• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tanio, smacznie i do syta. Polecamy pięć miejsc, gdzie można tak zjeść

Magda Mielke
7 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram

Szalejąca inflacja, mniej w portfelu, a potrzeby te same. Jedząc na mieście większość z nas chciałaby nie tylko spróbować czegoś smacznego, ale i za niewielką kwotę dostać porządną porcję. Sprawdziliśmy, jak to wygląda w przypadku "domowych" obiadów, m.in. pierogów, naleśników i jedzenia na wagę.




Czy jadasz obiady na mieście?

Tani, smaczny i sycący - taki ma być posiłek jedzony na mieście. Jak wynika z deklaracji w komentarzach pod naszymi tekstami kulinarnymi, większość za obiad chciałaby zapłacić jak najmniej, a w zamian dostać dużą porcję i jeszcze zjeść coś smaczniejszego albo przynajmniej równie smacznego jak w domu. Naleśniki, pierogi, kuchnia polska, gruzińska, ukraińska, obiady jak u mamy i jedzenie na wagę - wybraliśmy pięć trójmiejskich jadłodajni, gdzie za kilkanaście złotych najemy się smacznie i do syta.

I-100 gram, Gdańsk ul. Leona Miszewskiego 17Mapka



Gdzie zjeść zdrowy i tani obiad w Gdańsku? I-100 gram to lokal z jedzeniem na wagę, prawdopodobnie jedyny w Trójmieście, w którym za 100 gramów na talerzu zapłacimy wciąż mniej niż 4 zł (3,95 zł). Nieważne, czy będą to surówki, ziemniaki, makaron, naleśniki, pierogi czy kotlet schabowy. Potraw w ofercie I-100-gram jest kilkadziesiąt. Można mieszać, wybierać ulubione potrawy i tworzyć swoje własne kompozycje.

Coś dla siebie znajdą tu zarówno wegetarianie, jak i bezglutenowcy. Wszystkie dania przygotowywane są od podstaw, bez użycia wzmacniaczy smaku i glutaminianu sodu, lecz z użyciem świeżych ziół i naturalnych przypraw. Potrawy są świeże, przygotowywane przez cały dzień i na bieżąco wydawane.


Bliskość kampusu Politechniki Gdańskiej sprawia, że w lokalu często bywają studenci. W środku znajduje się kilkanaście stolików, ale usiąść można także w przeszklonym i ogrzewanym ogrodzie zimowym. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 11-18, w soboty w godz. 12-17.

  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie

Pierogi Lwowskie - Gdańsk, ul. Do Studzienki 8Mapka



W istniejącej od 2011 roku niewielkiej pierogarni we Wrzeszczu zjemy tradycyjne, lwowskie pierogi przygotowywane z naturalnych produktów, według dawnych receptur przez osoby pochodzące z Lwowa. Pierogów można spróbować zarówno na miejscu, w lokalu, jak i w domu - sprzedawane są na dowóz oraz jako produkt garmażeryjny.

Podawana w lokalu porcja liczy 10 pierogów i zaspokoi głód każdego smakosza, natomiast porcja 20 mrożonych pierogów będzie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Pierogi przygotowywane są z różnym nadzieniem. Aby zasmakować prawdziwych lwowskich smaków, właściciele proponują spróbować pierogów z surowym mięsem wieprzowym, cebulką i koperkiem oraz pierogów z ziemniakami i podsmażaną cebulką. Ponadto, serwowane są tu pierogi mięsne, z kaszą gryczaną czy szpinakiem i twarogiem. Porcja kosztuje 19 zł. Nieco droższe (22 zł) są pierogi z kaczką lub z owocami - prawdziwy rarytas to pierogi z wiśniami.

  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja

Moja Gruzja - Gdańsk, ul. Pilotów 3/6



Małe bistro Mojej Gruzji schowane jest w głębi osiedla na Zaspie. Serwowane są tu tradycyjne potrawy gruzińskie, a także gruzińskie wino. Kuchnia gruzińska jest charakterystyczna: słona i tłusta, pachnie kolendrą, aromatyczną solą Swanetii, setkami gatunków sera, świeżą śmietaną. Używane w niej składniki sprawiają, że jest bardzo sycąca.

Czytaj także: Klimatyczne restauracje poza centrum. Dobre jedzenie z dala od zgiełku miasta

Warto spróbować przede wszystkim chleba - placka drożdżowego wypiekanego w piecu, na przykład z gruzińskimi serami imeruli i sulguni. Taki chleb można zamówić duży (32 cm) lub mały (24 cm). Są w różnych wersjach, między innymi w kształcie łódki, z czarną fasolą czy z mięsem wołowo-wieprzowym i przyprawami. Ceny takiego chleba zaczynają się od 15 zł. Nie można zapomnieć też o chinkali, czyli pierożkach w kształcie sakiewek, nadziewanych serem lub mięsem. Sprzedawane są w porcjach po 5 szt., a ich ceny wynoszą ok. 18-20 zł. Do tego pasować będą gruzińskie lemoniady, a także regionalne wina. Stąd po prostu nie da się wyjść głodnym.

  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia

Naleśnikarnia Fanaberia - Gdynia, ul. Świętojańska 33MapkaSopot, ul. Dworcowa 7Mapka



Naleśnikarnia Fanaberia to jedno z najtańszych tego typu miejsc w Trójmieście. Jeden lokal znajduje się w centrum Gdyni, drugi w pasażu kulinarnym przy sopockim dworcu. Oba miejsca wyróżnia przytulny wystrój, miła atmosfera i przede wszystkim pyszne naleśniki w atrakcyjnej cenie.

Naleśnikarnie w Trójmieście


W karcie znajdują się zarówno mięsne, rybne i warzywne wariacje smaków, jak i propozycje na słodko. Zjemy tu naleśniki m.in. z kurczakiem, mięsem mielonym, łososiem, tuńczykiem, białym serem, jak i specjalności np. naleśnik hiszpański z chorizo, papryką i pieczonymi ziemniakami czy tajski z wieprzowiną, nudlami, warzywami, sosem słodko-ostrym i mlekiem kokosowym. Są naleśniki zapiekane z serem, lasagne, podawane w formie tortilli i naleśnikowego spaghetti. Wszystkie smażone są z mąki pszennej lub gryczanej. Ceny zaczynają się już od 9,90 zł, a większość naleśników mieści się w przedziale cenowym 13,90-18,90 zł. Za najdroższe zapłacimy 23,90-24,90 zł.

  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja

Bistro Alicja - Gdynia, ul. Łużycka 6CMapka



Bar Alicja znajduje się w biurowej części Gdyni, jednak miejsce to warto mieć na uwadze nie tylko pracując w jednym z pobliskich biurowców. To firma rodzinna, w prowadzenie której zaangażowały się trzy pokolenia, co przekłada się na serwowanie pysznego, świeżego i domowego jedzenia "jak u mamy".

Zjemy tu dania z kurczakiem np. pierś z grilla czy po parysku, dania z wieprzowiny - placek po cygańsku, gulasz z kaszą, lasagne, a także sporo propozycji wegetariańskich, jak np. chaczapuri, curry czy pierogi z soczewicą. Ceny dań głównych wynoszą zazwyczaj od 17 do 24 zł. Codziennie przygotowywane są także tradycyjne zupy (w trzech pojemnościach do wyboru). Dania zmieniają się codziennie, ale są też stałe pozycje w menu. Warto śledzić fanpage baru - to tam publikowana jest aktualna oferta. Lokal jest czynny od poniedziałku do piątku w godz. 8-15:30.

To oczywiście nie wszystkie miejsca, gdzie zjemy tanio w Trójmieście. Więcej ich znajdziecie w naszym katalogu. Zachęcamy też do dzielenia się w komentarzach ulubionymi miejscami.

Miejsca

Opinie (303) ponad 20 zablokowanych

  • Najlepszy Bar Mleczny Tęczowy (2)

    Najlepsze jedzenie w barze Tęczowy na Chyloni przy skm. Pyszne, świeże i nie drogo !

    • 1 3

    • Zarcie dla psa z puszki jest lepsze

      • 3 0

    • To tam gdzie kiedyś ktoś na kuchni dorzucił halucynów do gara z zupą?

      • 1 0

  • Lwowskie pierogi

    To paranoja, czy głupota serwującego?

    • 7 7

  • Dziadostwo i tak skrytykuje (1)

    Dla nich to odpady z biedry z promocji po terminie waznosci. Tanio zdrowo i do syta oraz pol godziny stania do jednej kasy.

    • 1 14

    • Masz rację i jeszcze płacą gotówką nie karta

      • 0 0

  • (9)

    Aby przezyć miesiąc za 100 zł potrzeba:

    1kg ryżu ok.3zł
    1kg makaronu ok.2,5 zł
    1kg kaszy jęczmiennej około 2 zł
    6kg ziemniaków ok.8zł
    2kg margarany ok 5 zł
    150 bułek około 50zł
    10 paczek Chochoszoków ok. 20
    15 sosów do potraw jeden po około 50 groszy-około 7 zł, lub kilka sosów gotowych po ok.3 zł.

    Razem około 100zł.
    Zostało mi jescze 7 złotych z tej stówy. Nieźle.

    Jak to jemy?
    Rano zagtować gar sosu-mamy na 2 dni.
    Pierwszy tydzień-makaron. 5 bułek dziennie, pół paczki Chocoszoków.
    Drugi tydzień-ryż. 5 bułek dziennei, pół paczki Chocoszokw.
    Trzeci tyedzień-kasza jęczmienna, 5 bułek, pół paczki Chocoszokwó.
    Czwarty tydzień-6 kilo ziemniaków, 5 bułek , pół, paczki Chocoszoków.

    Zamiast Chocoszoków można kupować krem czekoladowy-400 gr za 2,5zł albo zwykle kulki czekoladowe, można nabyć za 1-2 zł 300 gramów.

    Także jadłsopsis jest sprawdzony i bardzo sycący-nawet zostało mi jeszcze trochę rużu i kaszy, bo kilogram na tydzień to naprawdę jest aż nadto.

    Brakowało mi jedynie serków, jogurtów i rybek.
    Ale bez problemu mogę taki miesiąc powtórzyć-mówię to jako osoba która lubi jeść, objadać się, czy nawet obżerać.

    • 11 16

    • Stare i nieaktualne (1)

      Za 50zl to możesz jedynie 1.5 bułki dziennie zjeść

      • 8 0

      • Aktualne. Wystarczy upiec samemu.

        • 1 0

    • A co do picia? (1)

      • 2 0

      • Woda z kałuży bo z kranu za drogo

        • 3 0

    • Bardzo smutne to co piszesz Korea Pn

      • 1 1

    • (1)

      7zł to ci nie zostało bo nie ma już ryżu po 3zł/kg. Tak jak i makaronu po 2.50zł/kg. Ani kremu czekoladowego 2.50zł/400g. Poza tym jak tobie 1kg makaronu wystarczał na tydzień i 35 suchych bułek do tego to ja sobie nie wyobrażam takiego życia.

      Potrafiłbym znacznie lepiej wydać te 100zł i nie głodować. Gdzie masz chociażby jabłka po 1.50zł z promocji albo fasolę w puszkach po 2zł? Albo serki topione po 1.30zł? A co z jajkami? Gotowe sosy to też porażka - lepiej samemu zrobić - potrzebujesz paczkę skrobi ziemniaczanej głównie i jakieś przyprawy.

      • 1 0

      • A dobra, skumałem teraz, że to z netu wzięte. Dawno to było i nieprawda.

        • 0 0

    • (1)

      Podobne przepisy są w diecie trzody chlewnej

      • 0 0

      • Trzoda ma chyba więcej białka w diecie, a tu dużo węgli

        • 0 0

  • Dobry kierunek

    Ale jeszcze brakuje wielu lokali. Jak choćby Kmar.

    • 5 2

  • Jest taniej! (1)

    I to nie w tych lokalach co piszą. Starczy iść do Pan da szame w centrum i jest znacznie taniej. Ups.

    • 2 0

    • Jak zwykle starczy to jest uwiąd

      Piszę się wystarczy gimbazo

      • 1 2

  • a najtaniej i najzdrowiej u siebie w domu

    • 17 0

  • warto zauwazyc ze w barach na wage jakos dziwnie ze wszystko jest w sosach i panierkach (1)

    na tym polega dowazanie porcji

    • 10 1

    • Rzeczywiście, szczególnie schabowe i piersi

      • 2 2

  • Ale dobre

    Z miesiac bym musial miec zeby obskoczyc te miejscowki

    • 3 0

  • 100-gram (6)

    Wcale nie wychodzi tanio. Poza tym ziemniaki, ryż, czy frytki w cenie 40zl/kg to gruba przesada.
    Czy też pierogi. Buraki na cieplo tez sa ciezkie, a oryginalnie tanie.

    • 5 2

    • Smutny komentarz, nie stać Cię zmień pracę

      • 0 3

    • A ile chciałbyś zapłaci Twoim zdaniem?

      • 1 0

    • Bardzo Ci współczuję, że nie stać Cię na posiłki w tym lokalu (2)

      Z drugiej strony cieszę się, bo lubię tam przychodzić i usiąść z dobrym posiłkiem na tarasie i popatrzeć na Grunwaldzka bez ryzyka że nie ma miejsca

      • 1 3

      • (1)

        Stać mnie, januszu biznesu, żeby cię kupić z tym całym majdanem. Po prostu mam rozum i nie będę ci dawał zarobić za byle ochłap tyle co we Włoszech za eleganckie danie. A stosowanie takiej prymitywnej retoryki to już kompletna żenada z twojej strony.

        • 0 0

        • Smutne to ile w Tobie żòłci

          • 0 0

    • burak

      aż dziwne, że po dodaniu prądu, wody, pracujących ludzi itd. nie wychodzi jak za buraki w sklepie

      • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane