• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tatar w Trójmieście - gdzie, jak i za ile?

Joanna Skutkiewicz
24 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Tatar podawany w restauracji Serwus. Tatar podawany w restauracji Serwus.

Tatar to jedna z tych potraw, wobec której trudno pozostać obojętnym. Nie codziennie jemy przecież potrawy, których głównym składnikiem jest surowe mięso. Miłośnikom tego dania oraz wszystkim tym, którzy postanowią spróbować, restauracje w Trójmieście zaoferują tatar wysokiej jakości na wiele różnych sposobów.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Czy lubisz jeść tatar?

Tatar, inaczej befsztyk tatarski, może kojarzyć nam się z ekskluzywną przystawką w wykwintnym lokalu lub podawaną podczas ważnych imprez okolicznościowych. W towarzystwie surowego żółtka jajka, ogórka kiszonego i kieliszka wódki bywa z kolei "brutalną" przekąską dla kulinarnie nieustraszonych.

Głównym składnikiem tatara jest skrobane, drobno siekane lub mielone mięso, najczęściej z udźca, szynki, polędwicy lub ligawy. Coraz więcej szefów kuchni eksperymentuje z tatarem i przyrządza go z mięsa innych rodzajów, w tym z ryb, a nawet bez dodatków zwierzęcych.

Serwis doliczany do rachunku w restauracji - tak czy nie?



Warto również wiedzieć, że pod względem wartości odżywczych tatar może być naprawdę dobrym wyborem. Ze względu na brak obróbki termicznej mięso zachowuje białko najwyższej jakości. Tatar w klasycznym wydaniu, czyli z mięsa wołowego, zawiera też pokaźne ilości kreatyny, tauryny i karnityny, które wspomagają regenerację i pracę mięśni, także mięśnia sercowego.

Czy warto spróbować tatara? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Jedno jest pewne: jeśli przekonamy się do tego dania, możemy przygotować się na prawdziwe tournée po trójmiejskich lokalach. Szefowie kuchni wspinają się bowiem na wyżyny swojej kulinarnej wirtuozerii.

  • Tatar wołowy serwowany w restauracji Fino w Gdańsku.
  • Tatar z arbuza jako alternatywa dla wegetarian i wegan.

Tatar na różne sposoby



- We wszystkich restauracjach z rodziny Fino w menu zawsze można znaleźć tatar wołowy, lecz w każdej różni się on dodatkami - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni restauracji Fino. - Dla przykładu w Gdańsku jest to siekany tatar z polędwicy wołowej podany z ogórkami małosolnymi, wędzonym majonezem szczypiorkowym, piklowanymi kurkami i chipsem z pomidora, w Gdyni można zjeść z tatar z bavetty z wędzonym majonezem, panettone i siankiem ziemniaczanym. Z kolei w Sopocie serwujemy grubo siekany tatar z polędwicy wołowej ze smażonymi aterynkami, majonezem lubczykowym oraz tartym żółtkiem.
- W Sopockim Fino Noir mamy również alternatywę dla wegan, chociaż mięsożercy również się w nim rozkochali: jest to tatar z arbuza w towarzystwie wegańskiego majonezu szczypiorkowego, piklowanych kurek i sianka ziemniaczanego - dodaje Koprowski.
  • Tatar w klasycznej wersji serwowany w restauracji Oberża86.
  • Tatar w klasycznej wersji serwowany w restauracji Oberża86.

Tatar w wersji klasycznej



Wiele lokali wciąż trzyma się tradycyjnej receptury na tatar. Ewentualne eksperymenty dotyczą tu poszukiwania składników jak najwyższej jakości, a nie samego składu dania.

- W karcie posiadamy ręcznie drobno siekany tatar z polskiej polędwicy wołowej - mówi Marta Ciomek z restauracji Oberża86 w Gdyni. - Podawany jest z marynowanymi kurkami, drobno siekaną cebulą i ogórkiem konserwowym oraz żółtkiem z kurzego jaja. Wszystkie składniki podane są osobno, aby goście mogli sami je wymieszać według własnego gustu.

Sushi w Trójmieście - sprawdziliśmy ceny



Po pierwsze: wołowina



Pośród trójmiejskich restauracji daje się dostrzec wyraźną tendencję na serwowanie tatara z mięsa siekanego, nie mielonego. Według szefów kuchni podnosi to jakość i walory smakowe przystawki.

- Nasi goście mają okazję spróbować tradycyjnie przyrządzonego tatara, serwowanego w nowoczesnym wydaniu - zachęca Jonasz Jasiński, szef kuchni w restauracji Serwus w Gdyni. - To, co wyróżnia nasz tatar, to mięso siekane, a nie mielone. Dzięki temu uzyskujemy wyjątkowo delikatną strukturę mięsa. Aby nie przyćmić smaku mięsa, lecz podkreślić jego walory, dodajemy do niego korniszony, cebulę szalotkę confitowaną, majonez chrzanowy, cebulę prażoną, sianko z pora, warzywa sezonowe małosolne oraz żółtko sous vide. Cebula w różnych postaciach, por czy chrzan w postaci majonezu są tu dla uzyskania większej wyrazistości dania.
- Nie da się również ukryć, że tatar po prostu lubi kiszonki - dodaje Jasiński. - Stąd pojawia się w naszym tatarze kalafior, marchew i brokuł małosolny. Natomiast kremowe żółtko sous vide łączy wszystkie składniki i smaki. W tradycyjnym tatarze żółtko jest surowe, jednak dbając o bezpieczeństwo gości, nasze żółtko jest gotowane w niskiej temperaturze.
  • Tatar serwowany w restauracji Petit Paris w Sopocie.
  • Tatar serwowany w restauracji Petit Paris w Sopocie.
  • Tatar serwowany w restauracji Petit Paris w Sopocie.

Składniki najwyższej jakości



- Od 16 lat serwujemy w naszej restauracji tatar wołowy przygotowany według tradycyjnej francuskiej receptury - zapewnia Philippe Abraham z restauracji Petit Paris w Sopocie. - Nasz tatar składa się tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej - nie wybieramy innych części wołowych, takich jak zrazówka lub ligawa. Tatar wołowy składa się z 12 składników, z czego w porcji znajduje się 20 proc. samych dodatków, reszta to czysta polędwica wołowa. W naszej karcie zawsze znajdziemy dwa rodzaje tatara. Drugi to tatar rybny lub warzywny według sezonu i dostępności produktów. W aktualnej karcie menu mamy tatar z czerwonego tuńczyka, sos sojowy, awokado, oshinko i z papryczką chilli.

Muzyka na żywo w trójmiejskich lokalach. Lato 2021



Tatar na nietypowo



Możemy także spróbować potrawy, która zaskoczy nie tylko nasz zmysł smaku, ale i wzroku - siekanej wołowiny z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga.

- To nietypowa odsłona tatara w interpretacji Marcina Popielarza: tatar wołowy podawany na konfiturze z cebuli, pokryty carpaccio - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager w restauracji Biały Królik w Gdyni. - Wyróżnia go niestandardowe połączenie z papryką (rouille paprykowe i majonez z wędzonej papryki), która dodaje pikanterii i charakteru daniu. Serwowany jest z wędzonym kawiorem z pstrąga, który zaskakująco komponuje się ze smakiem tatara i pozostawia lekko słony i dymny finisz na podniebieniu. Struktury daniu dodaje kruche ciasteczko.
Siekana wołowina z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga Siekana wołowina z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga

Ile zapłacimy za tatar?



Ceny za tatar w trójmiejskich restauracjach są zróżnicowane. W restauracji Fino za tatar wołowy zapłacimy 34 zł. W Oberża86 ten rodzaj przystawki kosztuje 39 zł, a tatar z marynowanego śledzia 20 zł. W Serwusie zjemy tatar za 42 zł, w Petit Paris za 32 zł, a w Białym Króliku za 35 zł.

To, rzecz jasna, niejedyne lokale w Trójmieście, które z przyjemnością ugoszczą nas tatarem. Ten rodzaj dania możemy zjeść również m.in. w gdańskiej restauracji Chleb i Wino. Za tatar wołowy i tatar z łososia zapłacimy po 29,90 zł, a za tatar z łososia i awokado 31,90. Śliwka w kompot zaserwuje nam tatar z polędwicy wołowej w cenie 36 zł, a w bistro Białe Wino i Owoce w Gdyni zapłacimy za tę przekąskę zaledwie 11 zł.

Miejsca

Opinie (158) ponad 10 zablokowanych

  • Szafarnia 10 jest zamknięta (1)

    I to od kilku miesięcy. Więc tatara tam nie zjemy.

    • 6 0

    • ale wtopa autorka od siedmu bolesci

      • 1 0

  • Tatar

    Uwielbiam tatar , ale tylko jem w domu ! Wiem z czego i jak przyrządzony .Dobry tatar to z polędwicy wołowej + cebulka + żółtko + przyprawy i ogórek korniszony .Nigdy nie jadłbym tatara w żadnej knajpie .

    • 11 0

  • W chleb I wino maja słaby tatar wolowy

    • 4 0

  • Tatar, galareta, rolmops

    0,5l czystej i szafa gra

    • 10 1

  • Rzadko jadam tatara ale miałem ostatnio okazję spróbować w Whisky on the Rocks w Sopocie i muszę przyznać że był pyszny. Steki tez mają spoko.

    • 3 3

  • Tatar (1)

    Te tatary z biedronki i lidla to sama chemia ! Zobaczcie w spisie co jecie ! To od razu przestaniecie !

    • 13 1

    • komu Ty to tłumaczysz jakby najgorsze guano sprzedawali to i tak tylko cena się liczy

      • 5 0

  • Tatar (5)

    Przepraszam ale za 40 - 45 zł mam pół kilograma świeżej polędwicy wołowej ! I z tej ilości zrobię 4 dobre porcje . Nie przepłacam restauratorom w ich wybujałych cenach !

    • 18 2

    • (3)

      Skoro myślisz, że polędwica wołowa w aldiku, czy innym lidlu, po 80-90 zł kg jest świeża, znaczy że nigdy jej nie kupiłeś.

      • 3 7

      • Tak, ale piszę o tym jakbym oszczędzał pieniądze gdybym je umiał zarobić ! A restauratorom nie przepłacam !!!

        • 3 0

      • (1)

        Tak drogo? Na hali jest po 40-50zł/kg

        • 2 2

        • Chyba ligawa :)

          Polędwica 120-150 zł/kg (nie sezonowana)

          • 5 0

    • to zrób juz widze jak robisz

      • 1 1

  • W biedronce 5-6 zl (3)

    do tego bulka 80 groszy dobra i za 6-7 zl plus jakies warzywka wiec 8 zl mamy wyzerke na dwie osoby

    • 3 8

    • dobra bułka w Biedronce hahhahah i dobrę mięso hahhaahha co za desperat (2)

      nic dziwnego że 70% ma nadwagę .......

      • 0 1

      • Mniejsza o nadwagę, o wątrobie pomyśl

        • 0 0

      • Bułki z biedry są smaczniejsze niż te

        Beznadziejne drożyzny z piekarni

        • 0 0

  • Najlepszy tatar jest u Wuja (1)

    zwłaszcza po imprezie na kaca

    • 0 2

    • u wuja pokazało brak klasy haha

      polecam grupe fb gdzie zjeść w trojmiescie

      • 1 0

  • W Canisie

    na Ogarnej jest naprawdę dobry,relatywnie wysoką cenę tatara niwelowaliśmy ze śwagrem konsumpcją podstolanki:))W sumie wyszło nie najdrożej.

    • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane