• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Metamorfoza kończy działalność

Łukasz Stafiej
19 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Ostatni serwis spod ręki Adriana Klonowskiego wyjdzie w Metamorfozie 25 lutego. Potem szef kuchni ruszy w świat. Ostatni serwis spod ręki Adriana Klonowskiego wyjdzie w Metamorfozie 25 lutego. Potem szef kuchni ruszy w świat.

Jedna z topowych trójmiejskich restauracji - gdańska Metamorfoza - kończy działalność. Ostatni serwis odbędzie się 25 lutego. Niewykluczone, że lokal powróci w odświeżonej formule. Twórcy nie wskazują jednak żadnego terminu.



Metamorfozę założyła dwanaście lat temu gdańska biznesmenka Justyna Zdunek. Restauracja przy ul. Szerokiej 22/23-24/26 zobacz na mapie Gdańska od początku działalności aspirowała do górnej półki, ale rozpędu nabrała tak naprawdę cztery lata temu, gdy stworzenie jej nowego konceptu właścicielka powierzyła dwójce młodych ludzi - menedżerce Matyldzie Grzelak i szefowi kuchni Adrianowi Klonowskiemu.

Postawili oni na bezkompromisową koncepcję niszowej restauracji fine-diningowej, gdzie serwowane menu degustacyjne komponowane było wyłącznie z sezonowych, dostępnych w promieniu stu kilometrów od lokalu produktów od niewielkich producentów czy hodowców. Oprócz karmienia gości, głównie z zagranicy, Metamorfoza była również swego rodzaju kulinarnym "think-tankiem".

Jej załoga podróżowała po świecie w poszukiwaniu nowych kompetencji, poznawała trendy i prowadziła eksperymentalne projekty gastronomiczne (m.in. farmę na terenie postoczniowym). Choć w polskiej branży Metamorfoza była postrzegana z dystansem, w międzynarodowej społeczności Grzelak i Klonowski zbudowali silne relacje i wypracowali Metamorfozie solidną markę.

To właśnie z planami tej dwójki bezpośrednio wiąże się zamknięcie Metamorfozy.

- Porywają nas w świat podróże - tłumaczy Grzelak. - Musimy zmienić perspektywę, poszukać inspiracji i chcemy popracować w innych kulturach z ludźmi, którzy nas wyjątkowo inspirują i fascynują. Wszystko to w poszukiwaniu własnego stylu, naszej interpretacji własnych doświadczeń i możliwości stworzenia w przyszłości miejsca, które zaciekawi, opowie i pomoże zobaczyć coś nowego. Według Justyny podstawę "Metki" stanowimy my, stąd decyzja o zamknięciu.
Ostatni serwis przy Szerokiej odbędzie się 25 lutego. Rezerwacji można dokonywać poprzez stronę restauracjametamorfoza.pl. Marka Metamorfoza nie będzie funkcjonowała pod postacią żadnego lokalu, ale nie zniknie z kulinarnego światka.

- Marka pozostanie w naszych rękach jako #M_Team i tym hasłem będzie opisywała dalsze losy naszej załogi. Mamy nadzieję, że powróci w trochę zmienionym składzie, ale za to z kompletnie świeżym spojrzeniem na polskie kulinaria. Kiedy? Ciężko powiedzieć.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (221) ponad 20 zablokowanych

  • wlascicielka miala wielkie aspiracjie a klientow i tak nie było

    • 85 2

  • (1)

    Chyba zwyczajnie nie było ruchu. Wielu osobom ciężko przyznać,że ponieśli porażke. Mogę się mylić.

    • 107 2

    • Zabrakło kompetencji...

      • 2 0

  • Gdańsk, wbrew pozorom jest miastem biednych ludzi (3)

    Szeroka jest wbrew pozorom dość obskurnym miejscem

    • 84 11

    • Masz racje,ale tylko połowicznie. Szeroka taka właśnie jest,ale od wjazdu do połowy czyli do Grobli. Lata zaniedbań i złego gospodarowania hajcem przez zarządców kamienic. Szaro,buro,kałużasto.

      • 20 0

    • (1)

      Szeroka to paskudne miejsce. Popsuty nawet chodnik, brak możliwości parkowania przed lokalem i w najbliższej okolicy. g*wniane miejsce...

      • 4 3

      • Chodnik popsuty od wjeżdżających nań samochodów ale ogólnie to prawda, że Szeroka jest obskurna.

        • 2 0

  • Nie wierzę w ich motywację tej decyzji (2)

    Po prostu jak na fine dining byli średni. Zadęcie było, wysokie ceny były, kwiatki na tależu były, tylko według mnie smaku nie było. Najbardziej żałosne jest tłumaczenie nastawienia się na zagraniczny rynek i wypalenie zawodowe pary kucharzy...

