripel Trip On Wood z beczki po chardonnay oraz belgijski ale Første Fødselsdag podkręcony aromatami szczepu cabernet. Najwięcej emocji wzbudziły dwie ostatnie pozycje: Polly 3 - ciemny, mocno owocowy, dojrzewany w beczkach po burbonie belgijski ale oraz Stella 8 - czarny jak smoła, pełen aromatów whisky imperialny stout.
- Można powiedzieć, że to tylko i aż piwo, ale jego poprawna degustacja wymaga pewnych zasad - mówi Michałowski. - Aby docenić pełnię aromatu i smaku, warto spróbować go w różnych temperaturach, tuż po nalaniu oraz kilka chwil później, gdy ogrzejemy kieliszek w dłoniach. Należy pić powoli, rozlać trunek po jamie ustnej, zatrzymać na języku, nie spieszyć się. Piwa leżakowane w beczkach po alkoholach mają bardzo złożony, wielopoziomowy bukiet i takie degustacje są rzadką okazją, aby tego doświadczyć.
Saks zapowiada, że kolejne Sztos Panele odbywać się będę regularnie, prawdopodobnie w każdą ostatnią niedzielę miesiąca. Miejsc jest niewiele, a ich liczba zależy od pojemności butelki i dostępności danej pozycji. Warto śledzić profil facebookowy AleBrowaru i szybko rezerwować wejściówki. Te na niedzielne spotkanie kosztowały 100 zł.
- Takie spotkania są ważne dla piwoszy, bo sztosa naprawdę szkoda wypijać samemu i nie móc podzielić się wrażeniami z innymi miłośnikami dobrego piwa. Degustowanie w towarzystwie ludzi, którzy trochę różnych piw w życiu wypili, mają o nich wiedzę i potrafią opowiadać o swoich wrażeniach, sprawia masę frajdy - kończy Saks.
Miejsca
-
AleBrowar Gdynia Gdynia, Starowiejska 40B
Wydarzenia
Opinie (180) ponad 10 zablokowanych
-
2017-08-28 19:25
sugestywna opinia
Ktoś tu napisał o Łomży i przywrócił mi wspomnienia. Kilkanaście lat temu wysłano mnie "po śniadanie" do Peepes'a z racji niedalekiego położenia od roboty. Z produkcji schodził właśnie świeży browar. Zachodzę do sklepu, kulturalnie chciałem dokonać zakupu, a tam....powinieneś iść do lokalu obok, tutaj sprzedajemy na miejscu. Do dziś pamiętam swój pozytywny szok i niedowierzanie małolata.
- 2 0
-
2017-08-28 20:00
niema jak perełka
- 3 3
-
2017-08-28 20:04
Pyszna i zdrowa Perła Chmielowa :-) (2)
- 3 5
-
2017-08-28 20:36
taa ,chyba dla PISowców z Wólki... (1)
- 0 5
-
2017-08-28 21:36
słucham? to nawet piwo podzieliliście na pisowskie i nie? jesteście psychiczni? chyba wam te wasze ąę trunki padły na głowę
- 6 0
-
2017-08-28 20:06
Tematy biezace
Najlepsze piwo z browaru amber.Z bielkowka gmina kolbudy piwo zywe.
- 8 2
-
2017-08-28 20:35
nie pijam ścierwa
i mogę z tym żyć
- 3 2
-
2017-08-28 20:48
Pijam takie piwa, które mi smakują.
- 8 0
-
2017-08-28 20:50
polacy są najlepsi w crafcie
- 2 3
-
2017-08-28 21:00
(1)
Dlaczego oni wąchają piwo?
- 4 0
-
2017-08-28 22:26
Bo te piwa, które oni piją, ładnie pachną. Chmielami, słodem, owocowo (bynajmniej nie od owoców - tak pachną niektóre chmiele)
Jeśli spróbujesz piwa rzemieślniczego albo restauracyjnego, jest szansa, że poczujesz różnicę.
- 3 1
-
2017-08-29 01:45
Kto kojarzy piwa Atak serca i Czarna dziura?
Najlepszy jest jednak Drwal z Gościszewa. Nieprzepadam za panami z długą brodą w kraciastych koszulach, ale goryczka Dawała wymiata.
- 1 2
-
2017-08-29 06:59
Fajnie...
ale bez KAS to nie impreza... :-)))
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.