- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (50 opinii)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Tanio, smacznie i do syta. Polecamy pięć miejsc, gdzie można tak zjeść
Szalejąca inflacja, mniej w portfelu, a potrzeby te same. Jedząc na mieście większość z nas chciałaby nie tylko spróbować czegoś smacznego, ale i za niewielką kwotę dostać porządną porcję. Sprawdziliśmy, jak to wygląda w przypadku "domowych" obiadów, m.in. pierogów, naleśników i jedzenia na wagę.
I-100 gram, Gdańsk ul. Leona Miszewskiego 17
Gdzie zjeść zdrowy i tani obiad w Gdańsku? I-100 gram to lokal z jedzeniem na wagę, prawdopodobnie jedyny w Trójmieście, w którym za 100 gramów na talerzu zapłacimy wciąż mniej niż 4 zł (3,95 zł). Nieważne, czy będą to surówki, ziemniaki, makaron, naleśniki, pierogi czy kotlet schabowy. Potraw w ofercie I-100-gram jest kilkadziesiąt. Można mieszać, wybierać ulubione potrawy i tworzyć swoje własne kompozycje.
Coś dla siebie znajdą tu zarówno wegetarianie, jak i bezglutenowcy. Wszystkie dania przygotowywane są od podstaw, bez użycia wzmacniaczy smaku i glutaminianu sodu, lecz z użyciem świeżych ziół i naturalnych przypraw. Potrawy są świeże, przygotowywane przez cały dzień i na bieżąco wydawane.
Bliskość kampusu Politechniki Gdańskiej sprawia, że w lokalu często bywają studenci. W środku znajduje się kilkanaście stolików, ale usiąść można także w przeszklonym i ogrzewanym ogrodzie zimowym. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 11-18, w soboty w godz. 12-17.
Pierogi Lwowskie - Gdańsk, ul. Do Studzienki 8
W istniejącej od 2011 roku niewielkiej pierogarni we Wrzeszczu zjemy tradycyjne, lwowskie pierogi przygotowywane z naturalnych produktów, według dawnych receptur przez osoby pochodzące z Lwowa. Pierogów można spróbować zarówno na miejscu, w lokalu, jak i w domu - sprzedawane są na dowóz oraz jako produkt garmażeryjny.
Podawana w lokalu porcja liczy 10 pierogów i zaspokoi głód każdego smakosza, natomiast porcja 20 mrożonych pierogów będzie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Pierogi przygotowywane są z różnym nadzieniem. Aby zasmakować prawdziwych lwowskich smaków, właściciele proponują spróbować pierogów z surowym mięsem wieprzowym, cebulką i koperkiem oraz pierogów z ziemniakami i podsmażaną cebulką. Ponadto, serwowane są tu pierogi mięsne, z kaszą gryczaną czy szpinakiem i twarogiem. Porcja kosztuje 19 zł. Nieco droższe (22 zł) są pierogi z kaczką lub z owocami - prawdziwy rarytas to pierogi z wiśniami.
Moja Gruzja - Gdańsk, ul. Pilotów 3/6
Małe bistro Mojej Gruzji schowane jest w głębi osiedla na Zaspie. Serwowane są tu tradycyjne potrawy gruzińskie, a także gruzińskie wino. Kuchnia gruzińska jest charakterystyczna: słona i tłusta, pachnie kolendrą, aromatyczną solą Swanetii, setkami gatunków sera, świeżą śmietaną. Używane w niej składniki sprawiają, że jest bardzo sycąca.
Czytaj także: Klimatyczne restauracje poza centrum. Dobre jedzenie z dala od zgiełku miasta
Warto spróbować przede wszystkim chleba - placka drożdżowego wypiekanego w piecu, na przykład z gruzińskimi serami imeruli i sulguni. Taki chleb można zamówić duży (32 cm) lub mały (24 cm). Są w różnych wersjach, między innymi w kształcie łódki, z czarną fasolą czy z mięsem wołowo-wieprzowym i przyprawami. Ceny takiego chleba zaczynają się od 15 zł. Nie można zapomnieć też o chinkali, czyli pierożkach w kształcie sakiewek, nadziewanych serem lub mięsem. Sprzedawane są w porcjach po 5 szt., a ich ceny wynoszą ok. 18-20 zł. Do tego pasować będą gruzińskie lemoniady, a także regionalne wina. Stąd po prostu nie da się wyjść głodnym.
Naleśnikarnia Fanaberia - Gdynia, ul. Świętojańska 33 i Sopot, ul. Dworcowa 7
Naleśnikarnia Fanaberia to jedno z najtańszych tego typu miejsc w Trójmieście. Jeden lokal znajduje się w centrum Gdyni, drugi w pasażu kulinarnym przy sopockim dworcu. Oba miejsca wyróżnia przytulny wystrój, miła atmosfera i przede wszystkim pyszne naleśniki w atrakcyjnej cenie.
Naleśnikarnie w Trójmieście
W karcie znajdują się zarówno mięsne, rybne i warzywne wariacje smaków, jak i propozycje na słodko. Zjemy tu naleśniki m.in. z kurczakiem, mięsem mielonym, łososiem, tuńczykiem, białym serem, jak i specjalności np. naleśnik hiszpański z chorizo, papryką i pieczonymi ziemniakami czy tajski z wieprzowiną, nudlami, warzywami, sosem słodko-ostrym i mlekiem kokosowym. Są naleśniki zapiekane z serem, lasagne, podawane w formie tortilli i naleśnikowego spaghetti. Wszystkie smażone są z mąki pszennej lub gryczanej. Ceny zaczynają się już od 9,90 zł, a większość naleśników mieści się w przedziale cenowym 13,90-18,90 zł. Za najdroższe zapłacimy 23,90-24,90 zł.
Bistro Alicja - Gdynia, ul. Łużycka 6C
Bar Alicja znajduje się w biurowej części Gdyni, jednak miejsce to warto mieć na uwadze nie tylko pracując w jednym z pobliskich biurowców. To firma rodzinna, w prowadzenie której zaangażowały się trzy pokolenia, co przekłada się na serwowanie pysznego, świeżego i domowego jedzenia "jak u mamy".
Zjemy tu dania z kurczakiem np. pierś z grilla czy po parysku, dania z wieprzowiny - placek po cygańsku, gulasz z kaszą, lasagne, a także sporo propozycji wegetariańskich, jak np. chaczapuri, curry czy pierogi z soczewicą. Ceny dań głównych wynoszą zazwyczaj od 17 do 24 zł. Codziennie przygotowywane są także tradycyjne zupy (w trzech pojemnościach do wyboru). Dania zmieniają się codziennie, ale są też stałe pozycje w menu. Warto śledzić fanpage baru - to tam publikowana jest aktualna oferta. Lokal jest czynny od poniedziałku do piątku w godz. 8-15:30.
To oczywiście nie wszystkie miejsca, gdzie zjemy tanio w Trójmieście. Więcej ich znajdziecie w naszym katalogu. Zachęcamy też do dzielenia się w komentarzach ulubionymi miejscami.
Miejsca
Opinie (303) ponad 20 zablokowanych
-
2022-06-08 06:50
Bar Azja na Swietojańskiej
- 1 0
-
2022-06-08 08:48
KMAR
a gdzie legendarny Bar Kmar?
- 4 0
-
2022-06-08 08:52
Ja
Zapomnieliście o stołówce gfqnskiej, najtaniej i najsmaczbiej
- 0 0
-
2022-06-08 12:39
Coś pysznego
Warto do tego zestawienia dodać Pyra Bar w Gdyni świetne jedzenie i przystępne ceny
- 1 0
-
2022-06-08 14:03
Ania
Maxx Pizza na Zaspie,mega porcje za tanie pieniądze
- 3 1
-
2022-06-08 16:32
Fanaberia (8)
Nie wiem, byłam raz, naleśnik gumowy, smak taki jakby ktoś sie pomylił i zamiast mleka dodał szczyny do ciasta. Wole manekin, a z innych tanich to bar mleczny przy morskiej. Obiadek jak u mamusi
- 3 0
-
2022-06-08 21:41
Gratuluję Twojego smaku i rozeznania w dodatkach (5)
- 0 2
-
2022-06-08 22:55
(3)
Smak akurat mam ok, bo nie zadowalam sie niesmacznym badziewiem o strukturze gumy. I wyobraźnie trochę bardziej rozbudowaną od Twojej
- 1 0
-
2022-06-09 08:19
Zgadzam się, nie znam smaku szczyn i wybacz ale nie zazdroszczę. (2)
Poproszę o opis kolejnych nietypowych dodatków, chętnie się dowiemy ale raczej nie skorzystamy. Dobrze że jesteś.
- 0 1
-
2022-06-09 17:34
(1)
Mogę powiedzieć jeszcze tyle, ze zapach oliwek kojarzy mi sie z zapachem kibla w pkp. Dziękować nie musisz. Elo
- 0 0
-
2022-06-10 00:30
No nie, masz kulinarny talent czas na Twój oryginalny biznes gastronomiczny.
Prośba o dokładne info w karcie o dodatkach.
- 0 0
-
2022-06-08 23:06
Smakosz barowy się znalazł, k jego mać. Pewnie tak matka karmiła całe życie albo resztki z zaplecza dostawałeś pod wieczór.
- 1 0
-
2022-06-08 22:58
To był zapewne naleśnik z proszku. Tak samo robią gofry.