    • 107 1

    • żuczek -kwiatki byly na talerzu

      • 4 2

    • to tam się jadło na tależu, a myślałem że używali talerzy!

      • 1 4

  • Jaki m-team jak kucharze już są w innych lokalach - pomelo czy klatka b.
    Przerost formy nad treścią, wypowiadają sie ze w Gdańsku nie ma rozwoju itp. Zasiedzieli się ze swoim konceptem i nie ruszyli do przodu.

    • 65 0

  • Naburmuszeni

    Teraz wychodzi chodzenie Matyldy i Adrianka po innych restauracjach z naburmuszonymi minami.... co to nie oni. Kto kolejny?

    • 84 1

  • Bardzo dobrze, powodzenia:))!

    • 19 3

  • Redaktor Stafiej powinien rozinąć cykl o zamykanych restauracjach

    • 99 0

  • Czy dobrze pamiętam? (1)

    Że ok 2 miesiące temu byli zwycięzcą konkursu gastronomicznego ?

    • 42 2

    • tak, dobrze pamiętasz

      nawet red Stafiej rozmawial z nimi o planach rozwojowych! widac szef kuchni i menedzerka oraz cały MTeam dowiedzieli się o zmianie planów - tradycyjnie - za pieć dwunasta.
      Ceny wysokie, ale podejscie do pracownika jak w kebabie.

      • 13 0

  • Nareszcie zamykaja. Ludzie strasznie narzekali. (22)

    Podobno ma tam powstac porzadna restauracja veganska. Tego potrzebuje rynek. Niech mi ktos wytlumaczy jak mozna jesc martwe zwierzeta ?

    • 41 83

    • Świnki i kurczaczki pyszne są

      • 31 3

    • (7)

      A można. Zawsze kupuję mięso mielone wołowo - wieprzowe. Żeby mieć pewność, że zabite zostały co najmniej dwa zwierzęta.

      • 52 4

      • Wspolczuje. (6)

        Nasz uklad pokarmowy to uklad roslinozercy.
        Trujesz sie miesem i szybciej umrzesz. Wtedy bedziesz mial pretensje do siebie.

        • 4 44

        • "Nasz uklad pokarmowy to uklad roslinozercy. " Co za bzdury :))) (1)

          • 34 3

          • Pies to miesozerca. Zobacz jego uklad. Prosty.

            A nasz ? Do trawienia roslin.

            • 1 21

        • ja bym się na twoim nie zakładała , kto umrze szybciej.

          • 12 0

        • Zwlaszcza po smierci bedzie mial pretensje

          • 6 0

        • bzdura

          ludzie są wszystkożerni. porównaj uzębienie:P uwielbiam czytać komentarze wojujących vegan

          • 22 0

        • Pani Anka wstańka bańka

          Pani ma chyba roślinożerny mózg bo jest w stanie wegetacji.

          • 10 0

    • Ty jesz żywe?

      • 27 0

    • Nozem i widelcem dzikusie jeden

      • 18 1

    • czyli co mam rozumieć ze próbujesz wcisnąć innym twój styl zycia - nie jesc mięsa jajek, nabiału, miodu, chodzić w szmaciakach , koszulki tylko 100% celuloza albo inny sztuczny chłam, a na spacer najlepiej do GB bo przecież nie do oceanarium czy zoo

      • 12 0

    • rośliny też czują!

      ...morderczyni!

      • 8 1

    • Normalnie, mordą

      • 6 2

    • Można

      Nożem i widelcem

      • 5 1

    • Że smakiem

      • 4 1

    • A wiesz ze w warzywach tez są robaki ktorych czasami gołym okiem nie widac!!! Ostatnio był o tym dokument takze jestes hipokrytka!!!

      • 9 1

    • Dobre żarcie to dobry kawał mięsiwa. Nic go NIE zastąpi.

      • 5 0

    • Tak samo jak martwe rośliny.

      Smaczne go

      • 3 0

    • używa się sztućców i zębów

      • 2 0

    • Technicznie rzecz biorąc, można nawet martwych ludzi

      a tych biednych marcheweczek Ci nie żal, tak brutalnie wyrywać je z ich naturalnego środowiska, urywać to zielone u góry, skrobać, kroić, gotować...
      A gdyby Tobie tak wyrywali włosy, zeskrobywali Ci skórę, pokroili na plasterki, jak byś się czuła ?
      Wodę tylko wolno pić, ale te biedne żyjątka w tej wodzie, uśmiercone żywcem w Twoich sokach żołądkowych...nie no, zbrodnia.

      • 3 1

    • Ponieważ one się cieszą jak sa jedzone ! :) To ich misja

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane