- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (67 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Stacja Food Hall we Wrzeszczu otwarta
Moda w Trójmieście na tzw. food halle zaczęła się od Słonego Spichlerza. Następny był Batory Food Hall w Gdyni. Od teraz z bogatej oferty gastronomicznej przy wspólnych stołach i na otwartej przestrzeni możemy korzystać również w centrum Wrzeszcza, na drugim piętrze Galerii Metropolia . Stacja Food Hall jest największa w Trójmieście i kryje kilka kulinarnych niespodzianek. 1 lipca projekt ruszy oficjalnie i będzie otwarty dla każdego.
Aby dostać się do kulinarnego zagłębia, należy wejść do Galerii Metropolia, a następnie wjechać schodami na drugie piętro. Naszym oczom ukaże się wówczas około 2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Mniej więcej połowa jest zagospodarowana przez punkty gastronomiczne.
Stacja Food Hall jest przestrzenią otwartą, więc można się do niej dostać z różnych stron, ale jeżeli wejdziemy przez Funky Monkey Bar, naszym oczom ukaże się kolorowy wagon SKM. W środku zaaranżowano przestrzeń w taki sposób, aby każdy mógł usiąść na fotelach inspirowanych trójmiejską kolejką i przy niewielkim stoliku zjeść lub wypić drinka. Wokół wagonu znajdują się natomiast niskie pufy i inne siedziska, przy których można relaksować się z przyjaciółmi. W całym koncepcie znajdują się trzy miejsca, w których może grać DJ, więc okazjonalnie będziemy mogli zjeść przy muzyce na żywo.
Degustacje w Trójmieście
Podczas otwarcia udostępniono 18 punktów gastronomicznych, ale będzie ich więcej. Poza wspomnianym już Funky Monkey Bar dostępne są: Spanish Ticket Tapas (np. chorizo picante w czerwonym winie, paella hiszpańska), Belly full of foodporn (m.in. sandwiche i grilldogs), Piñata Mexican Food (burrito, quesadilla, taco), Mąka i Kawa (pizza na kawałki), Wrzeszcz Ramen (nigiri, hosomaki, futomaki i ramen), Zater Orient grill (grillowane mięsa + sałaty + pita oraz falafele i hummusy), Aloha Burger & Steak (burgery klasyczne oraz wegetariańskie), Moja Gruzja (guzińskie zapiekane placki z serem chaczapuri oraz pierożki-sakiewki chinkali), Modern Bistro Bresno (spaghetti, gnocchi, tagiatelle, ravioli, penne), Neon Noodle Bar (makarony i pad thai), Wings (skrzydełka kurczaka w wybranej glazurze i z różnymi dipami oraz onion rings), Ale Koper! (zdrowe soki), Naleśniki & Pancakes (słodkie i wytrawne), LokoMOTYWa (kuchnia inspirowana "Warsem": m.in. żurek, pomidorowa, schabowy czy pierogi), Zielony Rower (kuchnia azjatycka) oraz Part City Shrimps (krewetki w różnych odsłonach z dipami). Już niedługo do tego grona dołączą wypieki Tomasza Dekera.
A jakie są dalsze plany? Poza rozbudową lokali gastronomicznych, już od września, koncept zostanie wzbogacony o przestrzeń "The Kitchen - tu się gotuje", w której będą odbywać się integracyjne warsztaty i pokazy kulinarne, a także spotkania firmowe i kolacje. Tuż obok znajduje się "Chef's table", gdzie każdy, planując większą imprezę, może poprosić jednego z dostępnych szefów kuchni o przygotowanie specjalnej kolacji.
Niedługo zostanie otwarty również bar "Piąty peron" (na stacji Gdańsk-Wrzeszcz dostępne są cztery perony), który jest inspirowany... mieszkaniem Lecha Wałęsy. Anturaż rodem z PRL-u, zielone okucia mebli oraz kredens, na którym będzie stało zdjęcie babci i dziadka. Do tego jazz grany na żywo raz w tygodniu i przestrzeń do potańcówki. W ciągu najbliższych trzech tygodni Stacja Food Hall zostanie wzbogacona o przestrzeń na dachu, na której w niedalekiej przyszłości będzie można pić koktajle, zamawiać jedzenie i wypoczywać przy muzyce granej przez DJ'a.
Godziny otwarcia Stacji będą klarować się z czasem. Wejście jest jednak otwarte niezależnie od godzin działania Galerii Metropolia. W najbliższy poniedziałek przestrzeń będzie czynna od godz. 17. Od wtorku Stacja zacznie już funkcjonować według prawidłowych godzin otwarcia, czyli od niedzieli do czwartku od godz. 11 do 22, a w piątki i soboty do późnych godzin nocnych.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (153) ponad 20 zablokowanych
-
2019-07-01 09:38
Obora
Nie chciałbym kogoś urazić, ale kojarzę to z oborą dla zwierząt
- 5 2
-
2019-07-01 09:41
"dzięki czemu na dania oczekiwało się około 10 minut"
Yhyy taaa. Na deskę pokrojonych kiełbas i serów czekałyśmy ponad pół godziny i w prawie każdym miejscu czas oczekiwania na jedzenie wynosił ok. godziny. W większości miejsc pokończyły się dania, ale to był preopening, więc można to podarować.
Sam klimat wnętrza niestety słaby. Postawiony wagon SKM to kicz nad kicze i pasuje tam jak świni siodło. Ktoś nie miał za bardzo pomysłu jak dobrze zaprojektować i wypełnić taką dużą przestrzeń.- 7 4
-
2019-07-01 11:23
Ciekawe czy ożywi to Metropolię (1)
Jak do tej pory główna kategoria klientów, jaką napotykałem, to gimby na wagarach plus kilku zagubionych podróżnych z dworca.
- 12 0
-
2019-07-01 14:02
Gdyby wlasciciel byl madry zrobilby biurowiec i mialby spokoj.
- 1 0
-
2019-07-01 13:54
Tragedia kopiowana z Aioli
Stacja Food Hall zostanie wzbogacona o przestrzeń na dachu, na której w niedalekiej przyszłości będzie można pić koktajle, zamawiać jedzenie i wypoczywać przy muzyce granej przez DJ'a.
Bylem raz w Aioli i wiecej tam nie pojde. Bardzo glosna muzyka taka dla umyslowo niedorozwinietych grana przez kogos kogo nazwali DeJotem zaglusza wszelka rozmowe. Trzeba bylo wprost krzyczec do osoby siedzacej po drugiej stronie stolika czyli blizej niz 1m.
To jest i**otyczne i bardzo wkurzajace. Cieszyc sie z tego moga tylko ludzie zacofani umyslowo.- 8 0
-
2019-07-01 14:00
Kiedy obstawiacie przybycie Gesslerowej ?
Zarzuci czupryne na bok, wrzuci kilka klakow do zupy i zacznie drzec sie, ze wszystko trzeba wyrzucic. I dopiero ona pokaze wszystkim niedowiarkom jak zaparzyć herbate czy ugotowac makaron !
- 5 4
-
2019-07-01 16:36
Czy ten food hall to jest równocześnie kulinarny show room? Pytam, bo świadomie nie używam tego polskiego, zaściankowego języka, w stylu bar, restauracja, bistro.
- 3 0
-
2019-07-01 17:46
W Bałtyckiej w strefie restauracyjnej jest głośno. (1)
A jak w Metropolii?
- 0 0
-
2019-09-02 16:26
Tak
Spokojnie i kulturalnie i bez spędu
- 0 0
-
2019-07-01 20:33
Taka zbiorowa jadłodajnia od lat jest w Galerii Bałtyckiej.
W Metropolii i Batorym to żadna nowość. W każdej z nich jest hałas . To niedobrze wpływa na trawienie.
Wolę bardziej kameralne miejsca. Takie są rozsiane jak grzyby po deszczu w całym Trójmieście....- 2 1
-
2019-07-02 17:51
Jeżeli dobrze rozumiem był pre-opening a teraz będzie opening no i został jeszcze chyba post-opening. No a co bedzie z otwarciem ?
- 1 1
-
2019-07-02 18:24
Sanepid będzie miał co robić .
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.