- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (67 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Restauracja Cyrano et Roxane kończy działalność
Znana i lubiana sopocka restauracja z kuchnią francuską Cyrano et Roxane 30 listopada wyda ostatni serwis. Właściciel planuje emeryturę i odpoczynek od gastronomii.
I mimo że lokal ma wielu bywalców i przez niektórych nazywany jest wręcz kulinarną ambasadą Francji w Trójmieście, małżeństwo postanowiło zakończyć restauracyjną działalność. 30 listopada zostanie wydany ostatni serwis i nalany ostatni kieliszek wina.
Jemy na mieście: francuska uczta w Cyrano et Roxane
- Za rok będę miał 60 lat i myślę, że to jest dobry moment na odpoczynek. Restauracja jest na topie swoich możliwości i to jest odpowiednia chwila, aby skończyć i pozostawić po sobie dobre wrażenie. Tak jak sportowcy kończą w szczycie swojej formy - mówi nam Marc Petit.
Lokal przy Bohaterów Monte Cassino 11 nie będzie stał pusty - Francuz ma już najemców. W miejscu Cyrano et Roxane powstanie nowoczesna pierogarnia.
- Nie wyjeżdżam z Sopotu, bo to moje miasto, ale do gastronomii nie planuję wracać. Mam zamiar odpoczywać i pisać książki.
Warto dodać, że restaurator w ostatnich latach wydał już dwie książki: "Gaskończyk w kraju Solidarności" oraz "Sopocką Marsyliankę". Obie pozycje to odrobinę satyryczne i groteskowe spojrzenie na Polskę oczami Francuza. W przyszłym roku Petit planuje kolejne wydawnictwo.
Dodajmy, że Cyrano et Roxane zawsze cieszyło się sporą popularnością, więc przed wizytą w listopadzie warto zrobić rezerwację - chętnych, aby pożegnać się z kuchnią Gaskończyka, na pewno nie zabraknie.
Miejsca
-
Cyrano & Roxane Sopot, Bohaterów Monte Cassino 11
Opinie (104) ponad 20 zablokowanych
-
2019-10-30 23:46
uff dobrze (1)
Ale czy smakowało? po 10x - właściciel powienien wiedzieć o co chodzi :)
- 21 3
-
2019-11-03 16:33
tak to jest jak ktoś nie jest pewny swojej kuchni albo wręcz nie dowierza
- 0 0
-
2019-10-30 23:55
Szkoda
Szkoda, fajne miejsce, tworzyło sopocki klimat. Panu Marc dziękuję za to co było
- 18 11
-
2019-10-31 01:24
nigdy tam nie byłem... (3)
to musiał byc zarąbiscie znany lokal :)))
- 33 23
-
2019-10-31 14:56
(2)
Jeden z lepszych w 3city.
A to, ze Ty tam nie byles to nic nie znaczy koneserze mcdonaldsa.- 9 10
-
2019-11-03 16:32
a ty co jasnowidz spod budki z piwem, że wiesz czy on do maca chodzi czy nie chodzi?
- 0 0
-
2019-11-07 21:56
Jeden z lepszych geszefciarzy chyba
- 0 0
-
2019-10-31 06:27
tylko nie mandu
- 16 2
-
2019-10-31 06:32
(1)
Pierwsze słyszę
- 17 8
-
2019-11-02 21:24
druggie słyszę, kto da więcej
kto wklei więcej
- 0 1
-
2019-10-31 06:38
Zawsze bede pamietac (1)
Jak bylismy tam w walentynki z chlopakiem I za kazdym razem jak do Sopotu wjezdzal pociag caly stol nam latał a w oddali było słychać stukot szklanek na barze
- 43 9
-
2019-11-02 21:25
tak Edzio, ty bez nóg byłeś
wszędzie byłeś
- 0 0
-
2019-10-31 06:46
wolę (2)
pojechać do Francji,
- 15 8
-
2019-11-02 21:25
oczywiście Edziu chciałbyś
a znasz tylko Moskwę
- 2 2
-
2019-11-03 08:59
A w tej Francji to będzie na pewno taniej.
- 0 0
-
2019-10-31 06:57
Foie gras? Barbarzyńca.
- 24 6
-
2019-10-31 07:13
(7)
Co za bzdury... Po 1 to praktycznie nikt o tym nie slyszal, a po drugie zamykaja w szczycie swoich mozliwosci??? Takich bredni to dawno nie slyszalem...
- 63 44
-
2019-10-31 08:47
A słyszałeś o czymś takim jak zmęczenie? (6)
Praca praktycznie 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Do tego brak chętnych do pracy, wysokie czynsze, co chwila zmieniające się przepisy i nowe obciążenia dla przedsiębiorców. Nie dziwię im się, że mają dość.
- 28 9
-
2019-10-31 11:47
Jak brak chetnych? Jak sam jest kucharzem.
- 9 3
-
2019-10-31 12:17
To niech pracuje mniej. (1)
- 6 7
-
2019-11-02 21:26
albo wcale, to też jest mniej
czyli dokładnie tak jak piszesz zrobił
- 6 0
-
2019-10-31 23:28
(2)
To prawda, obroty są mega wysokie a właściciel to chyba zmęczony tylko gadaniem i przeszkadzanie w jedzeniu a co do braku personelu? Trzeba umieć szanować ludzi, którzy dla Ciebie pracują to wtedy będziesz miał stały personel ... prawda stara jak świat
- 11 9
-
2019-11-01 14:52
Nie sposób Cię zrozumieć... (1)
... z językowego punktu widzenia :-/
- 2 9
-
2019-11-01 19:06
A czego tu nie zrozumiałeś? Że nie szanują personelu czy że właściciel się nie przepracowywuje?
- 9 4
-
2019-10-31 07:23
..pierogarnia..bleeeeeee.. (1)
sorki ale już wystarczy tych przybytków ..
- 29 3
-
2019-10-31 13:57
pod kazdym "kulinarnym" stawianie pomnikow mleczakom i domowemu jedzeniu z czasow komuny, no to chyba zaczeli was sluchac
- 2 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.