• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tanio, smacznie i do syta. Polecamy pięć miejsc, gdzie można tak zjeść

Magda Mielke
7 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram

Szalejąca inflacja, mniej w portfelu, a potrzeby te same. Jedząc na mieście większość z nas chciałaby nie tylko spróbować czegoś smacznego, ale i za niewielką kwotę dostać porządną porcję. Sprawdziliśmy, jak to wygląda w przypadku "domowych" obiadów, m.in. pierogów, naleśników i jedzenia na wagę.




Czy jadasz obiady na mieście?

Tani, smaczny i sycący - taki ma być posiłek jedzony na mieście. Jak wynika z deklaracji w komentarzach pod naszymi tekstami kulinarnymi, większość za obiad chciałaby zapłacić jak najmniej, a w zamian dostać dużą porcję i jeszcze zjeść coś smaczniejszego albo przynajmniej równie smacznego jak w domu. Naleśniki, pierogi, kuchnia polska, gruzińska, ukraińska, obiady jak u mamy i jedzenie na wagę - wybraliśmy pięć trójmiejskich jadłodajni, gdzie za kilkanaście złotych najemy się smacznie i do syta.

I-100 gram, Gdańsk ul. Leona Miszewskiego 17Mapka



Gdzie zjeść zdrowy i tani obiad w Gdańsku? I-100 gram to lokal z jedzeniem na wagę, prawdopodobnie jedyny w Trójmieście, w którym za 100 gramów na talerzu zapłacimy wciąż mniej niż 4 zł (3,95 zł). Nieważne, czy będą to surówki, ziemniaki, makaron, naleśniki, pierogi czy kotlet schabowy. Potraw w ofercie I-100-gram jest kilkadziesiąt. Można mieszać, wybierać ulubione potrawy i tworzyć swoje własne kompozycje.

Coś dla siebie znajdą tu zarówno wegetarianie, jak i bezglutenowcy. Wszystkie dania przygotowywane są od podstaw, bez użycia wzmacniaczy smaku i glutaminianu sodu, lecz z użyciem świeżych ziół i naturalnych przypraw. Potrawy są świeże, przygotowywane przez cały dzień i na bieżąco wydawane.


Bliskość kampusu Politechniki Gdańskiej sprawia, że w lokalu często bywają studenci. W środku znajduje się kilkanaście stolików, ale usiąść można także w przeszklonym i ogrzewanym ogrodzie zimowym. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 11-18, w soboty w godz. 12-17.

  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie

Pierogi Lwowskie - Gdańsk, ul. Do Studzienki 8Mapka



W istniejącej od 2011 roku niewielkiej pierogarni we Wrzeszczu zjemy tradycyjne, lwowskie pierogi przygotowywane z naturalnych produktów, według dawnych receptur przez osoby pochodzące z Lwowa. Pierogów można spróbować zarówno na miejscu, w lokalu, jak i w domu - sprzedawane są na dowóz oraz jako produkt garmażeryjny.

Podawana w lokalu porcja liczy 10 pierogów i zaspokoi głód każdego smakosza, natomiast porcja 20 mrożonych pierogów będzie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Pierogi przygotowywane są z różnym nadzieniem. Aby zasmakować prawdziwych lwowskich smaków, właściciele proponują spróbować pierogów z surowym mięsem wieprzowym, cebulką i koperkiem oraz pierogów z ziemniakami i podsmażaną cebulką. Ponadto, serwowane są tu pierogi mięsne, z kaszą gryczaną czy szpinakiem i twarogiem. Porcja kosztuje 19 zł. Nieco droższe (22 zł) są pierogi z kaczką lub z owocami - prawdziwy rarytas to pierogi z wiśniami.

  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja

Moja Gruzja - Gdańsk, ul. Pilotów 3/6



Małe bistro Mojej Gruzji schowane jest w głębi osiedla na Zaspie. Serwowane są tu tradycyjne potrawy gruzińskie, a także gruzińskie wino. Kuchnia gruzińska jest charakterystyczna: słona i tłusta, pachnie kolendrą, aromatyczną solą Swanetii, setkami gatunków sera, świeżą śmietaną. Używane w niej składniki sprawiają, że jest bardzo sycąca.

Czytaj także: Klimatyczne restauracje poza centrum. Dobre jedzenie z dala od zgiełku miasta

Warto spróbować przede wszystkim chleba - placka drożdżowego wypiekanego w piecu, na przykład z gruzińskimi serami imeruli i sulguni. Taki chleb można zamówić duży (32 cm) lub mały (24 cm). Są w różnych wersjach, między innymi w kształcie łódki, z czarną fasolą czy z mięsem wołowo-wieprzowym i przyprawami. Ceny takiego chleba zaczynają się od 15 zł. Nie można zapomnieć też o chinkali, czyli pierożkach w kształcie sakiewek, nadziewanych serem lub mięsem. Sprzedawane są w porcjach po 5 szt., a ich ceny wynoszą ok. 18-20 zł. Do tego pasować będą gruzińskie lemoniady, a także regionalne wina. Stąd po prostu nie da się wyjść głodnym.

