- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Tatar w Trójmieście - gdzie, jak i za ile?
Tatar to jedna z tych potraw, wobec której trudno pozostać obojętnym. Nie codziennie jemy przecież potrawy, których głównym składnikiem jest surowe mięso. Miłośnikom tego dania oraz wszystkim tym, którzy postanowią spróbować, restauracje w Trójmieście zaoferują tatar wysokiej jakości na wiele różnych sposobów.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Głównym składnikiem tatara jest skrobane, drobno siekane lub mielone mięso, najczęściej z udźca, szynki, polędwicy lub ligawy. Coraz więcej szefów kuchni eksperymentuje z tatarem i przyrządza go z mięsa innych rodzajów, w tym z ryb, a nawet bez dodatków zwierzęcych.
Serwis doliczany do rachunku w restauracji - tak czy nie?
Warto również wiedzieć, że pod względem wartości odżywczych tatar może być naprawdę dobrym wyborem. Ze względu na brak obróbki termicznej mięso zachowuje białko najwyższej jakości. Tatar w klasycznym wydaniu, czyli z mięsa wołowego, zawiera też pokaźne ilości kreatyny, tauryny i karnityny, które wspomagają regenerację i pracę mięśni, także mięśnia sercowego.
Czy warto spróbować tatara? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Jedno jest pewne: jeśli przekonamy się do tego dania, możemy przygotować się na prawdziwe tournée po trójmiejskich lokalach. Szefowie kuchni wspinają się bowiem na wyżyny swojej kulinarnej wirtuozerii.
Tatar na różne sposoby
- We wszystkich restauracjach z rodziny Fino w menu zawsze można znaleźć tatar wołowy, lecz w każdej różni się on dodatkami - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni restauracji Fino. - Dla przykładu w Gdańsku jest to siekany tatar z polędwicy wołowej podany z ogórkami małosolnymi, wędzonym majonezem szczypiorkowym, piklowanymi kurkami i chipsem z pomidora, w Gdyni można zjeść z tatar z bavetty z wędzonym majonezem, panettone i siankiem ziemniaczanym. Z kolei w Sopocie serwujemy grubo siekany tatar z polędwicy wołowej ze smażonymi aterynkami, majonezem lubczykowym oraz tartym żółtkiem.
- W Sopockim Fino Noir mamy również alternatywę dla wegan, chociaż mięsożercy również się w nim rozkochali: jest to tatar z arbuza w towarzystwie wegańskiego majonezu szczypiorkowego, piklowanych kurek i sianka ziemniaczanego - dodaje Koprowski.
Tatar w wersji klasycznej
Wiele lokali wciąż trzyma się tradycyjnej receptury na tatar. Ewentualne eksperymenty dotyczą tu poszukiwania składników jak najwyższej jakości, a nie samego składu dania.
- W karcie posiadamy ręcznie drobno siekany tatar z polskiej polędwicy wołowej - mówi Marta Ciomek z restauracji Oberża86 w Gdyni. - Podawany jest z marynowanymi kurkami, drobno siekaną cebulą i ogórkiem konserwowym oraz żółtkiem z kurzego jaja. Wszystkie składniki podane są osobno, aby goście mogli sami je wymieszać według własnego gustu.
Sushi w Trójmieście - sprawdziliśmy ceny
Po pierwsze: wołowina
Pośród trójmiejskich restauracji daje się dostrzec wyraźną tendencję na serwowanie tatara z mięsa siekanego, nie mielonego. Według szefów kuchni podnosi to jakość i walory smakowe przystawki.
- Nasi goście mają okazję spróbować tradycyjnie przyrządzonego tatara, serwowanego w nowoczesnym wydaniu - zachęca Jonasz Jasiński, szef kuchni w restauracji Serwus w Gdyni. - To, co wyróżnia nasz tatar, to mięso siekane, a nie mielone. Dzięki temu uzyskujemy wyjątkowo delikatną strukturę mięsa. Aby nie przyćmić smaku mięsa, lecz podkreślić jego walory, dodajemy do niego korniszony, cebulę szalotkę confitowaną, majonez chrzanowy, cebulę prażoną, sianko z pora, warzywa sezonowe małosolne oraz żółtko sous vide. Cebula w różnych postaciach, por czy chrzan w postaci majonezu są tu dla uzyskania większej wyrazistości dania.
- Nie da się również ukryć, że tatar po prostu lubi kiszonki - dodaje Jasiński. - Stąd pojawia się w naszym tatarze kalafior, marchew i brokuł małosolny. Natomiast kremowe żółtko sous vide łączy wszystkie składniki i smaki. W tradycyjnym tatarze żółtko jest surowe, jednak dbając o bezpieczeństwo gości, nasze żółtko jest gotowane w niskiej temperaturze.
Składniki najwyższej jakości
- Od 16 lat serwujemy w naszej restauracji tatar wołowy przygotowany według tradycyjnej francuskiej receptury - zapewnia Philippe Abraham z restauracji Petit Paris w Sopocie. - Nasz tatar składa się tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej - nie wybieramy innych części wołowych, takich jak zrazówka lub ligawa. Tatar wołowy składa się z 12 składników, z czego w porcji znajduje się 20 proc. samych dodatków, reszta to czysta polędwica wołowa. W naszej karcie zawsze znajdziemy dwa rodzaje tatara. Drugi to tatar rybny lub warzywny według sezonu i dostępności produktów. W aktualnej karcie menu mamy tatar z czerwonego tuńczyka, sos sojowy, awokado, oshinko i z papryczką chilli.
Muzyka na żywo w trójmiejskich lokalach. Lato 2021
Tatar na nietypowo
Możemy także spróbować potrawy, która zaskoczy nie tylko nasz zmysł smaku, ale i wzroku - siekanej wołowiny z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga.
- To nietypowa odsłona tatara w interpretacji Marcina Popielarza: tatar wołowy podawany na konfiturze z cebuli, pokryty carpaccio - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager w restauracji Biały Królik w Gdyni. - Wyróżnia go niestandardowe połączenie z papryką (rouille paprykowe i majonez z wędzonej papryki), która dodaje pikanterii i charakteru daniu. Serwowany jest z wędzonym kawiorem z pstrąga, który zaskakująco komponuje się ze smakiem tatara i pozostawia lekko słony i dymny finisz na podniebieniu. Struktury daniu dodaje kruche ciasteczko.
Ile zapłacimy za tatar?
Ceny za tatar w trójmiejskich restauracjach są zróżnicowane. W restauracji Fino za tatar wołowy zapłacimy 34 zł. W Oberża86 ten rodzaj przystawki kosztuje 39 zł, a tatar z marynowanego śledzia 20 zł. W Serwusie zjemy tatar za 42 zł, w Petit Paris za 32 zł, a w Białym Króliku za 35 zł.
To, rzecz jasna, niejedyne lokale w Trójmieście, które z przyjemnością ugoszczą nas tatarem. Ten rodzaj dania możemy zjeść również m.in. w gdańskiej restauracji Chleb i Wino. Za tatar wołowy i tatar z łososia zapłacimy po 29,90 zł, a za tatar z łososia i awokado 31,90. Śliwka w kompot zaserwuje nam tatar z polędwicy wołowej w cenie 36 zł, a w bistro Białe Wino i Owoce w Gdyni zapłacimy za tę przekąskę zaledwie 11 zł.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (158) ponad 10 zablokowanych
-
2021-08-24 14:34
Gdzie tu tatar?
Same wynalazki. To co na zdjęciach to są dania z surowym mięsem. Bez nazwy tatar. Danie zwane tatarem ma skład stały od lat. To tutaj to fantazje mięsne
- 16 0
-
2021-08-24 14:36
"Ze względu na brak obróbki termicznej mięso zachowuje białko najwyższej jakości. " (1)
A ta jakość to czym się objawia? Słyszałem, że białko lepiej się wchłania po obróbce termicznej.
- 5 0
-
2021-08-24 16:44
No widzisz stary, coś słyszałeś, gdzieś mówili, nie wiesz dokładnie, ale piszesz
Przesiałeś te wiadomość przez trzy sita?
- 1 2
-
2021-08-24 14:51
Dobry tatar tylko w Biedronce (1)
- 7 3
-
2021-08-24 16:58
Masz juz wypryski
- 0 0
-
2021-08-24 15:18
Opłata serwisowa
Czy we wskazanych restauracjach jest doliczana opłata serwisowa za podanie takiego tatarka? ;)
- 11 0
-
2021-08-24 15:20
Gdynia
W Gdyni dodatek ekstra: włośnie w mięsie...
- 3 4
-
2021-08-24 15:25
W Pescado świetny
Nie za tani ale rewelacyjny
- 0 3
-
2021-08-24 15:26
Słuchaj Joanno, (1)
tatar to mięso z polędwicy wołowej, żółtko, ogórek i cebula nic mniej i nic więcej. Żądnych kaparów, oliwek, oliwy i kurek. Mięso podaje się NIE przyprawione, tak jak napisałaś, plus dla ciebie. Mięso przyprawia każdy wedle swojej modły. Dobra polędwice radze jeść bez dodatków.
Czy polędwica ma być siekana czy mielona, to wszystko jedno. Najpóźniej po kilku kęsach masz wszystko w jamie ustnej i zaczyna się proces przekazywania smaku do receptorów smaku.
Piszesz: w towarzystwie surowego żółtka jajka, ogórka kiszonego i kieliszka wódki bywa z kolei "brutalną" przekąską dla kulinarnie nieustraszonych. Ale tak kiedyś było u Kubickiego nad Motławą. Pozdro Joanno. Dzięki za ciekawy artykuł.- 13 1
-
2021-08-25 11:12
tatar w Kubickim dalej klasa wiec?
a czemu narzucasz wszystkim swoją wizje? na tym polega sztuka kulinarna eksperymentuj a otworzysz się na nowe smaki
- 0 0
-
2021-08-24 15:32
Tatar w formie klasycznej:polędwica wołowa, żółtko, ogórek i cebula (1)
powinien być chroniony, aby ta otyła egzaltowana osoba ze sztucznymi lokami nie mogła się nad nim pastwić.
- 68 5
-
2021-08-25 11:13
i pewnie pojdziesz raz do roku do knajpy i tak tatara nie zamowisz buhahaha znawcy
- 1 4
-
2021-08-24 15:42
Wędzony majonez szczypiorkowy (2)
Ciekawi mnie proces przygotowania tego czegoś. Aromat wędzarniczy czy inna chemia? Jak majonez można poddać obróbce cieplnej?
- 14 1
-
2021-08-24 16:23
A o wędzeniu na zimno nie słyszełeś? Peszek...
- 1 3
-
2021-08-24 16:28
maczają w chemii, tak jak boczek wędzony
to nawet wędzarni nie widziało, sama trucizna
- 3 0
-
2021-08-24 16:09
Poszerzając nieco selekcję. Absolutnie genialny, najlepszy jaki miałem okazję kiedykolwiek spróbować jest w... (2)
w Metropolii w ramach Food Hall. To absolutnie przemiłe zaskoczenie. Nie wiem jaką nazwę ma ta knajpa, ale jest po prostu opisana jako Polski Streetfood. Tatar kosztuje 29 zł. i jest tak pięknie i prosto skomponowany, że aż zachwyca. Zdecydowanie polecam - ukryty skarb!
- 4 2
-
2021-08-25 11:13
Ci to musieli walnac reklame bo nie schodzi, lepiej nie idz tam (1)
- 0 0
-
2021-08-26 06:59
To szczera opinia klienta.
Nie jestem powiązany w żaden sposób z tym lokalem. Natomiast trzymam za nich kciuki, bo to naprawdę kawał świetnego tatara!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.