- 1 0
-
2022-10-07 14:54
Ja bylam dwa razy
Przecietne nalesniki we wcale nie niskich cenach
- 0 0
-
2022-06-08 16:46
(10)
Kilogram schabowych za 4 dychy to wcale nie jest tanio.
- 3 1
-
2022-06-08 21:40
Ok ciekawe ile powinny Twoim zdaniem kosztować? (8)
10 zł może 20 zł expercie gastronomiczny?
- 1 2
-
2022-06-08 22:30
(4)
Uczciwy schabowy może sobie kosztować te 25-30zł/kg, ale ziemniaki i surówki powinny być o wiele tańsze, góra 15zł/kg, a nie 40zł/kg, januszu gastronomiczny. Problem z wami jest taki, że wy nie macie umiaru w łupieniu ludzi.
- 1 0
-
2022-06-09 08:13
Masz świetny pomysł na biznes, powodzenia (3)
Na pewno masz wiele sukcesów w różnych branżach,wynajmujesz lokal opłacasz rachunki za media, zatrudniasz pracowników, masz świetne relacje z dostawcami i Klientami. Doskonale potrafisz ocenić wszystkie koszty działalności gastronomicznej no i najważniejsze masz świetny smak i gust. Bardzo proszę podaj nazwę lokalu, w którym będzie można skosztować Twoich tanich posiłków.
- 1 1
-
2022-06-09 17:19
(2)
Tak się składa, że coś wiem o twojej branży. Bar który ma wzięcie potrafi przerobić 100 kg mięsa dziennie. Przy takich marżach (plus surówki, ziemniaki, napoje) leci 4-5 tys. dziennie zysku. Czasem i więcej. W tydzień zarabiasz na koszty lokalu, energię, wypłaty, itd. A pozostałe 3 tyg. już na czysto lecą. Ale nie, nie da się taniej, dopłacasz do interesu, pazerniaku żenujący. Zejdź mi z oczu bo jak patrzę na takich januszów to mi się na pawia zbiera. Ceny wyższe niż we Włoszech czy Hiszpanii przy 3x niższych kosztach własnych.
- 0 1
-
2022-06-10 00:14
Chętnie skorzystamy z Twojego doświadczenia Europejskiego. (1)
Podaj proszę info gdzie jest ten słynny lokal, którym zarządzasz, i w którym będzie szansa porównać Twoje ceny i smak, jakość potraw do lokali we Włoszech lub Hiszpanii. Jeżeli jesteś takim znawcą, jak sam piszesz to zrobisz to z wielką dumą i satysfakcją. Czekamy na kulinarne doświadczenia.
- 0 1
-
2022-06-10 21:09
Nadętym bufonem jesteś, czytać też nie umiesz zbytnio, więc szkoda klawiatury na ciebie. Sam wiesz najlepiej jak jest więc po co ściemniasz? I podnieś te ochłapy na równe 50zł/kg - to i tak śmieszne grosze, a będzie łatwiej liczyć.
- 0 0
-
2022-06-08 22:35
(2)
Nie ma to jak kupić schabik z biedry po 11zł/kg i sprzedać w grubej panierce po 40zł/kg. Grunt to się nachapać. Z surówkami i ziemniaczkami to w ogóle wychodzi po 70-80zł/kg to mięsko. Tylko nie mów, że nie bo widziałem co i gdzie kupują bary. Inny janusz na stoisku na hali handlował mięsem z biedry - rano całym koszem wyjeżdżał ze sklepu. Potem kazał babkom na zapleczu wyciągać z waków i wrzucać do lady jako pyszne swojskie mięsko z marżą 300%.
- 1 1
-
2022-06-09 08:16
Biedaku jak ty musisz wcześnie wstawać rankiem żeby zobaczyć takie ekscesy mięsne brrrr (1)
- 2 1
-
2022-06-09 17:12
Pijesz codziennie czy to jakaś obsesja? Bo masz odzywki jak czubek.
- 0 0
-
2022-06-09 17:16
Kilogram ziemniaków za 4 dychy to też nie jest tak tanio.
- 0 0
-
2022-06-08 21:22
Moja Gruzja
Moja Gruzja jest jedną z najlepszych restauracji w Trójmieście. Smacznie, świeżo i tanio. Do tego przepyszne gruzińskie wina. Panie z obsługi świetnie potrafią doradzić, które wybrać
- 2 0
-
2022-06-08 22:09
A w IKEA zupa 3,99 a noga z kurczaka w promce za 9,99.
No i kultowy Hot `dog za 2 zł ;)
- 4 1
-
2022-06-09 07:43
Zapiekanki
Nie jedźcie zapiekanek w Gdyni na hali targowej.Mały bar na końcu hali , wstrętna buła z cebulą na dodatek o kwaśnym posmaku za całe 10 zł.Myślę że sanepid mógłby zrobić tam kontrole.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.