  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia

Naleśnikarnia Fanaberia - Gdynia, ul. Świętojańska 33MapkaSopot, ul. Dworcowa 7Mapka



Naleśnikarnia Fanaberia to jedno z najtańszych tego typu miejsc w Trójmieście. Jeden lokal znajduje się w centrum Gdyni, drugi w pasażu kulinarnym przy sopockim dworcu. Oba miejsca wyróżnia przytulny wystrój, miła atmosfera i przede wszystkim pyszne naleśniki w atrakcyjnej cenie.

Naleśnikarnie w Trójmieście


W karcie znajdują się zarówno mięsne, rybne i warzywne wariacje smaków, jak i propozycje na słodko. Zjemy tu naleśniki m.in. z kurczakiem, mięsem mielonym, łososiem, tuńczykiem, białym serem, jak i specjalności np. naleśnik hiszpański z chorizo, papryką i pieczonymi ziemniakami czy tajski z wieprzowiną, nudlami, warzywami, sosem słodko-ostrym i mlekiem kokosowym. Są naleśniki zapiekane z serem, lasagne, podawane w formie tortilli i naleśnikowego spaghetti. Wszystkie smażone są z mąki pszennej lub gryczanej. Ceny zaczynają się już od 9,90 zł, a większość naleśników mieści się w przedziale cenowym 13,90-18,90 zł. Za najdroższe zapłacimy 23,90-24,90 zł.

  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja

Bistro Alicja - Gdynia, ul. Łużycka 6CMapka



Bar Alicja znajduje się w biurowej części Gdyni, jednak miejsce to warto mieć na uwadze nie tylko pracując w jednym z pobliskich biurowców. To firma rodzinna, w prowadzenie której zaangażowały się trzy pokolenia, co przekłada się na serwowanie pysznego, świeżego i domowego jedzenia "jak u mamy".

Zjemy tu dania z kurczakiem np. pierś z grilla czy po parysku, dania z wieprzowiny - placek po cygańsku, gulasz z kaszą, lasagne, a także sporo propozycji wegetariańskich, jak np. chaczapuri, curry czy pierogi z soczewicą. Ceny dań głównych wynoszą zazwyczaj od 17 do 24 zł. Codziennie przygotowywane są także tradycyjne zupy (w trzech pojemnościach do wyboru). Dania zmieniają się codziennie, ale są też stałe pozycje w menu. Warto śledzić fanpage baru - to tam publikowana jest aktualna oferta. Lokal jest czynny od poniedziałku do piątku w godz. 8-15:30.

To oczywiście nie wszystkie miejsca, gdzie zjemy tanio w Trójmieście. Więcej ich znajdziecie w naszym katalogu. Zachęcamy też do dzielenia się w komentarzach ulubionymi miejscami.

Miejsca

Opinie (303) ponad 20 zablokowanych

  • Gdzie opcja nie jadam bo mnie nie stac przez pisich drukarzy (1)

    • 10 6

    • Idz do rudego napewno cii daa to co ukradl z ofe

      • 3 2

  • Pozdro sasiedzi z 5 pietra! (1)

    Ja tam chodzę czasami na obiad do Ibisa na Heweliusza. Niecałe 30 zł.
    Smacznie i codziennie co innego wiec nie ma opcji że odgrzewane po kilka razy

    • 3 0

    • O dzięki za polecenie, szkoda że pracuję daleko, ale jak będę miała urlop na pewno skorzystam.

      • 1 0

  • Zapomnieli wspomnieć o bistro Biały Młyn znam dwa punkty - Gdynia Obłuże i Kosakowo.

    Super domowe jedzenie i tanio.

    • 1 0

  • Jeśli ktoś twierdzi, że jest tanio i dobrze w i 100 gram to chyba w barze Akademickim nie jadł i nie płacił. (3)

    i 100 gram to najdroższy bar we Wrzeszczu a pierogarnia Lwowska podaje 4 pierogi na krzyż za grubą kasę.... Astronomiczne ceny są także w Pizzerii Da Grasso. Najtaniej jest w makaronach na wagę na Dmowskiego, w Barze Akademickim oraz Syrence i tam jest zawsze najwięcej ludzi.

    • 5 2

    • Porównaj ceny mięsa w Akademickim....

      Z innymi lokalami. Ceny są wywieszone na wielkiej tablicy z daniami, z których i tak połowy nie ma. No chyba że lubisz zajadać same ziemniaki to pełna zgoda. No i ta ogólnie dostępna toaleta w Akademickim z bieżącą wodą yo jest hit

      • 1 1

    • O chyba odezwała się wlascielka baru

      Ta co krzyczy na pracowników i wszystkich podsłuchuje, czy kary z sanepitu zapłacone?

      • 2 0

    • Akademicki zawsze był najgorszy z mleczaków w okolicy

      Syrena zawsze była lepsza

      • 1 2

  • Bar Polonia - Polska kuchnia , bardzo smaczna.

    • 0 0

  • (4)

    Ja wiem gdzie mozna na mieście świeżo zjeść obiad, za 17 ziko, tylko nie powiem bo mało kto wie (widać obsługa nie ogarnia jeszcze tych dań, bo podają głównie co innego) Jakość lepsza niż wszystkie wymienione wyżej, bardzo zdrowe składniki i zbilansowane, na wagę jakbym chciał podobnie zjeść wyszłoby ponad 40. No ale tak bywa, wiedza kosztuje

    • 3 1

    • Chyba wymienione niżej hi hi hi

      • 0 1

    • (1)

      Czyli te obiady za 17 zł ważą kilogram? Bo tyle zjesz za 40 zł w barze na wagę.
      Akurat uwierzę w te bajki.

      • 2 0

      • W barze na wagę 20 dkg mięsa, 20 dkg surówki, 20 dkg ziemniaków to daje 24zł. Za 17zł w owym miejscu możesz zjeść 1.5 takiego obiadu czyli najedzą się 2 osoby. I to jest ludzka cena.

        • 0 0

    • Gienek a teraz przestan bawic sie pindolkiem i odrob lekcje.

      • 1 1

  • 39.50zł za kg gotowanych ziemniaków/surówki (15)

    Sprytne!

    • 5 1

    • (1)

      No. Jak ktoś spragniony to jestem codziennie o 12.00 z garem ziemniaków na ławce niedaleko. U mnie 2.99zł za 100g. Proszę przynieść swój talerzyk i sztućce. Dziękuję.

      • 5 0

      • Chętnie dosiądę się z surówkami 20zł/kg.

        • 2 0

    • Smutny komentarz bardzo, mieszkaniec Pyrlandii (6)

      • 0 3

      • (2)

        Ale jaki prawdziwy. To trochę jak gofry po 20zł przy koszcie produkcji z proszku ok. 50gr.

        • 2 0

        • Smutne ile takich expertów mamy od wszystkiego (1)

          Podziwiam taki talent od prowadzenia biznesu z spektakularnym sukcesem

          • 2 1

          • Ja nie prowadzę biznesu gastronomicznego. Natomiast chętnie zjadłbym ale nie w takich cenach. I nie martw się o moje sukcesy tylko o własne. Nasiało się tych januszów tyle, że ręce opadają. A jacy pyskaci do tego.

            • 2 0

      • (2)

        Nie obrażaj mieszkańców Pyrlandii bo wy tylko na takich kasę robicie. Nikt normalny nie potrzebuje tych waszych odgrzewanych kotletów i surówek mieszanych niewiadomo czy aby czystą łapą.

        • 2 0

        • (1)

          Podobno bar który ma wzięcie potrafi przerobić nawet 100kg mięsa dziennie. Przy takich marżach (plus surówki, ziemniaki, napoje) to tam leci 4-5 tys. dziennie zysku. Podejrzewam, że czasem i więcej. Czyli w tydzień zarabiają na koszty lokalu, energię, wypłaty, itd. A pozostałe 3 tyg. już na czysto lecą. Ale nie, nie da się taniej, dopłacają do interesu.

          • 1 1

          • E tam ja słabszej w głosie Skarszew 10 tys dziennie zysku Twoje info nie aktualne

            • 0 2

    • normalny słoik z Podlasia (5)

      • 1 2

      • (3)

        Bo wolę ugotować w domu 40kg za te pieniądze, a nie zasuwać całymi dniami żeby zjeść na mieście porcję ziemniaków w cenie wołowiny i być wśród najlepszych? Korpoczubku :) To jest właśnie postawa słojów takich jak ty.

        • 2 1

        • Smutne życie gotować 40 kg ziemniaków (2)

          Kurcze ile Ci wyjdzie rachunku za gaz i wodę, trzeba będzie znowu chwilówkę co?

          • 1 2

          • 8 min. w szybkowarze na indukcji to jakieś 150W czyli może z 10gr. Albo z płatków ziemniaczanych w 2 min. No ale jak się nawet jajecznicy nie umie usmażyć to trzeba łazić po barach i zostawiać setki złotych rozmaitym januszom za byle co, a potem pompować się w necie.

            • 1 1

          • Smutne to jest nie mieć pojęcia o gotowaniu domowym i całe życie wyżerać z barów.

            • 2 0

      • To na Podlasiu jesz kotlety z ziemniakami i surówką ze słoika?

        • 1 0

  • u mamy na wsi,,,

    • 2 0

  • tanio to jest paczka pierogów za 4 zł z wiodącego marketu (1)

    a smak ten sam

    • 6 0

    • Expert kulnarny

      • 1 0

  • A jest jakaś knajpa, gdzie można dobrze zjeść

    ale bez węglowodanów w daniu?

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane